Type to search

Världens rikaste man – Här är topplistan för 2019

Share

Vem är egentligen världens rikaste man 2019? Forbes är den organisation som varje år för statistik över och listar världens rikaste människor. Denna lista varierar från år till år och 2018 kunde Forbes stoltsera med en lista på hela 2208 personer från 72 länder runtom i världen. Amerikaner leder listan med 585 miljardärer och sedan kommer Kina med 373 miljardärer.

I listan sticker dock en person ut som nykomling på förstaplatsen som därmed petar ned den långlivade förstaplatshållaren – Bill Gates, grundaren till Microsoft. Jättebolaget Amazons grundare och CEO är den som lyckades genomföra detta till synes omöjliga och hans namn är Jeff Bezos.

jeff bezos - världens rikaste man 2019

Jeff Bezos är världens rikaste man 2019 och därmed rikast i världen

På allra högsta toppen på Forbes lista över världens rikaste personer är Amazons grundare Jeff Bezos som för första gången leder i listan. Jeffs 112 miljarder dollar nettovärde (2018) gav honom första plats på grund av hans hiskeliga ökning i nettovärde på 39,2 miljarder dollar på bara 12 månader. Detta är den högsta årsökningen i miljardärlistan någonsin. Enbart denna ökning är tillräckligt för att ge varje levande människa i världen en 5,26 dollars plånbok hos Amazon och ett par kronor i myntfacket. 

Jeff Bezos överträffar därmed även miljardären Larry Ellisons (Oracle) rekord på 37,5 miljarder dollar som han anskaffade vid en tillfällig försäljningsökning i Oracles aktieportfölj under “dot-com-bubblan”. Vidare spräcker det även Bezos tidigare rekord på 27,6 miljarder dollar 2017.

Det verkar inte heller finnas tecken på en inbromsning, utan den senaste statusuppdateringen, den 26:e Januari 2019, visar att multimiljardären redan är uppe i över 138 miljarder dollar i nettovärde. Jeff är även den första miljardären som spräcker 100 miljarder-dollar strecket, medan Bill gates, med sina 90 miljarder dollar i nettovärde, ligger strax under. Är du också intresserad av att börja investera pengar? Isåfall rekommenderar vi att du besöker vår sida för investeringsguider och idéer!

Topp 20 rikaste människorna i världen 2019

1. Jeff Bezos – Amazon.com
På listans första plats har vi redan introducerat Amazons grundare Jeff Bezos. Han har ett växande nettovärde på ungefär 138 miljarder dollar. Han äger 16 % av all E-handel genom Amazon som han startade i ett garage i Seattle 1994. En av hans stora passioner är rymdresor och för det har han andra företag.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

2. Bill Gates – Microsoft
Han är mjukvarujätten Microsofts grundare och har ett nettovärde på 90 miljarder dollar. Han har tillsammans med sin fru Melinda Gates världens största privata välgörenhetsfond – Bill and Melinda Gates foundation som arbetar för att rädda liv och förbättra världshälsan.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

3. Warren Buffet – Berkshire Hathaway
Han har ett nettovärde på 84 miljarder dollar. Han är känd som Omahas Mirakel och är en av tidernas bästa investerare. Han är grundare och ägare till det beryktade konglomeratet Berkshire Hathaway som i sin tur äger mer än 60 bolag, inklusive världsledande batteritillverkaren Duracell och restaurangkedjan Dairy Queen. Han köpte sin första aktie redan vid elva års ålder och betalade skatt när han bara var 13 år. Han har lovat att betala ut 99 % av hela sin förmögenhet till välgörenhet och har så här långt skänkt totalt 32 miljarder.

Tillsammans med sin nära vän Bill Gates startade han “The Giving Pledge” år 2010 där de uppmanade alla miljardärer att skänka bort halva sin förmögenhet till välgörenhet.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

4. Bernard Arnault med familj – Louis Vuitton Moët Hennessey
De har ett nettovärde på 72 miljarder dollar. Han är en av världens bästa smaktillverkare. Han förfogar över ett stort imperium med varumärken inklusive Sephora och Louis Vuitton. Han är ägare av varumärket Christian Dior sedan 1985.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

5. Mark Zuckerberg – Facebook
Grundare av, och CEO för, Facebook har ett nettovärde på 71 miljarder dollar. Facebook är världens kanske mest använda sociala medium och hans miljardvinster har bara ökat i takt med sociala mediers popularitet. Zuckerberg startade Facebook 2004, när han var 19 år gammal. Han startade Facebook för att Harvardstudenter skulle kunna matcha namn med ansikten i klassrummen. Till följd av sina lyckade framgångar med Facebook, hoppade han av sina studier vid Harvard. Han gick publikt med Facebook år 2012 och äger idag 17 % av hela Facebooks aktieportfölj. Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan har lovat att skänka 99 % av Facebook under hela sin livstid.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

6. Amancio Ortega – Zara
Amancio har ett nettovärde på 70 miljarder dollar och är en av Europas rikaste män och den rikaste återförsäljaren i världen. Han är en pionjär inom den snabba modebranschen.

7. Carlos Slim Helu med familj
Carlos har ett nettovärde på 67,1 miljarder dollar och är Mexikos rikaste man. Han och hans familj äger och driver Mexikos största telekombolag, America Movil. Han äger även aktier inom den Mexikanska konstruktionsbranschen.

8. Charles Koch – Koch Industries
Han är CEO och ordförande för Koch Industries och har ett nettovärde på 60 miljarder dollar. Företaget är USA:s näst största privatägda bolag sedan 1967. Hans far Fred Koch startade företaget 1940 och var med att utveckla och förbättra raffineringen av tungolja till bensin.

9. David Koch – Koch Industries
Han har ett nettovärde på 60 miljarder dollar och delar ägandet av majoriteten i företaget Koch Industries tillsammans med sin bror Charles Koch.

10. Larry Ellison – Oracle
Medgrundare till mjukvaruföretaget Oracle som grundades 1977 med det ökade behovet av relationsdatabaser inom affärsbranschen. Han har ett nettovärde på 58,5 miljarder dollar. Han gav upp CEO-positionen 2014 men är fortfarande ordförande för styrelsen.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

11. Michael Bloomberg – Bloomberg
Han har ett nettovärde på 50 miljarder dollar och är medgrundare till finansinformations- och mediebolaget Bloomberg LP som etablerades 1981.

12. Larry Page – Alphabet/Google
Alphabets medgrundare som har ett nettovärde på 48,8 miljarder dollar. Tillsammans med medgrundaren Sergey Brin uppfann han Googles “PageRank”- algoritm som ligger till grund för Googles sökmotor.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

13. Sergey Brin – Alphabet/Google
Medgrundare till företaget Alphabet som är Googles moderbolag. Han har ett nettovärde på 47,5 miljarder dollar. Brin och Page träffade varandra under sina studier i avancerad datavetenskap vid Stanford universitetet. Google som företag gick offentligt 2004 och bytte namn till Alphabet år 2015.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

14. Jim Walton – Walmart
Walmart-grundaren Sam Waltons yngste son har ett nettovärde på 46,4 miljarder dollar. Han äger tillsammans med Sam Waltons arvingar strax under hälften av Walmarts aktier.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

15. Robson Walton – Walmart
Äldste son till Sam Walton som grundade Walmart. Han har ett nettovärde på 46,2 miljarder dollar. Han tog över sin fars plats som VD för företaget 1992 och drev återförsäljningsfirman i nära 25 års tid.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

16. Alice Walton – Walmart
Sam Waltons, grundaren till Walmart, ende dotter har ett nettovärde på 46 miljarder dollar. Hon har i motsats till sina syskon haft fokus på förvaltning och uppköp av konst. Hon öppnade Crystal Bridges Museum of American Art i sin hemstad Bentonville i Arkansas år 2011. Hennes privata konstsamling är värderad till flera hundra miljoner dollar.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

17. Ma Huateng – Tencent
Mer känd som Pony Ma, är grundare till internetgiganten Tencent Holdings som rankas som ett av Kinas största företag räknat i marknadsandelar. Tencents populära app WeChat har mer än en miljard användare. Han har ett nettovärde på 45,3 miljarder dollar.

18. Francoise Bettencourt Meyers med familj – L’Oréals
Hon och familjen äger tillsammans 33 % av L’Oréals aktier. Hon blev L’Oréals arvinge 2017 när hennes mor, Liliane Bettencourt, då världens rikaste kvinna, avled. Hon har ett nettovärde på 42,2 miljarder dollar.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

19. Mukesh Ambani – Reliance Industries
Han har ett nettovärde på 40,1 miljarder dollar och är chef över, och driver, Indiska olje- och gasföretaget Reliance Industries.

20. Jack Ma – Alibaba group 
Alibaba Groups medgrundare och före detta engelskalärare. Han har ett nettovärde på 39 miljarder dollar. 2017 ökade Alibabas omsättning med 56 % till 23 miljarder dollar.
Läs mer och köp aktier i bolaget!

Topplistan för världens rikaste man 2019 är hämtad från Forbes.

stefan persson-sveriges rikaste människa man

Sveriges rikaste man och kvinna 2019

Posten som Sveriges rikaste man brukade hållas av IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, men efter hans bortgång har numera förstaplatsen gått vidare till H&Ms styrelseordförande Stefan Persson och hans nettovärde ligger på 115 miljarder kronor. Sveriges rikaste kvinna är Antonia Ax:son Johnson, som är Axel Johnsons styrelseordförande, med ett nettovärde på 58 miljarder kronor.

Rikaste länderna i världen 2019

Världens 10 rikaste länder just nu räknat efter BNP är följande:

1. Kina
Kina har en BNP på 25,313 triljoner dollar och har gått upp med 9,1 % sedan 2017.
2. USA
Deras BNP ligger på 20,513 triljoner dollar och har gått upp med 5,3 %.
3. Indien
Med en BNP på 10,401 triljoner dollar och har gått upp med 9,8 %.
4. Japan
Japan har en BNP på 5,632 triljoner dollar och har gått upp med 3,5 %.
5. Tyskland
Tysklands BNP är på 4,379 triljoner dollar. De har gått upp 4,2 %.
6. Ryssland
De har en BNP på 4,180 triljoner dollar och har gått upp med 4,1 %.
7. Indonesien
Indonesiens BNP är på 3,496 triljoner dollar och har gått upp med 7,6 %.
8. Brasilien
En BNP på 3,371 triljoner dollar och en uppgång på 3,8 %.
9. Storbritannien
De har en BNP på 3,034 triljoner dollar och en uppgång på 3,7 %.
10. Frankrike
Frankrike har 2,969 triljoner dollar i BNP och en tillväxt på 3,9 %.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ett + 4 =