Bostad – vi hjälper dig med allt inom hem & bostad

Bostad - förbättra din bostadsekonomi

Bostadsmarknaden har både sina positiva och negativa sidor. I Sverige är bostadsmarknaden mycket stor och nya bostäder bildas ständigt för att fler människor ska ha möjlighet att skaffa sig ett hem, oavsett om det är en bostadsrätt, ett hus eller en hyresrätt. Trots detta är det ändå många som finner det svårt att ha råd med att flytta hemifrån eller helt enkelt flytta. Den främsta anledningen till detta är på grund av amorteringskravet som satts i rullning, men även för att det kan vara knepigt att finansiera sin bostad. När man tar ett bostadslån får man ändå inte möjlighet att låna det fullständiga beloppet som behövs, utan behöver se till att man åtminstone har handpenningen till bostaden löst på egen hand.

Vi hjälper dig med allt inom bostad och bostadsekonomi

På denna sida kommer du att få hjälp och råd med allt som gäller bostäder i Sverige. Vi kommer att titta närmare på hur man går till väga för att finansiera bostaden, men även vad en bostadsrättsförening är och hur man hittar en mäklare som kan hjälpa en med jobbet. Utöver detta pratar vi om vad som gäller om man vill hyra ut sin bostad i andrahand och vad som gäller vid deklaration av bostaden.

Artikeln innehåller följande ämnen:

Dagens tips:

Hittamäklare.se

5/5

Spara tusenlappar på att snabbt och enkelt jämföra mäklare på HittaMäklare.se. Tjänsten är 100% kostnadsfri och du får hjälp att jämföra mäklare mot varandra och på så sätt hitta den bästa mäklaren med det lägsta arvodet. Testa själv!

Finansiera bostaden

De allra flesta människor är väl medvetna om att man behöver ha en hel del pengar för att ha råd med en bostad. Ju närmare de större städerna man kommer, desto dyrare blir också boendena. Priserna skiljer sig markant och i Stockholm kan man behöva betala lika mycket för en enrummare som man får göra för ett helt hus i en mindre del av landet. Majoriteten av alla människor som köper sin bostad har inte dessa pengar sparade på kontot, utan väljer att finansiera bostaden med hjälp av lån.

När man vill finansiera bostaden med lån behöver man först se till att vända sig till en bank eller en långivare som erbjuder bolån. Bolån är specifikt framtagna för just detta ändamål och är upplagda på ett sätt som erbjuder mycket höga belopp, men relativt bra ränta. Eftersom beloppen är så pass höga behöver man vara införstådd med att reglerna och villkoren för lånen inte är de lättaste att uppfylla och i många fall krävs det att man har en borgensman eller en medsökande på ansökan om lånet.

Ansökningen kan ske online, men du kan även boka ett personligt möte med din bank för att tillsammans gå igenom din ekonomi. Du behöver ha en hög kreditvärdighet för att få ansöka om ett bolån och en fast inkomst. Något som sätter käppar i hjulet för många låntagare är att man vid ett bolån inte har möjlighet att ansöka om det fullständiga beloppet på bostaden. Här får du endast ansöka om maximalt 85 % av bostadens värde och resterande 15 % behöver du själv se till att ha sparade. 

Även om 15 % kan låta lite handlar de vanligtvis om hundratusentalskronor. Har du inte möjlighet att spara ihop till handpenningen själv kan du ta hjälp av ett privatlån. Ett privatlån är relativt enkelt att skaffa sig och beloppen kan uppgå till riktigt höga summor. Du kommer då förvisso att ha två olika lån, men i slutändan kommer du också ha en bostad och en riktigt bra investering.

Läs mer om hur du kan finansiera bostaden här!

Låna pengar för att köpa bostad - rätt eller fel?

Bolån skiljer sig mycket från privatlån, både när det kommer till beloppen som lånas ut, men även när det kommer till reglerna. Vid ett privatlån behöver du t.ex. inte ha någon form av säkerhet för att få låna, medan du vid bolånet behöver ha huset eller lägenheten som säkerhet. Skulle du inte ha möjlighet att betala av ditt lån i tid ger du banken rättighet att sälja bostaden för att få lånet avbetalat. Se därför till att du är säker på att din ekonomi kan hantera ett bolån innan du ansöker.

Naturligtvis finns det många andra sätt att gå tillväga när man vill köpa en bostad. Det finns ingen regel som säger att du måste ta ett bolån om du själv inte önskar. Har man tid och möjlighet är det naturligtvis alltid bäst att försöka spara ihop så mycket pengar som möjligt, kanske till och med det fullständiga beloppet. 

Om den vanliga ekonomin inte räcker till kan ett extrajobb vara till nytta eller att du kanske kan låna från vänner och familj. På denna sida kommer du att kunna läsa precis hur du ska gå tillväga för att finansiera din bostad och vad du behöver veta innan du ger dig in på bostadsmarknaden.

Bostad, låna till kontantinsats och finansiera bostaden

Deklaration - allt du behöver veta om deklarationen för bostaden

När man har köpt ett hus eller en lägenhet är glädjen oftast mycket stor. Man planerar kanske för hela sin framtid i bostaden eller så ser man den som en investering som man i slutändan kommer att renovera, sälja vidare och tjäna pengar på. Det finns ingen lag eller regel som säger att du inte får köpa en bostad för att sedan sälja den vidare. I samband med att du har köpt huset eller lägenheten är den din att bruka som önskat. Naturligtvis finns det ändå vissa regler som gäller vid ett bostadsköp. Du får t.ex. inte köpa en bostad för att bedriva en illegal verksamhet, men den punkten är du säkerligen redan med på.

deklarera bostad

Deklaration vid försäljning av bostad

Alla människor som äger en bostad, och som sedan bestämmer sig för att sälja den, kommer att behöva deklarera bostaden. Deklarationen från försäljningen behöver du inte göra samma år som bostaden har blivit såld, utan här är det istället året efter att du skrev på köpekontraktet som du ska rikta in dig på. På denna sajt kommer du att hitta mängder med information om vad som gäller vid en bostadsförsäljning och t.ex. hur du ska räkna när det kommer till förlust eller vinst av din försäljning.

Det smartaste sättet att deklarera sin bostadsrätt är genom att använda Skatteverkets egen hemsida. Här kan du logga in med hjälp av ditt BankID och det enda som krävs är att du fyller i de uppgifter som önskas. Hemsidan hjälper dig sedan att direkt räkna ut om du har gått med vinst eller förlust. Detta sker helt automatiskt, vilket gör att du slipper en stor del arbete som många bostadsförsäljare fasar inför.

Innan du deklarerar behöver du först se till att ta reda på om din bostad anses som en näringsbostadsrätt, en privat bostadsrätt eller något som kallas för en oäkta bostadsrätt. Det sistnämnda är det sällan någon som pratar om, men benämningen finns och används hela tiden. Vad just din bostad kommer att räknas som beror naturligtvis på vad du har valt att använda bostadsrätten till och även hur bostadsrättsföreningen ser ut. När du deklarerar är detta mycket viktigt att veta om, eftersom det kan ha en stor inverkan på om du går med vinst eller förlust, speciellt när det kommer till beskattningen av din försäljning. Nedan följer en kort och enkel förklaring av de olika benämningarna.

Privat bostadsrätt

I en privatbostadsrätt har 50 % av bostadens yta (eller mer) använts för vad som kallas för permanent boende. Även fritidsbostad kan räknas in i denna yta. Den som bor på denna yta ska vara du själv som ägare, men även närstående till dig räknas.

Näringsbostadsrätt

Näringsbostadsrätt är en bostad där ovanstående direktiv inte har funnits. Det kan t.ex. vara så att du endast använt 20 % av bostaden till permanent boende. För att en bostad ska kunna räknas som en näringsbostadsrätt och en privatbostadsrätt behöver bostaden t.ex. ingå i en äkta bostadsrättsförening.

Oäkta bostadsrätt

 • Oäkta bostadsrätt – Enkelt förklarat kan man säga att en oäkta bostadsrätt är en bostad som ingår i ett oäkta bostadsföretag, vilket är motsvarigheten till en äkta bostadsrättsförening. En sådan kommer inte att beskattas på samma sätt som privatbostadsrätter eller näringsbostadsrätter gör.

Såhär räknar du ut din deklaration vid försäljning av bostaden

Du väljer naturligtvis själv om du vill räkna ut din deklaration själv eller använda dig av Skatteverkets automatiska tjänst. Fördelen med tjänsten är att du minimerar risken för att eventuella fel eller missar ska inträffa och du slipper således göra om deklarationen i efterhand, vilket kan bli knepigt och rörigt för alla parter. När du fyller i informationen som önskas på Skatteverkets hemsida behöver du endast fylla i försäljningsuppgifter, inköpspriset för bostaden, om du har gjort några förbättringar och vad dessa kostade, kapitaltillskott, andel av reparationsfond vid försäljning (samt även vid köpet om så önskas). 

En inre reparationsfond är en fond som bostadsrättsföreningen själva har skapat och som du kan använda dig av för att få ekonomiska bidrag när du har utfört en reparation i bostaden. Eftersom denna utgift (eller en del av den) kommer från fonden är det viktigt att du inte räknar in denna kostnad i varken inköpspriset eller försäljningspriset.

Deklarera uthyrning av bostaden

Det är inte enbart i samband med en försäljning av bostadsrätten som du behöver deklarera vinster och förluster, utan även om det skulle vara så att du bestämmer dig för att hyra ut din bostad. I samband med uthyrning av din bostadsrätt tillkommer något som kallas för inkomstskatt och du behöver redovisa detta som ”inkomst av kapital” när du utför din deklaration. Här kan det vara mycket bra att veta om att du, enligt Skatteverket, har möjlighet att göra ett så kallat schablonavdrag på hela 40.000 kronor. Du har även möjlighet att dra av när det kommer till avgifter som du har betalat till bostadsrättsföreningen i samband med uthyrningen.

Bostadsrättsförening - vad innebär det?

Oavsett om du äger en bostadsrätt eller inte har du troligtvis hört talas om en bostadsrättsförening, men vad är egentligen en bostadsrättsförening och hur kan man dra nytta av denna när man äger en bostadsrätt? Enkelt förklarat kan man säga att en bostadsrättsförening är en förening som upplåter lägenheter. Föreningen behöver inte bildas i samband med att husen eller byggnaderna skapas, utan bildningen av föreningen kan ske när som helst under hela fastighetens livstid. 

Det vanligaste är dock att det sker i samband med att huset är nytt och det är dags för de som har köpt lägenheterna att flytta in, men det kan också vara så att föreningen bildas i samband med att hyresrätter ska övergå till bostadsrätter. Då är det hyresgästerna själva som sätter ihop föreningen och köper sina bostäder. När hyresrätter övergår till bostadsrätter kallas det för ombildning.

Bostad, låna till kontantinsats och finansiera bostaden

En fastighet med bostadsrättslägenheter kräver en bostadsrättsförening som tillsammans förvaltar fastigheten

För att en fastighet med bostadsrätter ska kunna fungera är en bostadsrättsförening ett måste. Har du bara hyrt bostäder tidigare och sedan köper en bostad kommer du snabbt att märka att det skiljer sig otroligt mycket åt. I en hyresrätt har du inte möjlighet att påverka lika mycket som när du bor i en bostadsrätt, men med en bostadsrätt tillkommer även en hel del mer ansvar. 

Som bostadsrättsägare kommer du t.ex. själv att behöva ta ansvar för lägenhetens golv, tak och väggar. Skulle någonting gå sönder eller behöva repareras är det du själv som ansvarar för detta, inklusive kostnaderna. Detta gäller även eventuella vitvaror. Det du däremot inte behöver ta något ansvar för är all fastighet och yta som befinner sig utanför din bostads väggar.

En bostadsrättsförening behöver ha en styrelse för att kunna fungera. Styrelsens uppdrag är att se till så att fastigheten och ekonomin förvaltas på rätt sätt och på ett sätt som gynnar alla boende. Om du önskar har du själv möjlighet att vara med i styrelsen för att engagera dig, men det går också bra att påverka boendet på andra sätt, t.ex. genom att delta på föreningsstämmor. En föreningsstämma är till för att du och alla dina grannar ska kunna komma med förbättringsförslag på t.ex. underhåll och hur ekonomin ska användas.

En bostadsrättsförening har alltid en styrelse - oftast bestående av boende i fastigheten

Det är viktigt att komma ihåg att alla bostadsrättsföreningar måste ha en styrelse. Utan en styrelse på plats kommer föreningen snabbt att avvecklas. Skulle detta ske kommer fastigheten att behöva säljas och istället för att vara bostadsrättsägare så blir man en hyresrättsägare. Det är därför otroligt viktigt att alla boende som tillför bostadsrättsföreningen är delaktiga och hela tiden har koll på att det finns en fungerande styrelse. Vill man själv ansöka om att sitta i styrelsen behöver man vända sig till en redan befintlig styrelsemedlem eller vända sig till valberedningen.

För att en bostadsrättsförening ska få kalla sig ekonomisk förening behöver det finnas en styrelse och minst tre stycken medlemmar. Dessa tre medlemmar kan även ingå i styrelsen, så det minsta antalet är tre, oavsett om man ingår i styrelsen eller inte. Det finns riktigt stora föreningar som har över flera hundra medlemmar. Många anser att en större förening kan vara svårare att göra sig hörd i, medan andra menar att stora föreningar oftast har bättre fonder och bättre ekonomi. Något som är mycket viktigt att veta om som bostadsrättsägare är att bostadsrättsföreningen klassas som en juridisk person. 

Det i sin tur betyder att du som privatperson eller som medlem i bostadsrättsföreningen inte har något ansvar när det kommer till eventuella förpliktelser eller skulder som föreningen har eller tar på sig i framtiden. Naturligtvis är det alltid bra att välja en bostadsrätt där bostadsrättsföreningen har en god ekonomi med så få skulder som möjligt, men skulderna kan inte personligen komma åt dig eller din privata ekonomi. Däremot kan det vara så att en sämre ekonomi i en bostadsrättsförening gör att medlemmarnas önskemål inte kan uppfyllas lika snabbt eller överhuvudtaget.

Hyra ut bostaden

En bostadsrätt kan hyras ut precis på samma sätt som en hyresrätt kan, men precis som i många andra fall skiljer sig reglerna åt för vad som gäller. Det är viktigt att komma ihåg att en bostadsrätt aldrig bör hyras ut ”svart”, eftersom detta kan orsaka stora problem för dig som uthyrare. När du hyr ut en bostadsrätt i andra hand har du möjlighet att ta ut en kostnadsbaserad hyra. Detta är en kostnad som gör att du som uthyrare går i vinst på din uthyrning, men kostnaden får ändå inte vara speciellt mycket högre än driftskostnaden som du har på bostadsrätten och kapitalkostnaden. Kapitalkostnad är en ärlig avkastningsränta som beräknas utifrån marknadsvärdet på bostaden.

Att tänka på inför uthyrning av bostaden

Det finns många saker man som bostadsrättsägare behöver tänka på innan man hyr ut sin bostad i andra hand. Till att börja med behöver du först se till att få godkännande från bostadsföreningen att hyra ut din lägenhet överhuvudtaget. Många kan tycka att detta är väldigt konstigt, eftersom det ändå är man själv som äger lägenheten. Här är det dock viktigt att komma ihåg att respektera de stadgar som bostadsrättsföreningen har. 

Utöver detta behöver du se till så att avtalet du har mellan dig och den som ska hyra din bostad är korrekt. Det finns regler och bestämmelser för hur dessa avtal ska upprättas. Du bör alltid följa dessa. Läs mer om att hyra ut hus här. Du kan även läsa mer om att hyra ut bostadsrätt här.

Som tidigare nämnt ingår du automatiskt i en bostadsrättsförening när du köper en bostad. Det betyder inte att du behöver sitta i styrelsen, men att du ändå äger en del av den ekonomiska föreningen. Det betyder i sin tur att dina grannar gör detsamma och det är därför det är så viktigt med ett godkännande. När du ansöker om att hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du kunna uppvisa rimliga skäl till varför du ska hyra ut bostaden. Det kan t.ex. handla om att du ska bo utomlands under en tid eller att du t.ex. ska jobba i en annan del av landet under en period. 

Du bör dock vara medveten om att även om du har laglig rätt att hyra ut din bostad från och med den dag du köper den, är det inte säkert att bostadsrättsföreningen kommer att godta detta. Det betyder att du kan bli nekad att hyra ut bostaden om det är tydligt att du har köpt den enbart för uthyrning.

Vilka skäl kan då anses som godtagbara och måste man alltid redovisa dessa? Ja! När du äger en bostadsrätt och vill hyra ut denna måste du alltid kunna ge en bra förklaring till varför. På denna sida kan du läsa mer om vad som gäller när man vill hyra ut sin bostad, men en lista på några godtagbara skäl hittar du nedan.

 • Testa att flytta ihop med en partner
 • Studera eller arbeta på annan ort eller i ett annat land
 • Sjukdom
 • Om du vill hyra ut till en närstående eller till dina barn
 • Marknadsläget gör det svårt för dig att sälja bostaden

Det kan naturligtvis vara så att just din bostadsrättsförening godtar betydligt fler skäl än just ovannämnda. Detta ska dock stå angivet i de stadgar som bostadsrättsföreningen har.

Hur hittar jag en hyresgäst när jag väl har bestämt mig för att hyra ut bostaden?

När du har fått ett godkännande är det dags att börja hitta din blivande hyresgäst. Här finns det inga regler för hur du kan gå tillväga, utan du väljer själv om du vill använda dig av annonsforum som Blocket eller om du hellre vänder dig till sociala medier. Det är inte ovanligt att man ser uthyrningsannonser i t.ex. grupper på Facebook eller att det sitter lappar på anslagstavlor i området. Fördelen med sociala medier är att det är helt kostnadsfritt att lägga upp en annons och att du dessutom kan se till att inlägget kan delas med flera. När inlägget delas kommer det också att nå fler människor än enbart de vänner du har på din egen sida.

Sist men inte minst - Skriv avtal!

Det finns en sak som man aldrig bör undvika att göra i samband med uthyrning av en bostadsrätt och det är att skriva ett avtal. Avtalet kallas vanligen för andrahandskontrakt och du bestämmer själv vad som gäller om kontraktet inte följs. Det är du som hyresvärd som har ansvar för ditt boende och din bostadsrätt, även om det är en annan person som kommer att hyra den under en längre period. I kontraktet bör du vara noga med att se till så att du skriver in vad som gäller om en hyra skulle utebli eller om det t.ex. skulle uppstå någon skada på bostaden under tiden som hyresgästen använder den.

Det sägs att muntliga kontrakt är detsamma som skriftliga, men du bör alltid se till så att allt är nedskrivet och att båda parter signerar. Även om ett muntligt avtal ska vara gällande kan det vara mycket svårt för dig att kunna bevisa vad som har sagts, eftersom det då bara kommer stå ord mot ord. Tänk på att meddela din hyresgäst att din egen hemförsäkring inte kommer att gälla för just denna person. Hyresgästen behöver se till att skaffa sig en egen hemförsäkring.

Mäklare

En mäklare kan du använda dig av när du både ska köpa din första bostadsrätt och när du ska sälja din bostadsrätt. En fastighetsmäklare har ett mycket viktigt arbete och fungerar lite som ”spindeln i nätet”. Mäklarens huvudsakliga arbetsuppgift är att ha kontakt med människor som vill sälja sina bostäder och koppla ihop dessa människor med andra personer som är intresserade av att köpa. Resultatet och målet med detta är att hitta en spekulant och en säljare och tillsammans se till så att dessa kommer överens om ett bra pris, så att en komplett bostadsaffär kan genomföras. På så sätt har både köpare och säljare användning av en mäklare.

Hur hittar jag den bästa mäklaren?

En fastighetsmäklare jobbar inte enbart med lägenheter, utan kan även användas för friköpta hus, stugor och större fastigheter som ska säljas. Det är viktigt att man väljer en mäklare som är professionell i sitt utförande och som har en expertis när det kommer till bostadsmarknaden och hur denne ser ut just för stunden, men även hur den sett ut förr och hur den anses se ut i framtiden. 

När man köper bostad för första gången är det mycket som man behöver ha koll på och många finner det svårt och förvirrande att stå ensam i sitt köp. En mäklare kan då gå in och hjälpa bostadsköparen att känna sig trygg i affären, samtidigt som mäklaren också ser till att den som vill sälja sin bostad får ut så mycket pengar som möjligt.

När man har hittat en mäklare som man vill använda sig av vid försäljning av en bostadsrätt går det vanligtvis till enligt listan nedan. På vår sajt kan du sedan läsa mer om vad en mäklare gör och hur just du kan använda dig av en fastighetsmäklare för en tryggare affär.

Dagens tips:

Hittamäklare.se

5/5

Spara tusenlappar på att snabbt och enkelt jämföra mäklare på HittaMäklare.se. Tjänsten är 100% kostnadsfri och du får hjälp att jämföra mäklare mot varandra och på så sätt hitta den bästa mäklaren med det lägsta arvodet. Testa själv!

Steg 1

Det första som sker i samband med att du anlitar en mäklare är att du kommer att få din bostad värderad. Mäklaren gör då ett hembesök och kan även komma med råd och förslag på hur du skulle kunna förbättra bostaden innan det är dags för en försäljning. Det kan handla om småfix som mindre reparationer, till större renoveringar om boendet är i behov av detta.

Steg 2

En mäklare kan hjälpa dig att komma i kontakt med en firma som stylar din bostad och även kommer dit och fotograferar med en professionell fotograf. Du kommer vilja ha så snygga bilder som möjligt vid en försäljning.

Steg 3

Mäklaren hämtar sedan in uppgifter om bostaden och hjälper till med en annons och marknadsplan för hur ni ska gå tillväga. Därefter publiceras annonsen i t.ex. tidningar eller på nätet.

Steg 4

Du behöver inte själv besvara frågor som rör bostaden från eventuella spekulanter. Detta tar din mäklare hand om. Det är även mäklaren som planerar in och håller i visningar av bostaden och stämmer därefter av med vilket intresse som finns.

Steg 5

Mäklaren sköter hela budgivningen och förhandlar även mellan eventuella villkor som köpare och säljare har. En potentiell köpares ekonomi kommer att kontrolleras för att minimera risken för att ekonomin sätter käppar i hjulen för en affär.

En lyckad bostadsförsäljning grundas i att hitta rätt mäklare

Det är mycket som krävs för att man ska bli en riktigt bra mäklare och för att man ens ska få använda denna titel. Det räcker inte med att man har en bra förmedlings- eller övertalningsförmåga eller möjligtvis en bra insyn i bostadsmarknaden och hur denna ser ut. För att kunna bli mäklare behöver man först gå en högskoleutbildning och gå ut med ett visst antal poäng. 

Att anlita en mäklare som inte har tagit sin examen kommer troligtvis att leda till en mycket dålig affär och att du även blir lurad på en hel del pengar. Att förmedla bostäder utan en sådan godkänd examen är olagligt. Du bör därför vara säker på att du väljer en person som har mäklare som titel och inte någon privatperson som bara anser sig duktig på marknaden.

En mäklare ska ha gått en högskoleutbildning på heltid under minst 2 års tid. Man får heller inte ha någon form av näringsförbud och måste ha genomgått en praktik på minst 10 veckor under tiden man gick utbildningen. Fastighetsmäklarinspektionen granskar alla fastighetsmäklare som finns på den svenska marknaden och det finns även lagar och regler som bestämmer hur arbetet en mäklare utövar ska utföras. 

Alla fastighetsmäklare i Sverige ska kunna erbjuda en ansvarsförsäkring och betala en årlig avgift till FMI. Genom att veta vad som gäller kommer det att bli lättare för dig som säljare (eller köpare) att göra ett bättre val. Kom dock ihåg att inte stirra dig blind på vad som står skrivet på ett papper. Utbildning och examen är ett krav, men det är även otroligt viktigt att du litar på din mäklare och att ni har en bra personkemi. En försäljning av en bostad är ett stort och viktigt projekt där du ska kunna känna trygghet i att överlämna ansvaret till en annan människa.

En lyckad bostadsförsäljning grundas i att hitta rätt mäklare

Du har säkerligen hört att det är otroligt viktigt att jämföra produkter innan du shoppar online, men visste du att det är minst lika viktigt att jämföra mäklare innan du anlitar någon, om inte ännu viktigare! Det kan skilja otroligt mycket när det kommer till skicklighet mellan olika mäklare, men även när det kommer till de rutiner som mäklaren har. 

En rekommendation är att du använder dig av jämförelsesajter som finns på nätet. På en sådan sajt kan du hitta flera mäklare som arbetar i närheten av dig och du kan även be om offerter från de olika fastighetsmäklarna. Vi tycker att den bästa jämförelsesajter för mäklare är HittaMäklare.se. När du fyller i uppgifter för att be om en offert kommer du inte att förbinda dig till något, utan det enda du ber om är information om vad mäklaren kan göra för dig, samt vilka kostnader som du kommer att kunna räkna med.

bostad tips och tricks

Anledningen till varför du ska jämföra handlar inte bara om att få ett så lågt pris som möjligt eller att hitta den mäklare som kan erbjuda mest tjänster. Konkurrensen på marknaden är otroligt hård och mäklare slåss om att få tag på bostadsrättssäljare och intressenter. Du kommer därför att kunna använda dig av offerterna för att förhandla dig till bättre priser från andra mäklare. När du jämför online kommer du i många fall även att kunna läsa recensioner, omdömen och betyg från människor som har använt sig av dessa fastighetsmäklare. Recensionerna är opartiska och kommer från riktiga privatpersoner som har använts sig av mäklarens tjänster.

Bostadsrelaterat - andra bra saker som kan vara bra att ha koll på

Här nedanför skriver vi om andra ämnen som kan vara bra att känna till när du försöker förbättra dina kunskaper inom bostad och bostadsekonomi.

Bostadsbubbla - vad är det och vad händer om den spricker?

Om du har bestämt dig för att sälja din bostadsrätt (eller köpa en för den delen) kanske du kommer att höra ordet bostadsbubbla. Det är lätt att tro att en bostadsbubbla är något som man fastnar i när man letar efter sin första bostad eller när man har flyttat in för första gången. Man är så uppslukad av bostaden att man glömmer bort sin omgivning, eller? Så är naturligtvis inte fallet. En bostadsbubbla är en benämning som används för att förklara en situation där bostadens värde är högre än vad som motiverats. Det kan t.ex. handla om att räntorna är låga eller att det är en väldigt stor efterfrågan. Även kommande ökningar av värdet på bostaden kan vara av betydelse.

Att man använder sig av benämningen bubbla kan egentligen vara svårt att förstå sig på, men anledningen till detta är för att försöka förklara att något är större än vad det kanske anses borde vara. I detta fall gäller det priset. Ordet bubbla förklarar också att något kan spricka eller är väldigt skört. Precis som en såpbubbla kan en bostadsbubbla spricka. Skulle bostadsbubblan ge vika och spricka kommer priserna att hamna på de vanliga och mer normalt ansedda nivåerna igen. Bostadspriserna växer i takt med att bubblan växer och minskar i takt med att bubblan spricker.

När en bubbla spricker kan det ske ett flertal olika saker. Bland annat kan man få räkna med att det blir stora förändringar i ekonomin, t.ex. som den finanskris som uppstod i USA. Detta sker dock endast om bubblan spricker mycket snabbt. Om luften i bubblan sakta pyser ut är det enklare för samhället och landet att hantera den minskade luften, alltså förändringen av bostadsmarknaden.

Som bostadssäljare kan en sprickande bubbla kännas väldigt jobbigt. Det betyder nämligen att man i många fall kan behöva vara beredd på att sälja sin bostad till ett betydligt lägre pris än vad man själv betalade för den (inköpspriset). Man går alltså inte med vinst och har troligtvis även skulder kvar, även fast bostaden är såld och har gått vidare till någon annan.

Bostadsbubbla - vad är det och vad händer om den spricker?

I dagens samhälle talas det ständigt om att investera. Man investerar i föremål, ädla metaller, aktier, fonder och inte minst i fastigheter. Att köpa fastigheter och att investera i dessa är ett mycket klassiskt och traditionellt sätt att investera sina pengar. Man kan tjäna riktigt bra med pengar om man går tillväga på rätt sätt. I annat fall kan man istället få uppleva stora förluster.

En mycket bra rekommendation när man planerar att investera i fastigheter är att tänka på samma sätt som när man investerar i aktier eller värdepapper för första gången. Man bör sprida sina risker så mycket som möjligt. Att investera i fastigheter kräver dock betydligt mer pengar än att t.ex. månadsspara i en fond och precis som att det finns många fördelar, så finns det även en hel del trösklar och hinder som man först behöver ta sig över. I listan nedan kommer du att få läsa om de främsta fördelarna (och nackdelarna) med att investera i fastigheter. Detta är även något som du kommer att kunna läsa mer om på denna sida.

Fördelar

 • Själva investeringen är vanligtvis enkel att förstå sig på, även om man inte har haft någon specifik insyn i bostadsmarknaden tidigare.
 • När det kommer till avkastning kan du oftast räkna med att den har en relativt låg risk och att den håller sig ganska så regelbunden.
 • Du kommer kunna belåna på din investering upp till 75 %.
 • Att köpa och investera i fastigheter är en bra plan för att säkra sin ekonomi i framtiden. Investeringen är långsiktig och om allt går väl kommer ekonomi inte att vara ett problem för dig.

Nackdelar

Som tidigare nämnt finns det naturligtvis även nackdelar med att investera i fastigheter och även om slutresultatet oftast gynnar investerare, är listan över nackdelar ändå längre än listan över fördelar.

 • Att investera i en fastighet eller i fastigheter kräver otroligt mycket pengar. Du behöver ha en stor kontantinsats för att kunna köpa endast en fastighet. Detta kan lösas med t.ex. ett privatlån, men ska du köpa flera fastigheter på samma gång kan det bli betydligt svårare.
 • Alla fastigheter anses vara unika och detta gör att du inte kan investera i två fastigheter som har samma läge.
 • Ditt utbud kan begränsas beroende på om det är högkonjunktur eller lågkonjunktur.
 • Det finns ingen gemensam handelsplats som du kan vända dig till.
 • Du behöver kunna förvalta dina fastigheter.

Belåna din fastighet

Under punkten fördelar hittar du ”belåna upp till 75 % på din fastighet” och vi vill dyka djupare in i detta ämne. När du har investerat i en fastighet har du nämligen möjlighet att använda dig av fastigheten som säkerhet när du ansöker om lån. De flesta banker brukar inte ha några problem alls med att belåna bostäder och fastigheter, men det brukar sällan gå över 75 % av värdet. 

Vill du använda fastigheten som säkerhet för ett nytt bolån behöver du alltså se till så att du ändå har 25 % av handpenningen klar. För att du ska kunna belåna fastigheten behöver du dock säkerställa så att fastigheten kan täcka upp för alla de andra utgifter som du kommer att ha.

Att belåna sin fastighet har många fördelar, men en av de främsta fördelarna är att du får avkastning på ditt eget kapital. Till skillnad från de 2-3 % man är van att se när det gäller avkastning kan man här oftast räkna med så mycket som 10-25 % och det är verkligen inte dåligt.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1