Type to search

Guide För att Investera I & Köpa Aktier

Aktier - Köp Aktier och bli rik

Aktier kan göra vem som helst finansiellt rik, men det gäller att hantera aktier, investeringar och börsen på rätt sätt. De som är ute efter snabba pengar bör titta någon annanstans. Vi rekommenderar långsiktighet och att du vet vad du köper. Artikeln här nedanför kommer att lära dig grunderna för hur du kommer igång med aktier och hur du bör tänka på när du vill få exponering mot börsen.

Vi på Finanso tycker att i princip alla människor bör ha någon form av exponering mot börsen, däremot skiljer det sig mycket från person till person då alla har olika möjligheter när det kommer till bland annat kapital, tidshorisont och möjlighet till risk. Vi återkommer till dessa punkterna längre ner i artikeln.

Finansos guide över hur du kan investera i aktier är skriven för att hjälpa nybörjare att komma igång med att köpa aktier

Artikeln innehåller följande delar:

 • Varför vill man äga aktier?
 • Hur fungerar aktier?
 • Olika typer av aktier
 • Hur och vart köper jag aktier?
 • Jämförelse av mäklare
 • Vad ska man välja för typ av aktie?
 • Nyckeltal och värdering
 • Steg-för-steg så köper du aktier

Snabbguide till att Investera i Aktier

1. Öppna ett konto hos en mäklare

För att handla aktier behövs ett konto på en bank för att kunna få tillgång till marknaden. Förvirrande? Oroa dig inte, det är enkelt!

2. Välj aktier du vill köpa

Det finns mängder av företag att välja på och många ger ut aktier att köpa. Ett tips är att börja med företag du känner till.

3. Välj hur många aktier du ska köpa

Du kan köpa 1 aktie eller fler. Bäst är att veta hur stort belopp du vill köpa för och sedan låta det avgöra.

4. Välj din ordertyp

Du kan lägga olika ordertyper, enklast är att köpa direkt.

5. Du är nu en aktieinvesterare

Nu äger du aktier och ditt innehav kommer visas på ditt konto.

Vad är aktier?

Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna. Titta gärna på videon från Nordnet bank här till höger (nedanför på mobila enheter).

Hur köper jag aktier?
Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner.
Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank!

Hur fungerar aktier?

Längre upp i artikeln lärde vi oss att en aktie är en ägarandel av ett företag. Det innebär att när du köper en aktie så fungerar denna som ett bevis på att du äger en del av företaget. När transaktionen är gjord och du har köpt aktien så kommer du att bli registrerad som ägare i aktieboken. Aktieboken är ett register över alla aktieägare i bolaget. Registreringen kan göras av antingen Euroclear Sweden AB, din nätmäklare eller din bank. Förr i tiden så skrevs så kallade aktiebrev på pappersark. Nu för tiden sker allt digitalt och dina aktier finns registrerade i databaser. Aktiebrevet kallas numera för avräkningsnota och liknar numera ett kvitto på att du har köpt eller sålt aktier samt information kring transaktionen.

Aktier för nybörjare

Varför ska man äga aktier?

Att köpa aktier för nybörjare är en investering som kan vara bra för den som vill ha ett långsiktigt sparande. Speciellt för de som söker större chans till avkastning på sitt sparade kapital. Om man placerar sina pengar i ett sparkonto har man oftast ränta på pengarna. Det innebär att det sakta men säkert kommer växa på kontot. 

Om man däremot köper aktier kan man få pengarna att växa mer och snabbare. Man kallar detta för en hävstång eftersom man hjälper kapitalet att stiga snabbare i värde. På så vis kan det vara mer fördelaktigt att skaffa aktier och se det som sitt sparande istället.

Nu kanske du undrar varför någon överhuvudtaget har ett sparkonto, men man ska komma ihåg att ett sparkonto är helt riskfritt medan med aktier kan man faktiskt förlora pengar om det vill sig illa.

Vart handlar man aktier?

De flesta bankerna erbjuder idag värdepappershandel till sina kunder. Vi på Finanso rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK) istället för en traditionell Aktie- & Fond depå. Läs mer om varför du bör använda ett investeringssparkonto här!

Jämför mäklare för att köpa aktier 2020

Avanza

5/5
 • Gratis courtage upp till 50 000 SEK, (max 500 affärer per år)
 • Sveriges bästa aktiemäklare enligt Finanso.se
 • Direktinsättning via Trustly
 • Täckt utav investerarskydd upp till 250 000 SEK

Nordnet

4.5/5
 • Gratis courtage upp till 80 000 SEK, (max 500 affärer per år)
 • Tillgång till sociala sparnätverket Shareville
 • Direktinsättning via Swish
 • Täckt utav investerarskydd upp till 250 000 SEK

Swedbank

3.3/5
 • Courtage från 0.03% till 0.090%
 • Kostnad 59 - 99 kr per aktie

SEB

3.7/5
 • Courtage från 0.09%
 • Kostnad 69 kr per aktie

Nordea

4/5
 • Courtage från 0.06%
 • Kostnad 1 kr - 99 kr per aktie
 • Handla aktier i 15 länder
 • Kostnadsfritt att öppna konto

Vilka olika typer av aktier finns det?

Det finns flera olika typer av aktier. De delas lättast upp i två olika kategorier; stamaktier och preferensaktier. Stamaktierna kan sedan delas upp i A-, B- eller C-aktier som innebär att aktierna har olika mycket värde när det gäller rösträtt på årsstämman. Preferensaktier fungerar annorlunda än stamaktierna, du ges först och främst en förtur vid aktieutdelning jämfört med stamaktieägarna. Preferensaktier har allt som oftast en förbestämd utdelning och kan därmed inte ta del av någon utdelningstillväxt som stamaktieägare kan få. Ett vanligt scenario är A-aktier ger dig rätt till fler röster på bolagsstämman, medan B- och C-aktier ger färre röster. Här nedanför kan ni läsa mer om olika typer av bolag och aktier.

Vilken typ av aktier ska jag välja i min aktieportfölj?

Kommer du att vara engagerad i företagets verksamhet så kan det vara en bra idé att läsa på om vilken typ av rättigheter varje aktie ger. Vill du kunna få inflytande och många så hög rösträtt som möjligt så kan A-aktier vara det bästa valet för dig.

I de flesta fall så räcker det dock att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.

Generellt sett så rekommenderar vi inte dig att ivnestera i preferensaktier då dessa skiljer sig mycket från de vanligaste aktieslaget stamaktier. Men är du ute efter hög direktavkastning så kan preferensaktier vara något för dig.

Bygg en utdelningsportfölj av utdelningsaktier

Önskar du köpa aktier till en aktieportfölj som kan ge stabila passiva intäkter i form av aktieutdelningar? Då kan så kallade utdelningsaktier vara något för dig. Det finns utdelningsaktier som erbjuder hög direktavkastning eller de som erbjuder en stabilt utdelningstillväxt. Till höger kan ni lära er mer om utdelningsaktier med hjälp av Alexander från Unga Aktiesparare.

Vi har dedikerat en hel artikel för just utdelningsaktier och hur du kan bygga en utdelningsportfölj. 
Läs mer om utdelningsaktier!

Vad är preferensaktier för något?

Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning. Det innebär att du inte kommer kunna ta del av eventuella utdelningshöjningar. Tänk på att läsa på om preferensaktiernas inlösenkurser och annat som är viktigt att ha koll på innan du köper dina första preferensaktier. 

Bästa nybörjaraktierna

Det bästa nybörjaraktierna brukar man kalla de aktier för nybörjare som är enklast att handla med. De har låga risker men i vissa fall begränsad möjlighet till hög avkastning. Det är det som är grejen. Man vill att de ska vara så kallade säkra kort. Finanso rekommenderar att de som vill in på marknaden köper ett par investmentbolag till till aktieportfölj. Du kan läsa mer om investmentbolag här. De populäraste investmentbolagen bland Avanzas kunder är:

Börja med investmentbolag och fonder

Det här är för att man inte bör handla med osäkra aktier i börjar då det kan krävas mer djupgående analyser för att avgöra om de är lönsamma eller inte. Det kan vara svårt för en nybörjare att avgöra detta. Därför bör man som nybörjare gå på aktier som tillhör stora och stabila företag. Om man inte orkar sätta sig in i detta kan man köpa andelar i fonder. Då har man en fondförvaltare som placerar pengarna åt en. Man får en andel i en så kallad aktieportfölj med lite olika aktier i.

Du kan t.ex. välja mellan fonder som kanske är bra för miljön, feministiska eller något annat fokus beroende på vad man själv gillar och vad man brinner för. Ett tips för den som ska börja handla med aktier är att köpa aktier med hög utdelning. En gång om året, i Sverige på våren, delar företagen ut vinst till sina ägare (det vill säga om de har gjort en vinst föregående år). Det här är bra för den som vill fortsätta köpa aktier eller kanske plocka ut pengarna och spendera dem på något.

Hur ser jag vilken sorts aktier jag har?

Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är. Exempel:

Visste du att...

...det är enkelt att se dina bolags kommande rapporter hos Avanza bank? Mina sidor > Kontoöversikt > Aktuellt för mitt innehav > Rapporter

Hur värderar man en aktie?

Nu har du lärt dig vad en aktie är för något, här nedanför fortsätter vi utbildningen med fördjupning för dig som vill lära sig mer om hur du kan investera i aktier.

Vad är nyckeltalet P/E-tal?

P/E är står för price/earnings. Med hjälp av P/E-talet så får du reda på hur mycket en aktie kostar jämfört med vad bolaget visar i vinst.
P/E-talet är ett av de vanligaste nyckeltalen på börsen. Generellt sätt så används nyckeltalet för att avgöra om en aktie är köpvärd eller inte. 

 • P = Price = Price står för aktiens pris
 • E = Earnings = Earnings står för bolagets vinst per aktie

Vad är nyckeltalet P/S-tal?

P/S-talet liknar det klassiska P/E-talet men står istället för Price/Sales. Det innebär att tar aktiepriset och dividerar det med bolagets omsättning per aktie. Nyckeltalet bör, som vanligt, kombineras med andra nyckeltal för att fatta investeringsbeslut.

 • P = Price = Price står för aktiens pris
 • S = Sales = Sales står för bolagets omsättning per aktie

Vad är nyckeltalet PEG-tal?

PEG-talet är en fortsättning av PE-talet där G står för Growth, alltså bolagets tillväxt. Nyckeltalet ger alltså P/E-talet i relation till vinsttillväxten. Det innebär att nyckeltalet kan användas för att se om en aktie är billig eller dyr i relation till bolagets vinsttillväxt.

 • P = Price = Price står för aktiens pris
 • E = Earnings = Earnings står för bolagets vinst per aktie
 • G = Growth = Growth står för bolagets vinsttillväxt

Hur Gör man Steg för Steg för att köpa aktier?

Ta lite tid att gå igenom nedan steg och följ med i exemplen. Då kommer du snart ha köpt dina första aktier i ett fördelaktigt ISK där du slipper betala skatt på vinsten. Du kommer också va förberedd på framtiden genom att spara regelbundet i aktier.

STEG 1

Investeringsbolag eller kapitalförsäkring

Beroende på hur långt ni har kommit i era investeringsplaner så börjar allt med att välja aktiemäklare och vilket konto som värdepapperna ska förvaras i. För oss är det en självklarhet att använda sig av Avanza Bank och öppna ett investeringssparkonto (ISK). Läs mer om skillnader och hur du bör tänka när du ska välja investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Investeringssparkonto

ISK-kontot gör att du inte behöver deklarera dina köp och sälj och blir beskattad genom en schablonskatt på 0,375% (2017, kan justeras). Det betyder att du istället för att skatta 30% på dina vinster så skattar du endast 375kr om ditt kontos totala sparkapital är 100 000kr.

Kapitalförsäkring

Ett KF-konto fungerar näst intill på samma sätt som ett ISK, men det är försäkringsbolaget som äger aktierna istället för du. Vi tycker att i de allra flesta lägen så bör du använda ISK-konto framför KF.

STEG 2

Hur väljer jag bolag när jag ska köpa aktier?

Aktiespararna har tagit fram mycket bra “Gyllene regler” när det kommer till att köpa aktier och bygga en aktieportfölj. När ett enskilt bolag eller bolagets aktie underpresterar på börsen så kallas det för bolagsrisk. För att sprida bolagsrisken så bör du äga 10-15 bolag i din aktieportfölj. 

Förutom bolagsrisk så finns det även en marknadsrisk att beakta. Marknadsrisk kan t.ex. vara då det kommer nya skatteregler för en hel bransch och de flesta bolagen påverkas. Genom att köpa aktier och äga bolag i 5-6 branscher gör att du blir väl diversifierad.

Riktlinjer för en stabil och långsiktig aktieportfölj

Sammanfattning av riktlinjer för en stabil aktieportfölj: 10-15 bolag i 5-6 olika branscher.
Vi ger ett par exempel här nedanför, men tänk på att de endast ska ses som inspiration och inte tips på aktier:

STEG 3

För över pengar till ditt investeringssparkonto

När du har öppnat ett investeringssparkonto (eller en kapitalförsäkring om det passar dig bättre) hos Avanza så blir nästa steg att sätta in pengar på ditt konto för att kunna köpa aktier. Det gör du enkelt genom banköverföring eller direktinsättning på siten. 

Vi rekommenderar att du sätter upp en automatisk överföring per månad som dras direkt när lönen har trillat in på kontot.

STEG 4

Vi rekommenderar dig att köpa aktier med jämna mellanrum

Ränta på ränta – effekten brukar kallas ibland för världens 8:e underverk. Genom att återinvestera utdelningarna som du får från dina aktieinnehav så kommer du att nå fantastiska resultat med en lång investeringshorisont. 

Om du dessutom fyller på med nya pengar genom att t.ex. månadsspara och köpa aktier löpande så kommer du att kunna nå nivåer som du förmodligen tidigare aldrig kunnat föreställa dig. Köper du aktier med jämna mellanrum så sprider du risken att köpa aktier när börsen är “på toppen” innan en eventuell nedgång. 

Skulle en nedgång komma så får du möjlighet att köpa ytterligare aktier fast för ett billigare pris.

Räkneexempel

Du har 100 000 kr att börja med när du ska starta din aktieportfölj (det går givetvis att starta med 1000kr också), dessutom månadssparar du 3000 kr varje månad som du köper aktier för. 

I exemplet utgår vi från att du når en genomsnittlig avkastning på 9% per år. Vidare räknar vi på att du är 25 år gammal och ska spara till pensionen, alltså i 40 år. 

Som du ser så kan man uppnå mångmiljonbelopp även med små summor sparade varje månad. 3000kr är långt från en liten summa för de flesta av oss, men även 500kr eller 1000kr växer till stora summor om du återinvesterar utdelningarna och har en lång investeringshorisont! 

Känns det jobbigt att behöva köpa aktier och läsa på om olika bolag? Då är det bättre att du sätter ett automatiskt månadsspar i fonder – läs mer om hur du investerar i fondportfölj här! 

Läs mer om aktier

Vad händer nu? Om du har följt guiden till att köpa dina egna första aktier är du på god väg till din första egna portfölj och vi hoppas du kommer lyckas bra! Medan du väntar på att kursen ska gå upp kan du alltid läsa vidare och hitta fler bra investeringsalternativ: