Type to search

Renoveringslån -

Ett renoveringslån är precis som namnet antyder, ett lån för att renovera hemma. Man kan behöva rusta upp husets fasad, göra om i badrummet eller sätta in ett nytt kök. Eftersom en renovering kan kosta en del, så är det relativt ovanligt att en vanlig person eller familj har råd att ta hela summan från sin egen kassa, vilket gör att ett renoveringslån underlättar.

Här kan du ta ett renoveringslån

Ett renoveringslån kan tas hos banker och allehanda låneinstitut, med eller utan säkerhet beroende på vad villkoren är. När renoveringslånet är utan säkerhet, så brukar man vanligtvis inte skilja på det och ett vanligt privatlån – med fördelen att det är helt upp till låntagaren att avgöra vad han/hon ska göra med pengarna. Dessa former av privatlån/renoveringslån brukar dock komma med högre räntesats, vilket kan vara värt att poängtera. Om du däremot vill gynnas av en lägre ränta, så kan ett renoveringslån hos vissa banker bakas in i själva bolånet istället, vilket oftast då tyder på en lägre räntesats.

Kruxet här är att det krävs en säkerhet och mer pappersjobb än om du endast ansöker om ett privatlån på nätet utan säkerhet och får pengarna utbetalade samma dag. Tecknades bolånet innan amorteringskrav, så kan du bli tvungen att amortera när du utökar det. Det innebär en rejäl ökning av månadskostnaderna, så det gäller att vara försiktig. Det gäller helt enkelt att väga för och emot när du kikar efter renoveringslån. Har du dessutom redan lånat upp till 85% av bostadsvärdet, kan ingen ytterligare utökning ske.

Ett enklare alternativ är att ta ett privatlån för att renovera

Alla har varken möjlighet eller tid för att ta ett renoveringslån. Då kan ett vanligt privatlån vara ett mycket bra alternativ. Vi har valt att samla över 25 långivare här nedanför så du ska kunna hitta bästa alternativet istället för ett renoveringslån.

Välj rätt renoveringslån

Det finns många låneinstitut med egna villkor i dagsläget och att välja rätt renoveringslån är inte alltid enkelt. Det som du måste tänka på är hur mycket du redan har i månadskostnader för att kunna välja mellan renoveringslån med säkerhet eller utan säkerhet. Har du inte så mycket att betala i månaden är således det förstnämnda alternativet ovan det bästa, eftersom du gynnas av den snabba utbetalningen och 0 krav på säkerhet.

Ska du istället göra en omfattande renovering eller redan tampas med höga månadskostnader, bör du nog se över renoveringslånet som är inbakat i bolånet och gör huset till säkerhet. Till dessa lånetyper måste du även fundera över hur stor renoveringen kommer att bli. En mindre badrumsrenovering eller lite färgklickar här och var kanske inte ens behöver ett renoveringslån, utan kan finansieras genom sparat kapital. Om det dock innefattar en stor köksrenovering, fasad- eller takrenovering eller kanske flera delar på huset i kombination, så kan det behövas betydligt mycket mer pengar. Därför är det viktigt att se över samtliga alternativ.

Välj rätt renoveringslån

Det första du bör göra innan du ens vänder sig till ett låneinstitut eller bank, är att räkna noggrant på vad den renovering du är ute efter att göra, kommer att kosta. Detta gör du genom att framställa en budget med alla moment och behov. Här gäller det till exempel att fundera över vad du kan göra på egen hand för att sänka kostnaderna, och vad du prompt måste ha hjälp med. 

Därför bör offerter från olika företag samlas in, material överses i butiker och online för att få ett hum om var du kan köpa billigast tänkbara material och utrustning, men som ändå är av god kvalité. Det krävs således att du leker detektiv och avsätter tid till att hitta allt som ska innefattas i renoveringen.

Det viktigaste är att du får en så klar uppfattning som möjligt över vad kostnaderna kommer att bli och sedan avsätta några tusenlappar ytterligare, eftersom renoveringen tenderar att spränga budgetar, åtminstone till en viss del.

renoveringslån

Överväg budgeten och räntekostnaden för renoveringslånet

När budgeten är färdigställd och allt material och alla offerter finns nedtecknade, så är det dags att jämföra långivare, speciellt om du valt alternativet “renoveringslån utan säkerhet”. Det finns som sagt en uppsjö av långivare och nischade banker som slåss om kunderna och alla har de olika räntor och kostnader. Din uppgift är att luska reda på de mest prisvärda alternativen och samla in information. Tack vare internet kan du göra det mesta själv utan att vara rädd för att få ett ton reklam till din e-post bara för att du har synat olika hemsidor.

Något som du har förmånen att göra med renoveringslån utan säkerhet, om du ansöker på nätet, är att du kan ansöka på olika ställen, förutsatt att långivaren inte använder sig av UC, och sedan tacka nej. Många låneinstitut väljer idag bort UC och tar sina kreditupplysningar via andra bolag som Creditsafe och liknande. Detta innebär att din ansökningshistorik inte blir synlig hos andra banker – något som kan vara tacksamt om du senare vänder dig till en bank.

Se alltid till prisexemplen på hemsidorna som de flesta brukar skylta med på förstasidan eller vid ansökningsformuläret. Där får du se exempelräntan, referensränta och månadskostnader för olika belopp. Anteckna utifrån dina önskemål och summor och gå igenom flera hemsidor för att kunna jämföra. Det finns även hjälp på traven att få genom att gå in på olika jämförelsesajter om just renoveringslån, så att du slipper göra grovjobbet själv. Målet är att alltid hitta ett renoveringslån med så låg ränta och så bra villkor som möjligt.

Fördelen med renoveringslån

Du kanske känner dig förbryllad ibland och undrar om det verkligen är värt att ta det där renoveringslånet och skuldsätta dig. Allting har givetvis både för- och nackdelar, men fördelen med en renovering på huset eller i bostadsrätten är att det kommer att ge en värdeökning så att du kan gå med vinst den dag du säljer den. Visst får du kostnader under tiden, men om renoveringen görs rätt och du har vänt dig till en långivare med sjyssta villkor och låga kostnader, kommer du att tjäna in renoveringen vid försäljning. Ibland kan man alltså få betala lite för att få dubbelt tillbaka senare…

Tänk alltid en extra gång innan du väljer att låna pengar

Med detta sagt ska du alltid göra en bedömning om renoveringen är värt priset i slutändan. Vissa renoveringar lönar sig inte medans andra kan vara avgörande för framtiden. En idé är att rådfråga en mäklare, speciellt om renoveringen ska göras innan en eventuell försäljning. Denne kommer då se vad som bör göras och i vilken omfattning för att projektet ska tillföra det värde som du hoppas på.