Sponsrad artikel

Så kommer du igång som företagare – steg för steg

starta eget företag

Att lämna ekorrhjulet för att starta ett eget företag är något som kan vara lockande för många. Att våga ta tag i det och faktiskt ge sig ut i den konkurrensfyllda marknaden kan å andra sidan verka skrämmande för en del. Men det är inte omöjligt! För att göra det lättare för dig kan du följa de här stegen:

Gör en plan

Först behöver du en affärsplan. En affärsplan är som en ritning som visar hur ditt företag ska gå från idé till färdig produkt/tjänst, och vidare till försäljning och tillväxt. Enkelt uttryckt, hur du ska kunna tjäna pengar på ditt företag.

Om du tänker söka finansiellt stöd, t.ex. en investering eller ett lån, krävs en lång och omfattande affärsplan, med sektioner som investerare och banker är vana vid att söka efter när de överväger att godkänna affärsidén.

Om du inte tänker söka finansiellt stöd räcker det med en affärsidé på ett papper som ger dig själv en överblick över hur du tänker lägga upp ditt företag. I värsta fall kan man kladda ner stödord på en papperslapp som du förbättrar med tiden, någon sorts nedskriven plan är bättre än inget. Du hittar exempel på hur en affärsplan kan se ut här.

Planera din ekonomi

Att bli småföretagare måste inte kräva massor av pengar, men ett startkapital måste man oftast ha, samt förmågan att täcka löpande kostnader innan du börjar gå med vinst. Gör ett kalkylblad där du gör en ungefärlig beräkning av engångsavgifterna som uppkommer i samband med starten av ditt företag, som t.ex. tillstånd, utrustning, försäkringar, material, marknadsundersökningar och så vidare. Räkna också på de löpande kostnader som uppkommer under minst de följande 12 månaderna, t.ex. hyra, reklam och löner. 

När du slår ihop de här siffrorna får du en uppskattning av hur mycket kapital du behöver för att starta ditt företag, och då kan du se om du har tillräckligt eller om du t.ex. behöver ta ett lån.

Välj företagsform

Nu måste du välja en företagsform. De absolut vanligaste är enskild näringsverksamhet och aktiebolag.

Om du ska ha ett litet företag där du är ensam ägare är en enskild näringsverksamhet att rekommendera. Företaget står då på dig och det är du som är ansvarig för allt företaget gör. Det är den absolut enklaste företagsformen, men du kan fortfarande anställa andra.

Ett aktiebolag kan vara ett bra alternativ om man tänker starta ett större företag eller senare utvidga det. Att starta ett aktiebolag kräver ett aktiekapital, som kan bestå av kontanter eller egendom, till ett värde av minst 50 000 kr. 

Välj ditt redovisningssystem

Småföretag går bäst när det finns system för allt. Ett av de viktigaste systemen för småföretagare är ett redovisningssystem. Det är väldigt viktigt att alla siffror blir rätt, särskilt i Sverige där allt måste skötas mycket noga.

Ditt redovisningssystem behövs för att sköta din budget, sätta rätt priser och sköta fakturor och skatter. Du kan försöka dig på att göra det själv, eller så kan du göra livet som småföretagare mycket lättare för dig genom att anlita en redovisningskonsult.

Marknadsför ditt företag

När ditt företag är igång behöver du börja dra till dig kunder och klienter. Skriv en marknadsföringsplan, och undersök så många marknadsföringsidéer för småföretag som möjligt så att du kan bestämma hur du mest effektivt kan visa upp ditt företag för omvärlden.

När du har klarat av de här stegen har du gjort allt det viktigaste, men kom ihåg att man inte lyckas stort på en dag. Men om du följer planen du gjort och fortsätter att jobba enligt den så ökar dina chanser att lyckas.

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *