Type to search

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Valutahandel online – investera i valutor

Valutahandel har länge varit en svårtillgänglig investeringsform för privatpersoner. Det är först på senare tid som användandet har ökat bland dessa personer. Detta är något som är ganska lätt att förstå då det är mycket att sätta sig in i och är väldigt tidskrävande. Ihop med att internet utvecklas görs också handeln mer tillgänglig för privatpersoner. Idag är all valutahandel digitaliserad vilket gör att du aldrig får några fysiska pengar vid varje affär, istället flyttas pengarna direkt mellan olika konton.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Så fort man kommer i kontakt med olika valutor, oavsett om det är vid valutaväxlingen inför en kommande semesterresa eller genom aktieplaceringar, så förstår man vilken lukrativ marknad valutahandel kan vara. Med så många rörelser på korta perioder skapas många tillfällen för den aktive att tjäna pengar på. Men detta medför även stora risker.

Valutahandel har både många likheter men även en hel del olikheter med aktie-, råvaru- och räntehandel. Valutahandeln är i större del mer trading inriktad. Mycket på grund av den extremt svängande marknaden. Detta ställer krav på dig att du måste vara mer aktiv, både på köp- och säljknappen men även genom att ha koll på faktorer som påverkar marknaden. Detta är alltså en handelsform för den som har en del tid att avsätta för sina investeringar samt som gillar att hålla sig uppdaterad på vad som händer både i världen men även på finansmarknaden.

Valutahandel mäklare online

För att handla med valuta använder du dig av så kallade valutamäklare. Dessa kan t.ex. vara olika banker som erbjuder tjänster för valutahandel, vissa mer än andra. Genom dessa kan du även få tillgång till bland annat aktuella nyhetsflöden och tekniska analyser. Några av dessa valutamäklare har vi listat nedan.

 • CMC Markets
 • IG Markets
 • Plus 500
 • Ava trade
 • Även de flesta storbankerna som t.ex. Swedbank, SEB, Nordea

Valutahandel – Hur går det till?

När du skall köpa respektive sälja din position görs detta alltid i ett valutapar. Detta betyder att man t.ex. jämför euron med den svenska kronan eller amerikanska dollarn. Detta betyder också att när du köper den ena så säljer du automatiskt den andra. Detta kallas att gå lång(köpa) respektive kort(sälja) i marknaden. När du har bestämt dig för vad du vill satsa på i marknaden skickar du elektronisk en köp-/säljorder till din valutamäklare som placerar din position i marknaden. Sedan gör du samma sak när du vill ta tillbaka din position.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Valutahandel – Vanligaste valutorna

De vanligaste valutorna som många väljer att handla är euron, dollarn och pundet. Jämför man deras kurser med den svenska kronan under de senaste 16 åren så har det sett ut såhär:

Euro hade sin högsta topp mars 2009 då den stod i 11,78 kronor. Som lägst var den värd 8 kronor, detta var i maj år 2000. Sedan augusti 2012 har värdet sakta stigit uppåt till dagens värde på 9,50 kronor.

Dollar stod som högst i juni 2001. Då var den värd 11,06 kronor. Som lägst under de senaste 16 åren var dollarn värd 5,80 kronor, detta var i april 2008. Mellan mars 2014 till feb 2015 steg dollarn snabbt men sedan dess har den haft ganska små rörelser och pendlat mellan 7,90–8,90 kronor.

Pund har under denna period varit som högst under september 2001 då den var värd 15,95 kronor. Som lägst var i mars 2013 då kursen var nere i 9,45 kronor. Sedan augusti 2015 har kursen dalat ner till dagens värde på under 10,00 kronorr från 13,67 kronor.

Valutaomvandlare

Undrar du vad dina pengar är värda i en annan valuta just nu? Då kan du ta hjälp av någon av alla valutaomvandlare på nätet. Här nedan har vi listat några utav de vanligaste sidorna som många använder sig av idag. Där skriver du in summan som du vill omvandla och vilken valuta den har. Sedan väljer man vilken valuta som du vill konvertera till.

Om du inte har tillgång till internet kan du istället kontakta ditt lokala växlingskontor eller ditt bankkontor så kan de hjälpa dig att ta reda på valutakursen.

Valutahandel online – Vad styr kursera?

För att lyckas tjäna pengar på valutahandel bör du förstå vad som påverkar kurserna. För att analysera marknaden bör du ha koll på faktorer som:

 • Räntor
 • Ekonomisk tillväxt
 • Politisk oro
 • Handelsbalans och kapitalflöde
 • Teknisk analys

Med hjälp av dessa faktorer kan du förutspå utgången på din trade och hur mycket du kan tjäna på den.

Valutahandel – Tips och råd

Att välja en handelsform som passar just dig är bland de viktigaste faktorerna för att lyckas med valutahandel. Har du inte tiden att avsätta eller intresset för att dagligen se över världsnyheterna är kanske inte valutahandel något för dig. Självklart finns det många olika sätt att handla valuta på, allt från daytading där du plockar många och små rörelser varje dag till mer långsiktiga placeringar. Här kommer några saker du bör tänka igenom när du skall välja din trading strategi.

 • Hur mycket är du villig att riskera?
  Handla aldrig med pengar som du inte har råd att förlora. Runt 5000 kronor brukar vara lagom att satsa i början för att utvärdera om detta var något för just dig.
 • Vad kan jag potentiellt tjäna och var är risken neråt?
  Att genomföra flera, mindre affärer gör att du minskar riskerna men ändå har möjlighet att stadigt kunna öka kontosaldot.
 • Hur är marknaden för tillfället?
  Hur stora rörelser finns det på marknaden avgör även riskerna i marknaden men även hur många köp-/ säljtillfällen det finns. Ju fler rörelser ju fler köp-/ säljtillfällen men även en högre risk. Är du ovan så bör du sikta in dig på ett valutapar som är lugnare.
 • Vad är logiken bakom att gå in i denna position?
  Vad finns det för nyheter, styrränterapporter eller övriga saker som talar för att köpa den tänkta valutan vid detta tillfälle. Vad talar för upp respektive nedgå g på marknaden?
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Känner du dig inte helt säker på att valutahandel passar dig? Här listar vi fler investeringsförslag:

Investera i aktier

Beroende på hur du väljer att handla och vilken aktieform du väljer kan du mot en risksatsning tjäna stora pengar. Genom att satsa ett kapital på en stark aktie kan du enkelt följa din investering och avgöra när det är dags att ta ett steg in eller ett steg ut ur marknaden.
Läs mer >>

Investera i fonder

Med lägre risker än vad du har vid t.ex. aktiehandel kan du på ett enkelt sätt månadsspara och få en bättre avkastning än vad du får vid ett vanligt sparkonto. Här handlar du flera olika värdepapper i samma fond och sprider på så sätt riskerna.
Läs mer >>

Alternativa investeringar

Alternativa investeringar kan t.ex. innebära fastighetsinvesteringar eller peer-2-peer lån. Läs mer om olika alternativa investeringar om du vill diversifiera dig mot börsen.
Läs mer >>