Type to search

Skatteåterbäring 2019 – så får du pengarna snabbast!

Share

Skatteåterbäring 2019 är något som de allra flesta människor går och väntar på. Hela året har man jobbat och förhoppningsvis får man tillbaka pengar från det du har betalat i skatt. Alla har dock olika förutsättningar och det innebär att du kan både få tillbaka pengar samtidigt som du kan behöva betala pengar. Samtidigt är det inte positivt i allas ögon att få skatteåterbäring. Läs mer om det längre ner i artikeln.

Vissa får väldigt mycket pengar och andra kan behöva betala tillbaka, då för lite skatt har dragits. När våren börjar närma sig sitter många som på nålar och väntar på att deklarationen ska komma in för att man ska få veta vad som gäller. Men när är det egentligen man kan se skatteåterbäringen och när kommer pengarna in på kontot?När kommer skatteåterbäringen 2019?

 • Deklarera online senast den 2 april och få skatteåterbäringen utbetald 9 – 12 april 2019
 • Deklarera online efter den 3 april och få skatteåterbäringen utbetald 4 – 7 juni
 • Deklarera via papper och få skatteåterbäringen utbetald 6 – 9 augusti

Varje år förändras datumet för när skatteåterbäringen kommer, vilket gör att det är svårt att ha koll på när skatteåterbäringen kommer. Under 2019 finns det ett flertal datum som du behöver ha koll på om du vill få dina pengar så snabbt som möjligt, eller om du ska behöva planera för att betala tillbaka.

Förväntar du dig att få skatteåterbäring 2019 så är det bra om du deklarerar så fort som möjligt. Det snabbaste och enklaste sättet är att deklarera via internet och det kan du göra via både hemsida och en applikation som du laddar ner. I vissa fall kan man behöva göra ändringar i deklarationen, men behövs det inga så kan du räkna med att ha pengarna på kontot så snabbt som i april. Vill du ha din skatteåterbäring i april måste du se till att deklarera senast den 2 april.

Utbetalningar sker i lite olika omgångar, vilket är helt normalt. Den absolut första utbetalningen sker mellan den 9 och den 12 april. Har du gjort deklarationen och skickat in den innan den 2 april så är det i denna omgång som din utbetalning sker. Har du deklarerat senare eller behövt göra ändringar av olika slag så kommer du att få vänta betydligt längre. Den andra utbetalningen sker nämligen inte förrän den 4 till den 7 juni. För den som deklarerar via papper sker utbetalningen senare än så. Räkna med skatteåterbäring i augusti istället, mellan den 6-9 augusti är vanligt.

Skatteåterbäring 2019 - få dina pengar innan påsk

 • Deklarera online senast den 2 april och få skatteåterbäringen utbetald 9 – 12 april 2019

Man strävar vanligtvis efter att få sina pengar så snabbt som möjligt, men då gäller det att ha koll på alla datum och att deklarera i tid. För att du ska vara säker på att få dina pengar innan påsk behöver du deklarera innan den 2 april. Detta gäller oavsett om du har en digital brevlåda eller inte. Det bästa är att du deklarerar så fort som du bara kan. Om du vet med dig att du inte behöver ändra något är det bara att deklarera på en gång och sedan kan du bara luta dig tillbaka och vänta på din skatteåterbäring.Vad ska man göra med pengarna från skatteåterbäringen?

Vårt tips: 
Använd skatteåterbäringen till att starta ett fondsparande.
Öppna enkelt ett Investeringssparkonto hos Avanza bank och kom igång på 3 minuter!

Har du turen och får pengar tillbaka? Grattis! Förhoppningsvis har du nu fått en riktigt ordentlig summa som du kan göra något riktigt roligt för. Många människor har redan tidigt börjat planera vad skatteåterbäringen ska användas till, medan andra velar och kanske spontant använder upp dom.

Vill du ha ett riktigt bra tips på vad du bör använda skatteåterbäringen till? Bra, för vi tycker nämligen att det är en mycket god idé att investera pengarna i fonder eller börja bygga på ett riktigt bra sparkonto inför framtiden. Alla människor bör ha ett regelbundet sparande av något slag. Om man inte sparar inför något speciellt som ligger inom den närmaste framtiden är det alltid bra att ha pengar till pensionen. Alldeles för få människor förlitar sig på den allmänna pensionen, men det är faktiskt inte lika många som i verkligheten lyckas leva på den.

Investera skatteåterbäringen i fonder och aktier

Att spara i fonder är betydligt mycket enklare än vad man tror. Fondmarknaden har blivit så populär så att privatpersoner nu kan gå från noviser till riktiga experter på bara några minuter. För att komma igång kan du öppna ett ISK konto i din egna bank eller så väljer du en annan, fristående bank, som riktar in sig på sparande. Avanza är ett utmärkt exempel på en sådan. Här kan du öppna ett gratis sparkonto eller ett ISK för att direkt börja investera i fonder. Fördelen med fonder är att risken är utspridd i flera olika värdepapper. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti när det kommer till att investera i fonder. Även om den är låg så finns det fortfarande en risk som man behöver ha förståelse för. Vill du vara på den säkra sidan så ska du välja så låg risk som möjligt, t.ex. 2/5 eller 3/5. Majoriteten av alla ISK konton har en insättningsgaranti vilket skyddar dina pengar om banken skulle gå i konkurs.

Att spara pengar eller investera pengar är naturligtvis väldigt bra, men det är inte alla som vill lägga sin skatteåterbäring på just detta. Du kan använda pengar till att resa, ha ett roligare sommarlov med barnen, hitta på underhållande aktiviteter eller kanske till och med spara undan till att köpa en ny bil. Vad du använder pengarna till beror naturligtvis på vilka värderingar och behov som du har i din vardag. Har man redan ett bra månadssparande så kanske man hellre vill spendera pengarna på något annat kul.

Skatteåterbäring 2019

Tips på bästa avdragen i din deklaration

Visste du om att du faktiskt kan göra riktigt många (och riktigt bra) avdrag på din deklaration. Tyvärr är det många som inte är medvetna om detta och därför går miste om en hel del avdrag som man kan tjäna riktigt gott på. Vi har listat 16 av de absolut bästa avdragen som du kan göra och som du bara inte får missa att ta tag i!

 • Du kan få skatteavdrag på dina lån. Detta kallas för ränteavdrag.
 • Du kan göra avdrag för räntekompensation om du har löst ett bundet lån i förtid.
 • Använd dig av RUT- och ROT-avdrag för hushållsnära tjänster
 • Om du har sålt värdepapper och gått i vinst, samtidigt som du har sålt och gått med förlust så kan du kvitta förlustbeloppet och minska skatten.
 • Gör skatteavdrag på din dator, mobil eller surfplatta om den använd i tjänsten.
 • Tar du cykeln till jobbet kan du få 250 kronor per år för dina cykelkostnader
 • Har du utgifter över 10 000 kronor för att du åker kommunalt till jobbet? Då kan du dra av detta på deklarationen.
 • Om du inte har någon pensionsrätt på din arbetsplats och istället sparar privat till pensionen kan du ha rätt till ett avdrag på 35 % av din årsinkomst.
 • Du kan få ett avdrag för kostnader när du söker jobb, t.ex. kostnader för resor till och från intervjuer eller brevpapper för ditt cv.
 • Om du har sålt en bostad
 • Du kan få avdrag om du har din arbetsplats i hemmet
 • Använder du din egen bil på arbetsplatsen kan du få avdrag på parkeringskostnader
 • Om du hyr ut din bostad har du rätt till avdrag för detta.
 • Tar du mopeden till arbetet och har en reskostnad på över 10 000 kronor om året har du rätt att göra avdrag.
 • Människor med funktionshinder har rätt till avdrag för resor till och från arbetet
 • Inköp av skyddsutrustning eller skyddskläder som du enbart använder i tjänsten kan du göra ett avdrag på.

Kanske har du hört talas om några av dessa avdrag, eller så har du inte hört talas om något av dem. Huvudsaken är att du nu är helt medveten om när du har rätt att göra ett avdrag. Det finns så klart många andra situationer som gör att du kan göra ett avdrag. På internet finner du långa listor om hur du kan få ut mer av din deklaration. Det är viktigt att komma ihåg att om du gör ett tillägg eller ändrar i deklarationen behöver du vara beredd på att få en senare utbetalning.

Vad är skatteåterbäring för något?

För de allra flesta är skatteåterbäringen något positivt, men man ska inte ta för givet att man alltid får pengar tillbaka. Det kan likaväl vara så att man istället behöver betala in skatt istället.

Pengar tillbaka eller pengar att betala in, men vad är egentligen skatteåterbäring? Det enklaste sättet att förklara det på är att säga att de skattepengar som du möjligtvis får tillbaka, egentligen bara är ett överskott av den skatt som du har betalat in under föregående år. Du kanske har jobbat mycket och arbetsgivaren har dragit av alldeles för mycket skatt varje månad. När deklarationen är klar för året så kommer detta att synas och då får du alltså tillbaka överskottet i form av skatteåterbäring. Det är alltså inte pengar du får som en belöning av Skatteverket eller staten. Det är helt enkelt dina egna pengar som kommer tillbaka till dig efter att du i princip har lånat ut dessa. Det innebär att om du är duktig på att förvalta ditt kapital så är det bättre att skatta lagom mycket under året så du får ut så mycket pengar som möjligt vid t.ex. varje lön istället för att få pengarna senare vid en skatteåterbäring.

Återigen är det viktigt att komma ihåg att det även kan gå åt andra hållet. Har du arbetat och betalat in för lite  skatt eller haft en arbetsgivare som har dragit för lite skatt så kan du behöva vara skyldig att betala tillbaka. Detta är således ingen bestraffning på något sätt, utan handlar helt enkelt om att du under året har betalat in för lite. Du behöver alltså “fylla på” så att du har satt in det exakta beloppet som du ska ha betalat.

Viktiga datum för skatteåterbäringen 2019

För att du ska få pengarna i tid och så som du önskar måste du ha koll på vilka datum som gäller. Här nedan har vi listat de datum som absolut är viktigast för skatteåterbäring 2019.

 • 31 jan – Den 31 januari behöver alla kontrolluppgifter gällande dina inkomster för 2018 ha kommit in till Skatteverket. Det är bland annat banker och arbetsgivare som ska skicka in kontrolluppgifter. Är du egen företagare är det du själv eller din revisor som skickar in detta.
 • 1 mars – Vill du ha möjlighet att få pengarna utbetalt snabbare så ska du skaffa en digital brevlåda. Brevlådan ska du ha skaffat dig innan den 1 mars om du vill ha tillgång till pengarna innan påsk.
 • 13 mars – Har du skaffat dig en digital brevlådan kommer du nu att få din deklaration utskickad.
 • 19 mars – Deklarationen hos skatteverket är öppet för alla.
 • 2 april – Den 2 april är ett viktigt datum. Vill du ha pengarna innan påsk behöver du ha sett till deklarera innan detta datum. Du får dock endast pengarna tidigare om du inte behöver göra några ändringar eller tillägg i deklarationen.
 • 9-12 april – Den första utbetalningen sker nu och det är endast för de personer som har deklarerat digitalt via hemsidan eller appen.
 • 2 maj – Du måste se till att deklarera innan den andra maj. Gör du inte det så kommer du att få en förseningsavgift. Avgiften kan vara ett tufft slag för den som inte är beredd på det.
 • 4-7 juni – Skatteverket börjar nu att skicka ut pengarna.

Vart hittar jag min inkomstdeklaration?

Snart är det dags att deklarera och det enklaste sättet att gå tillväga är att deklarera digitalt online med hjälp av ett bankID. Använder du dig av appen kommer du direkt att få information om hur du ska gå tillväga för att deklarera och kontrollera din inkomstdeklaration. Går du in via hemsidan kan det se lite knepigare ut. Till att börja med måste du vänta till den 19 mars innan den så kallade  Inkomstdeklaration 1 har öppnat. När tjänsten har öppnat loggar du in på Skatteverket med hjälp av ditt bankID. Välj e-tjänst Inkomstdeklaration 1 innan du loggar in. Nu ska du ha fått upp en ruta där du väljer hur du vill logga in. Eftersom det är många som kommer vilja ta sig en titt på deklarationen under denna period kan det ibland vara så att hemsidan inte fungerar riktigt som den ska. Det kan bli en överbelastning som gör att du inte kommer in när du önskar. Oroa dig dock inte. Det brukar inte ta lång tid innan hemsidan är igång igen och du kan komma in på inkomstdeklarationen.

När behöver inkomstdeklarationen vara inlämnad?

När du väljer att lämna in din deklaration är egentligen ditt eget val, men du ska veta att det finns fördelar med att lämna in den i tid och konsekvenser med att lämna in den för sent. Ibland kan det vara så att man deklarerar i tid, men att du te.x har glömt att anmäla ditt bankkonto till Skatteverket. Uppstår en sådan situation ska du försöka att anmäla så snabbt som möjligt. Då kan du åtminstone vara säker på att du får pengarna, men då troligtvis i augusti vilket är den senare utbetalningsperioden.

Din inkomstdeklaration behöver annars senaste vara inne den 2 maj. Du kan deklarera på flera olika sätt idag. De flesta väljer att deklarera digitalt via Skatteverkets app eller deras hemsida och du använder du dig bara av ditt vanliga bankID. Har du inte möjlighet att deklarera via ditt internet kan du istället deklarera via sms. Detta är något som var mycket populärt för några år sedan innan bankid blev en möjlighet. Utöver detta går det även bra att deklarera på papper, men detta är något som då kommer att ta längre tid. Dina pengar betalas ut mycket senare än om du gör det digitalt.

Det är inte alla människor som behöver deklarera. Det är endast om du får hem en deklaration som du ska deklarera och godkänna den. Barn eller människor som inte har haft en högre inkomst än 19 247 kronor under året behöver inte deklarera. Känner du dig osäker på vad som gäller kan du alltid besöka Skatteverkets hemsida och se de fullständiga kraven för vem som ska deklarera eller inte.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 16 =