Type to search

Starta eget företag

Att starta eget företag eller bolag kan verka både skrämmande och lockande. Men vad krävs egentligen för att det skall klassas som ett företag och vad kommer det att krävas av dig som person? Att det krävs både tid och ett gediget engagemang för att lyckas driva upp ett framgångsrikt företag har nog alla hört men vad krävs det mer?

Framgångsrika entreprenörer känns många gånger igen genom egenskaper som stark arbetsmoral, uthållighet, stor övertygelseförmåga och disciplin. De är öppna för nya idéer och möten med nya kontakter. De gillar att tänka utanför våra inrutade normer och utmanar gärna våra gränssättningar. Är detta egenskaper som stämmer in på dig? Då kan företagande absolut vara något för dig. I artiklarna nedanför så hittar du grundläggande information om hur du går tillväga för att starta eget bolag.

Beställ Sveriges ledande bokföringsprogram

Fortnox erbjuder program för fakturering, löner, CRM och mycket annat genom en molnbaserad lösning.

starta eget företag- fortnox omdöme

Starta eget företag - är det tänkt som en hobby eller ett riktigt bolag?

Men är ditt intresse för din idé tillräkligt för att kunna driva ett företag på? Håller din affärsidé för att diva en verksamhet på? Vad har du för syfte med din försäljning? För att din verksamhet skall kunna klassas som ett företag och bli godkänd för f-skatt krävs det att den uppfyller vissa villkor.

 • Företaget skall drivas självständighet, gör det inte de klassas det som en hobby och skattas som en tjänsteinkomst.
 • Försäljningen skall vara varaktig. Enskilda försäljningar räknas alltså inte som en näringsverksamhet.
 • Företaget måste även drivas med ett vinstsyfte.

Uppfyller din verksamhet dessa villkor är det ett företag och skall registreras för f-skatt.

starta eget företag

Föra att driva eget företag krävs det att du ansöker om F-skatt

Att vara godkänd för F-skatt betyder att man har fått okej från Skatteverket att driva en näringsverksamhet, ett företag. Praktiskt betyder detta att den som betalar ut pengar till dig inte ska dra av skatt eller betala dina sociala avgifter. Dessa betalar du istället in själv. Ansök om F-skatt på Verksamt.se!

F-skatten eller företagsskatten som det egentligen heter baseras på vad du tror att du kommer att tjäna under det kommande året. Utifrån det räknar skattverket ut vad det kommer att kosta dig i skatt och räknar om det till en månadsavgift, en så kallad preliminärskatt. Skulle dina beräkningar vara fel kommer du att få betala in mer eller få tillbaka pengar efter deklarationen är godkänd. Var därför noga med att hålla koll om dina inkomster går over den förväntade summan och spara i så fall undan pengar till den kommande skatteinbetalningen.

Du ska också redovisa och betala in moms till Skatteverket när du har en f-skattesedel. Detta görs oftast en gång per kvartal men kan i vissa fall väljas att göras en gång per år eller en gång i månaden beroende på vilken bolagsform du har och vilken omsättning företaget har.


Hur gör man för att starta eget företag?

När du kommit fram till en bra affärsidé och bestämt dig för att starta eget företag är det dags för dig att välja bolagsform och registrera ditt företag. För att få starta företag, oavsett bolagsform, gäller det att du inte är under 18 år eller försatt i konkurs. Med särskilt tillstånd kan du få registrera ett företag redan vid 16 år. Hur du går tillväga skiljer sig lite beroende på vilken bolagsform du skall registrera företaget som. Här går vi igenom de två vanligaste formerna, enskild firma och aktiebolag. På Verksamt.se registrerar du ansökan om att starta ett bolag.

Starta enskild firma

För att starta en enskild firma och registrera dig som en enskild näringsidkare krävs det egentligen bara att du ansöker om en F-skattesedel från skatteverket. 

När denna är godkänd så kan du börja driva din verksamhet. Samtidigt som du skickar in din ansökan kan du även ansöka om företagsnamn och patentskydd av t.ex. ett varumärke eller produkt. När företaget är registrerat får det ett id-nummer, ett organisationsnummer som består utav ditt personnummer.

Köp ett lagerbolag

Aktiebolag
1995 kr engångskostnad
 • Kom igång samma dag
 • Org nummer m.m. inom 2 timmar
 • Enkelt och smidigt att komma igång

Starta aktiebolag

Ett aktiebolag är lite mer omständigt att registrera. Det är för att det många gånger är fler än en delägare och att man därför måste reda ut saker som fördelningen mellan aktierna, aktieandelarnas kostnad med mera. Steg för steg går det till såhär:

 1. Upprätta:
  • Stiftelseurkund
  • Bolagsordning
  • Aktieägaravtal (valfritt!)
 2. Sätt in aktiekapitalet på ett bankkonto
 3. Underteckna stiftelseurkunden
 4. Upprätta aktiebok
 5. Fyll i och underteckna Bolagsverkets blankett för nyregistrering av aktiebolag
 6. Skicka in den undertecknade stiftelseurkunden, bolagsordningen, bankintyg som utvisar att aktiekapitalet är insatt/revisorsintyg för apportegendom samt Bolagsverkets blankett för nyregistrering av aktiebolag till bolagsverket.
 7. Skicka in skatte- och avgiftsanmälan till Skatteverket

Man behöver inte skicka in aktieägaravtalet det är ett civilrättsligt bindande avtal som ägarna har mellan sig privat. Man behöver heller inte skicka in aktieboken då denna handling ska förvaras hos bolaget.

Enklaste sättet att registrera ett företag idag är via nätet, t.ex. via www.verksamt.se men det går även bra att göra det i pappersform. Så fort bolaget är registrerat och godkänt är det fritt fram att bygga upp företaget och skaffa kunder. Det är därför enkelt för dig att komma igång och starta eget bolag.

Marknadsföring för dig som ska starta eget företag

Att göra en marknadsplan underlättar för att få en blick över hur du skall nå ut till dina kunder och vad du kan förvänta dig för resultat. Det finns många olika metoder att marknadsföra sig på, alla har olika för och nackdelar och passar olika bra vid olika tillfällen. Men de har alla samma mål, att nå ut till kunderna och öka inkomsten i företaget.

En marknadsplan beskriver företagets marknadsföring, försäljningsmål och vilka marknadsföringsinsatser företaget planerar att genomföra för att nå dessa mål. En bra marknadsplan innehåller information om:

 • Din marknad. Vad är det är du vill sälja och vilket intresse finns det för din produkt idag? Kommer detta att förändras?
 • Vilka du tror är intresserade av att köpa din produkt? Vad har dina potentiella kunder gemensamt? Definiera din målgrupp!
 • Hur du vill att ditt företag ska uppfattas? Vad vill du att kunderna ska förknippa med dig? Hur ska du särskilja dig från andra?
 • Dina mål. Vad vill du uppnå på både på lång och kort sikt?
 • Dina strategier. Vilka marknadsföringsmetoder skall du använda dig av för att nå dina kunder?

För att lyckas med sin marknadsföring är det viktigt att inför varje aktivitet sätta upp vissa riktlinjer:

 1. Vad vill du uppnå?
 2. Vilka ska du påverka?
 3. Vad vill du säga med din marknadsföring?
 4. Vad händer runt om? Finns det något som du kan knyta an till för att skapa ett större intresse och öka målgruppen?

När du vet detta kan du välja rätt metod utifrån svaren på ovanstående frågor.

10 tips för dig som ska starta eget företag

Här nedan listar jag 10 tips för dig som är på väg att starta eget företag.

 1. Vill du lyckas – satsa hårt! Ge allt redan från start annars är det risk för att allt rinner ut i sanden och kostar mer pengar än vad det hade behövt göra. Men satsa inte så hårt så du bränner dig. Ha en tydlig och bra affärsplan och budget.
 2. Sätt upp delmål och ditt drömmål. Vart önskar du att nå med ditt företag i framtiden? Sätt sedan ut delmål för att nå dit.
 3. Fundera ut och bestäm dig för varför du startar företaget. Använd detta sedan som motivation när du stöter på motiga tider.
 4. Din tid är även dina pengar. Använd därför din tid noggrant och ta hjälp med sådant som du inte kan och är tidskrävande. Detta ger dig möjlighet att koncentrera dig på det du verkligen kan, din produkt eller tjänst.
 5. Lägg ner tid på din budget och affärsplan. Det kan verka jobbigt att lägga tid på administration, man vill ju bara ut att tjäna pengar. Men faktum är att detta hjälper dig att spara in på dyra och onödiga utgifter samt ger dig riktlinjer på hur du skall utnyttja din tid rätt!
 6. Sätt färg och form på din produkt. Genom att skapa en bild för dig själv över din tjänst eller vara hjälper dig att förstå hur kunden kommer att uppfatta dig och din verksamhet. Hur du presenterar din produkt gör skillnad!
 7. Lägg tid på att undersöka dina idéer, fungerar dem eller behöver de förbättras? Det kan handla om allt från målgrupper till prissättning till vad potentiella kunder har för behov av din produkt.
 8. Jobba både mot den kalla och varma marknaden. Detta gör att du behåller dina stamkunder men öppnar även upp möjligheten för att få nya kunder.
 9. Lyssna på kunden och jobba utifrån deras behov. Det är viktigt att kunden blir nöjd då det är den som i slutändan skall betala din lön.
 10. Bestäm dig för hur mycket tid du kan avsätta för ditt företagande? Hur mycket är du beredd att satsa? Detta är avgörande för hur snabbt företaget skall kunna utvecklas.