Företagslån och olika typer av finansiering

finansiering företag företagslån

Det finns många olika sätt att finansiera sitt företag genom olika typer av företagslån. Alla har som vanligt sina för och nackdelar. Kanske är det som är bäst för dig kanske inte är det bästa alternativet för någon annan. Innan du bestämmer dig för hur du skall finansiera ditt företag bör du tänka på lite olika saker.

  • Hur mycket pengar behöver du för att driva ditt företag? Inköp av inväntare, månadskostnader som t.ex. hyra med mera.
  • Hur stort kapital är du beredd att satsa från din privatekonomi?
  • Hur ser du på tanken att betala av ett lån?
  • Uppfyller du kraven för ett starta eget bidrag?
  • Skulle du kunna tänka dig att byta en ägandedel i företaget i utbyte mot finansieringshjälp?
  • Finns det möjlighet att hyra istället för att köpa viss utrustning för att minska kostnaderna vid starten?

När du vet hur du står i dessa frågor är det dags att börja se över alternativen. Nedan har vi listat olika finansieringsalternativ och olika slags företagslån:

Låna själv ut pengar till bolaget

Om du privat har pengar som du kan satsa i företaget kan det vara ett alternativ att låna ut sina egna pengar i företaget. Detta skall vara pengar som du kan klara dig utan om företaget går i konkurs eller om det tar lång tid innan företaget har fått ihop tillräkligt med kapital för att betala tillbaka skulden. Gör du detta har du möjlighet att ta ut en marknadsmässig ränta av bolaget och bara betala 30 procent i skatt.

Företagslån – Banklån

Om du inte har möjlighet att avsätta egna privata pengar till företaget kan ett företagslån via bank vara ett annat alternativ. Detta kräver lite jobb och förberedelse då du måste övertyga banken om att du har en tillförlitlig marknadsplan med en hållbar budget och affärsidé. Det krävs att du kommer till banken väl förberedd med en välskriven affärsplan och en realistisk budget. Allt handlar om att banken skall kunna få ett förtroende för dig som företagare för att de ska vilja satsa pengar i ditt bolag, tänk på att det är en risk för banken då de inte vet om eller när du kommer att kunna betala tillbaka lånet. På ett banklån, eller ett så kallat företagslån, tillkommer en ränta som kommer att höja din månadskostnad.

Ta lån av Almi

Ytterligare ett alternativ är att låna pengar av den statliga myndigheten Almi. Deras lån kan fungera som ett komplement till banklånet om banken är osäker på om de vill riskera hela beloppet. Almi kan ställa upp med att betala upp till 80 % av summan om banken betalar resten. Almis lån har inte lika stora eller inga säkerhetskrav så som många banker har. Besök almi.se.

Hitta investerare

Det kan också gå att få riskkapitalister eller affärsänglar att satsa pengar i ditt företag. I utbyte får dem en ägandedel i ditt företag och där med en procentuell rätt att säga till om vissa saker i företaget. Det kan t.ex. vara om de tycker att någon del i affärsplanen bör förändras för att få företaget att drivas med en högre vinst. Du get även bort en del av vinsten i bolaget så akta dig för att ge bort en allt för stor del.

Leasing

Om du behöver förnya din maskinpark eller köpa en ny firmabil kan leasing vara en lösning. Detta är ett alternativ för att slippa höga engångskostnader. Istället fördelas kostnaden ut i form av en hyra under en viss period. När perioden är över har du många gånger möjlighet att köpa ut det du har hyrt. Det är positivt om du inte riktigt är säker på vad du kommer att behöva för utrustning eller i vilken utsträckning du kommer att ha användning för det. Nackdelen är dock att leasingkostnaderna snabbt kan överstiga inköpspriset och kan bli ett dyrare alternativ i längden.

Tänk på att de är många företag som startar upp utan någon finansieringshjälp alls, varken från eget kapital eller från en extern lånegivare. Fundera över hur mycket du egentligen behöver vid uppstart. Kan du köpa in inventarierna allt eftersom?

finansiering företag företagslån

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1