Starta eget bidrag – såhär gör du för att ansöka

Starta eget bidrag har sedan 1984 hjälpt nya företag att ta form. Det ger dig en fantastisk möjlighet att kunna satsa på ditt företag fullt ut under 6 månader utan att behöva vara utan inkomst. Meningen med bidraget är framförallt att hjälpa personer med hel eller delvis arbetslöshet att kunna få en sysselsättning och inkomst genom att starta ett eget företag.

I starta eget bidraget ingår även hjälp från en professionell konsult som hjälper dig att ta din affärsidé till en lönsam verksamhet samt chansen att delta på företagskurser och informationsträffar som hjälper dig som företagare att utvecklas.


Hur får man starta eget bidrag?

Det är försäkringskassan som avgör om du uppfyller de kriterier och krav som finns. De krav som ställs på dig som bidragssökare är att du uppfyller minst ett av dessa kriterier:

 • Du är minst 25 år och anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och i behov av fördjupat ekonomiskt stöd.
 • Du är ung och har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan.
 • Du är minst 18 år och står långt från arbetsmarknaden på grund av särskilda skäl.
 • Du uppfyller villkoren för att få delta i arbetslivsintroduktionen hos arbetsförmedlingen.
 • Du är minst 20 år och uppfyller villkoren för att delta i jobbgarantin för ungdomar.
 • Du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin.

Det är alltså ingen självklarhet att du skall få starta eget bidrag men om du får det betalas det sedan ut i form av en månadsutbetalning från försäkringskassan.

Hur mycket kan jag få i starta eget bidrag?

Summorna som erbjuds är långt ifrån höga men hjälper dig att få mat på bordet och betala hyran under ett halvår. För det är just under 6 månader som bidraget betalas ut om inget annat oförutsett händer och något annat avtalas. Det kan t.ex. vara om man blir allvarligt sjuk och du hindras från att driva företaget under en period eller om beslut från myndigheter drar ut på tiden som också hindrar dig från att bedriva din verksamhet och etableras på marknaden.

Bidraget betalas ut i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Hur mycket man får utbetalt varierar därför beroende på om du är berättigad till a-kassa.

 • Du som är berättigad till ersättning från arbetslöshetskassa får aktivitetsstöd motsvarande arbetslöshetsersättningen, dock lägst 320 kronor per dag för heltid.
 • Du som inte uppfyller villkoren för ersättning från arbetslöshetskassa får aktivitetsstöd med 223 kronor per dag.
 • Ditt bidrag kan sänkas om du har andra inkomster.

Det du ska tänka på är att stödet du får är skattepliktigt men räknas som inkomst av tjänst. Det betyder att du inte behöver ha F-skattsedel för inkomsten från bidraget. Det är däremot smart att göra det ändå då du kommer att behöva göra det för uppstarten av företaget.

För att dryga ut din inkomst och ha möjlighet att investera i inventarier som du kanske behöver för uppstarten av företaget kan du söka lån hos t.ex. Almi.


Att tänka på när du ska ansöka om starta eget bidrag

Det finns vissa saker du bör tänka på när du skall söka starta eget bidrag. Här nedan litar vi några!

 • Funkar livet som egenföretagare för dig? Det krävs mycket av dig som företagare, både i tid och i prestation, speciellt i början. Se till att du har möjlighet att avsätta den tiden du behöver för att få företaget i rullning redan från dag ett samt att du orkar med att utföra detta. Det krävs både disciplin och motivation!
 • Ha en bra affärsidé. Idén behöver inte vara fullt utvecklad med en färdig affärsplan men du skall kunna visa att du har en lönsam idé som du har möjlighet att kunna driva.
 • Var väl förberedd. Sex månader är en kort tid och därför är det bra om du har förberett dig noga innan bidraget börjar betalas ut. Se till att ha affärsplan, budget, företagsnamn med mera färdigt så att du kan driva företaget reda från dag ett. Kanske har du redan skaffat dig kunder som står och väntar på att din verksamhet skall slå upp portarna.

starta eget bidrag

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1