Type to search

12 bästa sätten att spara pengar 2019 – Spartips och trix

Share

Såhär kan du spara pengar 2019 genom att följa våra tolv olika spartips. 2019 är här och det är många som väljer att ange nyårslöften inför det kommande året. Väldigt många väljer att ta tag i sina liv, både ekonomiskt, hälsosamt och socialt. Just att ha koll på sin ekonomi är något som väldigt många har svårt med. Det är mycket enklare att börja äta nyttigt och gå till gymmet varje vecka. Just därför har vi satt ihop en lista här på några tips som kan göra det enklare för dig att få koll på ekonomin under 2019. En del tips kan handla om hur du sparar, medan andra kan handla om saker som du kan göra för att boosta ditt sparkonto. 

Det gäller alltid att ha en långsiktig plan när man sparar. Sedan är det även viktigt om man sätter upp delmål. Vill man spara 100 000 kr på ett år så kan man kanske inte uppfylla det under sista månaden, utan det handlar om att man lägger undan lite i taget.

Sätt upp en budget för att börja spara pengar 2019

Först och främst måste man få koll på hur mycket pengar som kommer in och ut från kontot. Man gör detta genom att sätta upp en budget och då tittar man på hur mycket pengar som kommer in varje månad. Därefter delar man upp pengarna på olika poster. Det är smart att börja med de poster som är fasta varje månad, till exempel avbetalningar, hyra, telefonräkning och så vidare. Sedan kan man sätta upp en post för mat, nöje, träning, shopping och så vidare. Den sista posten som man ska lägga till är sparande och den summan som man sätter där måste vara realistisk.

Öppna ett sparkonto - gärna på en specialiserad sparbank

Det är jättebra om man startar ett separat konto som bara är till för sparande. Vissa banker har funktioner som gör att du kan “låsa” pengarna där. Åtminstone vore det bra om ditt nya konto inte är kopplat till något kort så att du inte kan använda dig av dessa. 

Man kan se till att det dras pengar automatiskt varje månad till sparkontot. Så den posten som heter sparande i din budget kan du lägga in direkt och varje månad när lönen kommer in på kontot så avsätts pengar till sparkontot direkt. På så vis behöver du inte ens fundera på hur mycket pengar du ska spara. Sedan kan du alltid lägga till pengar på sparkonto om du känner att du har mycket pengar över i slutet av månaden.

Ett mycket bra spartips är att starta ett sparkonto på en annan bank än den du använder i vardagen. Det innebär att du slipper se dina sparade pengar varje gång du loggar in för att betala räkningar m.m. och behöver därför inte bli påverkad av att det faktiskt finns pengar att konsumera. Vi använder själva Avanza bank då de erbjuder sina kunder flera olika sorters sparkonton. Kom igång med ett ordentligt sparkonto när du ska spara pengar 2019!

Vardagslyxen måste bromsas för att kunna spara pengar 2019

Det finns många som väljer att “unna” sig något själv i vardagen. Det kan handla om att köpa en veckotidning, ett nytt plagg eller något annat som får en att känna sig lite glad. Det här är dock en fälla som många faller i. Små utgifter här och där kan snabbt leda till stora summor om man inte har koll. Det är därför viktigt att man i sin budget har gett sig själv en post för nöje och shopping, och när den kassan är slut så får man helt enkelt vänta till nästa månad. Det finns många saker som man kan unna sig själv som inte behöver kosta pengar. Man kan till exempel gå en lång promenad, ta ett varmt bad, eller sätta sig i solen och njuta en liten stund.

Stå över det dyra finkaffet

Många som jobbar på kontor har gratiskaffe, men ändå så väljer många att köpa med sig en fin-kaffe på vägen till jobbet. Det här är typiskt en sån där sak som vi gör för att skämma bort oss själva i vardagen. Denna fällan är farligast för dem som pendlar långt till jobbet. Se till att du har en bra termos och brygg eget kaffe på morgonen som du kan ta med dig. Om du tycker att det är för tråkigt att inte få köpa kaffe på vägen till jobbet så kan du kompromissa med dig själv och säga att en gång i veckan är det okej med att köpa fin-kaffe. Kanske är det för att ge dig själv en bra start på veckan, eller för att festa till det lite i slutet på veckan.

Jämför sparkonton för att hitta bästa sparräntan

När man startar ett sparkonto så är det viktigt att man kollar på sparräntan. Det här är vad banken kommer betala dig för att du har placerat dina pengar i ett sparkonto. Om du låser pengarna en längre period så kommer räntan att öka, vilket innebär att dina pengar kommer växa snabbare. Det finns olika sajter på nätet där man kan jämföra detta så att man slipper sitta och kolla på alla bankers hemsidor. Vi har skrivit om hur du kan jämföra sparkonton och hitta bästa sparräntan.

Spara pengar genom att jämföra långivare

Om det är så att du tidigare har tagit lån och sitter med flera olika lån i dagsläget så kan det vara smart att ta ett samlingslån. Det man gör då är att man tar ett lån från en bank eller ett låneinstitut som man kan betala tillbaka smålånen med. Genom att göra detta kan man få mycket lägre ränta, och det innebär att lånen inte blir lika dyra längre. Smålån kan i vissa fall ha hög ränta och därmed vara väldigt dyra, men det behöver man inte sitta med om man istället tar ett samlingslån. 

Det finns många låneförmedlare på nätet som gör det enkelt för en att jämföra olika lån. Det som är viktigt att titta på är räntan och återbetalningstiden. En fördel med att jämföra lån på det här sättet är att man får en klar överblick samt att det endast görs en enda kreditupplysning i ens namn. På samma sätt så kan det vara viktigt att hitta det bästa kreditkortet för just dig.

Placera dina sparade pengar i aktier eller fonder

Om man vill se en ökning på sina sparpengar så kan det vara smart om man placerar dem i fonder och aktier. Aktier har lite högre risk än fonder, men de kan även ge en högre avkastning på kortare tid om man placerar rätt. Det gäller att man läser på om företaget som man har tänk köpa aktier i. 

Om man är intresserad av den här typen av investeringar så kan det vara klokt att börja läsa tidningar som DI eller liknande. Där kan man få mycket information om vad som händer på marknaden och vilka trender som man ska passa sig för eller hoppa på. Om man istället väljer att placera sina pengar i fonder så sprider man risken. 

En fond är nämligen en sammansättning av aktier som en fondförvaltare tar hand om åt en. Det finns vissa fonder som är helt och hållet utan avgift, men vanligtvis så får man betala för att någon annan ska förvalta ens investeringar. Det här är ett bra alternativ om man vill ha ett långsiktigt sparande. Det optimala kan ofta vara att man har en kombination av både aktier och fonder. Det finns även andra värdepapper som man kan handla med. Valuta är ett exempel, men det krävs att man är insatt i marknaden och då handlar det mer om att tjäna pengar på värdepapper istället för att spara.

Alternativa investeringar som får dina sparade pengar att växa

Idag finns det roliga tjänster som gör det enklare för privatpersoner att se sina pengar växa. Ett exempel är tjänster som hjälper privatpersoner att låna ut sina pengar till andra privatpersoner. Man kan välja om man vill att det ska skötas automatiskt eller manuellt. Om man väljer det sistnämnda alternativet kanske man får jobba lite mer, men det kan ge mer pengar om man är smart. Är man nybörjare så kan det vara bra att köra på det automatiska alternativet. Ett exempel på en sån tjänst på nätet är Lendify. Läs mer på Lendify.se!

Starta en tävling med dina vänner

Något som väldigt många tycker är kul är att tävla. Därför kan man starta en spartävling tillsammans med vem man vill i princip. Antingen kanske man sätter upp en tävling i familjen, med sin partner, med sina kompisar eller varför inte med kollegorna på jobbet? Det finns olika sätt på vilka man kan hålla koll på vem som leder. Det enklaste är egentligen att man bara sätter ett start- och slutdatum, och sedan får alla redovisa vad de har sparat ihop. Det här kan dock leda till att man glömmer bort tävlingen. Starta en gruppchatt där ni kan dela med er av tips och idéer. Kanske har du kommit på något som din kompis skulle behöva höra, eller vice versa.

Sälj kläder och prylar du inte använder

Något som man kan göra om man vill få in lite extra pengar i sparkassan är att man kan rensa garderoben och sedan sälja saker på nätet. Det finns många sajter som man kan sälja på och i vissa fall kan det vara klokt att lägga upp på olika sajter. Känner man att man verkligen måste handla något, trots att man har köpförbud, så kan man välja billiggare alternativ utan att behöva tumma på kvalitet. Det finns många som säljer kläder second hand, både i butiker och på nätet, där man kan handla märkeskläder till riktigt bra pris.

Spara pengar i olika former - resekonto, matkonto, buffert m.m.

Det kan vara klokt att ha lite olika sparkonton som man regelbundet sätter in pengar på. Till exempel kan det vara ett resekonto, ett långsiktigt sparande och ett konto för oplanerade utgifter. Det är alltid bra att ha en buffert där man sparar pengar som man kan ta av om det är så att tvättmaskinen går sönder, bilen måste repareras eller något annat som man inte hade räknat med. Har man inte ett separat konto för den här formen av utgifter så kan det bli lite tråkigt och istället för att åka på en semesterresa till Spanien på sommaren kanske man måste lägga pengarna på att köpa en ny tvättmaskin. Det är inte så kul!

Gör matlådor och/eller planera veckans middagar

Det är lätt hänt att man köper för mycket om man går i matbutiken och är hungrig om man dessutom inte har någon plan för vad man ska laga. Sätt dig därför en stund i slutet av varje vecka och planera den kommande veckan. Det är väldigt mycket mer ekonomiskt om man gör storkok och sedan förbereder matlådor för den kommande veckan. Det här är även väldigt praktiskt om man har barn. När de kommer hem från dagis eller skola så kan man enkelt slänga fram maten på bordet utan att behöva ställa sig och laga den först. Om man har små barn och ont om tid så blir det väldigt ofta så att man kokar makaroner och steker falukorv, och det är självklart inte dyrt men inte heller så nyttigt.

spara pengar tips 2019

Spendera pengarna klokare på krogen eller vid andra festligheter

Visst är det trevligt att gå ut och käka på helgen, eller beställa hem pizza och dricka några öl. Men försök komma ihåg att det nästan alltid är godare om man lagar maten hemma själv och det blir väldigt mycket billigare. Att dra ner på alkoholen kan vara bra för både kroppen och plånboken. Krognotorna brukar kunna bli ganska dyra om man kör en helkväll, därför kan det vara klokt att om man vill festa till det så kan man köpa hem dryck och snacks och bjuda hem folk istället för att ses ute.

Spara pengar genom att se över dina prenumerationer

En gång om året så kan det vara smart att ta en titt på vilka prenumerationer man har. Det kan kanske vara flera olika film-tjänster, musik-tjänster, ett gymkort som man inte använder eller något annat som bara kostar pengar. Vill man verkligen spara så bör man säga upp dessa konton istället för att ha dem “just in case” att man skulle vilja se en särskild film eller serie. Ett gymkort är såklart en investering i hälsan och ens välmående, men om det är dyrt så kanske det är bättre att säga upp det och träna i naturen istället. 

Det finns också många utegym på olika håll i landet. En annan sak som man kan göra, om man väldigt gärna vill ha kvar sina prenumerationer, är att man delar dem tillsammans med sina vänner eller familj. En del tjänster har olika former av familje-abonnemang, vilket kan vara ekonomiskt och bra för dem som har en stor familj. Vi rekommenderar att du sparar pengar 2019 genom att se över dina prenumerationer genom Minatjänster.se!

Åk kollektivt eller ta bussen för att spara pengar 2019

Att ha en bil är bara en kostnad. Så om man kan vara utan den och istället åka kollektivt eller ta cykeln så är det självklart mycket bättre. Det här är bra även för miljön så man slår flera flugor i en smäll helt enkelt. Istället för att köpa enstaka biljetter till bussen eller tåget så kanske man ska se över om inte ett månadskort kan vara bättre. Dessa brukar ge bra rabatter plus att man kan resa hur mycket som helst inom en viss region om man köper ett månadskort. 

Om du pendlar till jobbet varje dag så kanske du ska se om det finns möjlighet att köpa ett årskort. Om det inte går några bussar eller tåg dit man ska så kanske man kan höra med sina kollegor om man inte skulle kunna samåka. Detta är både socialt och bättre för ens ekonomi.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *