Type to search

Indexfonder - här är bästa indexfonderna 2019

Indexfonder kallas även ofta för passiva fonder. Det är en samling med aktier i stora bolag som följer aktiemarknadens index, därav har det fått namnet indexfond. Indexfonder är bland annat populära för att de är billiga. Det är ett alternativ som är bra för den som är nybörjare på aktiemarknaden. 

Speciellt om man inte riktigt vet vad man ska handla för värdepapper. Du kan se avgifterna hos din aktiemäklare som går till fondförvaltaren för att förvalta indexfonden. En enkel rekommendation är att månadsspara i indexfonder.

  • Vad är indexfonder för något?
  • Mest ägda indexfonderna 2019
  • Indexfonder med lägst avgift
  • Fördelar med indexfonder
  • Dina pengar investeras av en fondförvaltare
  • Indexfonder eller aktier?
  • Är billiga indexfonder bra i längden?

Om indexfonderna är aktiebaserade så bygger de på en enkel regel. Det är nämligen att den köpta andelen av aktier i fonden ska ha samma värde i fonden i index som den har på aktiemarknaden. Värdeutvecklingen speglar sedan själva värdeutvecklingen på marknaden i form av ett index. Det är därför man kallar dessa fonder för indexfonder.

Vad är indexfonder för något?

En fond är är en samling aktier som man brukar kalla för aktieportfölj men som förvaltas av någon annan än dig själv. Den personen som ser till att den här mixen av aktier är uppdaterad kallas för fondförvaltare. 

När man investerar i dessa så får man en mix av aktier som kan vara ihopsatt för att minska riskerna på investeringarna. 

En indexfond är fond som köper alla bolagen enligt en fördefinierad mall som ofta kallas för index. Det finns olika sorters index och därmed finns det även olika sorters indexfonder. 

Forskning visar att över lång tidshorisont så underpresterar i princip alla fondförvaltare jämfört med indexfonder.

indexfonder och bästa indexfonderna

Mest ägda indexfonderna 2019

Hos Sveriges största nätmäklare, Avanza bank, så är följande indexfonder de mest ägda:

Varför indexfonder istället för aktiva fonder?

Aktiva fonder har ofta höga avgifter och enligt statistiken historiskt sett så är det bara en handfull förvaltare som lyckas slå index över en längre tid. 

Vi rekommenderar definitivt att gemene man investerar löpande i indexfonder och kan på så sätt bara luta sig tillbaka och lägga kraft på andra saker i vardagen. Bygg en portfölj av indexfonder som ger dig riskspridning mot flera marknader.

Fördelar med att äga indexfonder​

Det finns flera fördelar med att välja en indexfond framför en vanlig fond. Som tidigare nämnts är det ett billigare alternativ på grund av avgiften för förvaltningen. Det beror på att det inte sitter en expert bakom portföljen och drar i trådarna så fort något händer på marknaden. 

Man kan se detta som en långsiktig investering där man inte behöver göra något annat än att luta sig tillbaka och se på när ens pengar växer. Det tar dock ganska lång tid för att verkligen få något större resultat.

Vi rekommenderar inte börsen om du söker snabba pengar. Börsen är spelplanen för den långsiktige investeraren. Läs mer om globala indexfonder om du vill få exponering mot hela världen.

Investera i indexfonder eller aktier?

Om man känner att man har råd att riskera pengar så är det bättre att placera dessa i ett företag istället genom att köpa aktier i detta. På så vis kan man få pengar på två sätt. Dels kommer man få avkastning på investeringen i form av en eventuell ökning i värdet, dels kommer man få utdelning efterhand. I fonder får man också utdelning men dessa brukar gå tillbaka direkt till fonden för att köpa fler aktier så att portföljen växer sakta men säkert.

Man kan kolla hos sin börsmäklare på vilka aktier som har högst direktavkastning, det är alltså den årliga vinsten som svenska företag brukar dela ut på våren. En indexfond fungerar mer eller mindre av sig själv. Du kan enkelt sätta upp ett månadsspar som förs direkt över i fonderna. Det innebär isåfall att du inte behöver ha någon större koll på hur din fondportfölj utvecklar sig. Det här är ett bra alternativ för den som inte har koll på hur aktiemarknaden fungerar och som gärna vill att någon annan sköter jobbet åt en.

Indexfonder

Är billiga indexfonder bra i längden?

Det som är bra med att ha en fondförvaltare är att den här personen kommer ha stenkoll på hur det går för alla bolagen i fonden medans du kan spendera din tid på det du vill. Är det ett bolag som stöter på t.ex. operativa problem så försöker de förmodligen sälja dessa så snabbt som möjligt. 

Det kostar oftast en förvaltningsavgift om man vill placera sina pengar i en fond. Men det kan det vara värt om man inte är helt hundra på hur man investerar på aktiemarknaden.
 
När man köper aktier så blir man delägare i företaget eftersom aktier är just en andel i företaget. På så vis kan man få visst inflytande i ett företag och du får därmed en rösträtt. Det är just det som till exempel investmentbolag oftast försöker göra.

 

En indexfond är precis som en vanlig fond med enda skillnaden att den följer index på aktiemarknaden. Om man köper en svensk indexfond så följer den den svenska börsen. Det innebär att om det går bra på den svenska börsen så kommer dina aktier att stiga i värde.

Globala indexfonder - Investera enkelt och få exponering mot stora delar av världen

Vill du investera i globala indexfonder och få en bra riskspridning i portföljen? Varför vill du egentligen spara och investera dina pengar? Är det för att säkra upp pensionen i framtiden? Eller är det för att spara ihop till det där drömhuset eller den där drömsemestern? Det enkla svaret är väl egentligen att oavsett orsak till varför vi sparar och investerar så vill vi alla att vårt kapital ska växa till sig så mycket som möjligt till en så låg risk som möjligt. Det finns många teorier och tankar om hur man kan göra detta på bästa möjliga sätt. Vi vill här lyfta fram globala indexfonder som ett bra alternativ. Riskerna med globala indexfonder är egentligen så väl utspridda som det går. Hela världen ligger i denna fond och det är en grundförutsättning till att få en så jämn värdeökning som möjligt. 

12 populära globala indexfonder:

Det kan hända att en mer nischad fond under ett år har en större värdetillväxt men under nästa år så faller den också tillbaka mer jämfört med en global indexfond. Skulle en nischad fond säg till exempel Indien eller Kina rusa uppåt ett år med 30-40 procent i värdetillväxt så kommer en del av detta att synas i globala indexfonder. Nu säger kritikern att man får ju inte hela den där uppgången sig till godo. Ja det är ett riktigt argument men du får heller inte hela den risken som kommer av att ligga enbart i en nischfond. (Ja i denna argumenterande text kan vi kalla fonder som specialiserar sig på ett land eller en viss bransch för nischfonder). Det är just detta som är det fina med globala indexfonder, att man håller en låg risk. Läs mer om vilken typ av indexfonder du kan investera i.

Globala indexfonder ger dig exponering mot större delen av världen

Tänk till exempel på den Afrikanska kontinenten. Bara på denna stora mäktiga kontinent finns inte mindre än 55 olika länder och ca 1,2 miljarder människor. Jämför detta med Europas 49 länder och cirka 750 miljoner människor. Det är så klart inte lätt för den vanlige investeraren att sätta sig in i de olika ländernas börsmarknader och än mindre förstå vilken av dessa börser som just nu är bäst att investera i. I en globalindex fond får man automatiskt del av alla dessa marknader och dessutom även den sydamerikanska, nordamerikanska, australiensiska och asiatiska marknaden. 

Denna geografiska spridning för också med sig en spridning i olika valutor. Man riskerar inga förluster på grund av en enskild valutas svängningar. När man handlar en global indexfond ligger många olika valutor inbakat så som dollar, euro, yen, rubel, peso och så vidare. Det är så fiffigt anordnat att en investerare får en enorm riskspridning över hela världen och kan lugnt luta sig tillbaka trygg i förvissningen om att en bättre utspridning av risk inte går att få på aktiemarknaden.

globala indexfonder

Globala indexfonder - risker

Ja hur bör man egentligen betrakta detta med risk? Några investerare menar att en större riskaptit också kan generera en större avkastning på investerat kapital. Detta stämmer ibland men långt ifrån alltid. Risken för att förlora delar av det investerade kapitalet eller till och med hela kapitalet ökar också. Är det något som de stora investerarna predikar om och om igen så är det vikten av att aldrig förlora pengarna. 

Ta till exempel finansmogulen Warren Buffet. Han är känd för sina två viktigaste regler för ett lyckat investerande. För det första säger han; ”Regel nummer ett är att aldrig förlora pengar”. Regel nummer två lyder; ”Glöm aldrig den första regeln!”. Historiskt har det visat sig att dessa ord är sanna. Som investerare är det av yttersta vikt att aldrig förlora kapitalet. Om sedan värdetillväxten är 5, 10 eller 20 procent är underordnat vikten av att ha kapitalet kvar. 

Därför är en global indexfond så fiffig. Den ger investeraren ett urval från hela världens aktiemarknader och kan därför erbjuda en oslagbar riskfördelning. Detta är en av de minst riskfyllda aktiefonder som man kan ha.

Hur väljer man rätt global indexfond?

Hur ska man då välja rätt förvaltare för en global indexfond? Som alltid gäller det att titta på avgifter och historik. Några tiondelars lägre förvaltningsavgift ger stora vinster i det långa loppet. Och på tal om det långa loppet, hur har den historiska avkastningen sett ut med avdrag för avgifter? Noggranna studier av dessa faktorer ger investeraren ett bra underlag att fatta ett gott investeringsbeslut.

Globala indexfonder eller räntefonder?

Någon kanske nu argumenterar för räntefonder som ett ännu säkrare alternativ. Även om risken kanske är lägre så blir också per automatik den potentiella avkastningen mycket lägre jämfört med vad en aktiemarknad kan prestera. Därför vill de flesta investerare vara på aktiemarknaden för att kunna ta del av en potentiellt betydligt starkare värdeutveckling. Under den senaste 5-års perioden ligger den genomsnittliga avkastningen i globala indexfonder på nästan 100 %. Det är en fantastisk avkastning som du förmodligen inte kan räkna med ska fortsätta framöver.

Jämför vi avkastningen för globala indexfonder med till exempel Europafonder så visar det sig att där är avkastningen mycket mer spridd eftersom det blir an fond som opererar på en mer begränsad marknad. Under de senaste 5 åren kan man hitta Europafonder som avkastat upp emot 120 % men även Europafonder som bara gett 20 eller 30 % i avkastning. Snittet ligger på ca 50% alltså hälften av vad en global indexfond har avkastat. Dessutom har Europafonden haft en högre risknivå än globala indexfonder. Detta är alltså bara ett exempel på varför det är smartare att investera bredare.

Spara till barn i indexfonder

Ett bra tips är att börja spara i tid till sina barn. Om du då sparar låt oss säga 200 kr per månad i 20 år så kommer de kunna ha en bra hjälp på traven när de väl ska ge sig ut i livet. Det kanske kan hjälpa dem med att köpa deras första egna lägenhet, eller kanske en bil så att de kan ta sig till och från deras första jobb. Eller så kanske det är en bra summa för den som vill ge sig ut i världen och resa. Tänk på att börja spara i tid så att dina barn kan få ett så bra utgångsläge som möjligt när de väl ska lämna hemmet. Och för din egen skull är det också såklart viktigt att spara regelbundet.

Man vet aldrig när det uppstår extra kostnader i hemmet. Det kan vara saker som att tvättmaskinen går sönder, eller att man skulle vilja unna sig en lyxigare resa och så vidare. Att spara är smart och tack vare indexfonder är det även väldigt enkelt.

Politisk oro kan innebära köpläge

Folk blev mer varsamma på aktiemarknaden och det ledde till att aktiepriserna sjönk. Nu i efterhand börjar priserna stiga igen då man märker att det inte har inträffat några större skandaler eller att Donald Trump varit med och startat något krig. Indexfonder följer såklart en nedgång på marknaden även om det bara rör sig om spekulationer. Över en längre tid är det dock vanligt med en positiv utveckling för de flesta marknader.

Tips till dig som är nybörjare på börsen

Om du är ny på aktiemarknaden så kan det vara smart att så smått börja spara i indexfonder. Som sagt så är det här inte ett alternativ för dig som vill bli rik snabbt. Det är dessvärre väldigt få personer som gör snabba pengar på aktiemarknaden. Du måste ha mycket känsla, tur och kunskap för att lyckas med snabba affärer. Samt lång erfarenhet av att analysera utvecklingar på marknaden för att kunna hålla på med så riskfyllda investeringar. Självklart kan vem som helst köpa aktier i olika bolag men då handlar det endast om tur om man väl skulle tjäna sig en större hacka. Tänk på att inte investera pengar som du inte har, det vill säga, ta inte lån för att köpa aktier. Se till att du läser på om bolagen som du tänkt investera i.

Man kan bli lite blind av siffrorna som visar stora procentsatser i utveckling och därmed tänka att det här säkert är ett bra och säkert val av placering. Men det är bättre att göra en ordentlig analys innan eller helt enkelt placera pengarna i en fond. Indexfonder behöver man överlag inte undersöka så noga jämfört med enskilda aktier. Det finns så många fördelar med dessa och det är det absolut enklaste och billigaste alternativet. Även forskare som fokuserar på aktiemarknaden säger att dessa är det bästa valet för den som vill investera.

Ta hjälp av en expert

Man kan alltid ta kontakt med experter om man känner att man inte förstår hur indexfonder fungerar. Din bank har med största sannolikhet experter på plats som kan sitta ner och prata med dig om du inte känner för att läsa på internt. Vi rekommenderar vår samarbetspartner Avanza bank som vi själva använder.

Hur kommer jag igång och kan börja investera i indexfonder?

Det finns massvis med information online som är helt gratis och som ger dig enkla kurser om hur aktiemarknaden fungerar. Youtube har även filmer som du kan ta del av för att lära dig. När du känner att du kan grunderna så kan du gå vidare till mer avancerade filmer. Lär dig allt som är värt att veta om aktiemarknaden och alla begrepp som används när man handlar på den. Det är bättre att vara försiktig och göra rätt än att rusa in i något som man inte kan något om. Ett tips kan även vara att sätta in en mindre summa på Avanza bank och testa sig fram. Kalla dessa pengar för “läropengar” och testa köpa, sälja och investera i aktier och fonder.

0.00
9.8

Indexfonder

10.0/10

Avkastning historiskt

9.5/10

Avgifter

10.0/10

Enkelt att investera

10.0/10

Investera via Avanza bank

9.5/10