Type to search

Uppläggningsavgifter på privatlån

Share

Att låna pengar är något som många vill undvika in i det sista. Många gånger är det dock oundvikligt eftersom det är ytterst få personer som har råd med en ny bil, båt eller utbyggnad utan att behöva ta ett mindre eller större privatlån. I tillägg är det mycket du måste överväga när du har bestämt dig för att ta ett privatlån. Du måste bland annat se till att det inte påverkar dina normala levnadsförhållanden, det vill säga du måste fortfarande ha råd till din hyra och till mat på bordet.

Att hitta ett optimalt privatlån är inte lätt då det finns en djungel av banker, låneförmedlare och andra typer av långivare – alla med olika räntor, avgifter och andra kostnader. Det finns bland annat uppläggningsavgifter, avbetalningsavgifter och avi-avgifter privatlån så det gäller att vara vaken innan du tackar ja till ett erbjudande. Alla avgifter som tillkommer kan innebära att det privatlån som har lägst ränta kanske inte är det mest förmånliga i slutändan. Ett tips kan därför vara att jämföra lån från flera olika banker och långivare.

Olika typer av avgifter

I samband med ett banklån förekommer det ofta många typer av avgifter och är du inte insatt får du här en kort förklaring på två av de vanligaste avgifterna i samband med ett lån. Uppläggningsavgifter, som även kallas för administrationsavgifter, är en avgift du får betala för det administrativa arbetet när ett lån läggs upp. Avi-avgifter är en avgift som ska täcka arbetskostnaden plus porto för att skicka ut ett inbetalningskort. Här kan du dock ofta välja e-faktura eller autogiro för att slippa denna onödiga utgift varje månad.

Vart vänder jag mig om jag vill ta ett privatlån?

Om du har bestämt dig för att ta ett privatlån kan du vända dig till både din egen bank och andra banker. Det finns även låneförmedlare på internet som kan hjälpa dig att ansöka om lån. En låneförmedlare har ofta samarbeten med flera olika banker, vilket innebär att de skickar din ansökan vidare till alla sina samarbetspartners för handläggning. När alla banker har tittat på din ansökan skickar de tillbaka ett erbjudande till låneförmedlaren som i sin tur tillhandahåller dig med de låneerbjudanden som du har fått.

Kreditvärdighet

När du ansöker om ett lån hos en bank eller långivare tas alltid en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Det är viktigt att veta att dessa kan påverka din kreditvärdighet negativt. Gör du en låneansökan hos fyra olika banker kommer det därmed tas totalt fyra kreditupplysningar på dig. Många låneförmedlare kan tack vare sina samarbeten med bankerna ofta skicka din ansökan till alla sina banker genom att bara ta en enda kreditupplysning på dig. Det är ofta ett fördelaktigt alternativ om du vill leta brett efter ett lån.

Sammanfattning

Du ska alltid ta in erbjudanden från flera banker innan du bestämmer dig för vilket lån du vill acceptera. Det är viktigt att jämföra räntor, uppläggningsavgifter och andra kostnader som medföljer ett lån, då det kan ha en stor påverkan på din månatliga kostnad. Du ska även tänka på att du bör ta så få kreditupplysningar som möjligt när du ansöker om ett lån. En låneförmedlare som skickar din ansökan vidare till alla sina samarbetsbanker skapar en förmånlig konkurrenssituation om att få dig som kund.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 2 =