Type to search

Jämför aktiemäklare och nätmäklare

Finanso rekommenderar att du alltid jämför aktiemäklare innan du väljer att öppna en depå. Courtagekostnaderna kan skilja sig mycket mellan olika mäklare. Om ni jämför aktiemäklare på nätet mot de gamla storbankerna så har generellt sätt nätmäklarna bättre villkor när det kommer till courtage. 

Vi tycker inte att man ska välja aktiemäklare efter enbart courtagekostnader, utan titta gärna på bl.a. bankens tjänster, kundservice och få därmed en korrekt uppfattning innan du öppnar ett konto hos din framtida nätmäklare. Länkarna nedanför är samarbetslänkar till respektive bank.

Bästa nätmäklaren och och aktiemäklaren enligt Finanso

avanza sparkonto
5/5

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Avanza bank erbjuder courtagefri handel för alla kunder som har upp till 50 000 kr i sin depå. Dessutom är aktiemäklaren nordens Sveriges största aktör inom aktie- och fondhandel.

nordnet-aktiemäklare-nätmäklare
4/5

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Nordnet är den bank som utmanar Avanza när det kommer till nätmäklarna. Vi tycker dock att Nordnet inte når hela vägen fram som bästa aktiemäklaren pågrund av deras plattform.

nordea-aktiemäklare-nätmäklare
3.5/5

Courtage: 0,00-0,06%
Minicourtage: 1-99 kr

Handla på marknader i 15 länder när du använder Nordea som aktiemäklare. Fördel om du ska pruta på t.ex. bostadslånet.

aktieinvest-aktiemäklare-nätmäklare
3.5/5

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Nordnet är den bank som utmanar Avanza när det kommer till nätmäklarna. Vi tycker dock att Nordnet inte når hela vägen fram som bästa aktiemäklaren pågrund av deras plattform.

Såhär hittar du bästa aktiemäklaren och nätmäklaren på nätet

Hur gör man du för att hitta den bästa aktiemäklaren på nätet? Det är givetvis upp till var och en att avgöra vilken nätmäklare man anser är den bästa. Däremot finns det ett par punkter som kan vara bra att överväga innan du öppnar ett konto. 

Finanso använder Avanza som nätmäklare och tycker att det är Sveriges bästa aktiemäklare. Dock är vår åsikt högst personlig och du bör själv göra en research innan du väljer din bank. Avanza erbjuder även tjänster utöver aktiehandel som t.ex. bostadslån med låg ränta. Jämför aktiemäklare för att få fram vilken bank som passar dig och ditt sparande bäst.

Den bästa aktiemäklaren på nätet bör vara bäst i följande punkter:

  • Lägst courtage för storleken på just dina aktieköp
  • Lägst avgifter överlag på olika tjänster
  • Bäst kundservice
  • Bäst plattform  både på desktop och i mobilen
  • Erbjuder banken insättningsgaranti?
  • Vad finns det mer för fördelar med att välja just den nätmäklaren? 
  • Vad kostar det att belåna sin portfölj för att kunna köpa aktier?
nätmäklare och aktiemäklare

Jämför aktiemäklare online

På Finanso så listar vi och jämför nätmäklare som vi tycker står ut mest på den svenska marknaden. Det innebär inte nödvändigtvis att vi har rätt, utan det är vår personliga åsikt. De nätmäklare vi har listat på denna sidan har alla låga courtagekostnader och vi tycker att Avanza bank står ut med sin enastående plattform, kundservice och nytänkande när det kommer till att utveckla funktioner för sina kunder. 

Om du väljer att öppna konto hos Avanza efter att du har jämfört nätmäklare så kan du även blir delägare i banken. Avanza bank är börsnoterat och du kan därmed köpa aktier i bolaget och ta del av bankens eventuella framgångar framåt i tiden. 

Köp aktier efter att du har jämfört nätmäklare

När du har läst igenom vår guide för aktiemäklare så väljer du att öppna ett konto via någon av våra länkar här ovanför. Alla mäklarna har en snabb registreringsprocess med hjälp av Bank-ID. Det gör att du snabbt kan öppna ett konto och komma igång med din aktiehandel snabbt. Det är bara till att skrolla upp på sidan och jämföra aktiemäklare nu på en gång!

Är du helt ny på marknaden och är det första gången du ha tänkt köpa aktier? Isåfall tipsar vi om att läsa vår guide om hur du bör tänka när du ska köpa aktier.

Lägst courtage och billigaste nätmäklaren

Det skiljer relativt lite på svenska marknadens aktiemäklare och förmodligen så kommer du att vara nöjd med vilket val du än gör. Men varför inte lägga 5-10 minuter på att göra en ordentlig jämförelse och på så sätt välja den bästa aktiemäklaren för just dig?

De nätmäklare med lägst courtagekostnad är följande banker: Avanza, Nordnet, DeGiro och Nordea. Fördelen med att använda t.ex. Nordea som aktiemäklare är att du kan använda det som en form av poäng när du t.ex. prutar på bolånet hos samma bank. De flesta nätmäklare har ett minimicourtage på 1kr och sedan en fast procentuell kostnad på 0,06%-0,25%. Dessutom handlar du helt courtagefritt hoa Avanza upp till 50 000kr och på Nordnet upp till 80 000kr. Det gäller endast på Stockholmsbörsen.

Ränta på ränta effekten

Hur stor blir skillnaden egentligen? Vi visar här nedanför ett exempel på hur stor skillnaden kan bli om du tar ett par minuter för att jämför aktiemäklare. I exemplet väljer vi att räkna på om du sparar 2000kr i månaden med en avkastning på 7% per år i 25 år. 

Du har dessutom en startbudget på 100 000kr. Efter 25 år så har du teoretiskt en portfölj värd 2 166 979 kr.

Om du istället sänker avkastningen med en procent till 6% per år och allt annat lika. Så har du endast 1 824 940 kr efter 25 år. Alltså en skillnad på hela 342 000kr! Nu har inte valet av nätmäklare direkt påverkan eller korrelation till din framtida avkastning, men exemplet visar på hur viktigt det är att inte glömma avgifter eller andra kostnader. 

Tack vare ränta på ränta effekten så blir just effekten stor både upp och ner. Så vårt råd till dig är att verkligen jämföra aktiemäklare!

jämför aktiemäklare-jämför nätmäklare-bästa aktiemäklaren-bästa nätmäklaren-aktiemäklare-nätmäklare

Nätmäklare

10

Courtage

10.0/10

Utbud

10.0/10

UX

10.0/10