Type to search

Swish är en tjänst som utvecklats i ett samarbete mellan Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Ica Banken, Sparbanken Syd, Sparbanken Öresund, Swedbank och Sparbankerna. Tjänsten är till för att underlätta betalningar mellan privatpersoner och eller företag.

Swish har funnits på marknaden sedan 2012 och dess betalningsmetod är lika säker som internet- och mobilbanken. Tillsammans med en e-legitimation blir det ett smidigt sätt att kunna flytta pengar mellan två parter utan att behöva uppge sitt kontonummer. Det enda du behöver uppge är ditt mobilnummer.

Till skillnad från många liknande tjänster så är ditt Swish-konto anslutet till ditt eget bankkonto. Detta gör att du slipper att flytta pengar till ett speciellt konto eller t.ex. betala via faktura senare.

Vad är Swish – Installera swish

Det hela fungera så att du via din bank ansluter ditt konto till Swish och bestämmer vilket mobilnummer som kontot skall anslutas till. För att kunna göra en betalning via Swish behöver du även ladda ner Swish-appen “Swish Betalningar” och “BankID säkerhetsapp” för att kunna legitimera dig. Sedan öppnar du upp Swish-appen, fyller i mottagarens mobilnummer och summan som skall flyttas över och legitimerar dig med BankID appen. I rutan kommer det upp en bekräftelse som visar att betalningen är genomförd. Klart!

Hur mycket pengar som du kan flytta med Swish skiljer sig åt beroende på din ålder och vilken bank du är ansluten via då varje bank själva ansvarar för att utforma erbjudanden, villkor och eventuella avgifter till sina kunder. De flesta banker erbjuder även möjligheten att tillfälligt höja beloppsgränsen, vilket kan vara bra om du planerar att göra en större Swish-betalning.

Ytterligare en fördel med Swish-betalningar är att pengarna flyttas mellan kontona på bara några sekunder, oavsett vad du har för bank. Detta gör att du slipper överföringstiden mellan olika banker som kan var på upp till 3 arbetsdagar. Både du och mottagaren får en bekräftelse så fort som betalningen är genomförd.

Vi hoppas att du är nöjd med svaret på frågan vad är swish?