Att starta eget företag eller bolag kan verka både skrämmande och lockande. Men vad krävs egentligen för att det skall klassas som ett företag och vad kommer det att krävas av dig som person? Att det krävs både tid och ett gediget engagemang för att lyckas driva upp ett framgångsrikt företag har nog alla hört men vad krävs det mer?
Framgångsrika entreprenörer känns många gånger igen genom egenskaper som stark arbetsmoral, uthållighet, stor övertygelseförmåga och disciplin. De är öppna för nya idéer och möten med nya kontakter. De gillar att tänka utanför våra inrutade normer och utmanar gärna våra gränssättningar. Är detta egenskaper som stämmer in på dig? Då kan företagande absolut vara något för dig. I artiklarna nedanför så hittar du grundläggande information om hur du går tillväga för att starta eget bolag.
Men är ditt intresse för din idé tillräkligt för att kunna driva ett företag på? Håller din affärsidé för att diva en verksamhet på? Vad har du för syfte med din försäljning? För att din verksamhet skall kunna klassas som ett företag och bli godkänd för f-skatt krävs det att den uppfyller vissa villkor.
Uppfyller din verksamhet dessa villkor är det ett företag och skall registreras för f-skatt.
Att vara godkänd för F-skatt betyder att man har fått okej från Skatteverket att driva en näringsverksamhet, ett företag. Praktiskt betyder detta att den som betalar ut pengar till dig inte ska dra av skatt eller betala dina sociala avgifter. Dessa betalar du istället in själv.
F-skatten eller företagsskatten som det egentligen heter baseras på vad du tror att du kommer att tjäna under det kommande året. Utifrån det räknar skattverket ut vad det kommer att kosta dig i skatt och räknar om det till en månadsavgift, en så kallad preliminärskatt. Skulle dina beräkningar vara fel kommer du att få betala in mer eller få tillbaka pengar efter deklarationen är godkänd. Var därför noga med att hålla koll om dina inkomster går over den förväntade summan och spara i så fall undan pengar till den kommande skatteinbetalningen.
Du ska också redovisa och betala in moms till Skatteverket när du har en f-skattesedel. Detta görs oftast en gång per kvartal men kan i vissa fall väljas att göras en gång per år eller en gång i månaden beroende på vilken bolagsform du har och vilken omsättning företaget har.
När du kommit fram till en bra affärsidé och bestämt dig för att starta eget bolag är det dags för dig att välja bolagsform och registrera ditt företag. För att få starta företag, oavsett bolagsform, gäller det att du inte är under 18 år eller försatt i konkurs. Med särskilt tillstånd kan du få registrera ett företag redan vid 16 år.
Hur du går tillväga skiljer sig lite beroende på vilken bolagsform du skall registrera företaget som. Här går vi igenom de två vanligaste formerna, enskild firma och aktiebolag.
För att starta en enskild firma och registrera dig som en enskild näringsidkare krävs det egentligen bara att du ansöker om en F-skattesedel från skatteverket. När denna är godkänd så kan du börja driva din verksamhet. Samtidigt som du skickar in din ansökan kan du även ansöka om företagsnamn och patentskydd av t.ex. ett varumärke eller produkt. När företaget är registrerat får det ett id-nummer, ett organisationsnummer som består utav ditt personnummer.
Ett aktiebolag är lite mer omständigt att registrera. Det är för att det många gånger är fler än en delägare och att man därför måste reda ut saker som fördelningen mellan aktierna, aktieandelarnas kostnad med mera. Steg för steg går det till såhär:
Man behöver inte skicka in aktieägaravtalet det är ett civilrättsligt bindande avtal som ägarna har mellan sig privat. Man behöver heller inte skicka in aktieboken då denna handling ska förvaras hos bolaget.
Enklaste sättet att registrera ett företag idag är via nätet, t.ex. via www.verksamt.se men det går även bra att göra det i pappersform. Så fort bolaget är registrerat och godkänt är det fritt fram att bygga upp företaget och skaffa kunder. Det är därför enkelt för dig att komma igång och starta eget bolag.
Att göra en marknadsplan underlättar för att få en blick över hur du skall nå ut till dina kunder och vad du kan förvänta dig för resultat. Det finns många olika metoder att marknadsföra sig på, alla har olika för och nackdelar och passar olika bra vid olika tillfällen. Men de har alla samma mål, att nå ut till kunderna och öka inkomsten i företaget.
En marknadsplan beskriver företagets marknadsföring, försäljningsmål och vilka marknadsföringsinsatser företaget planerar att genomföra för att nå dessa mål. En bra marknadsplan innehåller information om:
För att lyckas med sin marknadsföring är det viktigt att inför varje aktivitet sätta upp vissa riktlinjer.
När du vet detta kan du välja rätt metod utifrån svaren på ovanstående frågor.
Här nedan listar jag 10 tips för dig som är på väg att starta eget företag.
Innehållet på Finanso.se ska aldrig läsas som rådgivning. Stora delar av innehållet är skapat av frilansskribenter och även om vi gör vårt bästa i korrekturläsning så kan artiklarna i värsta fall innehålla fel information. Finanso.se innehåller samarbetslänkar till olika tjänster som vi rekommenderar. Läs mer om vår disclaimer och GDPR!
Gör som +4000 andra besökare, prenumerera på våra spar- & investeringstips: