INVESTERA PENGAR

Vi hjälper dig att investera pengar

Att få sitt personliga kapital att öka i värde genom att investera pengar i t.ex. aktier eller fonder blir allt mer vanligt. Här har vi samlat information kring ett gäng olika produkter och tjänster som du kan investera dina pengar i. Även om målet är att få pengarna att öka i värde så innebär investeringar alltid att du behöver ta en risk. Ingenting på Finanso.se ska ses som finansiell rådgivning, gör alltid din egen riskanalys innan du investerar ditt kapital.
Har ni fler tips på hur man kan investera pengar? Kontakta oss gärna isåfall!

Investera i aktier

Beroende på hur du väljer att handla och vilken aktieform du väljer kan du mot en risksatsning tjäna stora pengar. Genom att investera ett kapital i en stark aktieportfölj kan du enkelt följa din investering och avgöra när det är dags att ta ett steg in eller ett steg ut ur marknaden.
Läs mer >>

Investera i fonder

Med lägre risker än vad du har vid t.ex. aktiehandel kan du på ett enkelt sätt månadsspara och få en bättre avkastning än vad du får vid ett vanligt sparkonto. Här handlar du flera olika värdepapper i samma fond och sprider på så sätt riskerna.
Läs mer >>

Alternativa investeringar

Alternativa investeringar kan t.ex. innebära fastighetsinvesteringar eller peer-2-peer lån. Läs mer om olika alternativa investeringar om du vill diversifiera dig mot börsen.
Läs mer >>

Valutahandel

Att handla med valuta innebär att du investerar dina pengar i en eller flera valutor och där din avkastning baseras på valutakursen. Detta är en väldigt populär metod!
Läs mer >>

Investera i kryptovalutor

Att satsa sina pengar i kryptovalutor kan vara ett sätt att investera i framtiden. Vissa tror att denna sorts valuta kommer slå igenom och bli världsledande.
Läs mer >>

Investera i domäner

Att köpa intressanta domäner kan ge en riktigt bra avkastning för dig som är kreativ med ord och har ett intresse för vad som händer på internet idag.
Läs mer >>

Investera i guld

Guldhandel är ett av de äldsta sätten att investera sitt kapital i. Idag har guldet en ganska rörlig marknad vilket skapar många köp och säljtillfällen. Välj mellan att köpa fysiskt guld i tackor och mynt eller värdepapper.
Läs mer >>

Investera i silver

Precis som guldet är silver en gammal investeringsmetod, dock inte lika uppmärksammad i dagens läge. Fördelen med silver är att marknaden är stabilare jämfört med guldets.
Läs mer >>

Investera i konst

Även detta är en gammal investeringsmetod. Att satsa sina pengar på tavlor och skulpturer som man tror kommer öka i värde i framtiden kan ge en ordentlig avkastning vid en försäljning eller budgivning.
Läs mer >>Investera i whiskey

Whiskey har de senaste åren överavkastat de flesta tillgångsslagen. Kanske kan det vara en bra diversifiering till övriga investeringar?
Läs mer >>Kom igång och börja investera idag!

Är du intresserad av att få ditt kapital att växa genom att investera dina pengar i någon av dessa tjänster/tillgångar? Då är det dags att välja marknad, plattform och investeringsmetod. Men först och främst, sätt dig in i ditt val innan du börjar handla för att vara medveten om vilka risker du tar, eventuella avgifter samt hur du skall kunna följa marknaden och göra rätt beslut. Vi guidar dig genom detta!

Är du intresserad av att investera på börsen? Då rekommenderar vi att du besöker Avanza Akademin!

Disclaimer: Viktigt att tänka på är att Finanso aldrig ger några investeringsråd eller köptips. Vårt mål är att inspirera er läsare och hjälpa er att bredda vyerna för vilka investeringsslag som finns att välja mellan. Se till att alltid göra er egen riskanalys noga innan ni investerar ert kapital i någonting. Finanso innehåller samarbetslänkar.

 

investera aktier-investera fonder- investera pengar- investering

Investera pengar är något alla borde göra

Att investera kan kännas som ett laddat begrepp och kan även kännas väldigt komplext och svårt för många. Att investera är väl bara något professionella och rika människor gör? Nej absolut inte! Att investera är något alla människor gör och något som egentligen inte går att undvika, det är bara att det kan göras på många olika sätt och på olika nivåer. Att investera behöver egentligen inte handla om rena pengar heller, utan det kan minst lika mycket handla om tid. Men i just denna text kommer det att de facto handla om att investera pengar.

Alla svenskar har investeringar i sitt pensionsspar

Investera pengar gör samtliga i olika utsträckning och beroende på intresse. Det kan också ske mer aktivt eller mer passivt beroende på hur man själv är lagd och hur mycket man faktiskt tänker på det. Men alla har vi i någon utsträckning exponering mot den svenska börsen så till vida att man har haft inkomst i Sverige någon gång under sin levnadstid.

Att investera förknippas för det mesta med att investera pengar i aktier på börsen för att tjäna riktigt stora pengar. Det är dock en sanning med modifikation även om detta kanske är sanningen i enstaka fall. Att investera är minst lika mycket att månadsspara några kronor i en fond inför framtiden. Det kan även ses som att investera när du köper dig en bostad. De flesta stora investerare brukar säga att din investering ska generera intäkter in till dig för att det ska vara en riktigt investering. T.ex. aktieutdelningar från aktier eller hyror från ett hus. Men alla investeringar som kommer få ett ekonomiskt utfall i framtiden som antingen genererar en vinst eller en förlust är just det, en investering.

Att investera pengar i fonder är mycket vanligt

Men att investera på börsen och i aktier är ju det vi främst förknippar med investeringar och det är något som vi alla gör direkt eller indirekt. Fonder har majoriteten av svenska befolkningen haft eller har någon gång under sitt liv. En fond är en samling av flertalet aktier som är investeringar på börsen så du har exponering mot börsen trots att du kanske inte tänker på att du faktiskt placerat där. Och det behöver inte ens vara ett aktivt val att det blivit så. Det kan vara banken som rekommenderat dig att göra så. Det kan vara att din tjänstepension från arbetsgivaren automatiskt placeras i vissa fonder om du inte gör ett aktivt val. Så oavsett hur du gör så är det svårt att komma undan att investera pengar i någon omfattning.

Dina pensionspengar investeras i fonder

Även om du inte har tjänstepension i ditt jobb så får du pengar avsatta till din allmänpension och premiepension så länge arbetet inte utförs svart. Och din premiepension placeras per automatik i fonder och därmed börsen om du inte gör något annat aktivt val. Men ditt aktiva val kommer också innebära att du placerar på börsen oavsett hur du gör. Så samtliga personer har i någon utsträckning investerat på börsen i sitt liv. Med detta sagt så kan det ofta vara en bättre idé att göra ett aktivt val än att bara sitta passiv, åtminstone att man ser över sitt fondsparande någon gång per år.

Undvik onödiga avgifter när du investerar pengar

Det är inte alltid så, men ofta kan man undvika en del onödiga avgifter genom att aktivt välja någon annan variant av fond eller dylikt som inte heller kräver något speciellt engagemang från dig. För genom att göra ett aktivt val kanske du kan få 5 % avkastning per år under dina 40 år som pensionen sparas istället för exempelvis 3 % som kanske hade gällt om du aldrig gjort något val.

Den lilla procentuella skillnad ger en total skillnad under de 40 åren på totala 378 procentenheter. Det förstår vi nog alla att det är en fantastiskt stor skillnad i slutändan. För till 3 % i snitt under dessa 40 år så får du en total avkastning om 326 %. Detta jämförs med 704 % om du snittar en avkastning på 5 % under de 40 åren. Det är alltså dubbelt så mycket trots endast 2 procentenheter i skillnad i genomsnittligavkastning. Och detta kan erhållas genom att i vissa fall endast göra ett aktivt val istället för att vara helt passiv.

Investera i indexfonder och få låga avgifter

Det kan nästa vara det som i vissa fall sparas i avgifter för att du byter till en billigare fond i pensionssparandet. Så när man ser siffrorna svart på vitt vilken faktiskt påverkan det kan ha, då gör man gärna ett aktivt val nästa gång. Även om det kräver någon timmes påläsning eller rådgivning. Indexfonder brukar ofta erbjuda en bra exponering, riskspridning och framförallt låga avgifter.

För vad har du helst sparat i exempelvis premiepensionen den dagen du ska gå i pension? 500 000 kronor eller 1 000 000 kronor som ska fördelas ut fram till dagen du går bort? Valet är egentligen väldigt enkelt. Det gäller att värna om framtiden redan nu och det görs enkelt genom att bara göra en se över ditt sparande någon gång då och då. En gång per år är mer än tillräckligt, och då är du istället en smart investerare, som gör ett aktivt val. Och därmed får möjlighet till att få en bättre framtid. Allt genom ett enkelt val, att investera pengar aktivt.

Jag vill investera pengar - men hur börjar jag?

Nu har du kanske fått en annan syn av att investera än vad du initialt hade när du hittade hit. Det är bra, för du är en investerare precis som alla andra. Möjligheten till att få bra avkastning ligger helt hos dig och avgörs av hur mycket tid och intresse du vill lägga. Men med enbart små insatser så kan du ändå få en stor påverkan i slutändan. Det allmänna tipset som finns ute på marknaden är att välja brett och billigt när det exempelvis gäller fonder. För historiskt har dyra fonder inte gett högre snittavkastning samtidigt som breda fonder ger en bra diversifiering av ditt sparande samtidigt som risken kan hållas på en rimlig nivå för att du inte ska bli av med alla dina sparade pengar.

Så tänk över och fundera på den stora skillnaden investeringar faktiskt kan ha för just dig i framtiden. Därefter rekommenderar vi att läsa ett par rader om vad exempelvis fonder är och hur de funkar. Vi rekommenderar våra guider Investera i aktier och Investera i fonder. Efter det kan du göra ett val utifrån vad du lärt dig och vad du tror på. Eller du kanske kan fundera ett tag och sen läsa lite igen innan du ger dig på det. Så länge du faktiskt tänker efter och inte sätter allt på ett smalt och riskfyllt kort så kommer det förhoppningsvis att i längden bära frukt.

Börja investera och få avkastning på ditt kapital redan idag

Du är då en vinnare kontra andra soffliggare som inte gjort något val alls under sin levnadstid. Då slipper du ångra dig. Så ta ett första steg i rätt riktning, lär dig lite om att investera och se till att du får en så bra framtid som möjligt utifrån ditt intresse. Alla kan inte kunna allt, men lite kunskap räcker en bra bit här.