Type to search

VI HAR LISTAT 35 STYCKEN

Investmentbolag

Investmentbolag investerar i andra bolag och finansiella produkter för att i slutändan skapa aktieägarevärde för sina aktieägare. Genom att äga investmentbolag i din investeringsportfölj så får du en bra riskspridning.

Scrolla nedåt för att se listan med alla 35 investmentbolag

GER BRA RISKSPRIDNING

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag har som uppgift att investera i bolag och finansiella produkter för att skapa aktieägarvärde åt sina delägare. 

Det finns många fördelar med att investera i ett investmentbolag. Eftersom investmentbolaget äger ett flertal aktier får du en bra riskspridning. Dessutom köper du aktierna till rabatt. Om du skulle ha köpt de bolag som ingår i investmentbolaget var för sig hade du fått betala mycket mer.

Du får en portfölj med många olika bolag bara genom att köpa aktier i ett enda investmentbolag. De flesta investmentbolagen arbetar för att långsiktigt öka värdet av innehaven till sina aktieägare. Det finns också investmentbolag som i första hand arbetar för att kontrollera andra företag genom att äga en stor del av aktierna i dessa. 

Se gärna filmen nedanför

I videon här nedanför berättar Philip Scholtzé och Nicklas Andersson från Avanza bank om vad ett investmentbolag är för något. Videon är endast 2 minuter lång och väldigt tydlig och enkel att förstå.

OBS: Vi ingenting på Finanso.se ska läsas som rådgivning. Länkarna är samarbetslänkar till respektive bolagssida hos Avanza.se.

Bästa investmentbolaget 2019

Här nedanför hittar du Finansos favoriter till att bli bästa investmentbolaget 2019. Vi anser att du bör äga investmentbolag i portföljen för att få riskspridning och någon form av stabil investering. Då tycker vi även att de stora investmentbolagen med bra historik passar bra in under just beskrivningen av bästa investmentbolaget. 

industrivärden investmentbolag
BRA EXPONERING MOT SVENSKA STORBOLAG

Industrivärden

Industrivärden ger dig exponering mot stora Svenska bolag så som Volvo, Handelsbanken, Skanska m.fl.

investor investmentbolag
ÖVERLÄGSET FLEST ÄGARE AV INVESTMENTBOLAGEN (AVANZA)

Investor

Investor ger dig exponering mot både onoterade bolag och stora välkända Svenska bolag så som SEB och Huskvarna.

latour
INDUSTRIKONGLOMERAT

Latour

Latour ger dig exponering mot både noterade och onoterade bolag inom industrisektorn.

Många förelar med att äga investmentbolag 2019

När du köper aktier i ett investmentbolag får du några av landets bästa företagsledare att förvalta din investering. Ett annat bra skäl till att välja investmentbolag före fonder och enskilda aktier är att investmentbolag i ett historiskt perspektiv utklassat Stockholmsbörsens OMXS30. Dessutom får du riskspridningen på köpet i och med att varje investmentbolag i sin tur äger aktier i andra företag. 

Ytterligare en förmån med att köpa aktier i ett investmentbolag är att priset du betalar oftast är lägre än värdet på de aktier investmentbolaget äger. Det kallas substansrabatt. Man skulle kunna säga att du handlar aktier på rea. Så istället för att köpa aktien till fullpris på börsen kan du till exempel köpa Investor. På så vis köper du samtliga bolag som finns i Investors ägo. Du får också investmentbolagets onoterade bolag, alltså bolag du inte kan köpa själv eftersom de inte är noterade på börsen.

Substansrabatten brukar ligga någonstans mellan 5 och 20 procent. Om substansrabatten är avsevärt högre, från 25 procent och uppåt finns anledning att dra öronen åt sig. Det kan betyda att något är på gång i bolaget som kan vara till nackdel för dig som aktieägare.

Investmentbolagens förvaltningsavgift 2019

En annan typ av investmentbolag är riskkapitalbolagen. Dessa investerar bara i onoterade bolag. Ibland köper de upp stora delar, eller hela företag, vilket gör ägarspridningen så låg att företaget avnoteras från börsen. Ett riskkapitalbolag är oftast rådgivare åt en fond som i sin tur äger investmentbolaget. Fonden har många investerare, till exempel pensionsfonder. Bure Equity är ett sådant investmentbolag.

Det kan vara bra att känna till att alla investmentbolag har en förvaltningskostnad, det vill säga kostnaden för att driva bolaget. Man skulle kunna jämföra den med fondernas fondavgifter. Förvaltningskostnaden varierar med investmentbolag och kan förändras över tid. Investors förvaltningskostnad ligger på 0,18 procent år 2018 medan Bure har en så hög kostnad som 0,68 procent. Lägst kostnad har Melker Schörling med en förvaltningskostnad på 0,03 procent. Men det är siffror som kan ändras år från år. Du kan se investmentbolagets förvaltningskostnad i deras årsredovisning.

investmentbolag 2019

Investmentbolagen 2019 - Investor

När du ska välja investmentbolag 2019 är Investor en bra början. Med sina över 100 år i branschen är Investor det största svenska investmentbolaget och storägare i en rad svenska storbolag inom telekom, industri, elektronik och fordonsindustrin. Bolaget arbetar för att skapa en långsiktig och god avkastning för sina aktieägare genom att äga och utveckla företag med en attraktiv värdepotential. 

När du köper Investor får du del i aktier som Atlas Copco, ABB, SEB, Astra Seneca, Ericsson, Nasdaq, Saab och Electrolux för att nämna några. Med en stark finansiell position finns det gott om utrymme för Investor att göra nya investeringar både vad gäller nyförvärv och tilläggsförvärv i den onoterade portföljen, enligt analytiker. Låga förvaltningskostnader tillsammans med goda finanser gör aktien klart köpvärd. VD är Johan Forssell.

Investmentbolagen 2019 - Industrivärden

Ytterligare ett bra val när det kommer till investmentbolag 2019 är Industrivärden. Bolaget är en långsiktig kapitalförvaltare och en aktiv ägare i nordiska börsbolag. Industrivärden investerar i bolag med beprövade affärsmodeller och tydlig potential för en lönsam tillväxt. Aktieportföljen innehåller stora aktieposter i Handelsbanken, Volvo, SSAB, Sandvik, ICA Gruppen, SCA, Skanska, Essity och Ericsson. 

Genom att äga en stor del av bolagen man investerar i kan man utöva ett aktivt inflytande. Bolagets mål är att ge aktieägarna en totalavkastning över tid som är högre än genomsnittet för Stockholmsbörsen. Med sina sjuttio år av aktivt ägande är Industrivärden inte att förakta. VD är Helena Stjernholm.

Investmentbolagen 2019 - Latour

Ett annat bra val av investmentbolag 2019 är Latour. Bolaget investerar främst på den nordiska marknaden. Man satsar på företag med egna produkter och stor utvecklingspotential, för att skapa ett långsiktigt hållbart värde för sina aktieägare. Latour är ett mixat bolag med bland annat en helägd industri- och handelsrörelse samt en börsportfölj. 

Rörelsen omfattar sex affärsområden; automotive, handverktyg, hydraulik, luftbehandling, maskinhandel och verkstadsteknik. Helägda industrier är Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. I portföljen ingår bland annat Assa Abloy, Securitas, Sweco, Loomis, Nobia och Fagerhult . Sektorerna där är Industri, säkerhet och konsulting. Även om flera av portföljbolagen är högt värderade ser Latours helägda industrirörelse ut att vara försiktigt värderad. Latour har dessutom samlat på sig många lovande bolag. En bra sparaktie. VD är Jan Svensson.

Kinnevik är ett spännande investmentbolag för 2019

Med dessa tre investmentbolag 2019 i din portfölj har du skapat en bra bredd och spritt dina risker. Vill du så kan du lägga till Kinnevik och därmed öka möjligheten till högre avkastning. Kinneviks verksamhet består i att långsiktigt utveckla vinstgivande företag. Investeringarna finns främst inom digitala konsumentföretag. Portföljen innehåller bland annat Zalando, Tele 2, Millicom, Global Fashion Group och Com Hem. Aktien har gått lite sisådär men med bland annat ökad e-handel tror många att den kommer igen. VD är Georgi Ganev.

Det finns fler intressanta investmentbolag 2019

Ett annat investmentbolag är Melker Schörling (ej börsnoterat längre), med kärninnehav av bland annat Hexagon, Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexpol. Lundbergsföretagen har innehav av till exempel Handelsbanken, Industrivärden, Indutrade, Husqvarna, Skanska och Sandvik. Ett investmentbolag som funnits i 150 år är Ratos med innehav av bland annat Bisnode, Hafa Bathroom Group och Arcus-Gruppen för att nämna några. Några av Svolders största innehav är Beijer Alma, Acando, Nolato och Saab. Öresund har innehav i bland annat Fabege, Bilia, Svolder, Investor och Oriflame.

De nämnda investmentbolagen är ett urval av de svenska investmentbolag som finns att tillgå. Notera att en del investmentbolag har aktier i andra investmentbolag. Lundbergsföretagen har till exempel aktier i Industrivärden och Öresund har valt att köpa aktier i både Svolder och Investor. Utöver svenska investmentbolag finns naturligtvis utländska. Världens största heter Blackrock och huserar i USA. 
– 20 investmentbolag listade hos Avanza.se!

VILKA BOLAG KAN JAG INVESTERA I?

Svenska investmentbolag på börsen

Här har vi listat 16 stycken av de största och bästa investmentbolagen på den svenska börsen. Bolagen är endast sorterade i bokstavsordning och inte efter vilka vi tycker är bäst. De största klassiska investmentbolagen är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergs och Latour. 

I grunden kan det vara en bra idé att ha 1-3 investmentbolag i en aktieportfölj som bas. Det är dock upp till dig att granska de olika bolagen för att se vad de äger i sin tur. Kinnevik ger dig exponering mot e-handel och teknik medans Investor ger dig exponering mot t.ex. industri och bank.

Det finns en del saker att tänka på

Viktiga delar att tänka på när du ska köpa aktier i investmentbolag är bl.a. värdering, substansvärde och hur bolagets utdelningspolicy ser ut. 

 • Bure
 • Creades
 • Havsfrun investment
 • Industrivärden
 • Investor
 • Kinnevik
 • Latour
 • Lundbergsföretagen
 • Midway holding
 • Naxs
 • Ratos
 • Svolder
 • Traction
 • Volati
 • Vostok New Ventures
 • Öresund

INVESTERA RUNTOM I VÄRLDEN

Utländska investmentbolag på börsen

Här nedanför har vi listat utländska investmentbolag (franska, amerikanska, kanadensiska, finska, danska, norska och belgiska investmentbolag). Utländska investmentbolag kan vara ett mycket bra val för den som vill diversifiera sin aktieportfölj mot olika delar av världen. 

Bolagen här nedanför är både investmentbolag och investmentliknande bolag så som t.ex. konglomerat. Klicka på bolagsnamnen för att läsa mer om bolagen hos Avanza bank.

SUBSTANSVÄRDE

Substansvärde, substansrabatt & substanspremie

Ett investmentbolags substansvärde indikerar för dig som investerare hur mycket en aktie i bolaget är värt. Skulle det vara så att substansvärdet skiljer sig mot bolagets aktiekurs så handlas bolagets aktie till substansrabatt eller substanspremie. 

Vi länken här nedanför har Investmentbolag.net skapat en lista över de olika bolagens substansvärde och om de handlas till rabatt eller premie. Här kan ni se alla substansvärden.

 • Substansvärde = hur mycket är bolagets innehav värda
 • Substansrabatt = investmentbolagets aktie handlas till rabatt jämfört med bolagets substansvärde
 • Substanspremie = investmentbolagets aktie handlas till premie jämfört med bolagets substansvärde

BRA RISKSPRIDNING

Investmentbolag är bra aktier för alla investerare

I denna artikeln kommer du kunna läsa om viktiga saker som man bör känna till om investmentbolag och hur deras affärsidé fungerar. Man ska dock komma ihåg att inget bolag är det andra likt och det finns inte några rätt eller fel i när det kommer till att värdera om dessa är bra eller dåliga. 

En sak som är säker är att de som jobbar med investeringar är bra på att göra analyser av dessa och kan räkna på många olika parametrar för att avgöra om en investering är bra eller dålig. Det kan därför vara klokt att låta professionella investerare sköta om dina pengar.

Erbjuder bra diversifiering & stabilitet

Eftersom investmentbolag investerare i flera olika bolag och finansiella produkter så får du som en portfölj av bolag bara genom att äga ett investmentbolag. Det liknar därmed en fond på många sätt, men istället blir du direktägare genom aktier och får rätt till aktieutdelning.

HUR TJÄNAS PENGARNA?

Såhär investerar ett investmentbolag

Ett investmentbolag köper aktier i andra bolag. Ett investmentbolag placerar ofta sina investeringar i olika bolag och branscher  för att sprida risken. Man kan likna detta vid det gamla talesättet att man inte ska lägga alla ägg i samma korg. Investmentbolagen tjänar sedan pengar på främst två olika sätt. Det kan antingen vara när de säljer andelarna i företagen som de äger aktier i till ett högre pris än vad de köpte dem för. De gör då en vinst vid avyttringen.

Den andra möjligheten skapas när portföljbolagen går med vinst och ska dela ut pengar till sina aktieägare, det vill säga t.ex. investmentbolagen.

 • Vinst vid försäljning av aktier
 • Erhåller utdelning från portföljbolag

AKTIEÄGARVÄRDE

Investmentbolag ska skapa aktieägarvärde

När man har ett investmentbolag finns det många saker som man måste tänka på, men det absolut viktigaste är att skapa mer pengar av pengar. När man investerar så placerar man pengar med målet att de ska generera mer pengar och det är väldigt många faktorer som man måste ha i åtanke när man gör detta. 

Investmentbolagets substansvärde är både de tillgångar de har i form av aktier, men man ska inte glömma att kompetens är viktigt i sådana här bolag. Man behöver finansiella analytiker som är riktigt bra på att göra analyser för företag, investeringar och så vidare. Man kan inte säga att den ena är bättre än den andra eftersom mycket har med tur och skicklighet att göra.

Investmentbolag måste följa lagar och regler

Ett investmentbolag är en skatterättslig konstruktion. Med detta menar man att bolagsformen har rätt att placera kapital och förvalta aktier som verksamhet. Att registrera ett investmentbolag fungerar på samma sätt som andra bolag och det är viktigt att man sköter sin bokföring och redovisning av skatt på rätt sätt. Om man inte gör det kan man få betala kraftiga böter, vilket inte är positivt för något företag. Man ska alltid tänka på avkastningen på investeringen, det vill säga hur mycket pengar den kommer generera i framtiden.

Det finns många olika faktorer som man ska tänka på. Tid är en vanlig faktor som man kan börja att titta på. Pengarna som man investerar måste man kunna avvara för en längre tid framöver. På så vis binds kapitalet i bolaget som man köper aktier i. Om det är så att man endast vill köpa aktier i ett bolag så kan man lika gärna köpa andelar i en fond och låta någon annan sköta själva placeringarna. Men om man däremot är ute efter inflytande så är det bättre att starta ett investmentbolag. På så vis kan man skilja mellan aktivt eller passivt placerande av sitt kapital.

Fördelar med att investera i investmentbolag

Det som kan vara fördelen med att placera sina pengar i ett annat bolag skulle till exempel kunna vara att man slipper förvalta pengarna själv därefter. Man är bara med om att rösta på bolagstämmorna. Ibland får man inte ens rätt till att göra det. Men en stor anledning till att investmentbolagen vill köpa andelar i andra företag är såklart för att de ska kunna få inflytande i deras verksamhet. Annars blir det lite mer riskfyllt för dem. Och det är såklart något som man vill minimera så mycket som möjligt, riskerna alltså. Man vill placera pengar och känna sig trygg med att den investeringen kommer betala tillbaka sig själv inom ett antal år och därefter ska generera en vinst.

Du kan tänka som så att om man inte själv behöver pengarna just nu men skulle vilja att de är värda mer i framtiden så skulle man kunna investera sitt kapital. Det finns tusentals, ja kanske till och med miljontals projekt, som man kan investera i. Det är alltifrån nystartade bolag till börsnoterade sådana som man kan köpa andelar i. En del av dem innebär högre risk än andra. När det kommer till att investera stora summor så brukar man hellre välja det säkra framför det osäkra. På så vis minskar man riskerna med investeringen. Läs mer om hur du kan investera pengar!

Nackdelar med att investera i investmentbolag

Om man som privat aktieägare vill köpa aktier i ett investmentbolag så brukar det också gå. En förutsättning är att detta bolaget som man vill investera i är registrerat på börsen. En börsnotering gör bolag när de söker externt kapital. Så det kan tänkas bli lite klurigt när man köper andelar i ett bolag som ska köpa andelar i ett annat bolag. Men för dig som köper aktier i ett investmentbolag är det inga konstigheter egentligen. Se till att du skaffar dig en bra aktiemäklare, som till exempel Avanza, så att du enkelt kan köpa och sälja direkt i mobilen eller på datorn.

Stora välkända investmentbolag

Investor och Industrivärden är två svenska investmentbolag som hjälpt till att styra flera olika storbolag. Genom att köpa aktier så får de därmed inflytande på bolagsstämman och de placerar ofta sitt eget folk i styrelsen. Dessa är kända för att ha både hjälpt och kanske man ska säga stjälpt ett och annat företag. Det finns framgångssagor som berättar om de bra affärerna medan det även finns de historierna som berättar om affärer som gått mindre bra. Man ska alltid läsa på om investmentbolag innan man köper aktier i dessa. Det kan vara så att de precis gjort ett köp som förutspås ska bli riktigt bra, och då kanske aktierna stiger. Eller så kan det vara helt tvärtom och då sjunker aktiernas värde.

Du ska alltid vara försiktig och göra en ordentlig analys innan man investerar i något. Om det inte är så att du har pengar som man kan tänka sig att förlora i vilket fall som helst. Då gör det ju ingenting om man investerar i ett bolag som sedan går i konkurs. Det är väldigt ovanligt dock att någon tänker så. Om man har den uppfattningen så kanske man ska göra något annat för sina pengar än att köpa andelar i företag, det vill säga så kallade aktier.

Hur ser bolagets visioner och målsättningar ut?

Själva innebörden av ett investmentbolag kan bero på vad de har för visioner i företaget eller bolaget. En del har som affärsidé att ge så bra avkastning på kapitalet som möjligt. Andra kanske fokuserar på att investera i gröna affärsmodeller så att man gör en bra sak för miljön eller något liknande. Man ska alltid läsa igenom vilka värden som är viktiga för bolaget. Det är själva värdegrunden som hela affären och affärsmodellen bygger på. Därför säger affärsplanen väldigt mycket om vad ett företag gör, vad det vill göra och hur de tänker göra det. Läs på innan så att du slipper en chock senare när kapitalet redan är låst i bolaget på grund av att du skrivit på något som du inte läst igenom noggrant.

Hur jobbar bolagen?

Ett investmentbolag börjar alltid med att analysera en affär. Beroende på vilken sektor som är det aktuella fallet kan man ta in experter på just det området och som sedan presenterar för resterande. En hävstång uppnår man när man placerar kapital och som sedan genererar mer kapital. Det är svårt att genom olika beräkningar komma fram till ett exakt värde på dessa. Det är nästintill omöjligt faktiskt. Men man kan använda modellerna som en del av ens analys. De som jobbar med att placera kapital är proffs på att göra dessa finansiella modeller och sedan räkna med andra faktorer som kan påverka själv affären.

Historian om hur det blev en populär affärsidé

Det finns många historier om vilket investmentbolag som var det första och det är svårt att avgöra vilket som verkligen var först. I USA blev det en populär bolagsform i samband med att företag växte och börsnoterades. Samtidigt växte liknande bolagsformer fram i Europa. Det är dock ingen som vet exakt vilken som var först och det är egentligen en ganska onödig sak att fundera på. Det viktiga är att det än idag är en bolagsform som är väldigt populär och framgångsrik när det kommer till finansieringar. Men det finns såklart både bra och dåliga exempel så man kan inte dra alla över en och samma kam.

Sammanfattning om vad ett investmentbolag är för något

Ett investmentbolag är alltså mer eller mindre som vilket annat bolag som helst men skillnaden är att de investerar i andra bolag för att uppnå vinst. Det är en struktur som fungerar om man får hävstångseffekt på sitt kapital. Det finns fall då detta är enklare än andra fall att uppnå. Men det är en risk alltid när man investerar så det är såklart inte riskfritt att investera i bolag. Investmentbolag söker de affärer som är så riskfria som möjligt. Man utvärderar då olika köp med att göra analyser och ta olika faktorer i beaktning när man gör sin förundersökning. Det är sedan många som går igenom en lång laglig process innan de köper andelar i andra bolag så att man har allt pappersarbete på plats.

Investmentbolag

9.8

Långsiktighet

9.5/10

Enkelt att investera

10.0/10

Diversifiering

10.0/10