Type to search

Apple medger att vissa marknader börjar bli mättade

Share

Apple presenterade nyligen nya siffror för sin tillväxt och det var gröna siffror som överträffade många analytiker. I den senaste kvartalsrapporten som är den tredje i 2018, den fjärde i Apples brutna räkenskapsår, hade företaget intäkter på 567 miljarder kronor. Vinsten under perioden uppgick till 127 miljarder kronor. Motsvarande siffra under samma period förra året låg på 474 miljarder kronor och 97 miljarder kronor i vinst (räknat med dagens dollarkurs). Detta förvånade analytiker då statistik från Gartner och IDCvisade att försäljningen av Macar låg lägre än vad kvartalsrapporten nu visade.

Men nu frågar många sig om Apple, som idag är världens högst värderade företag, verkligen har en ljus framtid. Under det fjärde kvartalet förväntas försäljningen av iPhone sjunka i Indien och Europa exempelvis. I Indien har det skett en ökning fyra år i rad men nu kommer det att ligga plant eller sjunka, menar analytiker. Detta beror på att priset ligger för högt, i samklang med att telefonen inte har presenterat några spännande funktioner som skulle kunna locka över nya användare. I Europa är det Android-telefoner såsom Samsung som toppar listan istället.

Kommer sluta presentera försäljningssiffror

Analytiker hade väntat sig en omsättning på 93 miljarder dollar för det fjärde kvartalet men under den tredje kvartalsrapporten sa bolagets VD, Tim Cook, att de själva tror att omsättningen hamnar lägre; 89–93 miljarder dollar. Detta på grund av att de inte kan möta efterfrågan, samtidigt som vissa marknader börjar bli mättade. Samtidigt sa Tim Cook att bolaget kommer att sluta ge siffror under kvartalsrapporter på hur många enheter som har sålts per kvartal (!). Aktiehandeln för Apple föll efter kvartalsrapporten.

Men mobilförsäljningen ökar fortfarande i en större takt jämfört med bärbara datorer. Anledningen är att mobilerna numera kan ersätta eller underlätta vardagliga uppgifter såsom att betala trådlöst i en butik via Apple Pay, verifiera sin identitet på nätet via mobilt bank-id, eller för att spela mot andra i ett live casino på sidor såsom Storspelare.com.

Sedan tidigare är det känt att Apple kommer att få det tufft framöver på mobilsidan när konkurrenter kommer att börja sälja mobiler med böjda skärmar, något som Samsung kommer hinna först ut med innan Apple. Det återstår att se om det blir en succé förstås!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tjugo − sju =