Type to search

Jämför smslån och snabblån när du behöver låna pengar snabbt

För den som behöver låna pengar snabbt online finns det en hel lånedjungel med olika alternativ ute på marknaden idag.  Det kan vara svårt att veta vad som faktiskt är skillnaden mellan snabblån och SMSlån, eller smslån och smslån utan UC. Hur ska du egentligen tänka när du behöver göra smålån online? I den här artikeln ska vi försöka reda ut några grundläggande begrepp och andra saker som är viktiga att ha i åtanke om du överväger att ansöka om snabblån online eller via sms.

 • Jämför snabblån och smslån
 • Vad är ett snabblån och smslån?
 • Låna pengar snabbt online
 • Snabblån och smslån utan UC?
 • SMSlån med direkt utbetalning
 • Hur mycket pengar får jag låna?
 • Låna pengar utan UC med bank-id

Finanso hjälper dig att jämföra snabblån och smslån

Det finns ett flertal situationer i livet då du kan behöva låna pengar för att täcka vissa utgifter. Kanske är olyckan framme och en större oförutsedd utgift dyker upp, eller också har du svårt för att ha råd med en särskild investering utan att låna pengar. Det vanliga sättet att ansöka om privatlån eller andra typer av lån är att göra det via en bank. De senaste åren har dock en ny typ av lånealternativ växt sig allt starkare i Sverige, nämligen alternativet att låna pengar snabbt via nätet – eller till och med via sms.

Många olika typer av smålån kan övervägas när du behöver låna pengar snabbt online. Ett alternativ är att ta ett så kallat snabblån, exempelvis ett smslån eller ett mikrolån. Oavsett vilket typ av lån du bestämmer dig för att ta, behöver du dock alltid jämföra alla alternativ med varandra innan du tecknar några avtal. En jämförelse bör göras mellan till exempel lånestorleken, den effektiva räntan, löptiden, huruvida lånet ges oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte, och om lånet görs med eller utan UC. Vissa lån har också en särskild åldersgräns, eller en helt avgifts- och räntefri första månad. Genom att jämföra olika snabblån och smslån med varandra i vårt jämförelseverktyg kan du få en god överblick på låneavgifter, räntor och löptider när du vill låna allt från 1000 kronor till 30 000 kronor eller ännu mer.

För att kunna förstå hur snabblån och smslån faktiskt fungerar gäller det att läsa på ordentligt. Dessa typer av lån skiljer sig mot vanliga privatlån hos stora banker på flera olika plan. Vad det innebär för just dig som låntagare kommer vi gå in på i större detalj i den här artikeln.

Smslån och snabblån

Vad är ett snabblån och smslån?

I grund och botten kan man säga att snabblån är ett paraplybegrepp som inbegriper flera olika typer av snabba lån. Gemensamt för dem alla är att handläggning och ofta även utbetalning sker direkt, inte sällan finns pengarna på ditt konto bara några timmar efter att låneansökan har beviljats. Många snabblån ska också betalas tillbaka snabbt, ibland inom 30 dagar, och beloppen som lånas ut genom snabblån är vanligtvis ganska små. Det finns dock undantag där belopp på upp till 600 000 kronor kan lånas ut genom snabblån. En annan gemensam faktor bland olika typer av snabblån är att de är enkla att ta, oftast kan du göra hela ansökningsprocessen från din mobiltelefon.

Snabblån kan alltså vara både stora och små. De mindre lånen har ofta de omtalade korta löptiderna, sällan på mer än en till tre månader. Detta är för att ju mindre summa pengar som lånas, desto kortare behöver betalningsperioden bli om lånet inte ska bli alldeles för dyrt. Det finns dock situationer när stora snabblån har löptider på något eller några år, precis som vanliga privatlån. Hur snabblån amorteras och vilken ränta som används varierar helt enkelt från lån till lån. Det är därför det blir extra viktigt att jämföra olika lånealternativ innan du bestämmer dig för vilket snabblån du ska ta – om du undersöker saken ordentligt innan du slår till kan du hitta ett lån som passar just din situation perfekt.

En vanlig typ av snabblån är smslån. Namnet kommer från det faktum att ansökan om ett smslån görs via just sms. Lånetiden är vanligtvis mellan en och tre månader och beloppen varierar, men är sällan särskilt höga. Smslån tas ofta impulsivt, vilket har gett dem ett dåligt rykte eftersom dåligt planerade lån riskerar att sätta dig i klistret med exempelvis Kronofogden. Med rätt planering, ansvarsfullt beteende och gedigen research, till exempel genom användandet av en jämförelsetjänst, kan däremot rätt typ av smslån hjälpa dig med din ekonomi när det kniper.

Det finns också snabblån som benämns annorlunda än smslån. Ett exempel är mikrolån, som är lån på väldigt små summor med pengar. Dessa lånen är dock ofta fortfarande smslån, och därmed också fortfarande snabblån, eftersom inga privatlån ges ut för riktigt små summor. Den övre gränsen för mikrolån går vanligtvis vid 5 000 kronor.

Låna pengar snabbt online

Kanske står du där en regnig söndag, med en bil som inte startar och en verkstadskostnad din ekonomi inte täcker. Du måste kunna ta dig till jobbet dagen därpå och har ingen du kan låna pengarna av så länge. Inga banker erbjuder ett lån snabbt nog och de har dessutom inte ens öppet på helger, men du vet att det finns smslån med direkt utbetalning du skulle kunna använda dig av. Med snabb ansöknings-, handläggnings- och utbetalningstid kan ett sådant lån lösa den akuta situationen du befinner dig i.

Det finns som sagt många anledningar till att du ibland kan behöva låna pengar snabbt. Kanske har det uppstått oförutsedda utgifter i ditt liv en viss månad, eller också behöver du låna pengar för att investera i en dröm. Hos vanliga banker måste du ofta genomgå flera komplicerade steg för att kunna få låna någonting, vilket gör det svårt att lösa en knivig ekonomisk situation tillräckligt snabbt. Handläggningstiden och utbetalningstiden är ofta minst någon eller några dagar lång, vilket inte alltid är möjligt att vänta på om du är i akut behov av pengar. Smålån online kräver mycket mindre från dig som låntagare, och det finns flera alternativa lånetyper som gör att det går ännu snabbare.

Idag finns det många olika aktörer du kan låna pengar av genom smslån eller andra typer av snabblån. Alla har de olika upplägg för sina lån. Vissa accepterar betalningsanmärkningar, andra inte. Hos vissa måste du vara minst tjugo år gammal för att låna pengar, men hos andra räcker det att du är myndig. Om du behöver pengarna väldigt snabbt är det en god idé att leta efter en långivare som erbjuder direkt utbetalning. Huruvida företaget i fråga använder sig av UC eller inte är också någonting som skiljer sig åt, och som kan påverka dig vid ett lån.

Snabblån och smslån utan UC

I Sverige är det lag på att långivare ska ta en kreditupplysning på alla som gör en låneansökan. De flesta storbanker och större företag använder sig av Upplysningcentralen, eller UC, för att göra detta. Men när du ska ansöka om ett snabblån, till exempel ett smslån, kan du välja att göra det utan UC. Med andra ord kan du välja en långivare som använder sig av ett helt annat kreditupplysningsbolag än UC. Detta kan låta som någonting oviktigt till en början, men det finns många fördelar med att välja snabblån utan UC framför dem med UC.

För det första kommer kreditupplysningar som är gjorda av andra bolag än UC inte att dyka upp i UC:s register vid en framtida kreditupplysning. Om du längre fram vill ansöka om till exempel ett privatlån hos en större bank kommer denna alltså inte kunna se att ett låneföretag har gjort en eller flera kreditupplysningar på dig. Samhället är i allmänhet, och storbanker och hyresvärdar i synnerhet, skeptiskt gentemot snabblån som görs online. De ses ofta som ett bevis på att låntagaren är oansvarig ekonomiskt eller att ekonomin inte är så god som kreditupplysningen faktiskt visar, vilket kan försvåra dina chanser för att få lån och hyreskontrakt beviljade. Trots att många snabblån tas av människor med god ekonomi som betalar tillbaka i tid, är det här synsättet djupt etablerat hos allmänheten idag och bör därmed has i åtanke vid val av snabblån.

En annan fördel med att ta ett snabblån och smslån utan UC är att kraven hos företag som erbjuder detta, sällan är lika hårda som hos storbankerna. Det är ofta fullt möjligt för någon med betalningsanmärkningar eller väldigt låg inkomst att beviljas ett lån hos dessa typer av låneföretag. Om du har svårt för att få ett privatlån hos en bank för att du dras med gamla anmärkningar eller har en låg inkomst i form av pension, bidrag eller arbetslön, kan smslån utan UC alltså vara din räddning.

Att ta lån utan UC är dock inte alltid ett alternativ. Särskilt vid större lånesummor försvinner alternativet väldigt fort. Idag finns det nästan inga långivare som beviljar stora lån utan att UC används för kreditupplysningen. Detta beror främst på att UC är det största kreditupplysningsbolaget i Sverige, och de allra största telekombolagen, bankerna och hyresvärdar med mera är anslutna till just UC. För att få en kreditupplysning som täcker så mycket som möjligt väljer alltså de flesta aktörerna detta som ett säkrare alternativ. Det går att hitta smslån på upp till cirka 40 000 kronor utan UC, men efter det blir det desto svårare.

snabblån utan uc

Det är inte alltid det går att ta lån utan UC

Att ta lån utan UC är dock inte alltid ett alternativ. Särskilt vid större lånesummor försvinner alternativet väldigt fort. Idag finns det nästan inga långivare som beviljar stora lån utan att UC används för kreditupplysningen. Detta beror främst på att UC är det största kreditupplysningsbolaget i Sverige, och de allra största telekombolagen, bankerna och hyresvärdar med mera är anslutna till just UC. För att få en kreditupplysning som täcker så mycket som möjligt väljer alltså de flesta aktörerna detta som ett säkrare alternativ. Det går att hitta smslån på upp till cirka 40 000 kronor utan UC, men efter det blir det desto svårare.

Hur gammal måste man vara för att få ta smålån utan UC?

När det gäller smålån utan UC måste man vara minst 18 år gammal för att lånet ska kunna beviljas. Ibland gäller också andra åldersgränser och det är mycket sällan låneföretagen gör avkall på dessa i beviljande av lån. Ibland måste man till exempel vara minst 25 år gammal för att få lånet.

Såhär tar du smslån med direkt utbetalning

De flesta smslån görs för att låntagaren behöver pengar omgående och inte ser något annat alternativ än att låna dem snabbt. Detta gör att smslån med direkt utbetalning är att föredra i många situationer. Direkt utbetalning innebär att pengarna kan sättas in på låntagarens konto omgående, ofta går överföringen på bara några minuter. De flesta låneföretag som erbjuder direkta smslån gör det också på helger och kvällar, eftersom deras öppettider många gånger tillåter detta. Det finns alltså en handläggare på plats som kan hantera din låneansökan också på obekvämare tider. Detta kan självklart vara ett oerhört viktigt kriterium för långivaren att uppfylla om du är i behov av pengar utanför normala banköppettider. Är olyckan framme kan det alltså vara tryggt att veta att smslån med direkt utbetalning faktiskt finns.

För att smslån med direkt utbetalning ska fungera krävs det dock att låneföretaget och låntagaren använder sig av samma bank. Många av de stora långivarna erbjuder direkt utbetalning via de största bankerna, som till exempel Nordea och Swedbank. Med andra ord är det alltså en god idé att jämföra alla olika alternativ och leta efter ett företag som använder sig av samma bank som du själv innan du tar ett smslån. Detta kan du göra med ett jämförelseverktyg som tar med om lånet kan fås med direkt utbetalning som jämförelsekriterium. Läs mer om SMSlån direkt utbetalning!

För att ta ett smslån med direkt utbetalning behöver du alltså:

 • Ta reda på exakt hur din ekonomi ser ut och hur mycket du behöver låna, hur snabbt du kan betala tillbaka och hur stor lånekostnad du har råd med.
 • Jämföra olika lånealternativ, till exempel med hjälp av vår jämförelsetjänst.
 • Hitta en långivare som erbjuder direkt utbetalning till din bank.
 • Ansöka under långivarens öppettider för att ditt ärende ska kunna handläggas.
 • Göra din ansökan.
 • Vänta på svar, vilket brukar komma inom 15 till 60 minuter.

Men, om du inte hittar en långivare som har samma bank som du kan du ändå få pengarna snabbt. Det är detta som är det fina med snabblån – de är alla snabba. Så länge du gör din ansökan till exempel på förmiddagen eller tidig eftermiddag brukar pengarna kunna komma in på ditt konto samma dag. Gör du en ansökan senare under eftermiddagen kommer pengarna nästkommande bankdag. Det finns alltså alternativ för alla förutsättningar. Det viktigaste är att du tänker igenom ditt lånebeslut noga och inte lånar på impuls bara för att du vet att pengarna kommer att komma in snabbt på kontot.

Hur mycket pengar får jag låna?

Hur mycket du får lov att låna genom snabblån varierar beroende på vilken typ av lån det handlar om. Olika typer av snabblån har också olika stora maxbelopp. Smslån kan tas på allt från bara en tusenlapp till 30 000 kronor eller mer. Lån som är under 5000 kronor brukar, som tidigare nämnts, benämnas mikrolån, eftersom summan är så låg. Dessa lån rekommenderas aldrig att läggas upp på en löptid som överstiger tre månader, eftersom kostnaden i så fall blir på tok för hög i relation till summan som har lånats. Lån högre än 10 000 kronor är sällan särskilt bra att ta på sms, då sådana lån kräver en kort betalningstid för att inte bli hutlöst dyra, men många inte klarar av att betala av dem snabbt nog. Det finns vanliga privatlån som börjar från 5 000 kronor, vilket ofta kan vara ett bättre alternativ vid större lån.

En tumregel är att snabblån bara är lönsamma vid mindre summor med korta löptider och att det i övrigt är bättre att ta ett vanligt privatlån. Det går dock att hitta snabblån på summor upp över några hundra tusen, och de behöver inte alltid vara ett sämre alternativ än lån via stora banker. Vid många tillfällen kan det dock i så fall vara en god idé att vända sig till en låneförmedlare som kan hjälpa dig hitta det billigaste alternativet. Detta gäller i synnerhet om du har betalningsanmärkningar, eftersom det inte finns särskilt många andra bolag som erbjuder så stora lån till någon med anmärkningar. Det går inte heller att låna riktigt stora belopp utan UC. När du jämför stora lån i vårt jämförelseverktyg bör du också ha i åtanke att sådana lån har en individuell ränta anpassad till dig, vilket inte alltid kommer synas i jämförelsen men visar sig längre fram när du gjort din låneansökan.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att du planerar dina lån ordentligt och inte impulslånar – särskilt när det gäller högre summor, men också om det handlar om mikrolån. Ett obetalt mikrolån kan sluta lika illa som ett större lån du inte har råd med. Felaktigt planerade lån kan leda till att du hamnar hos Kronofogden, så lägg ner stor omsorg i förarbetet.

smslån-snabblån-hur mycket får jag låna?

Hur man betalar tillbaka ett SMSlån framgår alltid i bekräftelsen av lånet. Om denna har kommit bort bör man kontakta sin långivare och förklara situationen. Ofta kan de då skicka ut en ny bekräftelse eller berätta betalningsuppgifterna via telefon, sms eller mail. Om det då visar sig att man är sen med betalningen kan man ibland få någon dags uppskov, alternativt förlänga låneperioden genom att betala in en viss summa till långivaren. Ofta förlängs då lånetiden med en månad och man ska då betala in hela det lånade beloppet samt eventuell ränta efter 30 dagar. Detta är viktigt att komma ihåg för att undvika påminnelseavgifter och andra avgifter som snabbt kan tillkomma om man inte tänker sig för.

När får jag pengarna?

Om du tar ett smslån anländer pengarna vanligtvis till ditt konto inom några minuter eller timmar, eller i vissa fall dagen efter att lånet har beviljats. Det är detta som är den stora fördelen med snabblån, och en stor del av anledningen till att de kallas för just snabblån. Kriterierna för att få pengarna snabbt ser lite olika ut beroende på utgångspunkten. Har du samma bank som långivaren och denne erbjuder direkt utbetalning kommer pengarna in på kontot inom några minuter. Har du inte samma bank som långivaren kan det dröja till eftermiddagen samma dag innan pengarna sätts in, eller till förmiddagen dagen efter om ansökan gjordes efter en viss tidpunkt (ofta runt klockan 14).

I jämförelse med vanliga banklån är processen för att ansöka om ett smslån alltså oerhört snabb. För ett vanligt privatlån som signerats med bank-id dröjer det ofta minst en till tre bankdagar innan pengarna kommer in på kontot. Handlar det om ett privatlån som måste signeras med papper och penna kan det dröja hela fem bankdagar innan du får pengarna. Mindre privatlån går visserligen något snabbare, ofta tar det max tre bankdagar att få pengarna vid ett sådant lån, men det är trots allt inte särskilt imponerande i jämförelse. Snabblån är alltså marknadens snabbaste sätt att låna pengar på. Dessutom möjliggör snabblån att låna pengar på mer obekväma tider, som på helger och kvällar. Du kan alltså få tag i pengar akut även om det råkar vara söndag och banken är stängd.

Snabblån är i allmänhet en lösning för dig som råkar ut för en oförutsedd utgift där du behöver tillgång till pengar snabbt. Men luras inte till att ta impulslån bara för att den snabba handläggningen och utbetalningen känns lockande. Snabblån är fortfarande lån och de flesta snabblån kommer kosta någonting, antingen i form av ränta, startavgifter eller aviavgifter. Bara för att det går snabbt och enkelt att genomföra smslån är det inte en lösning du ska förlita dig på gång efter gång för att rädda din ekonomi. Att ta lån för att betala av andra lån är också en fälla som är lätt att hamna i när det är så enkelt att ta smslån, och att sätta ett sådant beteende i system kommer förr eller senare sluta illa.

Låna pengar utan UC med bank-id

Ett vanligt sätt att signera snabblån och smslån på är genom att använda bank-id. Bland de olika typerna av bank-id:n som finns är det mobila bank-id:t som är allra smidigast. Ett mobilt bank-id gör det möjligt för dig att signera ditt nya lån via mobilen, datorn eller läsplattan istället för att behöva skriva under på ett papper. Snabbhet och tillgänglighet är A och O när det gäller snabblån, vilket signering med bank-id verkligen understryker.

De flesta stora banker erbjuder idag sina kunder bank-id. Detta beställs via deras hemsida och kan sedan användas för att signera diverse sidor på nätet, inklusive låneansökningar. Alla banker erbjuder dock inte mobilt bank-id, utan hos vissa krävs det att du har en fil eller en kortläsare för att kunna använda bank-id. Dessa lösningar är visserligen inte riktigt lika smidiga eller snabba som det mobila bank-id:t är, men det går fortfarande betydligt mycket snabbare än att signering sker med papper och penna.

Det går också att få ett bank-id även om din bank inte erbjuder denna tjänst, men det kräver lite mer från dig som person. För att lyckas med detta behöver du först och främst ansöka om ett id-kort hos Skatteverket och sedan får du ett bank-id från Telia genom det här kortet. Är du inte kund hos någon av de större bankerna kan det dock vara värt att genomföra det lilla extra arbetsmomentet. Dels får du svar direkt på din låneansökan om du söker smslån och signerar med bank-id, och dels innebär det ett snabbare sätt att signera också vanliga privatlån på i framtiden. Det innebär rent praktiskt att handläggningstiden för din ansökan minskar, och du kan förkorta utbetalningstiden från banken med flera dagar om allt annat går som det ska.

Låna pengar utan uc med bankid

Passar bra för dig som vill låna pengar snabbt

Om du ska ta ett smslån utan UC och signerar det med bank-id innebär det alltså att du får svar direkt i mobilen eller på datorn. Dessutom innebär det att kreditupplysningen inte görs via UC, vilket inte skadar din kreditvänlighet för framtida lån. Att låna pengar utan UC med bank-id är alltså en god idé för dig som vill att lånet ska gå snabbt och lätt, men samtidigt inte påverka din framtida låneförmåga hos vanliga banker.

Om du vet med dig att du kommer behöva låna en stor summa under en lång tid, kanske under flera månader eller år bör du inte välja ett SMSlån eller smålån utan UC. Om du har tid på dig att ansöka om lån och inte behöver pengarna omgående kan det också vara klokt att avstå. SMSlån är främst tänkta att ha som en livlina, ifall det där jobbiga händer, eller om pengarna behövs snabbt – men sedan lika snabbt kan betalas tillbaka igen.

Det finns också SMSlån i form av krediter. Dessa kostar i regel inget att ha om man inte använder dem och om man i övrigt har god ekonomi kan det vara bra att veta om att de finns. Om man hamnar i en akut situation kan en sådan kredit lösa mycket, även om den kommer att behöva betalas tillbaka. Ofta håller ekonomiska trångmål inte i sig jättelänge, och det brukar lösa sig. En kredit i form av SMSlån kan vara ett alternativ.

Såhär fungerar mikrolån, smslån och snabblån

Snabblån inkluderar både mikrolån och smslån, och ett lån kan vara alla tre på en gång. Mikrolån är, som nämnts tidigare, lån på väldigt små belopp. Vanligtvis ligger maxgränsen för att få kallas ett mikrolån på 5000 kronor. Mikrolån är ofta snabblån där ansökan, behandlingen och utbetalningen går väldigt snabbt i jämförelse med till exempel privatlån tagna hos vanliga banker. Vanligtvis handlar det om smslån, eftersom banker inte erbjuder så små lånebelopp över huvud taget. Privatlån på summor under 5000 kronor existerar helt enkelt inte idag.

När du tar ett mikrolån rekommenderas löptiden inte överstiga 90 dagar, det vill säga tre månader. En längre löptid än så gör att kostnaden för lånet inte blir försvarbart i relation till lånets storlek. Ju kortare betalningstid du väljer, desto mindre blir ju kostnaden för lånet. Att dra ut ett lån på bara 4000 kronor över flera månader eller ett helt år innebär alltså att lånekostnaden kommer växa, vilket är onödigt när det handlar om så lite pengar. För de flesta kan ett mikrolån också betalas tillbaka inom några veckor. Mikrolån tas av olika anledningar, men ofta handlar det om att det kanske är lite för långt kvar tills lönen kommer och att du behöver spendera pengar på någonting specifikt någon eller några veckor innan den dyker upp. När lönen väl kommer betalas mikrolånet således tillbaka väldigt omgående.

Var försiktig - det kan bli mycket dyrt

Väljer du trots allt att ta ett mikrolån med en längre löptid, eller att förlänga löptiden för att du inte har klarat av att betala tillbaka i tid, kan kostnaderna öka rejält. Eftersom många låneföretag erbjuder en gratis eller räntefri första lånemånad kommer löptider som överstiger detta att påläggas en ränta beräknad på hela löptiden, också den gratis månaden inkluderas i beräkningen. Vet du med dig att du kan få återbetalningssvårigheter kan det alltså vara en bättre idé rent ekonomiskt att välja en något längre återbetalningstid redan från början. I övrigt är traditionella smslån de lån som har en löptid på max 90 dagar.  Idag finns det dock också lån som är lite av en blandning mellan smslån och privatlån, med längre löptider på upp till något år, men smslån kännetecknas fortfarande främst av snabb ansökan, snabbt besked och snabb återbetalning.

Låna pengar snabbt online

Hur mycket kostar det att låna i ränta och avgifter?

Årsräntan för snabblån varierar beroende på vilket typ av snabblån du tar och hur stort det är. Avgiften varierar också, vilket är anledningen till att jämförelsetjänster som våra är väldigt bra att använda sig av när du letar efter rätt lån.

Som nämnts tidigare på den här sidan, erbjuder många låneföretag kostnadsfria första lån, eller en räntefri första månad för nya kunder. Då ligger räntan på 0% och ingen startavgift tas ut av företaget, vilket innebär att du bara betalar för det du faktiskt lånar. Detta är dock vanligast vid mindre lån, så kallade mikrolån, som ofta har en kortare löptid på en till tre månader. Behöver du sedan förlänga ett gratis lån, för att du inte kan betala tillbaka i tid, kommer ränta börja tas ut beräknad på hela löptiden, inklusive gratisperioden, vilket gör lånet onödigt dyrt.

För större lån eller lån som inte är gratis eller räntefria en viss period kan kostnaderna vara betydlig högre. Snabblån som inte är gratis har ofta en mycket hög ränta i jämförelse med privatlån hos vanliga banker. Idag finns det dock ett räntetak på 40% i Sverige för högkostnadskrediter, som gör att många snabblåns årsränta numera ligger runt 39%. Detta är en hög räntesats som är vanligast hos långivare som inte använder sig av UC för sina kreditupplysningar. Vänder du dig istället till en långivare med UC kan räntan gå ner till runt 25% istället. Trots att det är betydligt lägre än hos långivare utan UC, är 25% fortfarande en hög årsränta i jämförelse med räntor hos banker.

Det finns flera olika anledningar till att årsräntan för snabblån, som till exempel smslån, är högre än den för vanliga privatlån. Dels handlar det om att din kreditvänlighet blir bättre när UC inte används, vilket tillåter att du får en högre ränta av långivaren eftersom din kreditvänlighet styr avgör storleken på räntan. Men det handlar också om att långivare som ger ut snabblån tar en betydligt högre risk än vad banker som ger ut vanliga privatlån, eftersom de ofta lånar ut pengar till personer med lägre inkomst och betalningsanmärkningar. Högre risk är lika med högre ränta. Lånesummorna är också ofta mycket små, vilket gör att räntan måste höjas för att långivarna ska gå med någon vinst.

Räkneexempel på snabblån och dess räntor

Här nedanför erbjuder vi tre olika räkneexempel på snabblån och smslån och dess räntor:

Räkneexempel 1

Rikard behöver låna 1000 kronor för att kunna köpa en reservdel till sin bil den här månaden. Eftersom det inte går att ta ut privatlån på en så låg summa och Rikard inte vill låna mer än vad han behöver, väljer han istället att ta ett smslån. Han jämför olika lånealternativ med varandra online och inser snart att han som ny kund hos många företag kan ta ut ett mikrolån som är helt gratis. Han väljer detta alternativet och får låna 1000 kronor med 0 kronor i startavgift och 0% ränta. Efter fyra veckor betalar Rikard tillbaka 1000 kronor och har således en lånekostnad på 0 kronor.

Räkneexempel 2

Malin behöver låna 2000 kronor för att klara av en oförutsedd kostnad innan lönen kommit in på kontot. Hon väljer precis som Rikard att ta ett smslån som enligt låneföretaget är gratis, med 0 kronor i avgifter och 0% ränta. Betalningstiden är på en månad, men efter att de fyra veckorna har gått kan Malin fortfarande inte betala tillbaka sitt lån. Hon väljer att förlänga lånet med en månad till. När hon gör detta läggs en ränta på som beräknas på hela löptiden, det vill säga att Malin tvingas betala ränta också för den räntefria månaden. Långivarens årsränta ligger på 39%, vilket ger en månadsränta på 3,25%. 

Malins ränta för två månader blir alltså 3,25% x 2 = 6,5%, vilket ger en räntekostnad på 1,065 x 2000 = 2130 – 2000 = 130 kronor. Utöver detta har låneföretaget en aviavgift på 45 kronor/avi. Malin amorterar inte, utan betalar tillbaka hela summan i klump den sista månaden. Totalkostnadens för Malins lån efter förlängningen blir alltså 45 kronor + 130 kronor = 175 kronor.

Räkneexempel 3

Stina behöver låna 30 000 kronor, men har gamla betalningsanmärkningar som gör att hon har svårt att få ett lån hos en vanlig bank. Hon överväger att ta ett smslån istället och väljer ett lån utan UC, eftersom låneföretaget som erbjuder detta också accepterar betalningsanmärkningar. Återbetalningstiden på lånet är 1 år. Företaget hon har valt har en uppläggningsavgift på 495 kronor och en aviavgift på 45 kronor/månad. Årsräntan är 29%, vilket ger en månadsränta på 2,42%. Stina amorterar 2 500 kronor per månad. Hennes räntekostnader per månad blir alltså följande:

 • Månad 1: 30 000 x 0,0242 = 726 kronor
 • Månad 2: 27 500 x 0,0242 = 665,5 kronor
 • Månad 2: 25 000 x 0,0242 = 605 kronor
 • Månad 4: 22 500 x 0,0242 = 544,5 kronor
 • Månad 5: 20 000 x 0,0242 = 484 kronor
 • Månad 6: 17 500 x 0,0242 = 423,5 kronor
 • Månad 7: 15 000 x 0,0242 = 363 kronor
 • Månad 8: 12 500 x 0,0242 = 302,5 kronor
 • Månad 9: 10 000 x 0,0242 = 242 kronor
 • Månad 10: 7 500 x 0,0242 = 181,5 kronor
 • Månad 11: 5 000 x 0,0242 = 121 kronor
 • Månad 12: 2 500 x 0,0242 = 60,5 kronor

Stinas totala räntekostnad för hela året blir alltså 4 719 kronor. Aviavgiften för hela perioden blir 45 x 12 = 540 kronor. Uppläggningsavgiften ligger som tidigare nämnts på 495 kronor. Totalkostnaden för Stinas lån landar därmed på 4 719 kronor + 540 kronor + 495 kronor = 5 754 kronor.

Fördelar med snabblån och smslån

Smslån och andra snabblån är smålån som alla har den gemensamma fördelen att du får låna mindre (och ibland större) summor pengar både snabbt och enkelt. Just att det är så smidigt och lätt att ansöka om sådana här typer av lån är en av de största fördelarna. Du kan ansöka via nätet eller via SMS och få svar direkt, vilket gör att stressiga ekonomiska situationer kan lösas mycket snabbt.

En annan fördel med smslån är att många långivare erbjuder att kreditupplysningen inte görs med UC, vilket gör att din kreditvänlighet inte skadas. Detta kommer vara till stor nytta för dig om du längre fram i livet vill ansöka om ett privatlån hos en vanlig bank, eller till och med om du söker lägenhet. Många hyresvärdar, banker och andra bolag rynkar helt enkelt på näsan åt flera smslån, eller bara ett smslån. Att kunna undvika att de ser detta i UC:s register är alltså ett stort plus.

Förutom att du får pengarna snabbt, kan snabblån ofta också beviljas trots att du har betalningsanmärkningar eller en låg inkomst, vilket är en stor fördel om du råkar befinna dig i en sådan situation. Hos många vanliga banker är det väldigt svårt att ta sig över sådana typer av trösklar, vilket gör snabblån till ett alternativ värt att överväga om du är i behov av att låna pengar.

Många låneföretag som sysslar med snabblån erbjuder också ofta ett gratis lån för nya kunder. Din lånekostnad i ett sånt erbjudande blir alltså 0 kronor så länge du betalar tillbaka hela summan i överenskommen tid. Om du bara behöver låna lite pengar och du vet att du kommer kunna betala tillbaka vid månadens slut är detta ett fantastiskt alternativ eftersom det annars är väldigt svårt – för att inte säga omöjligt – att hitta lån som inte kostar någonting.

Precis som vi genomgående har talat om hittills i den här artikeln gäller det dock att ansöka om alla typer av snabblån på ett ansvarsfullt vis. Så länge du inte impulslånar pengar på sms eller online kan snabblånen vara ett effektivt sätt för dig att lösa din ekonomiska situation på, men de får inte bli till ett system du använder för att inte göra någonting åt en sviktande ekonomi.

Snabblån kan fånga drömmar och möjligheter

Livet är fullt av möjligheter och drömmar, men har du inte de medel som krävs för att ta vara på dem kan allt givetvis kännas ganska hopplöst. Snabblån är enkla att ansöka om och ger dig snabbt möjligheten att ta vara på drömmarna i fråga. Med rätt avbetalningsplan behöver de dessutom inte ens kosta särskilt mycket och de kräver aldrig någon säkerhet vid ansökan.

Tänk dig att du har betalat månadens alla räkningar. På sparkontot har du lagt undan pengar för en större dröm längre fram och på kontot har du bara pengar kvar till mat och andra förnödenheter för den kommande månaden. Du loggar in på dina sociala medier och upptäcker att ditt absoluta favoritband ska göra en konsert inte långt från dig om tre månader. Biljetterna släpps imorgon och du vet att de kommer sälja slut med en gång. Din enda chans att få se bandet är om du införskaffar en biljett redan idag, men din budget tillåter inte en sådan utgift. Du vet också att du kommer ha råd att betala biljetten nästa månad, men det spelar ingen roll när biljetten inte går att köpa på kredit. Med hjälp av ett snabblån på 1000 kronor kan du få pengar på kontot redan idag, boka biljetten imorgon och betala tillbaka pengarna vid nästa lön. Så att du inte behöver missa den där drömkonserten.

Ett snabblån kan helt enkelt vara skillnaden mellan att få uppleva det du alltid har drömt om och att behöva låta bli för att budgeten vid just den tidpunkten inte tillåter utgiften. Snabblån låter också dig med betalningsanmärkningar eller låg inkomst låna pengar – ofta gratis om du aldrig har gjort det tidigare. Genom att välja ett snabblån utan UC påverkas inte heller din kreditvänlighet av att du tagit ett eller flera smslån. Också människor med välordnad ekonomi kan behöva få tag i pengar snabbt, eftersom oförutsedda händelser alltid kan inträffa, eller för att besparingarna går till något annat än vad som behöver köpas just vid den tidpunkten. Smslån har fått oförtjänt dåligt rykte när de i själva verket kan hjälpa dig att nå dina drömmar och mål i livet när din egen ekonomi inte rikigt räcker till.

Det finns flera fördelar med smålån utan UC och SMSlån. Det kan till exempel vara så att man hamnat i en akut situation och behöver en mindre summa pengar. Man kanske är på semester och har tappat bort plånboken med alla kontanter, eller så har bilen gått sönder och man måste hyra en bil. Det kan också vara så att man behöver gå till läkare eller tandläkare, eller rent av hämta ut medicin och pengarna är slut. I dessa situationer är ett av dessa lån alldeles perfekta.

Om man vet att man kommer att kunna betala hela lånet inom kort, och att man kanske har ett arv eller liknande som väntar, och man behöver köpa något kan ett SMSlån också hjälpa till. Man kanske behöver en ny dator omgående, men vet att det är två veckor kvar till lönen, eller så finner man en billig bil som man vill ha, men man kan inte föra över pengar från sparkontot utan att besöka banken som först öppnar på måndagen. Även här kan ett smålån utan UC fungera alldeles ypperligt.

Nackdelar med snabblån och smslån

Hittills har vi talat om de olika fördelarna som finns med olika typer av smålån och snabblån. Men vilka är egentligen nackdelarna med att låna pengar snabbt online? Finns det någonting som säger att du inte bör överväga att ta ett snabblån, eller är allt bara guld och gröna skogar?

En stor nackdel är det faktum att smslån och andra typer av snabblån kan skada din kreditvänlighet. Banker eller hyresvärdar som gör en kreditupplysning genom UC kan tolka smslån som ekonomisk oansvarighet eller som att ditt kreditvärde i själva verket är lägre än vad som står på papper, detta oavsett vilken anledning du har haft till att ta lånet i fråga. Ett sätt att undvika att skada din kreditvänlighet på är dock att välja ett smslån utan UC, vilket alltså egentligen eliminerar den här nackdelen.

I allmänhet har snabblån också en mycket högre ränta än vad privatlån hos banker har, vilket givetvis också är en stor nackdel. Detta innebär att lånekostnaden blir mycket högre, och det gäller särskilt vid större lånebelopp som betalas tillbaka över lång tid. Det är alltså en god idé att inte ta stora smslån, utan att du håller dig till mikrolån om snabblån är vad du vill ansöka om. Så länge lånet är litet och kan betalas tillbaka på några få veckor eller månader kan snabblån löna sig, men om löptiden börjar växa i storlek kommer den höga räntan stegra lånekostnaden.

Snabblån har också väldigt ofta en extra kort återbetalningstid på max 90 dagar. Detta krävs för att lånekostnaden inte ska bli på tok för hög, men kan självklart också ställa till det om du inte lyckas betala tillbaka hela beloppet under de där tre månaderna. Dessutom gör de låga kraven som långivarna har på låntagarna att många människor som kanske inte borde beviljas lån får lov att låna pengar, och därefter hamna i ekonomiska svårigheter på grund av en oförmåga att betala tillbaka lånet. Det behöver inte vara just dålig ekonomi som drabbar dig som låntagare heller, utan det kan vara något så enkelt som att du beviljats lån trots att du egentligen inte har en ordentlig fast inkomst. Blir du av med jobbet under betalningsperioden kommer du rimligtvis inte kunna betala av ditt lån i tid.

Det finns dessvärre också en del nackdelar med SMSlån och smålån utan UC. För det första kan man få lånen mycket lätt och det blir ofta svårt att hålla koll på lån som bara har ett kvitto på SMS. Man kan lätt glömma bort dem och då ökar kostnaderna snabbt. Det finns ofta också en anledning till att banker och liknande inte lånar ut till personer och det kan till exempel ha att göra med att personen inte kommer att kunna betala tillbaka lånet alls. Ett SMS-låneföretag gör inte samma kontroller och om man väljer ett smålån utan UC kanske de inte alls kontrollerar personens ekonomi. Man kan då lätt hamna i en ond spiral där man tar massa smålån som man sedan inte kan betala tillbaka.

En annan nackdel med många SMSlån är att kostnaderna kring lånen ofta är mycket höga. Ofta tillkommer räntor på flera hundra procent, och det kan också tillkomma låneavgifter och annat som man inte tänker på om man står i en akut situation. Även om ett lån sägs vara räntefritt är det ofta inte för så lång tid och om man väljer ett sådant lån bör man noga kontrollera hur länge man kan vänta med att betala tillbaka lånet för att slippa ränta. Många gånger är det ofta 14 dagar räntefritt. Kan man betala tillbaka lånet innan dess? Då kanske det är bättre att leta vidare efter ett lån som har en lägre ränta hela tiden.

Betalar du inte av ditt lån i tid så skickas ärendet till Kronofogden

En annan, väldigt mycket större, nackdel med snabblån och smslån uppstår egentligen om du skulle misslyckas med att betala av lånet i tid. Om du misslyckas med eller försummar din återbetalning skickas ditt ärende ofta in till Kronofogden. Faktum är att Kronofogden har sett en stor ökning av ärenden rörande just dessa typer av smålån sedan de slog igenom 2006. Innan du tar ett snabblån bör du med andra ord vara helt säker på att du kommer klar av att betala av hela lånet inom rätt tid.

Sedan en ny lag som reglerar högkostnadskrediter klubbades i genom i Sverige under hösten 2018 har räntorna för snabblån också börjat regleras genom ett räntetak. Detta har dessvärre lett till att fall där betalningar saknas numera skickas snabbare till Kronofogden än tidigare. Det lönar sig helt enkelt inte längre för låneföretagen att göra upp betalningsplaner med låntagare, utan är bättre rent ekonomiskt för dem att lämna ärendet vidare till Kronofogden med en gång. För dig som låntagare innebär det förstås att du måste vara extra uppmärksam så att du inte glömmer bort eller saknar pengar för att betala av på ditt lån.

Om ditt ärende hamnar hos Kronofogden, oavsett om det beror på slarv eller betalningsovilja, kan det hända att du får en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar är vanskliga eftersom de finns kvar i registret hela tre år efter att du har betalat av din skuld (inte tre år efter att skulden uppstått). Detta kan ge dig problem både vad både gäller hyresvärdar, banker och jobbansökningar om du har otur.

Att ha i åtanke är också att om du har en stående skuld hos Kronofogden kommer du inte beviljas några vanliga lån över huvud taget, och inte heller några smslån. Detta går nämligen emot Sveriges regelverk. Eftersom du är skyldig Kronofogden pengar får du inte göra dig skyldig pengar till någon annan utöver det. Visserligen finns det en del pantbanker där du kan lämna värdefulla saker i pant för ett lån, och där ingen kreditupplysning tas över huvud taget, men att vara i den situationen är självklart allt annat än önskvärt. Var alltså väldigt noga med att betala tillbaka dina lån i tid, och att inte ta några lån du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka.

Krav för att få ta ett smslån och snabblån

Vilka krav som gäller för att man ska kunna få ett SMSlån varierar ofta stort. Först och främst beror det på hur stort lån man ansöker om. Generellt sett är det så att det finns högre krav på större lån. Om man vill låna 1000 kronor i 30 dagar är det vanligt att man måste uppfylla ålderskravet, men ofta finns inga andra krav.

Om man däremot vill låna 2000 kronor gäller både ålderskrav och ofta också krav på inkomst. Man måste för det mesta tjäna minst 100 000 kronor om året för att få de större lånen, men detta varierar mellan olika låneföretag. Många långivare har också börjat göra individuella bedömningar och då begär de in anställningsbevis, lönebesked och annat för att kunna se om personen som ansöker om lånet har god betalningsförmåga eller inte.

I Sverige kan de flesta över 18 år ta ett mindre snabblån idag, då många av låneföretagen erbjuder lån så länge du är myndig. Men det finns också vissa bolag som istället har en undre åldersgräns på 20 eller 21 år.  Vissa företag har också valt en kombination där du måste vara äldre ju mer pengar du vill låna och vice versa. Detta är inte lika vanligt inom bankväsendet, där de flesta som är över 18 år får lov att ansöka om lån.

Medan många banker kanske kräver att du inte har några betalningsanmärkningar alls för att du ska kunna beviljas ett lån, finns det flera andra typer av långivare som beviljar lån till personer med en eller flera betalningsanmärkningar när det gäller snabblån. Visserligen kan du inte ha hur många anmärkningar som helst, och du får inga lån om du har skulder hos Kronofogden, men det är trots allt lättare för dig med knagglig ekonomi att få låna pengar genom snabblån.

I övrigt kräver de flesta långivare att du har någon typ av fast inkomst när du ansöker om ett snabblån. Inkomsten i fråga behöver däremot inte vara en fast anställning, utan pension eller bidrag fungerar ofta precis lika bra. Dessutom kan du ansöka om snabblån också om du bara jobbar deltid eller vikarierar. Det låneföretagen tittar på är snarare din inkomst över tid än inkomstens storlek och det är inte ovanligt att personer med en årsinkomst på bara 20 000 kronor beviljas snabblån. Så länge din inkomst kommer finnas kvar under hela betalningstiden för lånet är det inga problem. Hos vanliga banker har de med låga årsinkomster svårt att beviljas lån, vilket alltså inte är fallet när det gäller snabblån.

Du måste också alltid vara folkbokförd i Sverige för att kunna ta ett snabblån och om det är ett smslån du vill ansöka om måste du givetvis ha ett svenskt mobilnummer, både för att göra ansökan och för att få svar. För att pengarna ska kunna betalas ut till dig krävs det också oftast att du innehar ett svenskt bankkonto.

Låna pengar online
Mikrolån

Tänk efter innan du ansöker om ett lån

Det avgjort bästa rådet för dig som överväger att ta någon typ av smålån online är att tänka efter noga innan du ansöker. Detta gäller oavsett vilket typ av smålån du vill ta och särskilt om det handlar om snabblån eller smslån, eftersom kostnaden för sådana lån kan bli större än för andra om de inte läggs upp och planeras på rätt sätt.

Sätt dig ner och se över din ekonomi med lupp. Räkna på hur stor summa pengar du absolut måste låna, och på hur lång tid det kommer ta för dig att kunna betala tillbaka den som det ser ut ekonomiskt idag. Finns det utgifter du kan minska idag som kanske gör att du inte behöver låna pengar alls? Och om du måste låna, vilka för- och nackdelar finns med att låna olika stora summor via sms eller på nätet? Kan det vara rimligare för dig att låna mer än du behöver rent lånekostnadsmässigt, eller är lånekostnaden rimlig för den summa du har i åtanke?

Impulslåna aldrig och låna inte heller för att betala av andra lån, eftersom det kommer leda till en förvärrad ekonomisk situation i längden. Det är också en dålig idé att låna för att du inte har råd att leva, eller att låna för att du vill unna dig någonting. Likaså bör du inte ansöka om lån om din inkomst är väldigt ostabil. Även om vissa långivare kanske beviljar dig ett lån kan den ostadiga inkomsten gör att du får svårt att betala tillbaka pengarna. Ett lån bör i grund och botten alltid tänkas igenom mycket väl och inte göras för att du har lust med någonting. Lånade pengar bör helt enkelt spenderas på någonting som är vettigt i ditt liv –  inte bara på sådant du tycker är roligt.

Uppenbarligen finns det många olika faktorer att ta hänsyn till innan du väljer att göra en ansökan. Men så länge du faktiskt tänker efter ordentligt och går igenom dina förutsättningar på ett ärligt och detaljerat vis finns det ingenting som behöver hindra dig från att ta ett snabblån. Med rätt planering, rätt förutsättningar och rätt val av långivare kan ditt första, eller nästa snabblån bli nyckeln till någonting fantastiskt.

Använd vår jämförelsetjänst för att hitta bästa smslånet

När du väl har bestämt dig för att ta ett snabblån, till exempel i form av ett smslån, kan du med stor fördel använda vår jämförelsetjänst för att hitta det allra bästa smslånet för dig. Jämförelsetjänsten listar på ett tydligt vis de olika lånealternativen du kan välja mellan och du kan själv klicka dig in på de olika företagens hemsidor för att där läsa mer innan du bestämmer dig för att ansöka. Allt detta kan dessutom göras i lugn och ro hemma vid din egen dator, utan att du blir stressad med olika typer av erbjudanden och liknande.

Jämförelsetjänster är i allmänhet väldigt nyttiga att använda sig av när du ska välja långivare. Vår tjänst finns helt enkelt till för att leda dig på rätt väg i det som är dagens stora lånedjungel. Med hjälp av filter- eller sökfunktionen kan du själv styra hur resultatet ser ut och vilka kriterier som ska prioriteras upp eller ned. Det är därför en bra idé att göra lite förberedande arbete innan du använder tjänsten, för att du ska ha full koll på vad du själv tycker är viktigast i det lån du vill söka.

Jämförelseverktyget är också extra viktigt i och med att alla låneföretagen hemskt gärna vill ha dig som kund. Du är priset de vill vinna och det kan därför vara svårt att på egen hand avgöra vad som stämmer och vad som inte stämmer på deras respektive hemsidor. Med hjälp av jämförelseverktyget får du en mer oberoende bild av de olika lånealternativen, dessutom med större fokus på det som egentligen är viktigast när du letar snabblån: Vad de faktiskt kostar och hur länge du måste betala, om de använder UC för kreditupplysning eller om du får lov att låna trots betalningsanmärkningar.

I den kommande delen av den här artikeln finns också en hel del matnyttiga tips som gäller lån vid olika stora summor som vi valt att dela med oss av för att du ska kunna göra ett mer informerat låneval. Vad bör du egentligen tänka på när du vill låna 1000 kronor respektive 30 000 kronor? Finns det några stora skillnader att ha i åtanke och vad gäller specifikt för smslån men inte vanliga privatlån? Vår jämförelsetjänst kan vara nyckeln till att hitta rätt snabblån för just dig och din situation, så använd den väl och fatta därefter ditt lånebeslut.

Låna 1000 kr

Att låna 1000 kr är inte särskilt mycket, utan ett så kallat mikrolån. Faktum är att det inte ens går att ta ett vanligt privatlån på en så liten summa idag, varför smslån blir det enda alternativet om du behöver låna ett så litet belopp.Många, för att inte säga de flesta, låneföretag erbjuder idag gratis lån första gången du som låntagare använder deras tjänster. Detta är en väldigt bra grej att utnyttja vid lån på så små summor som 1000 kronor, eftersom lånet då blir helt gratis så länge du betalar tillbaka hela summan i tid. Skulle du misslyckas med återbetalning i tid kommer däremot räntan att räknas på hela löptiden, från dag ett, vilket kan bli väldigt dyrt med tanke på den låga lånesumman. Oavsett hur mycket du lånar är det ju dock viktigt att du är säker på att du kan betala tillbaka lånet på utlovad tid, annars blir vilket lån som helst dyrt. Så, så länge du lånar och betalar tillbaka med omsorg bör en förlängning av ett så här litet lån inte bli nödvändigt.

Tänk alltså på att:

 • Utnyttja förstagångserbjudanden där avgifter på lånet saknas.
 • Betala tillbaka i tid.
 • Inte skjuta upp förfallodatumet för så här små lån, eftersom de då blir onödigt dyra.
 • Inte låna så här små summor med en längre återbetalningstid än en månad, då det blir betydligt dyrare att betala tillbaka ett sådant här lån över flera månader.

Bara låna om du vet att du kan betala i tid, då du annars får betala ränta på hela löptiden oavsett om lånet var gratis från början.

Låna 2000 kr

Att låna 2000 kr är fortfarande en väldigt låg summa att låna, och precis som i fallet med lån på 1000 kronor ligger det under den undre gränsen för vanliga privatlån. Smslån är alltså ditt enda alternativ, och du bör tänka på samma saker som om du skulle låna 1000 kronor. När det gäller 2000 kronors-lån finns det dock några saker som skiljer sig från de lån som är mindre än så. Om du  till exempel vet att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet inom en månad kan det vara billigare att redan från början ta ett lån med två till tre månaders betalningstid istället för en, än att förlänga ett lån du inte kommer kunna betala tillbaka. Det kan också – om du inte har möjlighet att ta ett gratislån – vara billigare att ta ett privatlån på 3000 kronor än ett smslån på 2000 kronor.

Tänk alltså på att:

 • Utnyttja förstagångserbjudanden där avgifter på lånet saknas.
 • Betala tillbaka i tid.
 • Inte skjuta upp förfallodatumet för så här små lån, eftersom de då blir väldigt dyra. Välj hellre en något längre betalningsperiod från början om du vet att du inte kommer kunna betala tillbaka i tid. Men balansen måste finnas, löptiden får inte heller bli onödigt lång i relation till lånesumman.
 • Bara låna om du vet att du kan betala i tid, då du annars får betala ränta på hela löptiden oavsett om lånet var gratis från början.
 • Överväga om det blir billigare för dig i längden att ta ett privatlån på 3000 kronor än ett smslån på 2000 kronor.

Låna 3000 kr

3000 kronor är lite av en magisk gräns när det gäller lån. Det är fortfarande en liten summa pengar, så en löptid på mer än tre månader är aldrig att rekommendera. Däremot är det en summa där alternativet som kallas för litet privatlån kan bli aktuellt istället för ett smslån. Gemensamt för de flesta små privatlån är dock att betalningstiden ofta löper över minst ett år, någonting som är ganska orimligt när det gäller ett lån på endast 3000 kronor. Ju längre löptid, desto högre kommer den totala räntekostnaden för lånet i fråga bli. Dessutom tillåter ett litet privatlån inte att du får pengarna lika snabbt som vid till exempel ett smslån med direkt utbetalning.

Tänk alltså på att:

 • Utnyttja förstagångserbjudanden där avgifter på lånet saknas.
 • Betala tillbaka i tid.
 • Inte skjuta upp förfallodatumet för så här små lån, eftersom de då blir onödigt dyra.
 • Bara låna om du vet att du kan betala i tid, då du annars får betala ränta på hela löptiden oavsett om lånet var gratis från början.
 • Överväga om det blir billigare för dig i längden att ta ett litet privatlån än ett smslån.

Om du tar smslån, leta efter ett med direkt utbetalning för att få pengarna extra snabbt.

Låna 4000 kr

När du ska låna 4000 kronor handlar det fortfarande om ett mikrolån, trots att 4000 kronor kan vara tufft att betala tillbaka på bara fyra veckor. Det är en god idé att överväga en längre löptid på två till tre månader för att inte riskera att inte kunna betala tillbaka lånet i tid. Det blir ofta billigare för dig att välja en längre löptid redan från början än att behöva förlänga lånet i efterhand. Olika långivare har olika upplägg vad gäller återbetalning över mer än en månad: Vissa vill att du betalar lite varje månad medan andra föredrar att hela beloppet betalas tillbaka när tiden löpt ut. Precis som med 3000 kronor kan du ta ett litet privatlån istället för ett smslån för den här summan. Ett annat tips är att jämföra lån på 4000 kronor med lån på exempelvis 6000 kronor, eftersom vissa privatlån på högre summor blir billigare än ett litet smslån i slutändan.

Tänk alltså på att:

 • Betala tillbaka i tid.
 • Inte skjuta upp förfallodatumet för så här små lån, eftersom de då blir onödigt dyra. Välj hellre en något längre betalningsperiod från början om du vet med dig att du inte kommer kunna betala tillbaka i tid.
 • Kontrollera om din ekonomi klarar av en delbetalning eller om du hellre ska betala allt i en klumpsumma vid betalningsperioden slut.

Överväga om det blir billigare för dig i längden att ta ett litet privatlån än ett smslån.

Låna 5000 kr

5000 kronor är hos många långivare den övre gränsen för så kallade mikrolån. Alla lån större än dessa anses vara ganska normala, särskilt när det gäller smslån där högre summor sällan är vad som ansöks för. Å andra sidan anses 5000 kronor fortfarande vara ett väldigt litet lån i bankvärlden.

Om du behöver låna 5000 kronor kan ett vanligt privatlån bli betydligt billigare än ett smslån, eftersom privatlån har mycket rimligare årsräntor än vad snabblån har. Få personer har däremot möjlighet att betala tillbaka 5000 kronor på bara en eller två månader, så det gäller också att räkna ut exakt hur många månader du behöver för att kunna betala tillbaka hela lånesumman, plus eventuella kostnader.

Tänk alltså på att:

 • Betala tillbaka i tid.
 • Räkna ut hur många månader du behöver ha på dig för att betala tillbaka lånet och välja löptid därefter.
 • Överväga att ta ett vanligt privatlån istället för ett smslån, eftersom de har rimligare årsräntor.
 • Varken överskatta eller underskatta din egen betalningsförmåga när du väljer återbetalningstid. 5000 kronor är fortfarande ganska lite pengar, men kan trots det vara svårt att betala tillbaka snabbt.

Låna 10 000 kr

När du överväger att låna 10 000 kr via smslån bör du vara väldigt försiktig. Ju högre beloppen blir, desto längre tid kommer det rimligtvis ta för dig att kunna betala tillbaka. Och ju längre betalningstid du behöver, desto dyrare kommer lånet kunna bli. Enligt den nya lagen kan högkostnadskrediter inte överstiga kostnadstaket på 100%, men för ett lån på 10 000 kronor innebär 100% fortfarande en hel del pengar. Överväg att ta ett privatlån istället för ett smslån och se över alla olika alternativ noga.

Att betala tillbaka 10 000 kronor på bara två till tre månader är svårt för många, men har du möjlighet att göra det är det självklart en god idé att välja ett sådant alternativ. Annars kan det vara bättre att välja en ettårsplan, då dessa kan vara billigare än många fyramånadersplaner eller liknande. Löptider på över ett år är ganska orimliga när det gäller 10 000 kronor, eftersom det är en summa de flesta klarar av att betala av på under tolv månader. Dock kommer den höga räntan som är vanlig vid smslån att göra ett lån på 10 000 kronor onödigt dyrt om du väljer en löptid på ett år.

Tänk alltså på att:

 • Betala tillbaka i tid.
 • Välja en betalningsplan som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar. Överväg en längre återbetalningsplan om du inte kan betala tillbaka allt i snabbare än på tre månader, då det ofta blir billigare.
 • Vid längre återbetalningsplaner bör du dock vara uppmärksam på om kostnaderna är försvarbara gentemot den lånade summan, eftersom många snabblån på större summor pengar som betalas tillbaka över lång tid har mycket hög ränta.
 • Räkna ut exakt hur dyrt lånet i fråga kommer bli.
 • Överväga om det blir billigare med ett privatlån än ett smslån.

Låna 20 000 kr

Ett lån på 20 000 kronor är uppenbarligen inte längre något litet lån och bör därför inte behandlas som ett sådant. Om kostnadstaket på 100% nås för ett sådant här lån kan det resultera i att du behöver betala hela 40 000 totalt istället för de 20 000 kronorna du lånade från början, så det är viktigt att du noggrant går igenom och jämför alla alternativ.

När det gäller löptiden för sådana här lån är det nästan inga låneföretag som erbjuder en kortare period än sex månader, vilket förstås är rimligt med tanke på att summan är ganska stor. Det finns dock både snabblån och privatlån för att låna 20 000 kronor, men snabblånen har väldigt sällan några bra villkor vid högre summor där löptiden förlängs. Du bör alltså se över vilka alternativ för privatlån som finns och sedan välja ett lån som passar dina förutsättningar.

Undvik helst smslån vid en sådan här summa helt och hållet, eftersom dessa typer av lån blir onödigt dyra. Har du betalningsanmärkningar och därför föredrar smslån utan UC kan du alltså behöva tänka om. Det finns vissa långivare som lånar ut 20 000 kronor också till dig med betalningsanmärkningar, men nästan inga som erbjuder lån utan UC. Ett alternativ kan vara att använda dig av en låneförmedlare som kan hjälpa dig att få en okej ränta trots din ekonomiska situation, och som dessutom bara tar ut en UC trots att denne kontaktar flera olika långivare.

Tänk alltså på att:

 • Betala tillbaka i tid.
 • Välja en betalningsplan som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar. Vid stora summor är en längre betalningsplan att föredra i och med att det ökar dina chanser att klara av att betala tillbaka lånet i tid.
 • Inte ta ett smslån på så här stora summor, då de är onödigt dyra och det ofta finns betydligt bättre alternativ, som till exempel privatlån. Snabblån bör inte heller tas om löptiden kommer vara längre än 90 dagar, vilket den garanterat är när du lånar 20 000 kronor.

Överväga att använda en låneförmedlare för att få hjälp att hitta ett billigt lån, då dessa endast tar ut en UC och dessutom har möjlighet att hitta bra räntor för dig.

Låna 30 000 kr

Precis som med 20 000 kronor ses 30 000 kronor som en väldigt hög summa när det gäller smslån och en rekommendation är att, om det är möjligt, hellre ta ett privatlån eftersom det kommer bli betydligt billigare för dig i längden. Väljer du att ändå ta ett smslån bör du jämföra de olika alternativen noggrant, eftersom många låneföretags räntor blir onödigt höga vid dessa typer av lån. I det tidigare räkneexemplet lånade Stina 30 000 kronor under ett års löptid och fick en total lånekostnad på över 5000 kronor eftersom räntan låg på hela 29%. Trots att det bara är ett räkneexempel visar det tydligt hur den höga räntan påverkar dina lånekostnader över längre och större snabblån.

Precis som i fallet med 20 000 kronor kan det också vara en god idé att överväga att använda dig av en låneförmedlare för att hitta ett lån med förmånligare ränta, särskilt om du har en något sämre ekonomisk situation. Låneförmedlare har som nämnts tidigare större möjlighet att hitta ett lån med en bra ränta till dig, samtidigt som de bara tar ut en enda kreditupplysning med UC.

Tänk alltså på att:

 • Betala tillbaka i tid.
 • Välja en betalningsplan som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar. Vid stora summor är en längre betalningsplan att föredra i och med att det ökar dina chanser att klara av att betala tillbaka lånet i tid.
 • Inte ta ett smslån på så här stora summor, då de är onödigt dyra och det ofta finns betydligt bättre alternativ, som till exempel privatlån. Snabblån bör inte heller tas om löptiden kommer vara längre än 90 dagar, vilket den garanterat är när du blir beviljad att låna 30 000 kr.

Överväga att använda en låneförmedlare för att få hjälp att hitta ett billigt lån, då dessa endast tar ut en UC och dessutom har möjlighet att hitta bra räntor för dig.

SMSlån kan fungera som ett kreditkort på nätet

En jämförelse man kan göra är den mellan smslån och kreditkort. Kreditkort erbjuder ofta en räntefri period på upp till två månader. Som ny kund hos många långivare kan du också ta ett smslån helt gratis, oftast de första trettio dagarna. Med kreditkort kan du ofta dela upp din återbetalning eller betala av hela summan på en gång. När du jämför olika smslån är detta någonting du kan välja mellan när det gäller dem också. Det finns några långivare som erbjuder delbetalning också av mindre snabblån.

Snabblån kan vara bättre alternativ än kreditkort i många situationer. När oförberedda utgifter dyker upp kan det till exempel vara en effektivare lösning än att använda ett kreditkort. Du kan få pengarna omgående och därmed har du en snabb lösning på ditt problem. En annan situation då ett snabblån kan vara att föredra framför att handla på kredit är vid större utgifter där du redan innan vet hur mycket pengar som kommer behövas. Vid sådana utgifter kan du medvetet och detaljerat planera ditt lån och därmed hitta ett snabblån som blir billigare än att handla på kredit.

Onlinekrediter är som kontokrediter fast online

Om smslån känns som ett sämre alternativ men du inte har tillgång till ett kreditkort kan du också istället överväga att använda dig av onlinekrediter, vilket är detsamma som kontokrediter men på nätet. Med onlinekrediter blir löptiden inte fast, utan flexibel och du kan därmed fortsätta låna så länge kreditbeloppet inte överstigs. Till skillnad från med vanliga kreditkort behöver du inte heller kontakta någon bank för att skaffa onlinekrediter, utan kan göra detta genom en ansökan på nätet. Du får heller inget kort att sköta dina köp med, utan använder dig av mobilen, datorn eller en surfplatta när du vill göra en transaktion.

De flesta bolag som beviljar onlinekrediter tar inte ut någon UC och du behöver bara betala ränta för den kredit du faktiskt har använt. Du måste också amortera ett visst belopp varje månad för all använd kredit, men du är fri att betala tillbaka mer än minimum också vilket gör att onlinekrediter kan vara bättre för dig rent ekonomiskt. Särskilt om du ofta genomför flera små smslån eller överväger att göra någonting liknande kan onlinekrediter vara en mycket bättre väg att gå, eftersom du bara behöver betala för pengarna du faktiskt använder. På ett vanligt lån betalar du ju den överenskomna räntan under hela den fasta löptiden.

snabblån

Kreditkort kan vara ett alternativ

Om du däremot känner dig skeptiskt inställd gentemot snabblån av alla slag kan det bättre och tryggare alternativet självklart vara att istället införskaffa ett kreditkort.  Rent generellt är kreditkort billigare än smslån i längden.

Med kreditkort samlas alla dina månadsköp på en faktura istället för att de dras direkt från ditt konto och du får sedan möjligheten att vid månadsskiftet välja att betala hela summan eller börja delbetala. Vid betalning av hela månadens summa på en gång påförs aldrig någon ränta, men om du väljer att börja delbetala kommer en ränta att läggas till. Detta kan jämföras med hur du hos många låneföretag kan få ett gratislån första gången du lånar, så länge du betalar tillbaka under överenskommen tid. Väljer du att istället förlänga lånet påförs en ränta. Skillnaden är dock att en ränta på ett förlängt smslån alltid räknas på hela löptiden, vilket gör att lånet kan bli väldigt dyrt. Dessutom är räntan på kreditkort ofta mycket lägre än den för smslån.

Kreditkort ger dig bonusar

Många kreditkort kommer också med andra fördelar, som olika typer av bonussystem eller reseskydd. Dessa saknas uppenbarligen när du tar ett snabblån. Och medan snabblån och smslån kan vara en bra lösning vid oförutsedda utgifter eller större, planerade inköp, funkar kreditkort allra bäst när du inte vet riktigt hur mycket eller när du faktiskt behöver låna. Det blir som att ha en extra buffert varje månad, redo att använda om oförutsedda utgifter skulle uppstå, men utan att det kostar någonting om du inte behöver använda krediten. Kreditkort är helt enkelt en mycket flexiblare, och många gånger billigare, lösning än vad smslån är i längden.

Kreditkortet behöver heller inte skada din kreditvänlighet om du använder det på ett ansvarsfullt sätt, eftersom det inte ses som multipla lån på samma sätt som smslån. Banker tenderar att vara mer accepterande gentemot kreditkortsanvändande än lånande via sms.

I jämförelse med onlinekrediter är skillnaden inte så stor, men kreditkortet kan du använda också utanför nätet vilket självklart underlättar vid många typer av inköp. Onlinekrediter är bundna till din dator, mobil eller surfplatta, vilket kan förhindra att de kan användas i alla typer av oförutsedda situationer. Ett kreditkort kan du istället alltid ha med dig i fickan, redo för användning om du en dag skulle behöva det.
Läs mer om kreditkort.

Många lån kan du delbetala på

Alternativet att delbetala av ett lån istället för att betala i klumpsumma finns hos många långivare. När det gäller snabblån är det dock något svårare att hitta ett företag som går med på delbetalning, eftersom snabblån ofta har just en snabb återbetalningstid på max 90 dagar och dessutom vanligtvis består av väldigt små summor. Men det går att hitta företag som accepterar delbetalning vid vissa lån om du letar noga, eller om du lånar mer pengar än vad som är vanligt vid snabblån.

Det finns dock några saker du bör tänka på vid delbetalning av snabblån. Dels kommer den månatliga summan bli högre ju kortare betalningstid du har på ditt lån. Rent praktiskt innebär ju en delbetalning att du delar upp totalsumman på den tid du har att betala tillbaka, och 10 delat med 2 är större än 10 delat med 3. Å andra sidan ökar totalkostnaden för lånet ju längre återbetalningstid du har, eftersom du måste betala ränta för ditt lån. Ofta finns det också månatliga aviavgifter att ta med i beräkningen vid delbetalning. En annan sak att ha i åtanke är att, även om delbetalningar kan bli dyra i vissa situationer är de en god lösning om du inte tror dig kunna betala tillbaka hela lånesumman. Det är alltid bättre att du gör upp en rimlig delbetalningsplan än att du överskattar din egen betalningsförmåga, eftersom du annars riskerar att inte kunna betala tillbaka lånet i tid.

Om du får och har den ekonomiska möjligheten att betala av hela lånet på en gång är detta alltid den bättre lösningen, då det minskar de totala kostnaderna avsevärt. Gör du det dessutom redan första månaden vid mindre lån behöver du ofta inte ens betala ränta eller någon startavgift på ditt lån. När det gäller större summor blir att delbetala genom amorteringar självklart den logiska betalningsmetoden, men då regleras ofta också årsräntan. När det gäller just smslån gäller det dock att hålla lite koll på detta, eftersom räntan för större lån inte alltid är jättemycket mindre än den för mindre lån. I sådana fall är det mycket bättre att du tar ett privatlån med bättre ränta och möjlighet att delbetala under hela löptiden.

Var ärlig mot dig själv innan du lånar, behöver du pengarna?

Till sist, har du rannsakat dig själv riktigt noga? Behöver du verkligen låna pengar snabbt online, eller klarar du dig i själva verket utan pengarna just nu? Kan du kanske låna av en bekant istället för att ta ett smslån på en mindre summa?

Oavsett vad du väljer att göra behöver lånade pengar alltid betalas tillbaka, och oftast med ränta. Det gäller att du är helt säker på ditt val innan du bestämmer dig. Ha is i magen och fall inte för frestelsen med snabblån bara för att de innebär snabba pengar in på kontot, om du inte är hundra procent säker på att du kommer klara av utgiften längre fram. Ställ raka frågor till dig själv och svara ärligt på dem för att ta reda på hur din situation egentligen ser ut. Exempel på frågor du kan fundera över är:

 • Hur hög ränta och hur stora avgifter kan du tänka dig att betala för ditt lån?
 • Om du ska låna 5000 kronor, känns det rimligt för dig att betala en räntekostnad på över 1000 kronor?
 • Om du ska låna bara 1000 kronor, är det rimligt att du hinner betala tillbaka hela summan inom två till fyra veckor eller behöver du mer tid än så?
 • Om din tänkta lånesumma ligger på gränsen till ett litet privatlån, kan det då vara en bättre idé att ta ett sådant än att låna på sms?
 • Föredrar du att delbetala eller vill du hellre betala hela kostnaden i en klumpsumma?
 • Är det rätt tidpunkt för dig att låna pengar just nu? Har du andra lån du redan betalar av på, eller är du skyldig någon du känner pengar?
 • Har ditt lånande blivit ett mönster i slutet av varje månad? Kan det vara så att din ekonomi behöver en större förändring som ett lån just nu inte kan lösa?
 • Lånar du bara för att kunna impulsköpa någonting du fastnat för? Är det en ren impuls som har drivit dig till att överväga att ta ett snabblån?

Om du anser dig i behov av att låna pengar och vill göra det på ett snabbt, smidigt och effektivt sätt kan du därefter börja jämföra olika snabblån. Gå alltid igenom din ekonomi mycket noga, se över hur och när du kan betala tillbaka lånet och undersök hur lång löptid du kan behöva för ditt lån.

Ansök om smslån och snabblån genom våra jämförelsetjänster idag

Som nämnts genomgående i den här artikeln är det viktigt att du gör ordentliga jämförelser innan du tar ett snabblån via exempelvis sms. Det är minst sagt en lånedjungel där ute, och om du inte lär känna terrängen ordentligt kommer du garanterat gå vilse. Genom att använda våra jämförelsetjänster idag kan du sedan ansöka om smålån online på ett välinformerat och ansvarsfullt vis, utan att behöva känna ånger i efterhand.

Efter att ha gått igenom din ekonomi med lupp och utvärderat din situation enligt våra rekommendationer bör du ha kunnat urskilja några lånekriterier du anser vara extra viktiga för dig. Genom att i vårt jämförelseverktyg fokusera på dessa kriterier kan du på ett överskådligt sätt se alla alternativ som skulle kunna passa dig. När du har minskat antalet intressanta långivare till några stycken som alla erbjuder det du letar efter är det dags att sätta sig in i detaljerna.

Klicka dig in på de olika låneföretagens hemsidor för att hitta mer information och läsa på ytterligare om hur lånet du är intresserad av ser ut och vad det innebär för dig rent praktiskt. Du kan till exempel börja med att gå igenom följande punkter, för att sedan fylla på efterhand du kommer att tänka på saker:

 • Räkna ut vad din exakta räntekostnad skulle bli för de olika alternativen du har hittat, och om du ska delbetala lånet räkna ut hur mycket din månatliga kostnad blir.
 • Är lånekostnaden rimlig sedd i relation till summan du faktiskt lånar, eller är lånekostnaden alldeles för hög för att lånet ska kännas försvarbart?
 • Har du några betalningsanmärkningar idag och finns det någon långivare som kan erbjuda dig ett lån trots detta?
 • Finns det några erbjudanden, till exempel gratis eller räntefri första månad, som du kan utnyttja?Finns erbjudandet i fråga hos alla alternativen du hittat eller bara hos några?
 • Använder de sig av UC eller inte och hur kan det eventuellt påverka dig längre fram i livet?
 • Om inget alternativ känns helt rätt, finns det något kriterium du kan tänka dig att stryka på foten för?

Baserat på detta kan du sedan besluta dig om vilket lånealternativ du ska välja och därefter låna pengar utan att känna dig orolig över om du har fattat rätt beslut eller inte. Väljer du ett alternativ med direkt utbetalning där du har samma bank som långivaren kommer dina pengar sättas in inom några minuter eller någon timme. När pengarna kommit kan du genomföra dina planer med vetskapen om att du inte kommer ha några problem med att betala tillbaka ditt lån längre fram, eftersom du har gjort en ordentlig jämförelse innan du fattat ditt ekonomiska beslut.