Type to search

12 bästa sätten att spara pengar 2019 – Spartips och trix

Share

Såhär kan du spara pengar 2019 genom att följa våra tolv olika spartips. 2019 är här och det är många som väljer att ange nyårslöften inför det kommande året. Väldigt många väljer att ta tag i sina liv, både ekonomiskt, hälsosamt och socialt. Just att ha koll på sin ekonomi är något som väldigt många har svårt med. Det är mycket enklare att börja äta nyttigt och gå till gymmet varje vecka. Just därför har vi satt ihop en lista här på några tips som kan göra det enklare för dig att få koll på ekonomin under 2019. En del tips kan handla om hur du sparar, medan andra kan handla om saker som du kan göra för att boosta ditt sparkonto. 

Det gäller alltid att ha en långsiktig plan när man sparar. Sedan är det även viktigt om man sätter upp delmål. Vill man spara 100 000 kr på ett år så kan man kanske inte uppfylla det under sista månaden, utan det handlar om att man lägger undan lite i taget.

Att spara pengar har många fördelar speciellt för sin egen framtid. Du kanske vill spara pengar för en resa, bil, renovering, köp av bostad eller något annat. Det är givetvis bättre att spara lite än ingenting alls. Fem hundra kronor varje månad är mycket bättre än ingenting. 

Om ett år har du sex tusen kronor, däremot om fem år har du lyckats omvandla fem hundringen till 30,000 kr. Livet består av många överraskningar och plötsligt uppstår oförutsägbara kostnader, därför är det viktigt att ha någon form av plan B. Ett bra mål är att spara minst 15% av sin inkomst långsiktigt.

Många använder uttrycket ”spara pengar för framtiden”. Definitionen av framtid kan innebära nästa vecka för några, medans för majoriteten om kanske tio eller tjugo år. Det är alltid bra att tänka långsiktigt men du ska även kunna dra en gräns någonstans. 

Först och främst ska du vara bestämma dig för om du vill du spara kortisigt eller långsiktigt? Vad du ska spara pengar till och hur mycket?

Sätt upp en budget för att börja spara pengar 2019

Först och främst måste man få koll på hur mycket pengar som kommer in och ut från kontot. Man gör detta genom att sätta upp en budget och då tittar man på hur mycket pengar som kommer in varje månad. Därefter delar man upp pengarna på olika poster. Det är smart att börja med de poster som är fasta varje månad, till exempel avbetalningar, hyra, telefonräkning och så vidare. Sedan kan man sätta upp en post för mat, nöje, träning, shopping och så vidare. Den sista posten som man ska lägga till är sparande och den summan som man sätter där måste vara realistisk.

Öppna ett sparkonto - gärna på en specialiserad sparbank

Det är jättebra om man startar ett separat konto som bara är till för sparande. Vissa banker har funktioner som gör att du kan “låsa” pengarna där. Åtminstone vore det bra om ditt nya konto inte är kopplat till något kort så att du inte kan använda dig av dessa. 

Man kan se till att det dras pengar automatiskt varje månad till sparkontot. Så den posten som heter sparande i din budget kan du lägga in direkt och varje månad när lönen kommer in på kontot så avsätts pengar till sparkontot direkt. På så vis behöver du inte ens fundera på hur mycket pengar du ska spara. Sedan kan du alltid lägga till pengar på sparkonto om du känner att du har mycket pengar över i slutet av månaden.

Ett mycket bra spartips är att starta ett sparkonto på en annan bank än den du använder i vardagen. Det innebär att du slipper se dina sparade pengar varje gång du loggar in för att betala räkningar m.m. och behöver därför inte bli påverkad av att det faktiskt finns pengar att konsumera. Vi använder själva Avanza bank då de erbjuder sina kunder flera olika sorters sparkonton. Kom igång med ett ordentligt sparkonto när du ska spara pengar 2019!

Såhär kommer du igång och kan börja spara pengar idag

Man får ständigt höra om hur viktigt det är att spara pengar. I dagstidningar, på internet och på tv ser vi artiklar och program som pratar om sparande och hur man ska gå tillväga för att lyckas spara undan så mycket som möjligt. Man får i många fall även tips på hur man ska börja spara och vilka banker som är bäst att vända sig till om man vill börja med fonder och aktier. 

Sparandet är inte längre bara för medelåldersmänniskor eller för människor som snart ska gå i pension. Idag sparar även mycket unga personer pengar för att ha en bättre framtid eller för att ha möjlighet att förverkliga en och en annan dröm.

Eftersom populariteten ökar så ökar också alternativen på hur man kan spara. Det kan handla om enkla tips som man kan anamma till vardags, t.ex. genom att inte köpa kaffe på macken varje morgon till att se över hur många tv kanaler man verkligen använder sig av, men det kan också handla om större processer som att lära sig hur man investerar i aktier och fonder. Här har vi samlat de bästa tipsen på hur du kommer igång med ditt sparande redan idag! 

Många av tipsen är väldigt enkla och ger bara några enstaka kronor extra varje månad, medan andra alternativ kan ge din ekonomi ett skjut i höjden.

För att börja spara redan idag så gäller det att ändra inställning, speciellt om du haft en negativ inställning till sparande tidigare. Du kan behöva ställa om hjärnan helt och i många fall även ändra livsstil under en period för att få till ett bra sparande. Med vår lista på 52 olika tips om hur du sparar eller tjänar mer pengar kan du se till att komma igång snabbare. 

Oftast handlar det inte om att man inte vill spara pengar, utan att man helt enkelt har brist på fantasi på hur man ska göra och gå tillväga.

Välj ett sparkonto med insättningsgaranti

Du vill naturligtvis inte spara undan pengar på ett sparkonto om det finns risk att du kan förlora allt som du har jobbat ihop. Ingen människa skulle vilja ta en sådan risk frivilligt och därför finns den statliga insättningsgarantin att luta sig emot. 

Är du intresserad av att spara pengar samtidigt som du skyddar dem ska du välja ett investeringssparkonto med en insättningsgaranti.

En insättningsgaranti fungerar som så att du får tillbaka de pengar som du har satt in om det skulle vara så att banken du använder dig av går i konkurs. Detta gäller även om du använder dig av ett kreditmarknadsbolag eller om Finansinspektionen anser att garantin ska nyttjas. 

Insättningsgarantin gäller däremot max för 950.000 kronor, men det är betydligt bättre än om du skulle bli av med varenda liten slant.

Skulle det vara så att du har ett sparkonto tillsammans med en annan person så gäller garantin naturligtvis för båda och per person, men då gäller det att båda personerna står på kontot. Har man endast dispositionsrätt till kontot så inkluderas man inte av garantin.

investeringsregler

AVANZA BANK
Ränta: upp till 0,9%
Bindningstid: 0-24 mån
Registrerade hos Finansinspektionen
Statlig insättningsgaranti
“Relativt hög ränta och säker placering”

4spar-sparkonto-spara pengar

4SPAR SPARKONTO
Ränta: 6,5-10,00%
Bindningstid: 3-36 mån
Registrerade hos Finansinspektionen
Ej insättningsgaranti
“Hög risk med potentiellt hög avkastning”

Spara pengar för att få en bättre vardag

Visst vore det skönt om du redan nu kunde se in i framtiden. Kanske ser du dig själv sitta på verandan till ditt nyrenoverade hus eller så ser du dig susa fram på vägarna i den senaste sportbilen. Kanske ser du dig själv på landstället tillsammans med barnbarnet under ett stort kalas eller så ser du dig springa runt i de mest exklusiva butikerna och shoppa loss. 

Oavsett vart du ser dig själv i framtiden så hoppas du antagligen att du har det bättre ekonomiskt än vad du har idag. Det är ytterst sällan som något vill se sig själv i rännstenen eller utan hem, eller hur?

Du har ditt mål och du vet vart du ska. Det enda som krävs för att komma dit är pengar. Genom att spara pengar kan du nå ditt mål, men det är viktigt att vara tålmodig och gå tillväga på rätt sätt. 

Många kan känna att det är onödigt att spara, eftersom man “ändå aldrig kommer ha råd”. Glöm dessa tankar. Under tiden du sparar till ditt drömliv kan du se till att ditt sparande ger dig och din familj en bättre vardag.

Ett bra sparande är alltid viktigt att ha. Med undanstoppade pengar kan du hantera oförutsedda utgifter och se till att ha en stabilare ekonomi. Din kreditvärdighet kommer dessutom att öka betydligt om du kan uppvisa ett gott sparande. Målet du har till din framtid är din motivation, men sparandet du har nu är din räddning när du behöver det.

Varför ska man spara pengar?

Att spara pengar är väl ingenting som man behöver göra? Det räcker väl gott och väl med att man vet att månadslönen räcker för de 30 dagar som den ska räcka, eller hur? Visst hade det varit skönt om man aldrig behövde fundera över att spara pengar, eftersom månadslönen alltid räcker till. 

Men att spara pengar är för många ett sätt att försäkra sig att man alltid har möjlighet att hantera alla eventuella ekonomiska hinder eller oförutsedda utgifter som kommer i ens väg.

Det finns många anledningar till att människor väljer att spara pengar. Vissa sparar bara för sparandets skull och andra sparar för att köpa hus, ha en bättre pension eller för att säkerställa att ens barn kommer att ha en bättre start i vuxenlivet. Både unga, medelålders och gamla människor sparar pengar av olika anledningar, men det som är säkert är att den som sparar idag, har mer pengar att spendera imorgon.

Sparande behöver inte vara tråkigt

Även om det finns otroligt många fördelar med att spara pengar så är det många som lätt kopplar ihop sparande med något som är mycket tråkigt. Man vet med sig att det är bra att spara pengar, men det är helt enkelt inte lika kul som att spendera dem. 

På samma sätt vet vi att det är viktigt att gå till tandläkaren, men det är inte lika kul i praktiken och något som många mer än gärna undviker så länge det bara är möjligt. Att spara ska däremot vara kul och inte ses som en syssla som bara “ska göras”.

Det kan låta motsägelsefullt att säga att den som gillar att spendera pengar även gillar att spara pengar, men sanningen är något helt annat. Det kan t.ex. vara så att du ännu inte har testat på att spara pengar eller att du inte har haft den kunskap som krävs för att veta hur du ska gå tillväga på ett bra sätt. 

Men tänk så här – om du sparar idag har du mer pengar att spendera sen. Då har du dessutom inte bara råd med den där tröjan som du såg på rean, utan har istället råd med insatsen till en egen lägenhet eller din första bil.

Tänk på att våra spartips inte är för alla

Det är inte alla tips som kommer att passa alla i smaken och därför är det viktigt att man sparar utifrån sina egna förutsättningar. Har du en snäv ekonomi kan det t.ex. vara svårt att spara undan varje månad eller lägga en stor summa pengar på att investera i värdepapper. Det betyder däremot inte att man inte kan spara alls. 

Hur dålig ekonomi man än har finns det många sätt att gå tillväga för att få in mer pengar, t.ex. panta burkar, ta cykeln till jobbet eller sälja av saker som man har hemma. Kanske har man vänner och bekanta som vill göra sig av med föremål. Ta då gärna över dessa och sälj av på annonssidor. Är det riktigt illa kan du till och med vända dig till okända som skänker bort saker och därefter sälja dessa när de väl är i din ägo.

Många bäckar små är ett talesätt som passar väl in här. Du behöver inte spara in tusenlappar varje månad för att få ett bra sparande. Har du möjlighet att spara undan väldigt mycket är detta naturligtvis bra, men kom ihåg att även unna dig saker och se till att du har pengar nog att leva ett skäligt liv. 

Om du växlar upp sparandet så mycket att du har svårt att leva väl kommer sparandet allt bli väldigt tråkigt och det kommer inte ta lång tid innan du slutar spara och är tillbaka på ruta 1 igen.

Det blir mycket roligare att spara pengar om du sätter upp mål

Det enklaste och snabbaste sättet att få ihop ett bra sparande är genom att ha ett mål. Har man inget mål med sparandet är det lätt att man börjar att nalla från sparkontot eller att man helt enkelt tappar lusten. Ett mål kan vara att du ska köpa dig en ny bil, ha pengar till körkort, göra en efterlängtad resa eller t.ex. gifta dig. 

Målet kan även vara att du ska vara miljonär innan du har nått 50 års ålder eller att du ska ha tillräckligt mycket pengar undanstoppade för att leva riktigt bra som pensionär. Fundera över varför du vill spara pengar så ska du se att det går betydligt enklare än du tror.

Investera en del av dina sparade pengar på ett investeringssparkonto

Har du inte hört talas om ett investeringssparkonto är det nu dags att läsa ordentligt. Ett investeringssparkonto är ett konto som privatpersoner kan använda sig av när man vill börja att spara i fonder och aktier. 

Det finns flera olika företag och banker som erbjuder gratis investeringssparkonto och det enda som krävs är att du fyller i dina uppgifter och skapar ett eget konto. I många fall använder du dig av ditt BankID för säker inloggning och hantering av dina värdepapper och ditt kapital.

Fördelen med ett investeringssparkonto är att du slipper hålla på med alla krångliga deklarationspapper och skatter. Du kan placera dina pengar som du själv önskar och även göra uttag när du känner för det. Du bestämmer dig för ett månadsbelopp som du vill investera i och därefter sker transaktionen automatiskt varje månad. 

Skulle du ha mer pengar över en månad så kan du naturligtvis höja månadsinsättningen och detsamma gäller om ekonomin inte skulle vara lika perfekt en annan månad.

Är Avanza Sveriges bästa sparbank?

Avanza bank har vunnited priset för “Sveriges nöjdaste sparare” enligt SKI för 9:e året i rad. Avanza är rätt väg att ta om du ska spara pengar & investera!

Spara pengar-Avanza

Fördelar med att spara pengar

De allra flesta människor är medvetna om att det finns en hel del fördelar med att spara pengar, men inte alla vet exakt vilka dessa fördelar är. När du sparar pengar får du:

  • En säkrare framtid
  • En bättre pension
  • Möjlighet att nå ett mål eller uppfylla en dröm
  • En ekonomi som håller för oförutsedda händelser
  • Bättre kreditvärdighet
  • En säkerhet om du skulle mista ditt jobb

Du kommer säkert att kunna hitta många fler fördelar med att spara pengar, men ovannämnda är de mest populära anledningarna till varför man vill börja spara.

Nackdelar med att spara pengar

Det finns många fördelar, men finns det några nackdelar? Egentligen inte. Nackdelarna beror främst på vilken typ av sparande som du väljer att göra. Vill du spara i aktier och fonder behöver du vara medveten om att tidigare avkastning inte är någon garanti för hur mycket avkastning du kommer att få, om du får någon alls. De pengar som du sätter in kan både växa och minska i omfång och detta är något som man behöver vara införstådd med.

Väljer man att spara pengar genom att minska sina utgifter eller höja sina inkomst så finns inga negativa aspekter. Är det något som kan anses negativt är det möjligtvis att man inte kommer att kunna spendera pengar på samma sätt som tidigare. Man kanske måste hålla sig från att göra impulsköp eller knepa och knåpa lite med rabattkoder för att få ner priserna så mycket som möjligt, men något mer negativt än så finns det inte. 

Du har därför inga som helst ursäkter till varför du inte bör spara pengar. Det är bara att ta fram spargrisen, sprätta upp madrassen eller öppna ett investeringssparkonto direkt!

Vad är ränta för något?

Du har säkert hört talas om ränta i samband med lån, men vad är då ränta i samband med sparande? När man lånar pengar från en bank betalar man en ränta på månadsbeloppet, som ett “tack” för att man har fått möjlighet att låna överhuvudtaget. När det kommer till sparande och sparkonton fungerar ränta likadant, fast åt andra hållet.

Många använder sig av sparkonton med en bra ränta för att få sina pengar att växa så mycket som möjligt. Vill man hitta en så bra sparränta som möjligt ska man inte vända sig till storbankerna, eftersom räntan på deras sparkonton vanligtvis är lika med 0. Det är den växlande räntan som avgör om dina pengar kommer att växa eller inte.

Tumregel: Spara minst 15% av din inkomst i ett långsiktigt sparande

Har du svårt att veta hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål eller vilket belopp som är “tillräckligt mycket”? Naturligtvis kan det se mycket olika ut beroende på vem man frågar och beroende på livssituationen. En ensamstående flerbarnsförälder kanske har svårare att spara utan lika mycket pengar som en singelperson med ett mycket välbetalt jobb.

En bra rekommendation är att försöka stoppa undan 15 % av din inkomst varje månad. Se till att du har autogiro-funktionen på så slipper du själv sålla bort det beloppet varje gång det är löning. 15 % kan för många låta mycket, men det är egentligen ett lagom belopp som många kan klara sig utan. 

Ska du spara kortsiktigt kan det vara bra att spara undan ännu mer, men på långsiktigt sparande är det bättre att hålla en lägre nivå, eftersom sparandet ska pågå under en längre tid. Det är viktigt att du har pengar över varje månad så att du kan leva som du önskar, även om sparandet finns med i bilden.

Bästa sparkontot hittar du hos Avanza

Avanza slutar inte att stiga i popularitet och allt fler människor väljer att vända sig hit när det är dags att spara pengar i antingen fonder eller aktier. Avanza är kända för att ha ett riktigt bra sparkonto som ger en bra ränta och som är stabilt och mycket säkert att använda sig av. 

Det som är så bra är att du som kund själv har möjlighet att välja om du vill ha en fast sparränta eller en rörlig. Det finns naturligtvis både fördelar och nackdelar med båda alternativen och du väljer det som passar dig bäst i smaken.

Ett ISK-konto hos Avanza är helt gratis att registrera och går på bara några få minuter. Därefter kan du välja mellan olika aktörer där alla inkluderas av insättningsgarantin. Det betyder att du har dina pengar säkrade om det skulle vara så att banken går i konkurs eller av annan anledning inte längre kan hjälpa dig med sparandet. 

Innan du väljer att öppna ett sparkonto hos Avanza är det däremot viktigt att du läser igenom vilka villkor och regler som gäller. Har du satt ens tidsgräns på ditt sparkonto kommer du t.ex. inte att kunna öppna detta i förskott, inte ens mot betalning. Besök vår artikel för bästa sparkontot 2019 för att läsa mer om vad du bör tänka på.

54 spartips för dig som vill börja spara pengar idag

Handla bara saker som du behöver – Skippa alla onödiga utgifter så spenderar du inte mer än du tror.

Handla inte när magen kurrar – När du är hungrig kommer du att handla mer mat än du behöver. Suget sätter in.

Handla på rätt ställen – Handla inte i de dyraste affärerna utan kolla upp var du kan få bästa priserna.

Utnyttja erbjudanden – Handla inte till fullt pris utan vänta på erbjudanden och kampanjer.

Jämför alltid priser innan köp – Det finns många jämförelsesajter som du kan använda dig av på nätet för att hitta samma produkt till ett lägre pris.

Köp billigt och frys in – Hittar du mat till riktigt bra pris? Köp och frys in!

Laga storkok – Spara pengar, energi och tid på att laga storkok och frys in i matlådor.

Köp storpack – Du tjänar på att köpa större förpackningar, t.ex. 1,5 liter mjölk istället för 1 liter.

Se över dina utgifter – Betalar du för onödiga saker? Se över dina utgifter och se vilka skulder du kan bli av med.

Bli av med onödiga räkningar – Du behöver inte 1000 tv kanaler och det snabbaste internet på marknaden.

Ta med matlåda istället för att äta ute – Det är dyrt att äta ute. Ta med dig resterna från gårdagens middag till jobbet.

Handla på blocket – Du kan hitta saker i nyskick på annonssidor. Handla begagnat.

Välj kontanter före kreditkort – Det är vetenskapligt bevisat att man slösar mindre om man handlar med kontanter istället för kreditkort.

Få pengar tillbaka med hjälp av Refunder – Refunder är en sida som ger sig pengar tillbaka på dina köp. Det finns hundratals företag att handla ifrån.

Investera i fonder och aktier – Få dina pengar att växa av sig själv genom att investera rätt.

Shoppa endast kläder på rea eller second hand – Kläder är dyra, men du kan hitta riktigt snygga plagg både på rea och begagnat.

Använd dig av rabattkoder – På internet finns det mängder med rabattkoder som du kan nyttja för att få ner priserna på allt från elektronik, till mat och kläder.

Se över elavtalet i huset – Ibland betalar man mer på elen än vad man behöver. Du kan jämföra priset för att få ner ditt elavtal.

Förhandla ner dina lån till bättre ränta

Samla alla försäkringar på ett och samma bolag – Du kan få samlingsrabatter om du har alla försäkringar på ett och samma ställe

Samla lån och krediter – Många små lån och krediter ger stora skulder. Samla dina lån och få bara en månadskostnad.

Samåk med andra och spara pengar på bilen

Cykla eller promenera till jobbet om möjligt – Bilen drar otroligt mycket pengar i bensin, trängselskatt och försäkring. Ställ av den om du kan.

Sätt bara på diskmaskin/tvättmaskin om den är helt full

Isolera ordentligt – Med en bra isolering behöver du inte värma upp huset hela tiden.

Duscha inte länge – Detta gäller endast om du själv betalar för vattnet. Då kan du spara in många kronor.

Byt ut vitvarorna – Gamla vitvaror drar mycket mer ström än nya som är mer energisnåla.

Hyr ut din bostad om du är bortrest – Du använder ändå inte bostaden och kan tjäna en riktigt bra slant.

Panta mera – Glöm inte bort att alla flaskor och burkar faktiskt sitter på pengar.

Undvik att ta alla former av lån eller krediter – Ett lån eller en kredit kommer alltid att bli dyrare i slutändan på grund av räntan.

Tänk efter innan du köper saker – Behöver du verkligen en till tröja, en till mascara eller ett par nya höstskor…igen?

Har du rätt till bidrag? – Alldeles för många människor går miste om riktigt bra bidrag för att man inte har koll.

Reklam? Ja tack! – Säg ja till reklam så kommer du att få ta del av riktigt grymma erbjudanden.

Låna böcker istället för att köpa – Biblioteket erbjuder allt från barnböcker till studieböcker.

Sluta upp med tobak – Snus, tobak och alkohol kostar otroligt mycket pengar och skadar även din hälsa. Ge upp detta så ska du se hur mycket mer du får i kassan.

Sälj det du inte behöver – Alla har saker man inte använder. Sälj och tjäna en slant!

Odla dina grönsaker själv – Egenodlade grönsaker smakar bättre och är billigare

Betala inte för gym – Gymkort är kostsamma. Du kan få samma träning i hemmet eller i löpspåret med rätt vilja

Extrajobba – Ett extrajobb på helger eller kvällar är ett utmärkt sätt att få mer pengar i kassan.

Dra in på onödiga intressen – Bio varje fredag eller fika varje helg = Onödiga kostnader

Få koll på din ekonomi – Ju bättre koll du har, desto lättare är det att spara

Strunta i leksakerna och spendera tid med dina barn – Barn behöver inte materiella saker för att vara lyckliga. De vill hellre ha din tid och uppmärksamhet

Tjäna pengar på undersökningar -Utför undersökningar på nätet och få betalt i pengar eller presentkort

Gör egna presenter – Egna presenter är mer personliga och kostar mindre

Ta med dig eget kaffe – Skippa besöket på pressbyrån varje morgon och skaffa dig en muggtermos.

Strunta i nyhetstidningen – Du kan läsa alla nyheter gratis på internet

Skatteavdrag – Använd dig av alla skatteavdrag du kan få

Ha god tandhygien – God tandhygien betyder färre dyra tandläkarbesök

Renovera själv – En hantverkare är dyr att anlita. Renovera själv om du har möjlighet

Sänk värmen i huset – Har du bra isolering kommer du inte märka skillnaden i hemmet, men märker skillnaden på räkningen.

Gör dig av med torktumlaren – Torktumlarna är onödig och du kan enkelt lufttorka tvätten

Tanka billigt – Priserna är olika på alla bensinstationer

Köp en problemfri bil från början – En alldeles för billig bil kan komma med många dyra problem.

Undvik billån – Om möjligt är det bättre att du köper en bil utan att först ta ett billån.

Vardagslyxen måste bromsas för att kunna spara pengar 2019

Det finns många som väljer att “unna” sig något själv i vardagen. Det kan handla om att köpa en veckotidning, ett nytt plagg eller något annat som får en att känna sig lite glad. Det här är dock en fälla som många faller i. Små utgifter här och där kan snabbt leda till stora summor om man inte har koll. Det är därför viktigt att man i sin budget har gett sig själv en post för nöje och shopping, och när den kassan är slut så får man helt enkelt vänta till nästa månad. Det finns många saker som man kan unna sig själv som inte behöver kosta pengar. Man kan till exempel gå en lång promenad, ta ett varmt bad, eller sätta sig i solen och njuta en liten stund.

Stå över det dyra finkaffet

Många som jobbar på kontor har gratiskaffe, men ändå så väljer många att köpa med sig en fin-kaffe på vägen till jobbet. Det här är typiskt en sån där sak som vi gör för att skämma bort oss själva i vardagen. Denna fällan är farligast för dem som pendlar långt till jobbet. Se till att du har en bra termos och brygg eget kaffe på morgonen som du kan ta med dig. Om du tycker att det är för tråkigt att inte få köpa kaffe på vägen till jobbet så kan du kompromissa med dig själv och säga att en gång i veckan är det okej med att köpa fin-kaffe. Kanske är det för att ge dig själv en bra start på veckan, eller för att festa till det lite i slutet på veckan.

Jämför sparkonton för att hitta bästa sparräntan

När man startar ett sparkonto så är det viktigt att man kollar på sparräntan. Det här är vad banken kommer betala dig för att du har placerat dina pengar i ett sparkonto. Om du låser pengarna en längre period så kommer räntan att öka, vilket innebär att dina pengar kommer växa snabbare. Det finns olika sajter på nätet där man kan jämföra detta så att man slipper sitta och kolla på alla bankers hemsidor. Vi har skrivit om hur du kan jämföra sparkonton och hitta bästa sparräntan.

Spara pengar genom att jämföra långivare

Om det är så att du tidigare har tagit lån och sitter med flera olika lån i dagsläget så kan det vara smart att ta ett samlingslån. Det man gör då är att man tar ett lån från en bank eller ett låneinstitut som man kan betala tillbaka smålånen med. Genom att göra detta kan man få mycket lägre ränta, och det innebär att lånen inte blir lika dyra längre. Smålån kan i vissa fall ha hög ränta och därmed vara väldigt dyra, men det behöver man inte sitta med om man istället tar ett samlingslån. 

Det finns många låneförmedlare på nätet som gör det enkelt för en att jämföra olika lån. Det som är viktigt att titta på är räntan och återbetalningstiden. En fördel med att jämföra lån på det här sättet är att man får en klar överblick samt att det endast görs en enda kreditupplysning i ens namn. På samma sätt så kan det vara viktigt att hitta det bästa kreditkortet för just dig.

Placera dina sparade pengar i aktier eller fonder

Om man vill se en ökning på sina sparpengar så kan det vara smart om man placerar dem i fonder och aktier. Aktier har lite högre risk än fonder, men de kan även ge en högre avkastning på kortare tid om man placerar rätt. Det gäller att man läser på om företaget som man har tänk köpa aktier i. 

Om man är intresserad av den här typen av investeringar så kan det vara klokt att börja läsa tidningar som DI eller liknande. Där kan man få mycket information om vad som händer på marknaden och vilka trender som man ska passa sig för eller hoppa på. Om man istället väljer att placera sina pengar i fonder så sprider man risken. 

En fond är nämligen en sammansättning av aktier som en fondförvaltare tar hand om åt en. Det finns vissa fonder som är helt och hållet utan avgift, men vanligtvis så får man betala för att någon annan ska förvalta ens investeringar. Det här är ett bra alternativ om man vill ha ett långsiktigt sparande. Det optimala kan ofta vara att man har en kombination av både aktier och fonder. Det finns även andra värdepapper som man kan handla med. Valuta är ett exempel, men det krävs att man är insatt i marknaden och då handlar det mer om att tjäna pengar på värdepapper istället för att spara.

Alternativa investeringar som får dina sparade pengar att växa

Idag finns det roliga tjänster som gör det enklare för privatpersoner att se sina pengar växa. Ett exempel är tjänster som hjälper privatpersoner att låna ut sina pengar till andra privatpersoner. Man kan välja om man vill att det ska skötas automatiskt eller manuellt. Om man väljer det sistnämnda alternativet kanske man får jobba lite mer, men det kan ge mer pengar om man är smart. Är man nybörjare så kan det vara bra att köra på det automatiska alternativet. Ett exempel på en sån tjänst på nätet är Lendify. Läs mer på Lendify.se!

Starta en tävling med dina vänner

Något som väldigt många tycker är kul är att tävla. Därför kan man starta en spartävling tillsammans med vem man vill i princip. Antingen kanske man sätter upp en tävling i familjen, med sin partner, med sina kompisar eller varför inte med kollegorna på jobbet? Det finns olika sätt på vilka man kan hålla koll på vem som leder. Det enklaste är egentligen att man bara sätter ett start- och slutdatum, och sedan får alla redovisa vad de har sparat ihop. Det här kan dock leda till att man glömmer bort tävlingen. Starta en gruppchatt där ni kan dela med er av tips och idéer. Kanske har du kommit på något som din kompis skulle behöva höra, eller vice versa.

Sälj kläder och prylar du inte använder

Något som man kan göra om man vill få in lite extra pengar i sparkassan är att man kan rensa garderoben och sedan sälja saker på nätet. Det finns många sajter som man kan sälja på och i vissa fall kan det vara klokt att lägga upp på olika sajter. Känner man att man verkligen måste handla något, trots att man har köpförbud, så kan man välja billiggare alternativ utan att behöva tumma på kvalitet. Det finns många som säljer kläder second hand, både i butiker och på nätet, där man kan handla märkeskläder till riktigt bra pris.

Spara pengar i olika former - resekonto, matkonto, buffert m.m.

Det kan vara klokt att ha lite olika sparkonton som man regelbundet sätter in pengar på. Till exempel kan det vara ett resekonto, ett långsiktigt sparande och ett konto för oplanerade utgifter. Det är alltid bra att ha en buffert där man sparar pengar som man kan ta av om det är så att tvättmaskinen går sönder, bilen måste repareras eller något annat som man inte hade räknat med. Har man inte ett separat konto för den här formen av utgifter så kan det bli lite tråkigt och istället för att åka på en semesterresa till Spanien på sommaren kanske man måste lägga pengarna på att köpa en ny tvättmaskin. Det är inte så kul!

Gör matlådor och/eller planera veckans middagar

Det är lätt hänt att man köper för mycket om man går i matbutiken och är hungrig om man dessutom inte har någon plan för vad man ska laga. Sätt dig därför en stund i slutet av varje vecka och planera den kommande veckan. Det är väldigt mycket mer ekonomiskt om man gör storkok och sedan förbereder matlådor för den kommande veckan. Det här är även väldigt praktiskt om man har barn. När de kommer hem från dagis eller skola så kan man enkelt slänga fram maten på bordet utan att behöva ställa sig och laga den först. Om man har små barn och ont om tid så blir det väldigt ofta så att man kokar makaroner och steker falukorv, och det är självklart inte dyrt men inte heller så nyttigt.

Spara pengar genom att se över dina prenumerationer

En gång om året så kan det vara smart att ta en titt på vilka prenumerationer man har. Det kan kanske vara flera olika film-tjänster, musik-tjänster, ett gymkort som man inte använder eller något annat som bara kostar pengar. Vill man verkligen spara så bör man säga upp dessa konton istället för att ha dem “just in case” att man skulle vilja se en särskild film eller serie. Ett gymkort är såklart en investering i hälsan och ens välmående, men om det är dyrt så kanske det är bättre att säga upp det och träna i naturen istället. 

Det finns också många utegym på olika håll i landet. En annan sak som man kan göra, om man väldigt gärna vill ha kvar sina prenumerationer, är att man delar dem tillsammans med sina vänner eller familj. En del tjänster har olika former av familje-abonnemang, vilket kan vara ekonomiskt och bra för dem som har en stor familj. Vi rekommenderar att du sparar pengar 2019 genom att se över dina prenumerationer genom Minatjänster.se!

Åk kollektivt eller ta bussen för att spara pengar 2019

Att ha en bil är bara en kostnad. Så om man kan vara utan den och istället åka kollektivt eller ta cykeln så är det självklart mycket bättre. Det här är bra även för miljön så man slår flera flugor i en smäll helt enkelt. Istället för att köpa enstaka biljetter till bussen eller tåget så kanske man ska se över om inte ett månadskort kan vara bättre. Dessa brukar ge bra rabatter plus att man kan resa hur mycket som helst inom en viss region om man köper ett månadskort. 

Om du pendlar till jobbet varje dag så kanske du ska se om det finns möjlighet att köpa ett årskort. Om det inte går några bussar eller tåg dit man ska så kanske man kan höra med sina kollegor om man inte skulle kunna samåka. Detta är både socialt och bättre för ens ekonomi.

Här hittar du bästa sparräntan

Alla vill såklart hitta den bästa sparräntan när man ska börja att spara pengar. Ju bättre ränta desto mer pengar får man tillbaka. Det finns otaliga sidor som du kan använda dig av för att hitta den absolut bästa räntan på marknaden. Det enda du behöver göra är att söka på “hitta den bästa sparräntan” och du kommer att få upp massor av olika alternativ. På finansportalen.se kan du t.ex. jämföra sparräntor från olika företag och banker mot varandra och därefter välja den som du känner kommer att ge dig mest pengar i fickan. Trots att räntan är bra är det viktigt att du läser igenom de allmänna villkoren innan du investerar. Alla företag har olika villkor.

Aktiespara genom ett investeringssparkonto

Det är inte bara fonder som du kan spara i när du använder ett sparkonto, utan du får även tillgång till mängder av andra värdepapper, som aktier. Att spara i aktier kan sägas vara en aning mer riskfyllt än fonder, av den enkla anledning att dina risker inte sprids på samma sätt. 

När du investerar i en aktie så investerar du allt i en och samma. Skulle det vara så att värdet går ner är inte pengarna skyddade på samma sätt.

Det betyder däremot inte att aktier inte är bra att spara i. Aktier är faktiskt den typen av värdepapper som ger högst utdelning om du har turen på din sida. Det brukar vara så att när risken är låg är utdelningen lägre. 

Är risken hög och du går i vinst, är avkastningen mer än bra! Vill du ha hjälp att se vilka aktier som är mest populära kan du använda dig av internet. Det finns mängder av sidor där människor tipsar varandra om vad som funkar och inte.

Fondspara genom ett investeringssparkonto

Är man ny i sparbranschen kan det vara bra att börja lite smått och fonder är då ett utmärkt alternativ. Det finns hela fonder och blandfonder där en del av fonderna är aktier. Fördelen med fonder är att risken är utspridd på flera olika företag för att minimera risken för dig som sparar. 

Du kan t.ex. jämföra fonder som en fruktskål med olika typer av frukter i. Om alla äpplen i världen helt plötsligt försvinner så kommer du fortfarande att ha bananer, apelsiner, meloner och jordgubbar kvar. Skulle din fruktkorg endast bestå av äpplen, ja, då är korgen nu helt tom.

Att fondspara via ett investeringssparkonto är mycket enkelt och genom företag som t.ex. Avanza får du otroligt bra vägledning för att komma igång. Med en fond har du däremot inte möjlighet att själv bestämma i vilka värdepapper som ditt kapital ska investeras, men du slipper tänka på placeringar och andra detaljer som fondbolaget nu sköter åt dig.

Spara pengar i fonder

Börja pensionsspara så tidigt som möjligt

Ett mycket vanligt misstag är att man väntar alldeles för länge innan man börjar att pensionsspara. Kanske är man ännu så ung att man inte har lagt en enda tanke på att man någon gång, förhoppningsvis, kommer att gå i pension. Den allmänna pensionen är ingenting att hurra högt för och dessvärre är det ytterst få pensioner som får dessa pengar att räcka till. Vill du vara säker på att du får det bra även när du är äldre och inte jobbar längre ska du börja spara till pensionen så fort du faktiskt har möjlighet och gärna i samband med att du har fått din första ordentliga lön.

Det finns flera anledningar till varför man bör börja spara tidigt. Föreställ dig att du kommer att gå i pension när du är 65 år gammal, kanske till och med tidigare i vissa fall, och därefter leva utan inkomst fram till dess att du är 80-85 år. Det är många år som du kommer att stå med enbart den allmänna pensionen om du inte har skapat dig en bra grund.

Ränta på ränta effekten - det viktigaste när du ska spara pengar

Det börjar att bli allt mer eftertraktat att spara med den så kallade ränta på ränta effekten och metoden. När du sparar i ett sparkonto kommer du att få ränta på de pengar som du väljer att sätta in. I sparvärlden kallas dessa pengar för ditt kapital. Det många inte vet är att du inte bara får ränta på kapitalet, utan att du även kommer att få ränta på den ränta som du har. 

Knepigt? Du kan snabbt lära dig hur ränta på ränta går till, men det viktigaste är att du vet om att du tjänar på det. När en ränta på ränta sker så blir den effektiva sparräntan högre än årsräntan som du antagligen såg när du skapade dig ditt sparkonto.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sju + sju =