Type to search

Två olika lån för bilfinansiering

Share

Ett bilköp kan finansieras på flera olika sätt, men att köpa bilen för kontanta medel är för det mesta att föredra. För många svenskar är det dock inte ett alternativ, eftersom nyare och därmed säkrare bilar kostar lite för mycket för att köpas kontant.

Det finns två olika typer av billån på marknaden idag. Om du köper en ny bil kan du välja att använda bilen som en underliggande säkerhet för lånet. Alternativ två är att ta ett lån utan säkerhet vilket är samma sak som att ta ett privatlån. Båda alternativen har för- och nackdelar som vi diskuterar här:


Bilen som säkerhet


När lånet har bilen som underliggande säkerhet är det knutet till bilen och alltså inte till dig som ägare. I regel kräver alla långivare att bilen måste köpas genom en auktoriserad återförsäljare. Långivaren betalar ut lånesumman direkt till återförsäljaren ifall din låneansökan blir godkänd. Om du istället köper bilen av en privatperson som redan har ett lån på bilen kan du ansöka om att överta lånet i samband med bilköpet.

En kontantinsats krävs alltid och den brukar ligga på minst 20 procent av bilens köpesumma. Kostnaden för bilen ska vara minst 100 000 kronor beroende på vilken långivare det gäller och lånet måste vara återbetalat när bilen är cirka tolv år. Det innebär att du inte kan köpa en bil som är äldre än tolv år med den här typen av lån.  

Om du säljer bilen måste det som återstår av lånet lösas in eftersom lånet är kopplat till bilen. Gör du en förlust vid försäljning måste du därmed betala en restskuld och det kan bli en ekonomisk belastning om mellanskillnaden är stor. Fördelen med det här lånet är att räntan kan vara rätt låg och lånet kan komma med olika förmåner som förlängda garantier eller billigare bensin.

Billån utan säkerhet


När lånet inte har bilen som en underliggande säkerhet så tar du istället ut ett vanligt privatlån som även kallas för blancolån. Lånet är knutet till personen som äger bilen och har egentligen ingenting med bilen att göra. Fördelar med ett lån utan säkerhet är att du själv kan bestämma var du vill köpa bilen och du kan enklare köpa av en privatperson. Långivaren betalar pengarna direkt till dig.

Majoriteten av långivare kräver att lånesumman ligger på minst 10 000 kronor. Åldern på bilen spelar inte någon roll när du tar ett privatlån och i de flesta fall ska lånet vara återbetalt på max 15 år. Om du säljer bilen behöver du inte lösa in det resterande lånet, även om det rekommenderas för din privatekonomis skull. Privatlån kan ha högre ränta, men den är vanligtvis individuell och sätts utifrån din kreditvärdighet.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =