Spara pengar tips – förbättra din privatekonomi

Spara pengar har många fördelar speciellt för sin egen framtid. Du kanske vill spara pengar för en resa, bil, renovering, köp av bostad eller något annat. Det är bättre att spara lite än inget alls. En femhundring varje månad är bättre än inget, om ett år har du sex tusen däremot om fem år har du lyckats omvandla fem hundringen till 60 tusen. Livet består av många överraskningar och plötsligt uppstår oförutsägbara kostnader, därför är det viktigt att ha någon form av plan B.

Många använder uttrycket ”spara pengar för framtiden”. Definition framtid kan innebära för vissa imorgon medans för majoritet om kanske tio eller tjugo år. Det är alltid bra att tänka långsiktigt men du ska även kunna dra en gräns någonstans. Först och främst ska du vara bestämma dig för om du vill du spara kortisigt eller långsiktigt? Vad du ska spara pengar till och hur mycket?

Spara pengar genom att jämföra olika tjänster och avtal:

Spara pengar med ränta

Lågrisk innebär alltid låg ränta som avkastning speciellt om du har ett vanligt sparkonto. Ränta på e-sparkonto är för närvarande 0 % hos bland annat Swedbank. Däremot hos Nordea är ränta på ca 0.10 procent. Om du t.ex. ska låsa dina pengar under en begränsad period på tre år hos Nordea så tjänar du knappt tre tusen kronor om det gäller ett sparande på 100 000kr. Vår spar ekvation avkastning vs tidsperiod ska du alltid ha i åtanke.

Är du nöjd med att låsa dina pengar i tre år och få totalt tre tusen i avkastning så ska du köra på det upplägget men finns det bättre alternativ? Det finns alltid fler alternativ och därför är det viktigt att du jämför sparräntan bland de svenska bankerna och ser vilket alternativ som passar ditt sparande bäst.

Hur hittar man bästa sparräntan?

Om du jämför så kommer du snabbt inse att alla banker erbjuder olika sorters upplägg samt sparränta. Visa kräver ett minimum belopp medans andra vill binda upp räntan under en kort eller lång period. Fria uttag existerar inte hos alla därför ska du alltid tänka igenom ditt beslut innan du börja spara.

Vårt bästa tips är att undersöka följande 5 faktorer innan du väljer bank för ditt sparande:
- Hitta bästa sparräntan
- Räntans bidningstid
- Krav på belopp
- Fria uttag
- Insättningsgaranti

spara pengar tips

Spara pengar tips

Spara pengar tips för en säker framtid

Spara pengar är viktigt. Det spelar ingen roll hur mycket men att ha ett sparkapital när oförutsägbara kostnader dyker uppskattas alltid. Tillsammans har vi identifiera visa faktorer som man ska ha i åtanke för att lyckas med sitt sparande. Det finns ingen gräns på vad som är ett ”bra sparkapital”. Däremot är vi överens om att det är bättre att spara några hundralappar än inget alls. Den avgörande faktorn är personens månadsinkomst, ju högre månadsinkomst desto enklare blir det självklart att lägga undan mer pengar varje månad.

Våra hetaste tips för att du ska lyckas med ditt spara:
1. Se över dina utgifter. Genom att identifiera dina fasta kostnader som hyra, lån, försäkringar, el och mat samt betala av dessa löpande varje månad så skapar man en balanserad ekonomi och då blir det lättare att se vad som finns över. Om din inkomst är låg kan du t.ex. försöka minska på utematen eller bränslekostnaden för att minska på utgifterna.
2. Bestäm summa! När du har betalat av dina fastna kostnader kan du planera ditt sparande. Försök spara minst 500 kronor i månaden. 500 kronor i månaden baserat på 2 år ger 12 000kr. Även en liten summa kan bli stor!
3. Har du fortfarande pengar över? Lägg det på nöje som du gillar. Det är viktigt att njuta av livet men samtidigt även sträva efter ha en säkerhet som du skapar genom ditt sparande.

Sammanfattning när det kommer till att spara pengar

Allt handlar om prioriteringar, du prioritera det du verkligen vill därför är det aldrig omöjligt att spara. Visste du att en fika på stan (kaffe och paj á 50kr) en gång i månaden är en kostnad på ca 2500kr på ett år. Tänk alltid långsiktigt och inte kortsiktning när du planerar att spara. Av erfarenhet har vi märkt att den som tidigare har haft 25 000 kr som månadsinkomst men blivit arbetslös och istället enbart haft 12 000kr kan fortfarande överleva och spara någon hundring i månaden.

Men innan du börja spara måste du ha kontroll på din ekonomi har du inte det så rekommenderar vi att du ta kontroll över din ekonomi och sedan skissar på ett upplägg baserat på din situation.  Läs mer om hur du kan spara pengar!


Artikeln är skriven av en frilansskribent