Type to search

Guide För att Investera I & Köpa Aktier

Aktier - Köp Aktier och bli rik

Aktier kan göra vem som helst finansiellt rik, men det gäller att hantera aktier, investeringar och börsen på rätt sätt. De som är ute efter snabba pengar bör titta någon annanstans. Vi rekommenderar långsiktighet och att du vet vad du köper. Artikeln här nedanför kommer att lära dig grunderna för hur du kommer igång med aktier och hur du bör tänka på när du vill få exponering mot börsen.

Vi på Finanso tycker att i princip alla människor bör ha någon form av exponering mot börsen, däremot skiljer det sig mycket från person till person då alla har olika möjligheter när det kommer till bland annat kapital, tidshorisont och möjlighet till risk. Vi återkommer till dessa punkterna längre ner i artikeln.

Finansos guide över hur du kan investera i aktier är skriven för att hjälpa nybörjare att komma igång med att köpa aktier

Artikeln innehåller följande delar:

 • Varför vill man äga aktier?
 • Hur fungerar aktier?
 • Olika typer av aktier
 • Hur och vart köper jag aktier?
 • Jämförelse av mäklare
 • Vad ska man välja för typ av aktie?
 • Nyckeltal och värdering
 • Steg-för-steg så köper du aktier

Snabbguide till att Investera i Aktier

1. Öppna ett konto hos en mäklare

För att handla aktier behövs ett konto på en bank för att kunna få tillgång till marknaden. Förvirrande? Oroa dig inte, det är enkelt!

2. Välj aktier du vill köpa

Det finns mängder av företag att välja på och många ger ut aktier att köpa. Ett tips är att börja med företag du känner till.

3. Välj hur många aktier du ska köpa

Du kan köpa 1 aktie eller fler. Bäst är att veta hur stort belopp du vill köpa för och sedan låta det avgöra.

4. Välj din ordertyp

Du kan lägga olika ordertyper, enklast är att köpa direkt.

5. Du är nu en aktieinvesterare

Nu äger du aktier och ditt innehav kommer visas på ditt konto.

Vad är aktier?

Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna. Titta gärna på videon från Nordnet bank här till höger (nedanför på mobila enheter).

En aktie är ett värdepapper som intygar om en viss ägarandel i ett företag. Det kan inte vara i vilket företag som helst utan bolaget måste vara registrerat som ett aktiebolag. För att registrera aktiebolag måste ägarna sätta in 50 000 SEK som initialt kapital.

Om man köper en ägarandel i ett företag kan man även ha rätt att rösta på bolagsstämman vilket innebär att man faktiskt får vara med och styra i vilken riktning företaget ska gå. Det är grundarna av bolaget som bestämmer hur många aktier som företaget ska ge ut.

Aktier för nybörjare brukar vara de som tillhör stabila aktiebolag och som inte ser ut att ha några stora förändringar i sin verksamhet den närmsta framtiden. Man ska dock alltid vara på sin vakt. Även välkända företag kan råka ut för större eller mindre kriser vilket kan påverka värdet på aktierna.

Man kan skaffa konton på till exempel populära Avanza bank för att enkelt handla med aktier. Där handlar du dessutom helt gratis tills dess att du har ett totalt sparat kapital på 50 000kr. Länk till Avanza bank!

Hur köper jag aktier?
Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner.
Länk till Avanza bank!

Hur fungerar aktier?

Längre upp i artikeln lärde vi oss att en aktie är en ägarandel av ett företag. Det innebär att när du köper en aktie så fungerar denna som ett bevis på att du äger en del av företaget. När transaktionen är gjord och du har köpt aktien så kommer du att bli registrerad som ägare i aktieboken. Aktieboken är ett register över alla aktieägare i bolaget. Registreringen kan göras av antingen Euroclear Sweden AB, din nätmäklare eller din bank. Förr i tiden så skrevs så kallade aktiebrev på pappersark. Nu för tiden sker allt digitalt och dina aktier finns registrerade i databaser. Aktiebrevet kallas numera för avräkningsnota och liknar numera ett kvitto på att du har köpt eller sålt aktier samt information kring transaktionen.

Aktier för nybörjare

Varför ska man äga aktier?

Att köpa aktier för nybörjare är en investering som kan vara bra för den som vill ha ett långsiktigt sparande. Speciellt för de som söker större chans till avkastning på sitt sparade kapital. Om man placerar sina pengar i ett sparkonto har man oftast ränta på pengarna. Det innebär att det sakta men säkert kommer växa på kontot. 

Om man däremot köper aktier kan man få pengarna att växa mer och snabbare. Man kallar detta för en hävstång eftersom man hjälper kapitalet att stiga snabbare i värde. På så vis kan det vara mer fördelaktigt att skaffa aktier och se det som sitt sparande istället.

Nu kanske du undrar varför någon överhuvudtaget har ett sparkonto, men man ska komma ihåg att ett sparkonto är helt riskfritt medan med aktier kan man faktiskt förlora pengar om det vill sig illa.

Vart handlar man aktier?

De flesta bankerna erbjuder idag värdepappershandel till sina kunder. Vi på Finanso rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK) istället för en traditionell Aktie- & Fond depå. 

Jämför mäklare för att köpa aktier 2020

eToro

5/5
 • Gratis handel (endast spread)
 • Sveriges bästa mäklare enligt Finanso.se
 • Endast 0,09% i Spread
 • Social Handel med många tillgångsslag
 • Aktier, Kryptovalutor, Råvaror, Forex, Index, ETFer

Avanza

5/5
 • Gratis courtage upp till 50 000 SEK, (max 500 affärer per år)
 • Direktinsättning via Trustly
 • Täckt utav investerarskydd upp till 250 000 SEK

Nordnet

4.5/5
 • Gratis courtage upp till 80 000 SEK, (max 500 affärer per år)
 • Tillgång till sociala sparnätverket Shareville
 • Direktinsättning via Swish
 • Täckt utav investerarskydd upp till 250 000 SEK

Swedbank

3.3/5
 • Courtage från 0.03% till 0.090%
 • Kostnad 59 - 99 kr per aktie

SEB

3.7/5
 • Courtage från 0.09%
 • Kostnad 69 kr per aktie

Nordea

4/5
 • Courtage från 0.06%
 • Kostnad 1 kr - 99 kr per aktie
 • Handla aktier i 15 länder
 • Kostnadsfritt att öppna konto

Vilka olika typer av aktier finns det?

Det finns flera olika typer av aktier. De delas lättast upp i två olika kategorier; stamaktier och preferensaktier. Stamaktierna kan sedan delas upp i A-, B- eller C-aktier som innebär att aktierna har olika mycket värde när det gäller rösträtt på årsstämman. Preferensaktier fungerar annorlunda än stamaktierna, du ges först och främst en förtur vid aktieutdelning jämfört med stamaktieägarna. Preferensaktier har allt som oftast en förbestämd utdelning och kan därmed inte ta del av någon utdelningstillväxt som stamaktieägare kan få. Ett vanligt scenario är A-aktier ger dig rätt till fler röster på bolagsstämman, medan B- och C-aktier ger färre röster. Här nedanför kan ni läsa mer om olika typer av bolag och aktier.

Vilken typ av aktier ska jag välja i min aktieportfölj?

Kommer du att vara engagerad i företagets verksamhet så kan det vara en bra idé att läsa på om vilken typ av rättigheter varje aktie ger. Vill du kunna få inflytande och många så hög rösträtt som möjligt så kan A-aktier vara det bästa valet för dig.

I de flesta fall så räcker det dock att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.

Generellt sett så rekommenderar vi inte dig att ivnestera i preferensaktier då dessa skiljer sig mycket från de vanligaste aktieslaget stamaktier. Men är du ute efter hög direktavkastning så kan preferensaktier vara något för dig.

Stabila bolag och aktier för nybörjare

När du köper en aktie för att sedan sälja den med vinst så kallas det för avkastning. En gång om året kan man även få utdelning från sina aktier. Det är något som man antingen kan återinvestera eller välja att plocka ut i kontanter. Som privatperson kan aktier vara ett bra sätt att spara pengar på samtidigt som man kan få dem att växa genom avkastning. 

Det kan bli en mycket stor skillnad jämfört med att bara spara på ett sparkonto med låg, eller ingen, ränta. Det kan dock vara ett riskfyllt sparande. Vill vara mer säker på att ens pengar genererar något ska man kanske hellre köpa fonder eller obligationer.

Bygg en utdelningsportfölj av utdelningsaktier

Önskar du köpa aktier till en aktieportfölj som kan ge stabila passiva intäkter i form av aktieutdelningar? Då kan så kallade utdelningsaktier vara något för dig. Det finns utdelningsaktier som erbjuder hög direktavkastning eller de som erbjuder en stabilt utdelningstillväxt. Till höger kan ni lära er mer om utdelningsaktier med hjälp av Alexander från Unga Aktiesparare.

Vi har dedikerat en hel artikel för just utdelningsaktier och hur du kan bygga en utdelningsportfölj. 
Läs mer om utdelningsaktier!

Vad är preferensaktier för något?

Preferensaktier står för ”preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning. Det innebär att du inte kommer kunna ta del av eventuella utdelningshöjningar. Tänk på att läsa på om preferensaktiernas inlösenkurser och annat som är viktigt att ha koll på innan du köper dina första preferensaktier. 

Värdet på en aktie

En aktie har ett visst värde som man brukar kalla för marknadsvärde. Detta bestäms utifrån utbud och efterfrågan precis som för alla andra produkter. Det som avgör själva värdet på en aktie är bolagsvärdet. Man brukar säga att det är bolagets värde och bolagets aktiekapital och det kallar man med en gemensam benämning för riskkapital. Skillnaden mellan att vara ägare av ett bolag eller att endast äga en eller ett antal aktier är att den som äger aktier har ganska begränsat ansvar i bolaget.

Skulle det vara så att bolaget går i konkurs kan den som äger aktier inte förlora mer än vad den personen har satsat. Ägare av ett bolag kan däremot bli personligt skyldiga att betala tillbaka skulder om det inte är så att de registrerat en bolagsform som tar bort det personliga ansvaret vid en konkurs. Som aktieägare har man endast rätt till två saker och det är:

 • Rätt till andel av vinst
 • Rösträtt vid bolagsstämmor

Man kan säga att det som avgör själva värdet på en aktie är något som grundar sig på människors uppfattning om vad den andelen är värd. Det är alltid svårt att värdera en aktie och man måste se till alla tillgångar som bolaget har. Man kan dock inte vara helt säker på om man gör en dålig eller bra affär tills den dagen man bestämmer sig för att sälja sina aktier. Då kan man räkna på om det blev en vinst eller förlust. Under tiden har man rätt till utdelning av vinst en gång om året om det är så att bolaget man är aktieägare i väljer att dela ut den eventuella vinsten.

Aktier för nybörjare

Investor är en bra aktie för nybörjare

När man börjar handla med aktier är det bra att välja aktier för nybörjare. Man kallar aktier som har låg risk för detta då det är mindre troligt att den som köper aktier kan göra en dålig affär och därmed förlora alla sina pengar. 

I början kan det nämligen vara svårt att veta vad som är en bra eller vad som är en dålig investering när det kommer till att köpa aktier. Man får göra en analys men om man inte är van vid att handla med aktier kan det vara svårt att veta var man ska börja. Aktier för nybörjare kan vara aktier i stora och stabila företag.

Bästa nybörjaraktierna är trygga och ger en säker avkastning varje år. Man kan likna dessa vid sparkonton eftersom de inte kommer växa så värst snabbt, men den som äger aktier i bolaget kommer kunna få utdelning av vinsten en gång om året samt förhoppningsvis se att aktierna stiger i värde. 

Investmentbolaget Investor ses av många som ett stabilt och bra bolag.

Bästa nybörjaraktierna

Det bästa nybörjaraktierna brukar man kalla de aktier för nybörjare som är enklast att handla med. De har låga risker men i vissa fall begränsad möjlighet till hög avkastning. Det är det som är grejen. Man vill att de ska vara så kallade säkra kort. Finanso rekommenderar att de som vill in på marknaden köper ett par investmentbolag till till aktieportfölj. Du kan läsa mer om investmentbolag här. De populäraste investmentbolagen bland Avanzas kunder är:

 • Investor
 • Kinnevik
 • Industrivärden
 • Latour

Börja med investmentbolag och fonder

Det här är för att man inte bör handla med osäkra aktier i börjar då det kan krävas mer djupgående analyser för att avgöra om de är lönsamma eller inte. Det kan vara svårt för en nybörjare att avgöra detta. Därför bör man som nybörjare gå på aktier som tillhör stora och stabila företag. Om man inte orkar sätta sig in i detta kan man köpa andelar i fonder. Då har man en fondförvaltare som placerar pengarna åt en. Man får en andel i en så kallad aktieportfölj med lite olika aktier i.

Du kan t.ex. välja mellan fonder som kanske är bra för miljön, feministiska eller något annat fokus beroende på vad man själv gillar och vad man brinner för. Ett tips för den som ska börja handla med aktier är att köpa aktier med hög utdelning. En gång om året, i Sverige på våren, delar företagen ut vinst till sina ägare (det vill säga om de har gjort en vinst föregående år). Det här är bra för den som vill fortsätta köpa aktier eller kanske plocka ut pengarna och spendera dem på något.

Hur ser jag vilken sorts aktier jag har?

Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är. Exempel:

 • Handelsbanken A
 • Handelsbanken B
 • Akelius residantieal Pref

Visste du att...

...det är enkelt att se dina bolags kommande rapporter hos Avanza bank? Mina sidor > Kontoöversikt > Aktuellt för mitt innehav > Rapporter

Hur värderar man en aktie?

Nu har du lärt dig vad en aktie är för något, här nedanför fortsätter vi utbildningen med fördjupning för dig som vill lära sig mer om hur du kan investera i aktier.

Vad är nyckeltalet P/E-tal?

P/E är står för price/earnings. Med hjälp av P/E-talet så får du reda på hur mycket en aktie kostar jämfört med vad bolaget visar i vinst.
P/E-talet är ett av de vanligaste nyckeltalen på börsen. Generellt sätt så används nyckeltalet för att avgöra om en aktie är köpvärd eller inte. 

 • P = Price = Price står för aktiens pris
 • E = Earnings = Earnings står för bolagets vinst per aktie

Vad är nyckeltalet P/S-tal?

P/S-talet liknar det klassiska P/E-talet men står istället för Price/Sales. Det innebär att tar aktiepriset och dividerar det med bolagets omsättning per aktie. Nyckeltalet bör, som vanligt, kombineras med andra nyckeltal för att fatta investeringsbeslut.

 • P = Price = Price står för aktiens pris
 • S = Sales = Sales står för bolagets omsättning per aktie

Vad är nyckeltalet PEG-tal?

PEG-talet är en fortsättning av PE-talet där G står för Growth, alltså bolagets tillväxt. Nyckeltalet ger alltså P/E-talet i relation till vinsttillväxten. Det innebär att nyckeltalet kan användas för att se om en aktie är billig eller dyr i relation till bolagets vinsttillväxt.

 • P = Price = Price står för aktiens pris
 • E = Earnings = Earnings står för bolagets vinst per aktie
 • G = Growth = Growth står för bolagets vinsttillväxt

Hur Gör man Steg för Steg för att köpa aktier?

Ta lite tid att gå igenom nedan steg och följ med i exemplen. Då kommer du snart ha köpt dina första aktier i ett fördelaktigt ISK där du slipper betala skatt på vinsten. Du kommer också va förberedd på framtiden genom att spara regelbundet i aktier.

STEG 1

Investeringsbolag eller kapitalförsäkring

Beroende på hur långt ni har kommit i era investeringsplaner så börjar allt med att välja aktiemäklare och vilket konto som värdepapperna ska förvaras i. För oss är det en självklarhet att använda sig av Avanza Bank och öppna ett investeringssparkonto (ISK).

Investeringssparkonto

ISK-kontot gör att du inte behöver deklarera dina köp och sälj och blir beskattad genom en schablonskatt på 0,375% (2017, kan justeras). Det betyder att du istället för att skatta 30% på dina vinster så skattar du endast 375kr om ditt kontos totala sparkapital är 100 000kr.

Kapitalförsäkring

Ett KF-konto fungerar näst intill på samma sätt som ett ISK, men det är försäkringsbolaget som äger aktierna istället för du. Vi tycker att i de allra flesta lägen så bör du använda ISK-konto framför KF.

STEG 2

Hur väljer jag bolag när jag ska köpa aktier?

Aktiespararna har tagit fram mycket bra ”Gyllene regler” när det kommer till att köpa aktier och bygga en aktieportfölj. När ett enskilt bolag eller bolagets aktie underpresterar på börsen så kallas det för bolagsrisk. För att sprida bolagsrisken så bör du äga 10-15 bolag i din aktieportfölj. 

Förutom bolagsrisk så finns det även en marknadsrisk att beakta. Marknadsrisk kan t.ex. vara då det kommer nya skatteregler för en hel bransch och de flesta bolagen påverkas. Genom att köpa aktier och äga bolag i 5-6 branscher gör att du blir väl diversifierad.

Riktlinjer för en stabil och långsiktig aktieportfölj

Sammanfattning av riktlinjer för en stabil aktieportfölj: 10-15 bolag i 5-6 olika branscher.
Vi ger ett par exempel här nedanför, men tänk på att de endast ska ses som inspiration och inte tips på aktier:

STEG 3

För över pengar till ditt investeringssparkonto

När du har öppnat ett investeringssparkonto (eller en kapitalförsäkring om det passar dig bättre) hos Avanza så blir nästa steg att sätta in pengar på ditt konto för att kunna köpa aktier. Det gör du enkelt genom banköverföring eller direktinsättning på siten. 

Vi rekommenderar att du sätter upp en automatisk överföring per månad som dras direkt när lönen har trillat in på kontot.

STEG 4

Vi rekommenderar dig att köpa aktier med jämna mellanrum

Ränta på ränta – effekten brukar kallas ibland för världens 8:e underverk. Genom att återinvestera utdelningarna som du får från dina aktieinnehav så kommer du att nå fantastiska resultat med en lång investeringshorisont. 

Om du dessutom fyller på med nya pengar genom att t.ex. månadsspara och köpa aktier löpande så kommer du att kunna nå nivåer som du förmodligen tidigare aldrig kunnat föreställa dig. Köper du aktier med jämna mellanrum så sprider du risken att köpa aktier när börsen är ”på toppen” innan en eventuell nedgång. 

Skulle en nedgång komma så får du möjlighet att köpa ytterligare aktier fast för ett billigare pris.

Räkneexempel

Du har 100 000 kr att börja med när du ska starta din aktieportfölj (det går givetvis att starta med 1000kr också), dessutom månadssparar du 3000 kr varje månad som du köper aktier för. 

I exemplet utgår vi från att du når en genomsnittlig avkastning på 9% per år. Vidare räknar vi på att du är 25 år gammal och ska spara till pensionen, alltså i 40 år. 

Som du ser så kan man uppnå mångmiljonbelopp även med små summor sparade varje månad. 3000kr är långt från en liten summa för de flesta av oss, men även 500kr eller 1000kr växer till stora summor om du återinvesterar utdelningarna och har en lång investeringshorisont! 

Känns det jobbigt att behöva köpa aktier och läsa på om olika bolag? Då är det bättre att du sätter ett automatiskt månadsspar i fonder – läs mer om hur du investerar i fondportfölj här! 

Investmentbolag, en affärsidé som bygger på att köpa aktier

Det finns bolag som har som affärsidé att köpa aktier i andra bolag och dessa kallas för investmentbolag. De som jobbar på dessa bolag är experter på att köpa aktier och investera pengar i projekt, bolag och organisationer. Självklart kan de göra bra affärer ibland och kanske mindre bra affärer andra dagar. Man kan komiskt nog även köpa aktier i investmentbolag.

På så vis kan man vara nybörjare men indirekt handla med riktigt avancerade aktier och värdepapper. Aktier för nybörjare är en helt annan grej än det som investmentbolag pysslar med. Man kan se dem som börshajar som ständigt ligger och söker efter de hetaste trenderna på aktiemarknaden.

Om du känner att du inte är sugen på att lära sig hur aktiemarknaden fungerar men ändå skulle vilja äga aktier så kan det vara smart att köpa aktier i ett investmentbolag. Ett investmentbolag har två olika mål. Det första är att få avkastning på det kapital som de investerat i ett annat bolag. Men sen finns det en annan sak som är intressant med investmentbolag.

De flesta köper tillräckligt mycket aktier i portföljbolagen för att få inflytande i bolaget. Med aktier får de även rösträtt på bolagsstämmorna och med den rösten försöker de påverka viktiga beslut för verksamheten. För att kunna göra det måste de äga många aktier så att deras röster verkligen räknas som något i omröstningar.

Aktier, fonder eller obligationer

Alla tre nämnda begrepp är former av värdepapper som intygar om att man äger någonting. En aktie är en äganderätt i ett bolag och värdet på denna bestäms utifrån bolagets värde och kapital. Om man sedan sätter ihop en portfölj med aktier får man en fond och det är en fondförvaltare som ser till att den ständigt är uppdaterad. Fondförvaltaren ska köpa när aktierna är låga och sälja när de är höga så att man tjänar pengar på köpet.

Guide – aktier för nybörjare

Om du vill börja handla med aktier finns det vissa steg som kan vara bra att gå igenom. Du måste lära dig vilka faktorer som påverkar aktier och hur man ska räkna på olika nyckeltal. Ta tid i början till att lära dig vad de olika orden står för eftersom det finns många nya begrepp om du inte är van vid att handla med aktier. Sedan kan det vara smart att skaffa ett konto hos en börsmäklare, som till exempel Avanza, så att du enkelt kan handla med aktier direkt i från datorn eller mobilen.

Du kan såklart välja att gå till sin bank också om man känner att man skulle vilja det. Men det är egentligen helt onödigt då allt finns smidigt online idag. Sedan gäller det att börja handla med aktier på en nivå som passar en själv och den kunskapen som man besitter. Successivt kan man gå uppåt och göra mer avancerade analyser inför ett köp eller en försäljning. Allting tar sin tid och det gäller att ha tålamod.

Sammanfattning

Innan du ger dig in på aktiemarknaden kan det vara klokt att göra en analys av nuläget. Det är lätt hänt att man investerar i dåliga affärer om man inte läst på innan ett köp, och det kan leda till att man förlorar pengar istället för tjänar.

På så vis finns det en del som tappar smaken för att handla med aktier och därmed går miste om en jättebra chans att investera. Om man är ny på att handla med aktier så finns det mer säkra aktier som man kan börja med tills man känner att man har koll på hur marknaden och handeln fungerar.

Man brukar kalla dessa för nybörjaraktier och det finns flera olika metoder som man kan använda sig av för att finna dessa. Vi rekommenderar aldrig några enskilda aktier för nybörjare, men vi tycker att investmentbolag överlag är en mycket bra grundsten i portföljen. Dels så kan man titta på nätet, läsa bloggar, men man kan också läsa tidningar och så vidare.

Man ska alltid välja det säkra före det osäkra om det är så att man känner att man inte har råd att förlora pengar. Självklart anser de flesta att de inte har råd att förlora pengar. Just därför är det viktigt att man tänker över sina köp innan man går in på aktiemarknaden.


Artikeln är skriven av en frilansskribent och kan innehålla faktafel.

Läs mer om aktier

Vad händer nu? Om du har följt guiden till att köpa dina egna första aktier är du på god väg till din första egna portfölj och vi hoppas du kommer lyckas bra! Medan du väntar på att kursen ska gå upp kan du alltid läsa vidare och hitta fler bra investeringsalternativ: