Type to search

Spara pengar vid börsnedgång genom att blanka

Share

När du investerar i aktier, drar du nytta av ett företags goda hälsa och med förhoppning om att bolaget kommer att öka vinsterna i framtiden. Men det finns en annan sorts av investeringsstil, kallad blankare, som gör det motsatta. Här är varför och hur man går tillväga.

Vad är skillnaden på en börskrasch och en sättning?

I aktiemarknadsvärlden är en börskrasch en djup nedgång i aktiekurserna, mer än 20% minskning från en föregående topp. Det medför betydande förluster för majoriteten av alla som äger aktier under denna tiden. Det är då marknaderna anses ha flyttat från en Bull Market till en Bear Market. Kraschar drivs av panik och de händer ofta efter spekulativa marknadsbubblor.

Under en så kallad Bull Market är personer beredda att betala både en premie för att få vara delägare i bolaget och fler och fler vill in på börsen överhuduvtaget. När börsen kraschar är det raka motsatsen: alla vill sälja samtidigt som ingen vill köpa och när spiralen av nedgång väl slutarså är aktierna värda en bråkdel av deras tidigare värde. Mer än strikt ekonomiskt är kraschar också gruppbeteenden och psykologiska fenomen. Bear Markets genomsnittliga längd är 15 månader med en genomsnittlig nedgång på -32%. Vi har skrivit en artikel om vad du bör tänka på under en börskrasch här.

En sättning, å andra sidan, definieras som en mindre nedgång (vanligen cirka 10%) på börsen. Sättningar kan inträffa var som helst i aktiermarknaderna. Sättningar varar oftast kortare än börskrascher (i snitt tre till fyra månader). För de flesta långsiktiga investerare så är en sättning inga större problem och du bör t.o.m. köpa aktier medans börsen blir “billigare”. Marknaden kommer så småningom att återhämta sig, så investerarna bör sitta lugnt ner i båten så länge de är långsiktiga. En eventuell sättning är en köpmöjlighet, eftersom det bara är ett litet bakslag i en kraftig Bull Market.

Vad innebär blankning av aktier?

Då vi tycker att Wikipedias beskrivning av blankning är utmärkt så väljer vi att citera deras sida för blankning av aktier här:

“Blankning är en aktielånsaffär där ena parten lånar ut en aktie (som ligger i dess ägo) till en annan part under en utsatt tidsperiod. Låntagares syfte är att sälja aktien till marknadspris för att sedan låta den falla i värde. Mot slutet av låneperioden köper låntagaren tillbaka aktien till ett billigare pris, och gör därmed vinst. Vartefter aktien lämnas tillbaka till ägaren, som under lånetiden tar ut en ränta gentemot låntagaren.”

Hur kan jag tjäna pengar genom att blanka på börsmarknaden?

Oftast kan det vara försent att sälja sina tillgångar i aktier när du väl förstår att du är i en björnmarknad. Det du kan göra istället är att hedga dina investeringar genom att blanka aktier och marknaden.

Du kan alltså blanka en aktie och ett bolag som du tror kommer att tappa i värde framåt. Det innebär att du kan blanka bolag som du tror kommer att klara sig sämre i en bear market jämfört med de som du har i din långsiktiga aktieportfölj. Läs mer om att handla aktier med blankning på Valutahandel.se

Risker med blankning

Blankning är både svårt och förenat med stor risk. Men det innebär inte att många investerare använder det framgångsrikt när det kommer till både att hedga och tjäna pengar. 

Eftersom det inte finns något tak på hur mycket en kurs kan stiga så finns det inte heller något stopp på hur mycket pengar du kan förlora. Det finns också en risk att aktielån inte kan tas upp eller att långivaren kräver tillbaka sina aktier och då kan du få problem eftersom blankade aktier måste återköpas.

Läs alltid på ordentligt om blankning innan du tar steget in och börjar investera i dessa instrument!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

två × ett =