Type to search

Därför bör du hålla ett öga på spelbranschen

Share

De flesta av oss är hela tiden på hugget och söker efter nästa börssuccé. Det finns många olika marknader som har en enorm potential på både kort och lång sikt. En som ofta bedöms vara riskfylld är just spelbolag. Det finns dock en hel del skäl till varför du bör ta och kika på den för både kortsiktig såväl som långsiktig potential.

Kortsiktiga möjligheter

Om du vet något om spelbolag just nu så är det att mycket händer. Du har bland annat spellagen som träder i kraft vilket förändrar hela spelplanen. Det kommer inte längre vara möjligt för varenda ambitiös entreprenör att starta upp ett nytt företag. Med regleringen så kommer också en otrolig mängd med nya krav där professionellt och etiskt företagande blir det naturliga. Det här är självklart bra för branschen som blir mer legitim och inte minst säker för konsumenterna.

Samtidigt så blir det svårare rent ekonomiskt. Höga skattekrav på 18% kommer leda till att befintliga företag med mindre resurser kommer att få det svårare. Det kan dock leda till att många av de redan större aktörerna får bättre möjligheter att ta till sig nya kunder, vilket kan leda till värdeökningar på bolagen som drar fördel av det minskade antalet konkurrenter.

Vi har redan börjat se detta hos en del spelbolag där du bland annat har Mr Green som fått bud om uppköp, något som fick deras aktie att öka med nästan femtio procent på en dag. Det här ledde till jubel bland många aktieägare och självklart är det positivt eftersom de nu blir en del av det stora spelbolaget William Hill.

Hur ser marknaden ut?

Just nu är det många företag som rustar upp och omorganiserar för att klara av de nya kraven som finns för dem på den svenska marknaden. Den svenska spelmarknaden har vuxit stadigt under åren enligt Lotteriinspektionen och är idag värd en hel del för spelbolagen. Du har över 300 000 aktiva spelare som spelar så gott som dagligen, och de står trots allt endast för 6% av den svenska marknaden, en ökning från 3% under 2014. Utöver det har du ytterligare 24% som spelar varje vecka och 25% som spelar någon gång i månaden enligt statistiken från 2017.

Innan den svenska spellagen stod aktörer utan en svensk licens för cirka 25% av den svenska marknaden, något som såklart förändras med spellagen. Det är inte heller ett alternativ för många spelbolag, 2017 så var nettoomsättningen för dessa bolag utan svenskt tillstånd cirka 5,53 miljarder kronor.

Vad innebär allt det här för aktieköpare?

Om du är en aktieköpare så kan det här innebära en hel del möjligheter i framtiden. Det må bli svårare för mindre företag, men det betyder samtidigt att det kan bli enklare för storbolagen. Dessa har redan befintliga kundgrupper och har ett rejält grepp över marknaden redan som det är, i kombination med den erfarenhet de har.

Det här kan därför leda till att dessa får ännu fler möjligheter att växa sig starka. Samtidigt kan det här leda till att fler internationella aktörer börjar involvera sig i den svenska marknaden, som vi redan sett med budet från William Hill.

Ska man investera i branschen bör man däremot vara försiktig. Händer det mycket så kan det även hända mycket svängningar. Du bör därför alltid vara noga när du läser på om olika spelbolag och deras potential. Ett företag som redan har problem, kommer inte nödvändigtvis klara de nya kraven. Det är även en god idé att hålla ett öga på vilka bolag som ansöker om en spellicens i Sverige.

Frilansskribent i samarbete med Finanso

Artiklar som är märkta med "Frilansskribent i samarbete med Finanso" är artiklar skrivna av just frilansskribenter. Dessa samarbeten innebär att frilansskribenten betalat Finanso för att få publicera sin artikel. Trots att vi på Finanso korrekturläser artiklarna innan de publiceras så tar vi inget ansvar över eventuella faktafel. Vill du publicera artiklar på Finanso? Kontakta oss på kontakt@finanso.se

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *