Att tänka på innan du ansöker om ett billån

Att tänka på innan du ansöker om ett billån

Du kan helt klart gå in på nästan alla bilhandlare och köpa en bil via den finansiering som återförsäljaren erbjuder. Men det finns också då goda chanser att du kommer betala mer för lånet än vad du egentligen behöver. Det vill säga du kommer få ett dyrare lån via en bilhandlare om du inte på förhand känner till lite olika alternativ. Vi hjälper dig här med några tips när du ska skaffa billån.

När du ansöker om ett billån skaffar du egentligen två saker: själva bilen och lånet för ditt nya fordon.

Va inte en av de som tittar på en månadskostnad för ett billån som annonseras av en bilhandlare och förbise de totala finansieringskostnaderna. Men genom att vidta åtgärder när du ska skaffa ett billån eller köpa ny bil kan du spara hundratals eller kanske även tusentals kronor när du betalar tillbaka ditt lån.

Visst, det kanske inte är din idé om en rolig vad som är en rolig kväll med underhållning, men att leta lån i några timmar för att spara pengar kan faktiskt vara detsamma som att betala dig själv en hög timlön för den tid du lägger in. Och vem skulle inte vilja ha det?

Förvirrad om hur man ansöker om ett billån? Låt oss titta på några steg att ta rygg på när du letar efter ett lån. Redo? Spänn fast säkerhetsbältet.

Bestäm din budget i föväg

Om du går rakt in hos en bilhandlare och utan en tanke på priset, är det första en bilhandlare kan fråga: ”Vad är din månatliga budget?” De har en god anledning att göra det. Om du är fokuserad på hur mycket bil du kan få för den månatliga betalningen du känner att du har råd med, kan du snabbt hamna i ett lån som är på längre sikt än du ville ha från början. Den längre löptiden kan betyda en lägre månadsbetalning, men du kommer att göra fler av dem – och förmodligen betala mer ränta – än du skulle ha med ett kortfristigt lån.

I stället är ett bättre sätt att närma sig ett billån att fokusera på bilens totala kostnad – dvs den slutliga prislappen, inklusive det totala antalet betalningar och ränta du betalar. På så sätt jämför du äpplen med äpplen medan du köper, och du låter inte en återförsäljare ”packa” ditt lån med onödiga funktioner som “ska passa din månatliga budget”, men kan istället kan få dig att betala mer på andra sätt, som med en längre låneperiod.

Kontrollera din kreditvärdighet

Det är en bra idé att kontrollera din kreditvärdighet innan du ansöker om ett billån.

Om du har dålig kredit kan det kvalificera dig för högre ränta än om du har bättre kredit. Du måste bestämma om du ska gå vidare med att få ett billån eller om det är en bättre idé att vänta och arbeta för att förbättra din kredit först eller spara mer pengar till bilen.

Kolla runt efter olika billån och räntor

Börja samla in offerter från olika billångivare och se var du kan få bäst ränta. Nu när du har en bättre uppfattning om var din kredit står och du vet vilken storlek lån du har råd med, kan du vara redo att börja kolla efter priser.

Tre av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du letar efter ett billån inkluderar:

  • Banker eller kreditgivare
  • Återförsäljare
  • Online-långivare

Din uppgift nu är enkel: Besök, ring eller kolla webbplatser efter ett antal banker och kreditgivare för att be om en offert. Du kan kolla in några alternativ på Enklare.se. När man använder sig utav en jämförelsesajt inom lån såsom Enklare så kommer man snabbt undan behovet kring att ta flertalet kreditupplysningar, vilket är fallet när man manuellt går till olika banker för att höra sig för om deras låneerbjudanden. Kreditupplysningarna bidrar i sin tur till att försämra din kreditvärdighet som ger konsekvenser för dina framtida möjligheter att ta lån. Med andra ord så är jämförelsesajter väldigt gynnsamma för konsumenterna – det är ett modernt sätt att låna pengar.

Observera: kreditgivare kan erbjuda billån till bättre priser än stora banker.

Slutsats – hur bör du tänka när du ska hitta bästa billån och ränta?

Om allt detta verkar som ett besvär jämfört med att gå in direkt till en bilhandlare, köpa och finansiera bilen på samma ställe så kan visst kan det vara bra och fungera toppen i slutändan. Du får kanske ett bra lån med bra villkor. Att fastställa din budget, kontrollera din kredit, gå igenom alla detaljer och kolla runt efter bästa villkor innan du ansöker om ett billån är inte precis snabbt eller enkelt.

Men här är varför du ska göra det: Du kan spara pengar på lång sikt. Tror du inte på oss?

Låt oss säga att du tar ett billån på 200.000 kr i 48 månader. Om du nöjer dig med en hög ränta – säg 9% – kommer du i slutändan att betala cirka 38.900 kr i räntekostnader innan du betalar lånet.

Men vad händer om du gör arbetet för att hitta en bättre ränta (säg 5%?) Då skulle du bara betala cirka 21.000kr i ränta – 17.900 kr mindre, och besparingarna kanske bara kostar några timmar av din tid.