Type to search

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Köpa silver – varför investera i silver?

Att investera i silver är inte lika vanligt lika vanligt som att investera i guld men ser man på utvecklingen är det kanske dags att tänka om. Att investera i silver och guld brukar ses som en “säker” investering när det är oroligt på börsen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Varför skall man investera i silver?

Förutom trygghet förmedlar investeringen i silver även fördelar som:

 • Stor efterfrågan på silver som inte kan mötas av nyproduktionen.
 • Silver har använts, och kan fortsätta att användas, som pengar.
 • Silvrets användningsområden är många och ökar hela tiden.
 • Att äga fysiskt silver innebär ingen motpartsrisk.

Köpa silver – Olika investeringsmetoder

Det finns olika sätt att investera i silver och de har alla olika för och nackdelar.

 • i fysisk form som levereras hem till dig
  Här köper du fysiskt silver i form av bullionmynt och tackor av en handlare och får det hemlevererat hem till dig.
 • i fysisk form som lagras åt dig i ett specifikt valv (s.k. allokerad metall)
  Här köper du också ditt silver via en handlare men hen hjälper dig också med förvaring, antingen själv eller via tredje part.
 • i form av en skuldsedel där någon annan är skyldig dig en viss mängd metall (s.k. oallokerad metall)
  Här köper du silver av en bank men istället för att äga det fysiska silvret så äger du en skuldsedel som säger att banken är skyldig dig en viss mängd silver som motsvarar mängden silver i köpögonblicket.
 • i form av ett värdepapper såsom t.ex. en fond eller ETF (börshandlad fond)
  Detta är ett av de vanligaste sätten att investera i silver. Här köper du silver i form av ett bevis i form av värdepapper och fonder som t.ex. börshandlade fonder(ETF).
 • i form av ett derivatinstrument
  Det finns också möjlighet att kortsiktigt investera i silver via så kallade hävstångsprodukter (”derivat”). Det går ut på att du köper på belåning optioner, terminer, futures och liknande.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Vilka nackdelar finns det med att investera i silver

Silverpriset är väldigt instabilt vilket gör det svårare att handla. För att handla silver krävs det att du har lite förkunskap för att lättare kunna avläsa marknaden.

Köper du fysiskt silver måste du tänka på saker som förvaring, fraktkostnader och försäkring. Detta är saker som skapar höga merkostnader.

Mäklare – köpa silver

Det finns många olika mäklare för att köpa silver. För att köpa fysisk silver använder många sig av Liberty Silver. För att handla silver via värdepapper är en Plus500 en populär handelsplattform.

Vad påverkar priset på silver?

Precis som guld påverkas priset av tillgång och efterfrågan och redovisas som spot-priset på världsmarknaden. Vid köp av fysiskt guld tillkommer många gånger även en framställningskostnad på 3-5 % av mynt och högre fasta priser på tackor.

 investera i silver 2-köpa silver-köpa fysiskt silver

Köpa silver – Utvecklingen på silverpriset, framtiden?

Tittar man tillbaka på silverpriset så har det sedan april 2011 sjunkit kraftigt. Fram tills nu har priset halverats, men mycket tyder på att detta kommer att förändras. På grund av att det idag är väldigt undervärderat samt att bristen på fysiskt silver ökar så kommer troligtvis priset öka under kommande år, kanske är det dessa tendenser som vi har sett ta form sedan i början på 2016?

När du skall investera i silver ?

Innan man investerar i silver bör man tänka på att:

 • Att investera i silver skiljer sig mycket från aktie- och obligationsmarknaden, se över om den är rätt för dig.
 • Nästa steg är att även sätta dig in i de olika sätten att investera i silver, är det via värdepapper, tackor och mynt eller smycken som passar dig bäst. Smycken förlorar snabbt sitt värde och har inte alltid så hög halt av silver som man skulle önska vilket gör att de lätt kan klassas som skrotsilver. Tackor behåller sitt värde på ett helt annat sätt jämfört med smycken. Dock kan de bli svåra att förvara och dyra att skicka efter. Pappersformen är den smidigaste formen och det sättet som är lättast att verifiera.
 • När du vet vilken form du vill handla ditt silver i är det bra om du läser på hur marknaden fungerar och vad som styr den och så vidare. Detta kommer att underlätta när du skall bevaka marknaden för att hitta rätt köp respektive säljläge.
 • När du lärt dig det du känner att du behöver veta är det dags att hitta rätt mäklare för ditt ändamål, titta på priset och deras avgifter samt hur seriösa de är. Skall du handla fysiskt silver bör du också fundera över förvaringen, behöver du någon som hjälper dig med detta. Vissa mäklare har även dessa tjänster, dock kan detta medföra svårigheter att kunna verifiera ditt köp.
 • Där detta är gjort är det dags att granska marknaden och finna rätt köptillfälle och lägga en köporder. Sedan är det bara att vakta marknaden och analysera när det är dags att lämna positionen och ta hem sina pengar.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Känner du dig inte helt säker på att investera i silver passar dig? Här listar vi fler investeringsförslag:

Investera i aktier

Beroende på hur du väljer att handla och vilken aktieform du väljer kan du mot en risksatsning tjäna stora pengar. Genom att satsa ett kapital på en stark aktie kan du enkelt följa din investering och avgöra när det är dags att ta ett steg in eller ett steg ut ur marknaden.
Läs mer >>

Investera i fonder

Med lägre risker än vad du har vid t.ex. aktiehandel kan du på ett enkelt sätt månadsspara och få en bättre avkastning än vad du får vid ett vanligt sparkonto. Här handlar du flera olika värdepapper i samma fond och sprider på så sätt riskerna.
Läs mer >>

Alternativa investeringar

Alternativa investeringar kan t.ex. innebära fastighetsinvesteringar eller peer-2-peer lån. Läs mer om olika alternativa investeringar om du vill diversifiera dig mot börsen.
Läs mer >>