Type to search

Avanza global – Recension & fondens 10 största innehav

Share

Avanza global är en riktigt billig globalfond. Sanningen är att detta faktiskt är världens billigaste globalfond som du kan hitta på marknaden. Enkelt förklarat kan man säga att Avanza Global är en matarfond där man har valt att samla 85 % av alla investeringar i globala indexfonder. Indexfonden kallas för Amundi Index MSCI World och samlar över 1500 olika typer av värdepapper från länder över hela världen. Om du investerar i denna indexfond kommer du bland annat att investera i Apple, Amazon och Facebook.

Artikeln innehållerföljande:

 • Vad är skillnaden mellan en global indexfond och en matarfond?
 • 10 största innehaven
 • Avanza Global avgifter och kostnader
 • Vilka marknader exponeras du mot?
 • Fördelar med Avanza global
 • Risker
I listan över länder hittar vi både Kanada, olika delar av Europa, USA, Japan och andra delar av Asien. Genom att värdepapperna är placerade i så många olika delar av världen är risken inte lika hög som om alla värdepapper hade kommit från ett och samma land, t.ex. Sverige.

Vad är skillnaden mellan en global indexfond och en matarfond?

En matarfond fungerar nästan precis likadant som en vanlig indexfond, men med en skillnad att en matarfond går in minst 85 % i sin investering i fonden. Med Avanza Global kommer du inte investera 85 %, utan hela 100 % i Amundi.

Planerar man att börja med Avanza Global behöver man först skapa sig kunskap om vad det är som man investerar i. Amundi är en kapitalförvaltare som för tillfället ligger som nummer ett i hela Europa. Tittar man istället på heLa världen ligger Amundi på plats nummer 10. Sammanlagt sitter förvaltaren på hela 1400 miljarder euro. För dig som privatperson finns det således mycket att hämta.

Avanza Global - 10 största innehaven:

 1. Apple (2,3%)
 2. Microsoft Corp (1,9%)
 3. Amazon.com (1,8%)
 4. Facebook A (1,0%)
 5. JPMorgan Chase & Co (1,0%)
 6. Alphabet C (0,9%)
 7. Alphabet A (0,9%)
 8. Johnson & Johnson (0,9%)
 9. Exxon Mobil Corp (0,8%)
 10. Bank of America (0,7%)

Avanza Global avgifter och kostnader

En mycket vanlig fråga hos människor som vill investera i indexfonder är kostnaderna. Många är förvånade över att Avanza Global kostar, medan Avanza Zero (som också är en indexfond) är helt kostnadsfri att använda sig av. Det finns inga avgifter eller kostnader alls med Avanza Zero.

Anledningen till kostnaderna i Avanza Global är just för att indexfonden är global. Detta medför betydligt högre kostnader och därför kan inte indexfonden användas gratis. Tack vare ett nära samarbete mellan Amundi och Avanza kan du som investerare dock känna dig säker på att priserna är betydligt lägre än om du hade sökt dig till Amundi Index MSCI World på egen hand.

Hur mycket du kommer att få betala för din globala fond kan variera, men kostnaderna i dagsläget ser ut enligt nedan.

 1. Om du använder dig av Avanza Global kommer Avanza att ta ut en förvaltningsavgift på 0,05 %.
 2. Utöver förvaltningsavgiften till Avanza behöver du betala en förvaltningsavgift till Amundi. Amundis förvaltningsavgift ligger på 0,03 % för just denna globala indexfond.
 3. När du köper och säljer dina värdepapper tillkommer en kostnad. Kostnaden brukar som mest ligga på 0,02%, men det kan variera.

Vilka marknader exponeras du mot genom Avanza Global?

Som tidigare nämnt investerar Avanza Global i ett flertal olika länder. I listan nedan finner du de länder som är en del av Avanza Global och hur många procent som varje land utgör i indexfonden.

 • USA – 61 %
 • Japan – 8,5 %
 • Storbritannien – 6 %
 • Frankrike – 4 %
 • Kanada – 3,5 %
 • Övriga – 17 %
Avanza global regioner

Som man tydligt kan se är det USA som utgör den största delen av Avanza Global. Detta gör naturligtvis även att det är ett flertal väletablerade och välkända företag som du kommer att investera i. Tidigare nämnde vi att du bland annat kommer att investera dina pengar i företag som Apple, men naturligtvis finns det fler amerikanska företag än så. Det är alltså inte Apple som ensam utgör de 61 % som finns i indexfonden.

Sanningen är att Apple endast utgör 2,3 % av Avanza Global. Därefter följer Microsoft Corp hack i häl med 1,9 %. Efter Microsoft hittar vi bland annat Amazon med 1,8 % och Facebook med 1,0 %. USA har således många stora företag som kan vara värda att investera i. Framtiden ser ljus ut och Avanza Global är ett utmärkt alternativ för den som vill se sina pengar växa ordentligt, samtidigt som man har en trygghet i att kapitalen är utspridda över flera länder och bolag.

Fördelar med att investera i Avanza Global

Har du kommit så här långt i texten har du troligtvis redan förstått att det finns mängder med fördelar med att investera i Avanza Global. Utöver de fördelar som indexfonden har i sig, kan du även använda dig av Avanza Global på alla olika konton som Avanza erbjuder. Du behöver således inte fundera över vilken typ av konto som du vill öppna för att ha en chans att få ta del av Avanza Global. Ett ISK konto är att rekommendera, eftersom detta ger ett tryggt och säkert sparande.

En annan fördel är att det inte finns några begränsningar för hur mycket du kan köpa i indexfonden. Du kan alltså själv välja vilket belopp som passar dig bäst och därefter öka beloppet (månadssparande) om du känner att du har möjlighet.

Avanza Global - Risker

Även om Avanza Global är en relativt trygg indexfond kommer sparande i fonder och aktier även med en del risker. En indexfond följer alltid ett index, vilket namnet beskriver mycket väl. Indexet kan öka så väl som det kan minska.

Ett vanligt misstag hos noviser är att man fokuserar alldeles för mycket på historisk avkastning. Visst är det bra att ha koll på hur indexfonden har utvecklat sig under åren, men en historisk avkastning är aldrig någon garanti för att det kommer vara lika hög avkastning i framtiden, eller någon avkastning alls för den delen. Med det sagt behöver du alltså vara medveten om att det inte finns någon säkerhet för dig som sparar eller köper i fonden. Ett sparande i en fond kräver ett medvetande om att det inte är säkert att man kommer få tillbaka alla de pengar som man har investerat.

Sammanfattning av indexfonden Avanza Global

Avanza Global är en indexfond som investerar i 1500 olika värdepapper. Här hittar man värdepapper från USA, Kanada och Japan, men även från många delar av Europa. Eftersom det är en global fond innefattar den ett flertal avgifter. Många som väljer att investera i indexfonder menar dock att avgifterna är tillräckliga låga för att ändå gå med vinst.

Avanza global

9.7

Avgifter

10.0/10

Riskspridning

9.5/10

Komplement till en fondportfölj

10.0/10

Enkelt att investera

10.0/10

Månadsspara

9.0/10
Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *