Type to search

sparlån

Sparlån – investera genom att låna ut pengar till andra privatpersoner

Hur fungerar Sparlån och vad erbjuder de för tjänst? Vår ekonomi består av inkomster och utgifter. Mestadels har man utgifter att betala. När sedan oväntade situationer som kräver mer utgifter uppstår, måste man ta av pengarna man hade i sparbössan. Kanske den oförutsedda situationen är att bilen gick sönder, köket behöver en renovering eller rent av ett bröllop. Finns det inte tillräckligt med kapital blir den logiska lösningen att ta ett lån. De flesta lån blir dock svåra att betala tillbaka på grund av den höga räntan och avgifterna. Många är också rädda för rörlig ränta. En månad betalar man en summa, men nästa månad blir man tvungen att betala några tusenlappar mer än vad som var tänkt! Då kan det bli stressigt att betala tillbaka ett lån.

Söker du också ta ett lån men vill inte betala dyr ränta till en stor bank? Sparlån är en enkel, smart och säker lösning. Hos Sparlån kan man hitta en långivare utan att behöva betala en skyhög summa varje månad i ränta. Sparlån garanterar både låg och fast ränta för alla låntagare. Dessutom kan man registrera sig som investerare. Det vill säga att man kan både spara och låna, därav namnet Sparlån. Hur fungerar Sparlån och hur kan man ta vara på deras erbjudanden? I denna artikel kommer du att kunna ta reda på vilka de är, hur det fungerar och varför deras erbjudanden är så bra.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Vad är Sparlån och vad gör deras tjänst?

Till och börja med grundades Sparlån i April 2014 av Jonathan Klein och Claes Melander. Syftet var att förändra den finansiella marknaden och ge privatpersoner rätten att framskrida finansiellt. De tyckte att det var nog med överdrivet hög ränta för låntagare. Långivare fick inte heller tillräckligt med ränta och amortering tillbaka på sina investeringar. För att hitta en smart lösning på problemet, startade de sitt eget företag.

Genom att dra ner på omkostnaderna lyckades de minska räntan för låntagare och öka vinsten för långivare. Det är värt att nämna att räntan för att ta lån nu ligger på under 2%, och avkastningen för investering på upp till 9%.

Sparlån har tillstånd från Finansinspektionen

År 2015 fick Sparlån tillstånd av Finansinspektionen för att fungera som förmedlare mellan låntagare och långivare. Det som gör Sparlån annorlunda är att deras privatlån har fast ränta. En både låg och fast ränta är något man ska ta vara på nu för tiden och Sparlån är ensamma i Sverige om att erbjuda fast ränta på privatlån. Alla avgifter ingår också i den fasta räntan. Det ska vara lätt att hålla koll på ekonomin.

Sparlån - investera genom att låna ut pengar

Sedan 2017 har Sparlån även erbjudit investerare att kunna spara sina pengar med hjälp av en månadsportfölj. Där kan man sätta in pengar och låta de växa. Sedan lanserades även Sparlåns andrahandsmarknad för att köpa eller sälja portföljer. Hur investeringen går till kan du läsa om i mer detalj under rubriken “Smart investering”.

Hos Sparlån kan du låna mellan 10 000 kr till 30 000 kr. Avbetalningstiden ligger mellan 6 månader och 10 år. Du kan själv välja det som passar dig. Sparlån använder sig av “Peer-2-peer lending” eller också känt som “P2P-lån”. Detta tar bort dyra mellanhänder och bidrar till lägre ränta på privatlånen.

Vad är Peer-2-peer lån?

Peer-2-peer lending, P2P-lån även kallat person-till-person lån, betyder att ett företag eller en privatperson ger ut ett lån direkt till låntagaren. Det Sparlån då gör är att hjälpa personer i behov av lån att hitta en lämplig långivare som kan låna ut. Med andra ord matchar Sparlån låntagare med den rätte långivaren. Eftersom det inte är några dyra mellanhänder – d.v.s. ingen stor bank som tilldelar lånet – blir räntan genast lägre. Låntagaren kan då spara mycket pengar på återbetalningen. Hela processen blir enklare och smidigare. Låntagaren kan då ta sitt lån, med en resonlig och fast ränta och ha större möjligheter att betala tillbaka de lånade pengarna.

Hur hjälper Sparlån personen som agerar långivare?

Som investerare hos Sparlån sätter man in en summa pengar i en slags portfölj. När dessa pengar lånas ut, kommer långivaren att få tillbaka en hög avkastning d.v.s. ränta och amortering varje månad av låntagarna. På så sätt kommer pengarna snabbt att växa. Långivarens kapital delas ut över minst tre lån, för att minska risken att inte få tillbaka pengarna. Misslyckas en låntagare att betala tillbaka, så kommer de andra att göra det, och pengarna förloras inte.

När pengarna är återbetalda kan långivaren välja att ta ut pengarna, eller låta de sitta kvar och lånas ut på nytt och fortsätta att växa. Det är tydligt att man vinner mer på sina utlånade pengar än om man investerar på börsen.

Så här lånar man via Sparlån

Det är enkelt. Först registrerar man sig hos Sparlån som låntagare. Det kan du göra från din dator, platta eller smartphone. Allt du behöver är tillgång till Sparlåns webbsida. När sidan kommit upp klickar man på “Låna” och fyller i formuläret. När din ansökan analyserats tas en kreditupplysning via UC för en kreditbedömning. Hur bedömer Sparlån din kreditvärdighet?

Sparlån skiljer sig från de flesta genom att bevilja lån utan säkerhet. Det vill säga att du inte måste panta ditt hus, lägenhet, bil eller annan dyr ägodel för att ta ett privatlån. Men att de inte ber om en säkerhet, betyder också att Sparlån behöver försäkra sig på ett annat sätt att låntagaren kommer att kunna betala tillbaka pengarna.

Så här går kreditbedömningen till:

1) Kreditupplysning. Med hjälp av UC kan man se om låntagaren har betalningsanmärkningar och andra skulder. Man ser även andra relevanta uppgifter om personens inkomst och hur den ekonomiska situationen ligger till.

2) Likviditet. Klarar man av steg ett, kommer Sparlån att beräkna ens likviditet. Alltså hur mycket pengar man har att leva på efter att ha betalat bostad och hushåll. Detta visar om man kan betala tillbaka lånet under förutsatt tid.

3) Helhetsbedömning. Har man klarat steg ett och två, är detta slutbedömningen. Detta baseras på nyckeltalen. Alltså samlas kreditupplysningen, Risk Scoren och likviditetsbedömningen för att jämföras med summan som man vill låna och löptiden för återbetalningen. Ser det ut som om man kan betala tillbaka summan – grundat på den information Sparlån har samlat – beviljas lånet!

Krav för att låna pengar via Sparlåns plattform

För att bli beviljad ett lån av Sparlån måste dessa krav uppfylllas:

 • Fyllt minst 20 år, och inte hunnit fylla 70 år än.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Fast inkomst.
 • Skriven i Sverige under minst 3 år.
 • Årsinkomsten bör överstiga lånets storlek. (I regel bör avvikelsen vara på 15%)
 • Taxerad årsinkomst på minst 150 000 kr.
 • Inte vara skriven på boxadress
 • Godkännas vid kreditprövningen.

Som sammandrag, måste man ha sin ekonomi i ordning för att ta ett lån via Sparlån, och vara beredd på att uppfylla åtagandet även om det betyder att betala tillbaka under flera år.

Vill man betala tillbaka lånet snabbare än förutsatt måste man ha i åtanke att man blir tvungen att betala en ersättningsavgift till långivaren så att denne inte lider någon förlust. Avgiften brukar bestå av vad som motsvarar 1% av den resterande skulden. Är det mindre än ett år kvar på löptiden ska ersättningsavgiften inte vara högre än 0,5%.

Smart investering som gör att dina pengar får arbeta 

Nu vet vi hur man tar ett privatlån med hjälp av Sparlån. Men hur går det till för att investera och spara? Det är inte svårt. Det första steget är att skapa ett konto och registrera sig som investerare. Det gör man också via webbsidan med hjälp av en dator, smartphone eller platta.

Så här gör du: Klicka på “INVESTERA” och fyll i dina uppgifter. För att öppna investeringskontot kommer du att behöva BankID. Det andra steget är att sätta in pengar. Summan bestämmer du själv. Det tredje steget tar Sparlån hand om. Dina pengar kommer att delas ut till flera privatlån, så sänks risken att någon inte betalar tillbaka. Du kommer då att få en hög avkastning varje månad av alla låntagare, i genomsnitt ligger det på 8-9%.

Bra avkastning, frihet och månatliga utbetalningar

Du kommer att kunna ta ut dina pengar eller låta de ligga kvar hos Sparlån och lånas ut igen, för att låta de växa mer och mer. Många föredrar att hellre investera på detta sätt än på börsen, eftersom att riskerna är riktigt låga. Kreditförlusterna ligger på 1%. Ditt sparande kommer också att bli förutsägbart. Eftersom Sparlån förmedlar annuitetslån kommer du att få in ett jämt flöde pengar varje månad. När lånet är återbetalat ska du ha fått tillbaka upp till 9% mer än det du lånat ut. Räntan du får beror på vilken investeringsprofil du väljer när du skapar kontot. Du kommer också att kunna bestämma löptid för återbetalningen.

Kostar det något att investera hos Sparlån? Sparlån drar 1,8% av räntan som en serviceavgift. Avgifterna är baserade på resultaten, inte på lånet. Ganska bekvämt eller hur?

Spara och låna säkert

Sparlån har tillstånd från Finansinspektionen att fungera som betalningsinstitut. Det finns med andra ord inget lurigt med att låna eller investera med hjälp av deras plattform. Det är tvärtom säkert och smart, eftersom du inte kommer att hitta någon annan låneförmedlare i hela Sverige som ger ut privatlån på så mycket som 30 000 kr utan säkerhet och med fast ränta.

Sparlån - investera i lån till privatpersoner P2P

Att du får fast ränta på lånet betyder att du betalar lika mycket i ränta varje månad. Eventuella avgifter delas upp tillsammans med den nominella räntan så att du inte behöver oroa dig över extra utgifter. En fast ränta tillåter dig ha kontroll över dina utgifter. Rörlig ränta kan svänga kraftigt från en månad till en annan och skapa problem för dig. En fast ränta hjälper dig att hålla en stadig ekonomi, eftersom du kan planera in en fast utgift varje månad. Istället för att behöva göra en ny budget varje månad.

Förlora inte pengar när du investerar

Vill man vara extra säker på att inte förlora pengar på vare sig lån eller investering, ska man tänka på samma principer som alltid hör till ekonomin: Tänk ordentligt innan du gör affärer. När det gäller lån måste man vara riktigt säker på att man behöver lånet, och att det inte är ett handlar om något onödigt impulsköp. Fråga dig själv om det du vill betala för är så nödvändigt att du är villig att betala tillbaka i 4-10 år, eller om det kan vänta tills du sparat och samlat ihop pengarna.

Handlar det om att investera ska man också tänkta till ordentligt innan man sätter in pengarna någonstans. När man investerar måste man alltid tänka på att det finns risk att förlora en del eller hela summan pengar. Vare sig man investerar på börsen eller i någon business. Det är viktigt att försäkra sig om att man inte kommer att förlora sin inversion, speciellt om det är en avsevärd summa pengar. Sparlån är en av det säkraste metoderna för att spara, riskerna att förlora kredit är väldigt låga.

Därför bör du använda Sparlån när du vill investera

Som man kan läsa i den här artikeln, visar Sparlån ha mer fördelar än nackdelar. Kanske det visar sig vara bättre än du trott. Så varför inte testa Sparlåns tjänster?

Söker du ta ett lån eller investera, kom då ihåg att Sparlån erbjuder:

 • Låg ränta. Sparlåns ränta på lån är bland de lägsta i Sverige.
 • Fast ränta. Sveriges enda låneförmedlare som erbjuder fast ränta på privatlån.
 • Låna 10 000 kr till 30 000 kr. Det är ganska mycket pengar som man kan låna utan säkerhet och med fast ränta.
 • Låna utan säkerhet. Slipp panta bostad eller bil för att låna.

Det finns också många fördelar med att investera hos Sparlån. Till exempel:

 • Sparlån göra jobbet åt dig och får dina pengar att föröka sig. Du behöver inte lyfta ett finger.
 • Hög avkastning. Man kan få upp till 9% tillbaka.
 • Låg risk. Kreditförlusterna ligger på så lite som 1%.
 • Andrahandsmarknad. Du kan sälja din portfölj om du vill tjäna in dina sparade pengar innan återbetalningen är fullbordad.
 • För investeraren blir Sparlån ett av de bättre valen, eftersom sparräntan är mycket högre än vid traditionellt sparande.

Med dessa punkter i åtanke kommer du definitivt att kunna ta bra beslut angående lån och investering. Och kom ihåg, Sparlån är ett av de bästa valen! Vill du läsa fler recensioner av oss så hittar du dessa här!

Sparlån

0.00
9.8

Plattform

10.0/10

Årlig avkastning

9.5/10

Risk

9.5/10

Automatiserad investering

10.0/10

Kundservice

10.0/10