Type to search

Så lånar svenskarna 2018

Share

Vi svenskar lånar mer än någonsin tidigare. Totalt har vi över 3 000 miljarder i bolån och många hushåll är högt skuldsatta i relation till inkomst. Samtidigt väljer allt fler att ta lån för resor och nöjen. Men varför tar vi egentligen så mycket lån? Finns det några typer av lån som är bättre än andra? Och vad bör man tänka på när man funderar på att låna pengar?

Bolån utgörs största delen

År 2017 passerade Sverige den symboliska gränsen på sammanlagt 3 000 miljarder kronor i bolån. Totalt uppgick lånen till ungefär 3 800 miljarder förra året, vilket betyder att bolånen utgjorde närmare 80 % av alla lån.

Det har länge pratats om att svenskarnas lån är på tok för höga i relation till inkomst och bostadsvärde. Det största problemet som många experter pekar på är att många hushåll kommer att hamna i en väldigt tuff situation om räntorna skulle höjas.

I mars i år infördes skärpta amorteringskrav för att förbättra situationen. Men Finansinspektion generaldirektör Erik Thedéen menar att fler åtgärder måste tas för att minska risken för låntagarna.

  • Om fastighetspriserna skulle sjunka med 30, 40, 50 procent, det är inte sannolikt men inte omöjligt, då är det många som har större lån än värdet på huset. De hushållen kommer framför allt vara unga hushåll som kan bli skuldsatta för livet. De som var med på 90-talskrisen vet hur det här var, säger Erik Thedéen i en intervju med SVT.

”Djupt rotat i vårt mänskliga beteende”

En av de främsta anledningarna till att svenskarna tar högre bolån tros vara att vi befinner oss i en högkonjunktur i kombination med att räntorna är rekordlåga.

Men samtidigt är det inte bara bolånen som ökat under de senaste åren – en stor ökning har även skett vad gäller lån till nöjen och resor. En undersökning gjord av Novus i somras visade att hela en av åtta svenskar tar lån för att åka på semester. Och till skillnad mot vad många tror så är det faktiskt de äldre som är mer benägna att ta lån till resor.

Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet, säger i en intervju med Ica Gruppen att anledningen till att vi väljer att ta lån för nöje är djupt rotat i vårt mänskliga beteende.

  • Vi har en stark tendens att leva för kortsiktig njutning och det goda i nuet, även kallat nutidsfällan. Evolutionärt har det hjälpt oss att överleva dagen. Detta kan leda till att vi glömmer bort de långsiktiga konsekvenserna av hur vi spenderar våra pengar och underskattar vad vi behöver lägga undan för morgondagen, säger Ida Lemoine.

Och det är inte bara i Sverige som konsumtionslån ökar. Enligt Norskkreditt, som jämför lån från olika långivare, så tar hela 31 % av norrmännen lån för att köpa varor. Norskkreditt uppmanar personer som överväger att ta lån till exempelvis en ny dator eller andra hobbies att alltid räkna noga så att man har råd att betala tillbaka utan att riskera en hög ränta.

Enligt den norska sajten Forskning.no tredubblades skulderna för norrmän över 67 år mellan 2003 och 2013 – från 41 miljarder till 162 miljarder norska kronor.

Tänk på detta när du tar lån

  • Jämför lån för att få den bästa räntan
  • Räkna ut så att du har möjlighet att betala tillbaka lånet
  • Försök göra återbetalningsperioden så kort som möjligt
  • Undvik att låna till saker som du inte behöver egentligen
  • Oftast är det bättre att försöka pruta på räntan än att binda lånet
  • Se över möjligheten att samla dina lån på ett ställe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 10 =