INVESTERA I GULD

VI HJÄLPER DIG ATT INVESTERA I GULD

Köpa guld - varför investera i guld?

Vill du investera i guld? Guld brukar beskrivas som en säker investeringsmetod , men det är alltid lika viktigt att läsa på och skapa sig sin egen uppfattning. En oskriven regel som brukar stämma är att guldpriset brukar stiga när det är oroligt på aktiemarknaden. Därav kan man teoretiskt sett köpa guld för att hedga aktiemarknaden. Men glöm inte att göra din egen hemläxa innan du ska köpa guld som investering.

Köpa guld - Faktorer som påverkar guldpriset

Det finns många olika saker som påverkar hur guldpriset rör sig, detta är några av dem:

 • Efterfrågan på guld ökar då regeringar och centralbanker trycker pengar
  Den oron som skapas på obligationsmarknaden får investerarna att söka sig till guld som betraktas som en säker och inflationsäkrad investering.
 • Insikten om det finansiella systemets bräcklighet sprider sig och ökar intresset för guld.
 • Ett minskat utbud på guldmarknaden
  Gruvproduktionen som tidigare stod för 60 % av guldutbudet har idag minskat. Idag är det endast Kina som har lyckats öka sin produktion på grund av att de öppnat nya gruvor.
 • Många och bra användningsområden
  Allt från betalmedel till elektriska ledare kan guld användas till.
 • Politiska risker och problem med infrastrukturen
  Oförutsedda politiska händelser kan inträffa när som helst, vart som helst i världen. Om ett område med stor betydelse för guldproduktionen drabbas, drabbas även guldpriset.
 • Inflation
  Guld köps ofta som en försäkring mot inflation. En inflation sänker avkastningen på värdepapper, såsom obligationer samtidigt som guldpriset stiger.

Vart kan man köpa guld?

Du kan idag köpa guld av många olika företag och banker. Beroende på vilken form av guld du vill köpa respektive sälja så finns det olika ställen du skall vända dig till. Exempel på dessa är

 • Liberty Silver - för fysiskt guld
 • Tavex - för fysiskt guld
 • Guldcentralen - Köper och säljer fysiskt investeringsguld och är ett av Sveriges största företag inom hantering av investeringsguld. De har i över 40 år hjälpt privatpersoner, företag och institutioner att trygga sina tillgångar med det ädla guldet.
 • Stureguld - Om du skall sälja guld och smycken till kan du vända dig till Stureguld. De köper in gamla smycken, tandguld och skrotguld. För att sälja ditt guld till dem beställer du enkelt och gratis ett kuvert via internet eller sms som sedan skickas hem till dig. Lägg ditt guld i det frankerade kuvertet och posta det. Din försändelse är försäkrad via Stureguld. Efter att ditt guld har värderats sätts pengarna in direkt på ditt bankkonto.
 • Plus500 - TradingPlus500 är en ledande aktör som låter dig handla all världens råvaror via CFD-kontrakt. De erbjuder dig att handla med en hävstångseffekt på upp till 10 gånger så att du kan dra maximal nytta av marknadens prisförändringar. Läs mer på Plus500.se!

Investera i guld

Du kan investera i guld på många olika sätt, antingen i fysisk form eller i pappersform. Här nedan har vi listat fem olika handelsmetoder. Vilket av sätten passar bäst för dig när du ska köpa guld?

 • i fysisk form som levereras hem till dig
  Här köper du fysiskt guld i form av bullionmynt och tackor av en handlare och får det hemlevererat hem till dig.
 • i fysisk form som lagras åt dig i ett specifikt valv (s.k. allokerad metall)
  Här köper du också ditt guld via en handlare men hen hjälper dig också med förvaring, antingen själv eller via tredje part.
 • i form av en skuldsedel där någon annan är skyldig dig en viss mängd metall (s.k. oallokerad metall)
  Här köper du guld av en bank men istället för att äga det fysiska guldet så äger du en skuldsedel som säger att banken är skyldig dig en viss mängd guld som motsvarar mängden guld i köpögonblicket.
 • i form av ett värdepapper såsom t.ex. en fond eller ETF (börshandlad fond)
  Detta är ett av de vanligaste sätten att investera i guld. Här köper du guld i form av ett bevis i form av värdepapper och fonder som t.ex. börshandlade fonder(ETF).
 • i form av ett derivatinstrument
  Det finns också möjlighet att kortsiktigt investera i guld via så kallade hävstångsprodukter (”derivat”). Det går ut på att du köper på belåning optioner, terminer, futures och liknande.

Bland de som investerar i guld är det många som väljer att investera i värdepapper. En av faktorerna för detta kan vara smidigheten att slippa förvara och försäkra fysiskt guld. Men detta kan även vara negativt då de kan produceras värdepapper för en större mängd guld än vad det egentligen existerar. Detta kan leda till att vid brist på fysiskt guld förlorar värdepapperna i värde samtidigt som priset för det fysiska guldet stiger. Du kan investera i guld via börshandlade fonder och andra värdepapper genom Avanza bank.

Köpa fysiskt guld istället för i pappersform

Vilket sätt man än väljer att handla sitt guld i så har alla sina för och nackdelar. Vissa förut språkar det ena, vissa det andra. Men vad är det som gör att många väljer att köpa fysiskt guld ?

Investera i guld kallas ofta för en säker investering. Historiskt så har guldpriset ökat även om de har haft ett par svackor. Guldmarknaden har under de senaste 16 åren sakta gått upp förutom mellan 2013-2015 då de hade en liten svacka. Rörelserna har alltid varit lugna och jämna vilket skapar möjlighet för långa och säkra investeringar.

köpa guld-investera i guld

Köpa guld och investera i guld

Det bevarar sin köpkraft.
Eftersom det ständigt finns en efterfrågan på guld, och mängden är mycket begränsad, är guldpriset inte det mest intressanta utan att de vid svåra situationer kan användas som betalmedel, runt om i världen.

Det är en likvid tillgång.
Guldet accepteras över hela världen och är efter kontanterna den mest säljbara varan.

 

Investera i guld

Du kan köpa guld på Libertysilver.se!

INVESTERA I GULD

VI HJÄLPER DIG ATT INVESTERA I GULD

Känner du dig inte helt säker på att investera i guld passar dig? Här listar vi fler investeringsförslag:

Investera i aktier

Beroende på hur du väljer att handla och vilken aktieform du väljer kan du mot en risksatsning tjäna stora pengar. Genom att satsa ett kapital på en stark aktie kan du enkelt följa din investering och avgöra när det är dags att ta ett steg in eller ett steg ut ur marknaden.
Läs mer >>

Investera i fonder

Med lägre risker än vad du har vid t.ex. aktiehandel kan du på ett enkelt sätt månadsspara och få en bättre avkastning än vad du får vid ett vanligt sparkonto. Här handlar du flera olika värdepapper i samma fond och sprider på så sätt riskerna.
Läs mer >>

Alternativa investeringar

Alternativa investeringar kan t.ex. innebära fastighetsinvesteringar eller peer-2-peer lån. Läs mer om olika alternativa investeringar om du vill diversifiera dig mot börsen.
Läs mer >>