Type to search

Så sparar du pengar och har kul på köpet

Share

Image Source: flickr

Januari är känt som den fattigaste månaden på hela året. Efter att julklappar, pynt och julmat inhandlats, och nyårsafton firats med pompa och ståt brukar det eka rätt tomt på kontot hos många av oss. Slutet av sommaren och semesterledigheten tenderar att ha en liknande effekt på privatekonomin. Det är under den efterlängtade ledigheten vi unnar oss och slår på stort. Inte sällan anser vi att det hårda slitet under året motiverar påkostade rosé-luncher i solen, flygresor till exotiska destinationer, och upprustning av sommarstugan. Undertecknad brukar benämna dessa som ”klassiska sommarkostnader” och är personligen väl medveten om deras effekter på sparbössan.

Hösten markerar inte bara en ny årstid utan är även en perfekt tidpunkt för nystart – oavsett om detta gäller på ett privat eller professionellt plan. Det är nu dags att ta av sig spenderarbyxorna och göra upp planer för din privatekonomi, och i vilket skick du vill att den ska vara i början av nästkommande höst.

spara pengar

Image source: Mike Cohen/ CC BY 2.0

Finansvärlden kan te sig skrämmande för många. Vissa av oss förlitar oss därför helt enkelt på huvudregeln om de tjugo procenten och lägger undan 20 procent av vår disponibla månatliga inkomst på ett sparkonto. Andra tar risker av något slag och satsar på yttre källor som förhoppningsvis mynnar ut i klirr i kassan på kort eller lång sikt. Investerare liknar i hög grad spelare av kortspel såsom poker. Vissa väljer säkrare alternativ såsom fonder med låg risk, att jämföra med ett defensivt spel där en lägger sig och endast agerar vid en god hand. Andra vågar sig på att investera i mer eller mindre riskfyllda alternativ på aktiemarknaden – att jämföra med ett tight, aggressivt och positionsbaserat spel.

Med detta sagt behöver du givetvis inte investera eller spara alls om du inte har möjlighet eller lust till detta i nuläget. Vad du däremot kan göra är att inte spendera vilket är bättre än inget. I den här artikeln kommer vi därför tipsa dig om nöjen och aktiviteter som är helt gratis och som du kan ägna dig åt i höst.

De flesta mellanstora och stora städer brukar ha både ett lokalt bibliotek samt museum av olika slag. Beroende på typ av utställning kan museet givetvis ta ut en entréavgift, har du tur är dock dessa ibland helt gratis. Vårt första tips är därför att bege dig till biblioteket för en mysig lässtund, för att sedan kolla in det lokala kulturutbudet nära dig. Trots att aktiviteternas monetära värde må vara 0 kommer du med stor sannolikhet att känna dig berikad efteråt.

Vårt andra tips är att bjuda in vänner till ett knytkalas, enligt många bäckar små-principen. Det är inte läge för dig att bjuda på en påkostad trerättersmeny á la Nobelmiddagen just nu. Ett ätbart bidrag tillagat av dig och var och en av dina vänner kan dock vara likamedtecken med en charmig och överdådig festmåltid utan att göra hål i plånboken.

Vårt tredje tips är att motionera, och gärna utomhus innan vintern och kylans intåg. Att knyta på sig ett par joggingskor för löpning i ett härligt skogsspår, ta en tur med cykeln eller lira lite fotboll med vännerna är samtliga givande och stimulerande aktiviteter som råkar vara helt gratis (när du väl investerat i skorna, cykeln eller fotbollen såklart). Efter en lat och ledig sommar där du mest legat raklång på en solstol är detta ett välkomnat inslag inte bara för din ekonomi utan även för kropp och hälsa.

Avslutningsvis är hösten en mysig årstid, inte minst då temperaturerna fortfarande är relativt behagliga, och mörkret av en charmig och romantisk karaktär. Passa därför på och byt ut dyra biokvällar mot film-mys hemma. Troligen prenumererar du redan, likt 46 % procent av svenskarna, på en streamingtjänst som Netflix med ett brett urval av aktuella filmer och serier. Gör du inte det så är SVT play ett mycket bra kostnadsfritt alternativ för såväl inhemska som internationella filmer och serier.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

åtta + arton =