Type to search

Så här förbättrar du din kreditvärdighet

Share

Om du har dålig kreditvärdighet blir det problem när du vill ansöka om en finansiell produkt som till exempel ett lån, en kredit eller olika abonnemang. Som tur är går det att förbättra kreditbetyget och det går dessutom relativt snabbt om du följer rätt steg.

Kreditvärdigheten värderas enligt skalorna AAA till C där AAA är bäst, eller från 1 till 5 där nummer 1 visar på mycket hög risk och nummer 5 visar på mycket låg risk. En god kreditvärdighet leder till att du har lättare att låna pengar och teckna abonnemang. Det innebär även att du kan få bättre villkor som till exempel bättre ränta vid lån eller längre tid för återbetalning.

Både privatpersoner och företagare kan förbättra sitt kreditbetyg. När en företagare ansöker om företagslån eller krediter hos leverantörer tas ofta en kreditupplysning på personer som har ledande befattningar i bolaget som styrelsemedlemmar och ägare.

Steg ett är att öka inkomsterna och minska kostnaderna, men det är en process som höjer ditt kreditbetyg på lång sikt. Här kommer sex tips som du kan använda om du vill förbättra din kreditvärdighet lite snabbare:

Rätta till felaktiga poster

Använd dig av en tjänst som låter dig kolla upp din nuvarande kreditvärdighet. UC har till exempel en tjänst på minuc.se. Om det finns en uppgift i historiken som inte stämmer kan du kontakta kreditupplysningsbolagen och begära att de rättar till informationen. Det kan bli fel ibland och därför är det viktigt att kolla upp.

Säg upp onödiga krediter

Avsluta abonnemang och krediter som du inte använder. Alla medborgare har en registrerad kreditlimit som syns i kreditupplysningar och är du nära din gräns sänks ditt kreditbetyg. Kontakta alla kreditgivare som du inte längre behöver och avsluta krediten eller abonnemanget. De flesta har många onödiga abonnemang som de kan göra sig av med.

Håll kreditansökningar till ett minimum

När du ansöker om lån eller krediter utförs upplysningar hos UC och desto fler upplysningar du har, ju mer påverkas ditt betyg negativt. Alla genomförda upplysningar syns under ett år. Om du måste låna under perioden som du vill öka ditt kreditbetyg, välj då istället att låna pengar utan UC för att det inte ska påverka din kreditvärdighet 

Betala fakturor i tid


En faktura som inte betalas innan förfallodatum kan leda till en betalningsanmärkning och det är en röd flagg hos kreditgivare. Innan du får en betalningsanmärkning skickas först fakturan till inkasso, sedan till Kronofogdemyndigheten. Låt det inte gå längre än så.

Betala eller samla dina existerande lån

Har du redan lån syns det i en kreditupplysning och du kan även ha nått din kreditgräns. Att samla många smålån till ett enda stort lån gör det inte bara mer hanterbart, utan det kan även förbättra din kreditvärdighet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 10 =