Type to search

Resekort är för dig som vill ha det bästa kreditkortet på resan

Innan du går vidare i denna stora guide för att hitta rätt resekort behöver du först veta vad ett resekort är. Enkelt förklarat kan man säga att ett resekort är ett vanligt kreditkort, men som har många olika förmåner när det kommer till resor. 

Det kan t.ex. vara så att du får rabatter på resor eller saker som har med resor att göra, men det kan också handla om olika förmåner som att få bättre bekvämligheter när du befinner dig på en flygplats. Det finns generellt sätt två olika typer av resekort. 

Det ena alternativet är att kreditkortet ges av en bank eller ett kreditbolag och det andra är att det är själva resebolaget som erbjuder kortet. SAS och flygbolaget Norwegian är två bra exempel på detta.

Resekort - bästa kreditkorten för resan

Bästa resekortet 2019

Det som gör att resekortet skiljer sig från ett vanlig kreditkort är de reseförmåner som du kan få. Förmånerna är inte bara aktiva under själva resan, utan även före och efter avresedagen. Vad du kommer att få för rabatter och förmåner är väldigt olika och varierar kraftigt beroende på vilket kreditbolag eller flygbolag som du väljer och detsamma gäller för årsavgiften på kortet. 

Vissa kort är billigare än andra och vissa erbjuder mer förmåner. Av denna anledning är det viktigt att du jämför resekorten med varandra, så att du kan hitta det bästa resekortet 2019 och få ut så mycket som möjligt av din resa.

Resekort - bästa kreditkortet för resan

Norweigan resekort & kreditkort

 • Ingen årsavgift
 • Inga avgifter på uttag
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
 • Bonusprogram och Cash points

Max kredit: 100,000 kr
Räntefria dagar: 45
Effektiv ränta: 21,93%

Krav: Minst 23 år, folkbokförd i Sverige sedan 3 år, inga betalningsanmärkningar och ej arbetslös.

Jämför resekort för att hitta det som passar dina behov bäst

När du väljer resekortet ska du inte stirra dig blind på årsavgifterna, även om detta också är av betydelse. Titta främst på förmånerna för att säkerställa att du kommer att ha användning för dessa. Dina behov är individuella och därför ska du söka de kort som du kommer ha mest användning för. Det är lätt att man fastnar på priset. 

Resekort - bästa kreditkortet för resan

Norweigan resekort & kreditkort

 • Ingen årsavgift
 • Inga avgifter på uttag
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
 • Bonusprogram och Cash points

Max kredit: 100,000 kr
Räntefria dagar: 45
Effektiv ränta: 21,93%

Krav: Minst 23 år, folkbokförd i Sverige sedan 3 år, inga betalningsanmärkningar och ej arbetslös.

Marginalen traveller kreditkort och resekort

Marginalen Traveller

 • Ingen årsavgift
 • Poäng på alla köp
 • 9 olika reseförsäkringar
 • 2 betalningsfria månader

Max kredit: 150,000 kr
Räntefria dagar: 50
Effektiv ränta: 16,90%

Re:member flex

 • Ingen årsavgift
 • 8 veckor räntefri kredit
 • Reseförsäkringar med avbeställningsskydd
 • Bonusprogram och Cash points

Max kredit: 100,000 kr
Räntefria dagar: 56
Effektiv ränta: 9,74-24,74%

Krav: Minst 23 år, folkbokförd i Sverige sedan 3 år, inga betalningsanmärkningar och ej arbetslös.

Det är viktigt att du jämför olika parametrar

Det kan vara lockande att välja ett resekort som är helt gratis och fritt från avgifter, men frågan är då om du kommer att få användning för de förmåner som erbjuds. Till viss del så avspeglar priset nämligen vad som kommer att inkluderas. Ett resekort, med många förmåner och stora rabatter, kan kosta upp till 2000 kronor om året, men utan resekortet hade du kanske slösat ännu mer pengar ändå. Titta noga på vad du kommer att få ut av ditt kort innan du väljer ett att teckna.

Alla människor är inte i behov av ett resekort, men det kan komma mycket väl till hands för den som tycker om att resa och ofta är ute på resande fot. Även om korten kan komma till användning för den som åker tåg eller båt så är de främst framtagna för den som flyger. Anledningen till detta är för att korten i de flesta fall har ett bonusprogram. Bonusprogrammet gör så att biljetterna får ett mycket bekvämare pris.

Återigen är det förmånerna på kortet som bör väga mest i ditt val av ett resekort. Fundera på om det är viktigast för dig att ha en hög bonus eller om du hellre vill bli fri från uttagsavgifter när du väl befinner dig på den nya destinationen. Vad finns det för valutapåslag och hur ser reseförsäkringen ut? Prioritera ditt kort utifrån detta så kommer du att bli mer nöjd med ditt val.

Resekort är ett kredikort anpassat för dig som reser mycket

Som tidigare nämnt kommer du inte bara att ha användning för ditt resekort under tiden som du reser, utan kortet kommer även till stor användning innan du sätter dig på flyget och när du har klivit av och är hemma i Sverige igen efter en lång och skön semester. Ska du på bilsemester så kan ett bensinkort vara ett bra val.

Innan du reser...

Innan du sätter dig på flyget väntar en hel del förmåner som du möjligtvis kommer att få ta del av. Vad som inkluderas i just ditt kort beror naturligtvis på vilket du väljer.

Bonusprogram

Ett bonusprogram är ett program som gör det möjligt för dig som kortinnehavare att samla på poäng. För varje köp du gör med kortet får du poäng, oavsett om du handlar i Sverige eller i utlandet. 

Du kan sedan använda dina poäng för att lösa in dessa mot produkter som är relaterade till att resa, t.ex. biljetter. Flygbiljetter är det vanligaste alternativet när man vill växla in sina bonuspoäng och det gör alltså din resa billigare. I vissa fall kan du även byta in dina poäng mot bussresor och tågresor.

Conciergeservice

Väljer du ett resekort av dyrare slag så kommer du troligtvis att få Conciergeservice. Det betyder att du när som helst och dygnet runt har möjlighet att komma i kontakt med företaget och få kostnadsfri rådgivning och hjälp med allt möjligt. 

Det kan t.ex. handla om att du behöver hjälp att boka en biljett till en busstur eller varför inte få hjälp med att boka bord på din absoluta favoritrestaurang. Detta ger en svårslagen trygghet som många resande uppskattar.

Rabatter

Vi kan inte prata fördelar och förmåner utan att nämna alla rabatter. Ett resekort kan ge dig rabatt på många olika typer av tjänster och produkter som hotellnätter, hyrbilar och bensin.

Under resans gång...

Under resan är dock den period som du kommer att ha mest användning för ditt resekort.

Inga avgifter

Trött på att behöva betala en avgift när du ska ta ut pengar utomlands? Då kan du använda dig av ett resekort. 

Många resekort är nämligen fria från uttagsavgifter och gör att du får behålla mer av dina pengar till roligare saker. Även valutapåslag kan förekomma, men ett bra resekort hjälper dig även med detta.

Nödhjälp

Visste du att du kan få nödhjälp via ditt resekort. Det kan t.ex. handla om att du får kontanter om ditt kort skulle ha försvunnit eller att du kan få hjälp att spärra det vid stöld.

Lounge

En lounge är en bekväm och betydligt trevligare plats att vistas på när du väntar på att få stiga ombord på ett flygplan. Du kan få tillgång till en eller flera lounger med hjälp av ditt resekort. Här kan du läsa mer om Loungen på Arlanda för att bilda dig en uppfattning om vad som ingår.

Rabatter

Naturligtvis är rabatter med även här. De flesta rabatter har du nytta av innan avresa, men det finns även ett flertal du kan använda på plats, t.ex. för att få spela på de bästa golfbanorna eller uppgradera ditt rum på hotellet.

Försäkring

En reseförsäkring är precis lika viktig som en hemförsäkring. Alla resekort innehar en reseförsäkring som gör att du kan känna dig trygg på din resa. Försäkringen finns tillgänglig även på ”vanliga” kreditkort, men innehållet kan vara varierande.

Resekort - bästa kreditkortet för resan

Efter resan...

Den absolut främsta fördelen du har efter resan när du har använt ett resekort är att du kan dela upp kostnaderna. Du behöver inte betala hela beloppet som du har använt upp om du själv inte vill, utan kan betala för resan i lugn och ro. Den faktura som du kommer att få på dina inköp kommer inte förrän månaden efter och då kan du även kontrollera att alla inköp är korrekta och att du inte har utsatts för bedrägeri.

 

Få reseförsäkring när du väljer rätt resekort

Att ha en reseförsäkring är alltid bra och det är något du kan ta del av oavsett vilket kreditkort eller resekort som du har från Sverige. Både vanliga VISA och MasterCard erbjuder reseförsäkringar, men innehåller kan se väldigt olika ut. Resekort är specifikt framtagna för att göra resan så enkel och trygg som möjligt och därför är också innehållet i reseförsäkringen vanligtvis bättre.

Precis som när det kommer till förmåner för olika resekort så kan även försäkringsinnehållet variera kraftigt. Här nedan kan du dock läsa om de vanligaste saker som din reseförsäkring kan hjälpa dig med om du använder ett resekort istället för ett vanligt kreditkort.

För att din försäkring ska gälla så behöver du naturligtvis se till att du bokar resan med resekortet.

 • Du får ersättning om ditt bagage skulle bli försenat, stulet eller borttappat
 • Avbeställningsskydd och ombokningsskydd
 • Assistans om du är i behov av juridisk hjälp eller medicinsk
 • Försäkring om ditt flyg skulle vara inställt eller försenat

 

Tänk på detta när du ska hitta bästa kreditkortet för resan

Återigen vill vi påminna om att det är förmånerna och rabatterna som du ska titta på när du väljer ett resekort. Du ska alltid utgå från dina egna behov och därmed också prioritera efter dem. Det finns ingen anledning för dig att välja ett kreditkort som erbjuder tillgång till lounge om du aldrig tänker använda dessa.

Är det ändå svårt att välja? Lista dina behov! När du har listat dem är det enklare för dig att jämföra korten mot varandra så att du kan hitta de kort som passar bäst. Titta på innehåll först och därefter eventuella avgifter.

Få bekvämligheter på flygplatser såsom tillgång till lounge

Tidigare nämndes att du kan få tillgång till lounge om du använder dig av ett resekort. Här är det bra att veta att det nästan uteslutande är de dyrare korten som erbjuder detta. När vi talar om dyrare kort menar vi främst resekort som har en lägsta årsavgift på 1000 kronor, men om du reser mycket eller långt så kan det helt klart vara värt det. Resekortet kan ge dig tillgång till mängder med olika lounger runt om i hela världen där du i lugn och ro kan slappna av och ta en kaffe eller drink medan du väntar på ditt flyg. 

På de lite större och dyrare loungerna kan du till och med äta och dricka helt kostnadsfritt, men även detta är något som du själv måste kolla upp och ha koll på om det inkluderas eller inte. Bekvämligheten du får i en lounge går sällan att jämföras med att sitta i en kall och fullproppad flyghall, men naturligtvis så kan standarden på lounger variera kraftigt. Du får vad du betalar för är något som verkligen stämmer in här, men budget alternativen är långt ifrån dåliga. Du kan alltså få en riktigt bra upplevelse även om loungen som inkluderas inte är 5-stjärnig.

Rätt resekort kan ge dig bonuspoäng på dina resor

Det främsta anledningen till att människor väljer att skaffa sig resekort är bonuspoängen. Detta gäller kanske specifikt för de som reser väldigt mycket och ofta, men även för de som älskar att spara pengar samtidigt som de vill shoppa loss. Det kanske låter för bra för att vara sant, men med resekorten får du faktiskt poäng för varje liten sak som du handlar. Det spelar ingen roll om det är i Sverige som du drar kortet eller utomlands. Alla inköp omvandlas till poäng som du sedan kan använda om du vill få ner kostnaderna på t.ex. en flygbiljett. 

Har du valt ett resekort från ett specifikt flygbolag är det dock viktigt att du är medveten om att dina bonuspoäng på biljetter endast kommer att kunna användas hos flygbolaget ifråga. Detta passar utmärkt för den som ofta väljer ett och samma resebolag och som är nöjd med den service som bolaget erbjuder. Resekort som kommer från kreditbolag är mer universala och du kommer därför ha en större frihet i att välja hur du vill använda dig av rabatterna.

Rätt resekort kan ge dig bonuspoäng på dina resor

Nästan alla vuxna människor i Sverige har eller har haft tillgång till ett kreditkort, men om du ännu inte har testat så kan det vara svårt att veta hur det fungerar. Ett kreditkort ät väldigt enkelt att använda sig av och ger dig möjlighet att göra inköp när din egen inkomst inte räcker till. Det kan även handla om att du faktiskt inte vill använda dig av inkomsten för att göra ditt inköp, utan vill ha en möjlighet att delbetala beloppet.

Kreditkort kommer med olika kreditgränser och en kreditupplysning tas för att se vilket belopp som du blir beviljad. När du har mottagit kreditkortet är du fri att börja använda det. Det belopp som du använder kommer du att få en faktura på nästkommande månad. Betalar du hela beloppet på en gång så är din kredit påfylld igen, men väljer du att delbetala kan du endast använda det belopp som finns kvar. Det är inte ovanligt att en ränta utgår om man inte betalar in det fullständiga beloppet på en gång, men det kan helt klart vara värt det om du inte vill eller har råd att betala allt på en gång.

Kreditkort får du enklast genom att ansöka via ett kreditbolag eller via din bank. De vanligaste kreditkorten är VISA och MasterCard, men även många resekort är populära. Resekorten är dock mest förmånliga för den som reser mycket, medan de vanliga kreditkorten är mer lämpade för vardagen.

Det är viktigt att komma ihåg att en kredit är ett lån och att lån alltid måste betalas tillbaka. Du bör därför aldrig ansöka om ett kreditkort om du vet att din ekonomi är så pass pressad att du inte har möjlighet att betala tillbaka. En obetald faktura går vidare till Inkasso och därefter till Kronofogden om du fortfarande inte har möjlighet att betala den. Det är aldrig roligt att hamna i en sådan situation och därför bör du använda ditt kreditkort eller resekort ansvarsfullt från början till slut.