Type to search

Misstag med fakturaköp som du ska undvika

Share

Det kan vara segt att vänta på kunder som inte betalar i tid. Även om de håller sig till de 30 dagar som dina fakturor ger så kan det här göra det svårt att utveckla verksamheten. Med ett bättre kassaflöde så får du mer utrymme för att investera och sälja mer. Det är viktigt och en anledning till att fakturaköp kan ses som ett bra val för mindre och medelstora företag.

Men du ska tänka på att det finns fakturaköpmisstag som är rätt så vanliga. Kanske tog du en universitetskurs för att skriva en affärsplan eller så lät du ett proffs göra detta. Det är minst lika viktigt att vara väl insatt i hur factoring fungerar innan du börjar sälja fakturor.

Om du varje månad måste hantera många fakturor så kan fakturaköp bli ett smidigt sätt att öka kassaflödet. Men factoring kommer med risker och misstag som kan skada din verksamhet. Undvik att bli en del av svensk konkursstatistik genom att vara väl medveten om följande misstag som du inte ska göra.

Läs det finstilta!

Ett factoringavtal påminner på många sätt om företagslån. Det kommer att ha finstilt information som du måste läsa och förstå. Det är särskilt informationen om avgifter som du inte får missa. Det finns factoringbolag som enbart tar ut en procent på varje räkning och så finns det bolag som enbart tar ut en avgift per faktura oavsett storlek. Det här är sådant som du måste vara medveten om.

Du ska vara på det klara med hela kostnaden för fakturaköp. Om du inte förstår avtalet så ska du be om att få det förklarat för dig innan du skriver under. Det är ju A och O att du förstår hur mycket av räkningen som kommer att hamna hos factoringbolaget. Om det blir för dyrt så kan du ju förlora på denna affär. Factoringavgiften kan ligga på mellan 1 och 5 % och grundas ofta på ditt företags intäkter, men det här är alltså något som du måste bena ut från start. Exempelvis Eurocredit skriver på hemsidan att det är dessa priserna som gäller.

Det du ska lägga särskilt märke till är om det kommer att tillkomma kostnader för saker som kreditupplysning då du lägger in fakturor för nya kunder, eller kanske för det tillfälle att en kund betalar in tidigt. Det låter kanske vansinnigt att en tidig betalning skulle kunna bli en dyrare affär men så kan det faktiskt vara.

Betalningar landar hos dig

Ett mycket vanligt misstag som företag begår då de börjar med factoring är att de inte tänker på att dirigera om betalningar. Om du har sålt en faktura så ska pengarna för denna landa hos factoringbolaget och inte hos dig. Det här betyder att det måste finnas ett nytt konto som pengar ska skickas till eller att du på annat vis kommer att omdirigera betalningar.

Kunder måste få veta om att det sker en ändring. Särskilt kunder som har jobbat med dig tidigare och som har företagets kontouppgifter lagrade för betalningar. Om en betalning görs till ett felaktigt konto så kan factoringbolaget ta ut en avgift för detta. Om så är fallet vet du om du har läst det finstilta. Kunder som åker på avgift för att de betalar till fel konto förblir inte glada kunder!

Du kommer fortfarande att ha pappersarbete

Många tror att fakturaköp innebär att man inte längre har något pappersarbete. Det är klart att det kommer att spara tid då factoringbolaget köper fakturor och sedan tar hand om indrivning av dessa. Om det behövs påminnelser så är det inte du som måste ta hand om dessa. Men du kan inte släppa allt, och dessutom så är det förstås så att du kommer att betala för detta pappersarbete. Det ingår i avgiften för tjänsten men är något som påverkar vad den kommer att kosta.

Det kan ta tid att lära sig nya rutiner

Om du har jobbat länge med ditt företag så har du en rutin för hur du skapar en köporder och sedan faktura och kvitto. En del begår misstaget att de fortsätter som tidigare för en kund vars faktura är såld. När du säljer fakturor så kan du inte längre skapa en köporder som tidigare. Det beror på att fakturan inte längre tillhör dig, intäkten är nu factoringbolagets och den ska inte redovisas som om den vore din. Det är viktigt att du lägger tid på att lära dig de nya rutinerna. Dessa ska förklaras av factoringbolaget så att du inte begår bokföringsfel på grund av fakturaköpen.

Välj rätt typ av factoring

Det är också vanligt att välja fel typ av factoring. Om du väljer en traditionell tjänst så kommer du inte att vara särskilt flexibel med de fakturor som säljs. Då fakturaköpen ska fungera som ett sätt att finansiera en ny investering eller för en kortare period för att få loss kontanter snabbare så måste du välja den typ av factoring som är utformad i detta syfte. Det finns till exempel factoringtjänster som inte köper fakturan. De använder den som en säkerhet för att ge dig pengar snabbare. När pengarna sedan kommer in så kommer du att betala en räkning till factoringbolaget.

Var medveten om skillnader och säkra dig om att du har valt den typ av factoring som passar din verksamhet bäst.

Fakturaköp underskattat av företag

Det kan vara ovant att börja sälja fakturor. Men då företaget har dem som säkerhet blir priserna låga jämfört med andra alternativ och ni får ett mer stabilt kassaflöde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =