Type to search

Såhär undviker du de 6 största misstagen på börsen [Guide]

Share

Alla som är nybörjare inom något jobb eller egentligen vad som helst, gör oftast misstag. Ur misstagen kommer också något bra som kanske skulle kunna lära oss något. Här är de 6 misstag som nybörjare gör när de ska börja investera på börsen. Vår infographic här nedanför är hämtad från Visual Capitalist.

Vi har samlat fakta från två intressanta källor för att hitta inspiration till artikeln över 6 största misstagen på börsen. Youtube-videon här ovanför går igenom en topp 5-lista samtidigt som den inspirerande Infographicen här nedanför tar upp 6 största misstagen på börsen. Vi går igenom alla punkter i text nedanför grafiken.

Här nedanför listar vi ytterligare artiklar som vi tycker är läsvärda inom investeringar :

största misstagen investera börsen aktier

Källa infographic: Visual capitalist

Börsen och aktier misstag nr 1 - Söka bekräftelse på att du har rätt

Det  första misstag som de allra flesta gör när de är nybörjare på att investera är att du söker bekräftelse på att dina egna tanker är rätta istället för att ifrågasätta om du verkligen tänkt rätt och om dina tankar är fel eller inte. Så istället för att fråga om du skulle kunna ha tänkt på ett annat sätt för att lyckas bättre så söker du bekräftelse på att dina tankar är rätt. Människans hjärna fungerar på så sätt att vi tycker om och älskar när det blir bevisat att vi tänkt rätt. 

När vi är nybörjare så vill vi verka extra smarta för att få mer uppmärksamhet, att verka osäker och fråga mycket är något vi helst undviker. För att undvika detta kan du istället låta andra säga vad de har för tankar så att ni tillsammans kan komma fram till bra lösningar.

Börsen och aktier misstag nr 2 - Trender kommer och går

Det andra misstaget som alla nybörjare gör är att man tror att de trender som gäller idag även kommer att gälla i framtiden. Att investera i något som är trendigt idag är mycket smart då du antagligen kommer att tjäna mycket pengar. Men du måste också sälja det du köpt innan trenden slutar att vara en trend. Annars kommer du att förlora stora summor pengar eftersom ingen vill köpa något som man inte kan tjäna pengar på. 

Kort sagt så är det mycket smart att investera i dagens trender, men glöm inte att trenderna inte håller i sig för alltid. Så fort inkomsten minskar måste det säljas innan det är försent, annars kan du som nybörjare förlora stora summor pengar. Om du inte vill misslyckas med detta måste du hitta en bra balans och du måste vara medveten om vad som är trendigt och inte.

Börsen och aktier misstag nr 3 - För högt självförtroende

Det tredje misstaget de flesta gör som investerare är att de har för mycket självförtroende och ett för stort ego. Många kan gå in i nya projekt med ett gott självförtroende och det är inget fel med det. Men har man för mycket självförtroende och ska jobba med något som man aldrig jobbat med förr så kan det vara en dålig teknik. Bara för att du är bra på en massa andra saker behöver det inte betyda att du är bra på investera. 

De flesta har jobbat hårt och länge för att bli bra på det de arbetar med idag. Man måste lära sig innan man kan bli bra för man kan aldrig vara bäst på något som man aldrig testat förut. Gott självförtroende kan du ha när du vet att du är bra på det du gör och har lyckats. Men för att lyckas måste du i början vara äkta och ärlig.

Börsen och aktier misstag nr 4 - Var långsiktig istället för att försöka hitta nästa aktieraket

Det fjärde misstaget nybörjare gör är att du väljer att investera i det företag som det går bra för just då och som det kanske inte gör under en långperiod. Du väljer att investera i raketerna istället för att investera i företag som det går bra för och som faktiskt tjänar pengar. Välj att lägga pengar på det företag som det går bra för och som det kommer att göra under en lång period. För att väljer man att investera i ett företag som senare kanske går i konkurs så kan det bli svårt att täcka de utgifter som måste betalas. Välj istället för att satsa långsiktigt och tänk inte på att tjäna stora summor pengar på en gång, för det är då det kan gå fel.

Börsen och aktier misstag nr 5 - Variera & diversifiera dina investeringar

Det näst sista misstaget nybörjare gör är att inte skapa någon variation. Men också att man allt för ofta stannar hemma. Du som nybörjare kanske tror att det mesta sköter sig av sig självt och att du kommer att tjäna pengar ändå. Men så är inte fallet för att alla behöver jobba för att tjäna pengar. Självklart kanske du inte behöver jobba lika hårt senare i livet om du jobbat i en och samma bransch under många år och om du även blivit framgångsrik. Men som nybörjare gäller det att jobba hårt. Variation behövs för att få en så bra översikt som möjligt. Och för att även förstå sig på vad jobbet innebär.

Börsen och aktier misstag nr 6 - Sålla bland bruset av nyheter

Det sista misstaget som nybörjare gör när de ska investera på börsen är att du reagerar för hårt när dåliga nyheter når dig. Och att du dessutom efter det förhastat börjar att handla. Som nybörjare måste man vara medveten om att vad som helst kan hända. Att investera på börsen är som att kasta sig ut på djupt vatten utan att veta vad som finns under dig. Du kommer någon gång utan tvekan att förlora pengar, men hur mycket vet ingen. 

Det får framtiden visa, och detsamma gäller för inkomsten. Du vet aldrig hur stora eller små summor pengar du kommer att tjäna. Vår hjärna kopplar också oftast samman dåliga nyheter med dåliga upplevelser som vi varit med om i livet, vilket gör att det blir ett hårdare slag när du hör en dålig nyhet. Det enda du kan göra är att vara väl förbered och skriva upp saker som är viktiga som du sedan kan använda om något tråkigt skulle inträffa.

Lär dig mer hur du kan investera pengar

Det här var de 6 vanligaste misstagen som nybörjare gör när de för första gången ska investera på börsen. Det är alltid bra att få en inblick i vad som kan gå fel om du vill börja investera och vad du kan göra för att undvika att göra dessa misstag. Man vet aldrig med börsen för det går alltid och kommer alltid att gå upp och ner. För att du ska lyckas bäst så kan det vara bra att undvika dessa misstag. För dessa misstag kan kosta dig mycket pengar om du inte är påläst och om du inte tänker långsiktigt. Rekommenderade länkar för dig som vill läsa mer om investeringar: Investera pengar.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *