Type to search

Aktietips – 14 bästa tipsen för nybörjare på börsen 2019

Share

Aktietips är givetvis extra viktigt för nybörjare på börsen. Vi på Finanso ger aldrig någon rådgivning men vi skriver för att inspirera er till att förvalta ert kapital så smart som möjligt. I denna artikeln kommer vi ge er aktietips om hur ni ska lyckas på börsen.

Bästa aktiemäklaren på marknaden:

Avanza bank har vunnit pris som bästa sparbank 9 år i rad.  Börja investera, eller växla upp dina investeringar idag!

Här är våra bästa aktietips 2019

Börsåret 2019 har börjat med en rejäl uppgång och den som köpte aktier i slutet av 2018 har gjort en bra affär. Börsen går inte alltid uppåt, men sett över tid har börsen gett mycket bättre avkastning än att ha pengarna på ett bankkonto. Men hur börjar man med aktier? Att läsa på om vad en aktie är och hur du köper och säljer aktier är en bra början. Du bör också skaffa ett investeringssparkonto hos en nätmäklare eller bank så att du kan handla med aktier. Därefter behöver du lära dig några strategier och fundera på hur riskbenägen du är med aktieägandet. Vill du köpa och sälja ofta som en trader eller vill du investera långsiktigt och låta förmögenheten växa sakta men säkert? För dig som är nybörjare på börsen 2019 kommer här några praktiska tips att tänka på när du väljer och handlar med aktier.

Aktietips 1 - Diversifiera dina investeringar som nybörjare

Som nybörjare, och även som veteran, är det viktigt att inte lägga alla ägg i samma korg när man investerar. Diversifiering inom olika branscher när du köper aktier gör att några aktier fortfarande ökar i värde om några andra går ned.

Det är också bra att diversifiera dina innehav med avseende på företagens storlek. Stora börsnoterade företag är stabila och går ofta med en stabil, men kanske inte jättestor vinst. Aktiekurserna på dessa bolag får oftast ingen rekordutveckling i procent eftersom företagen redan är fullvuxna men det är en trygg bas i portföljen. Mellanstora företag har chans att både växa och även dela ut en del av vinsten. De riktiga möjliga kursrusarna hittar man bland småbolag som på några år kan gå från ett nystartat företag till en blomstrande lönsam verksamhet. Med småbolagsaktier har du chans att få högre och snabbare avkastning, men det är också större risk att företaget gör en felsatsning eller blir omsprunget av en konkurrent.

Aktietips 2 - Investera i bolag där du förstår hur bolaget tjänar pengar

Aktier behöver inte vara så komplicerat. Genom att investera i bolag vars verksamhet du förstår är det lättare att få förståelse för huruvida verksamheten kommer att gå bra eller dåligt i framtiden. Gillar du mode? Investera i klädföretag. Är det alltid fullt av kunder hos den lokala stormarknadskedjan? Bli delägare genom aktier. Köp aktier i de bolag du använder till vardags, t.ex. banker, elbolag, telebolag, livsmedelsaktier, bilaktier, bankaktier och kanske en aktie eller två i nöjesbolag som streamingtjänster eller filmproducenter. En fördel med att äga aktier i de bolag man köper av är att du kan känna att du får tillbaka lite varje gång du betalar räkningar. Du betalar ju faktiskt till ”ditt” företag. Här är ett par aktietips för att inspirera till bolag som du kanske känner till:

Aktietips 3 - Investera i bolag som tjänar pengar

Investera i bolag som tjänar pengar kan låta som en självklarhet, men det finns många start up-bolag som kan locka med möjligheter till rekordvinster. Är du inte extremt insatt i branschen för start-upbolaget och känner till ledningen, och marknaden, så väl att du vet att det blir succé bör du undvika dessa högriskbolag innan de börjar tjäna riktiga pengar.

Aktietips 4 - Köp aktier regelbundet för att sprida marknadsrisken

Nästan ingen kan tajma aktiemarknaden som påverkas både av riktiga rapportsiffror från företagen, politik, naturkatastrofer, världshändelser och inte minst psykologi. Börsen går upp och ned över tid och därför är det bäst att investera regelbundet över tid. Det du förlorar på att ha köpt en aktie på toppen av marknaden kan man ta igen sedan genom att du även köper vid tillfällen då börsen och aktiekurserna står lågt. Sprid helt enkelt marknadsrisken.

Aktietips 5 - Belåna aldrig din portfölj

Det kan vara frestande att belåna aktieportföljen för att få en hävstång, särskilt i början när du kanske inte har så mycket kapital att satsa. Som oinsatt bör man aldrig belåna sin aktieportfölj. När man investerar i aktier bör man vara beredd på att ta en förlust då och då, för felinvesteringar gör alla, men om det är lånade pengar man förlorar blir förlusten extra jobbig. Att förlora pengar man inte ens hade kan slå hårt mot ekonomin och det är därför inget för en nybörjare eller någon som inte har stenkoll på finanserna, matematiken och marknaden.

Aktietips 6 - Gör din egen analys, köp inte för att någon annan säger det

När du börjar läsa och prata om aktier kommer du att överösas med aktietips som alla låter frestande vid första anblick. Ett läkemedelsbolag med nästa mirakelkur, ett spelbolag med en ny storsäljare på gång, eller aktier i en bransch som man tror kommer att gynnas av konjunkturen. I princip ingen, varken proffsanalytiker på banker, ekonomijournalister eller kompisar med insidertips, kan förutsäga marknaden. Gör därför alltid din egen analys om vad du tror om bolaget och var inte rädd för att köpa ”tråkiga” stabila bolag som har haft en god ekonomisk historik under lång tid och som säljer en bra produkt eller tjänst.

Aktietips 6 - Sätt upp investeringsregler

För att inte få en aktieportfölj som är för beroende av en viss bransch eller konjunktur eller som bara består av hög- eller lågriskaktier, är det lämpligt att sätta upp några investeringsregler för sig själv att följa. Några tips på olika investeringsregler är:

Hur många bolag ska du minst/mest äga?

Få bolag innebär en högre risk, för många bolag gör det svårt för dig att hålla koll på dina aktier och att vara insatt i de bolag du investerat i. Exakt hur många olika aktier man bör äga finns det inga regler för. Det är upp till en själv hur många bolag man har tid, ork och möjlighet att vara insatt i. Då och då bör man också rensa ur portföljen och sälja av de sämre bolagen i portföljen, eller hämta hem vinsten i något eller några bolag som har gått ovanligt bra. Äger du väldigt många olika aktier blir resultatet, värdeökningen, nästan som om man skulle köpa en fond, vilket kanske är enklare att hantera för en nybörjare.

Förstår du hur bolaget tjänar pengar?

Om du inte förstår hur eller ens om företaget du tänkt köpa aktier i tjänar pengar bör du avstå. Det kan bero på att du inte är insatt i företagets bransch, produkter eller tjänster och då är det omöjligt för dig att avgöra om företaget kommer att gå bra eller inte i framtiden. En annan anledning kan vara att företaget helt enkelt har en för komplicerad affärsidé eller affärsmodell som gör att det de facto inte tjänar några pengar.

Hur stort/litet får varje innehav vara?

När man investerar i aktier bör man se till att ha en välbalanserad portfölj så att ingen aktie eller bransch dominerar portföljen för mycket. Detta är viktigt för den riskspridning som nämnts ovan. Du bör se över balansen i ditt innehav med jämna mellanrum. Även om du köpt t.ex. fem olika aktier för exakt samma belopp, kanske 10 000 kronor per bolag, kan fördelningen ändras över tid. Ett bolags aktiekurs kanske går upp 100 % medan ett annat kanske sjunker med 50 % så att man helt plötsligt sitter med ett stort belopp i det förstnämnda bolaget och en lägre summa i det sistnämnda.

Investera bara i bolag som visar vinst

Ett bolag som visar vinst, gärna flera år i rad, är säkrare att investera i än ett bolag som ännu inte visar vinst. Går bolaget med vinst finns troligtvis en fungerande affärsidé och en bolagsledning som har koll på vad de sysslar med. Vinstgivande företag kan också ge dig som aktieägare en del av vinsten varje år i form av utdelning. Denna utdelning blir som en extra avkastning, förutom den möjliga börsuppgången. Genom att investera i företag som går med vinst minskar du också risken att dina aktier blir värdelösa genom att företaget går i konkurs.

Hur mycket av lönen ska investeras löpande?

Vilken exakt procentsats av lönen som ska investeras är helt individuellt och beror på många olika faktorer. Även om aktier historiskt sett är mer lönsamt än banksparande över tid svänger börsen mycket. Därför bör du alltid ha en buffert på minst några månadslöner innan du börjar investera i aktier. Annars kan du riskera att behöva sälja aktierna med förlust när du t.ex. behöver gå till tandläkaren eller köpa en ny tvättmaskin.

Hur mycket du ska investera per månad beror också på hur gammal du är. En ung person i början av karriären bör investera ett så stort belopp som möjligt per månad eftersom pengarna kommer att kunna följa med börsen under många år framåt. Är du nära pensionen och kommer att sluta arbeta inom kort bör du fundera på att sänka andelen aktier och istället börja spara i mer räntebetonade, säkra former eftersom du troligen kommer att vilja börja ta ut ditt kapital för att få guldkant på tillvaron.

Även om du i början bara kan spara några hundralappar per månad är det värt att köpa aktier ändå. Tiden gör sitt till även för små summor, så att spara allt du kan avvara ger god utdelning i slutändan. Läs mer om den magiska ränta på ränta effekten!

Geografisk exponering

Sparar du även i utländska aktier bör du tänka på den geografiska exponeringen och, om du kan, investera i flera olika regioner. Detta kan dock för en nybörjare vara enklast och billigast att göra via aktiefonder. Många utländska aktier går att köpa på världens olika börser via banker eller nätmäklare, men du bör tänka på att courtaget, d.v.s. den avgift du betalar när du köper och säljer aktier, oftast är högre vid köp av utländska aktier p.g.a. ökad administration för banken eller mäklaren. Får du utdelning på dina utlandskarriär kommer det också att dras s.k. utländsk källskatt på utdelningen. För att få tillbaka källskatten är det bäst att ha aktierna i en kapitalförsäkring istället för på ett investeringssparkonto.

Branschexponering

Som nämnts ovan bör du sprida dina risker och inte investera för mycket i en och samma bransch.

Tänk också på att vissa branscher är beroende av varandra, t.ex. underleverantörer av krockkuddar eller motordelar som påverkas av bilförsäljningen. Om du köper aktier i investmentbolag är det värt att ha koll på vilka aktier investmentbolagen har i sina portföljer. Om du även köper ett eller flera av dessa bolag som fristående aktier får du dubbel exponering mot de aktuella bolagen.

Vårt aktietips för nybörjare 2019 är att investera i investmentbolag

För maximal riskspridning och en portfölj bestående av stabila, vinstgivande bolag är det bästa aktietipset för dig som nybörjare att investera i investmentbolag. Ett investmentbolag har som affärsidé att investera i andra företag, i större aktieposter, och på så sätt hjälpa de företag man investerar i att utvecklas. Olika investmentbolag har olika inriktningar. Vissa har investeringar i stora, etablerade företag medan andra satsar på mindre, onoterade företag.

Att köpa en aktie i ett investmentbolag är lite som att köpa en fond. Investmentbolag tar inga fondavgifter men har kostnader för förvaltning, personal m.m. Dock har de flesta investmentbolag haft bättre avkastning historiskt sett än vad börsen har haft i snitt, så det är ett enkelt och relativt lönsamt sätt att komma igång med aktiesparandet.

Investera i utdelningsaktier för att skapa ett kassaflöde i portföljen

Många, men inte alla, företag, delar ut en viss andel av företagets vinst till aktieägarna en eller flera gånger per år. Denna vinstdelning kallas utdelning och aktier i bolag som ger utdelning kallas för utdelningsaktier. Storleken på utdelningen är inte ett fast belopp utan summan i kronor per aktie fastställs på respektive företags bolagsstämma varje år. Normalt sett brukar utdelningen utgöra ca 2-4 % av aktiens pris. Om börskursen är låg blir utdelningen i procent, den s.k. direktavkastningen, högre. För många aktier på den svenska börsen sker utdelningen på våren, mellan mars och maj. Vissa aktier har dock utdelning flera gånger per år, t.ex. på våren och hösten, eller kvartalsvis. Har du utländska utdelningsaktier kan du få utdelning varje månad.

En fördel med att ha utdelningsaktier i portföljen är att du, tack vare utdelningarna, får ett jämnt kassaflöde under året eller delar av året. Utdelningspengarna kan du använda till att investera i nya aktier så att du kan följa tipset om att investera regelbundet över tid. Om ett företag ger utdelning betyder det att det går med vinst och ett företag som går med vinst brukar också stiga i värde, så att satsa på utdelningsaktier kan vara smart.

Är du ute efter de riktiga börsraketerna bör du blanda upp din portfölj med några småbolag också, som har chans att växa fortare än ett etablerat storbolag med stabil vinstutdelning.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ett × 1 =