Type to search

Låna till kontantinsats

Det går att låna till kontantinsats, men du får räkna med hög ränta. Går du i tankarna om att köpa en egen bostad? Om du ska ta ett bolån kommer du att få veta att minst 15% måste betalas kontant. Räcker inte de sparade pengarna? Då kan det vara en idé att se över möjligheten till att låna till kontantinsats. Det är dock viktigt att tänka igenom saken ordentligt och se till att man verkligen har råd med lånet.

Vad innebär kontantinsats när du ska köpa bostad?

Om man inte har riktigt mycket pengar, eller finner en väldigt billig bostad kommer man troligen att behöva låna pengar när man ska köpa sin första bostad. I detta lån används ofta det som kallas för ett bottenlån och här måste bostaden vara säkerhet för att lånet ska betalas. Om man inte betalar för sitt lån kan man alltså räkna med att banken tar bostaden och säljer den för att få betalt. I dag är det dock så att bara 85 % kan lånas i ett bottenlån. De resterande 15 % som bostaden kostar är alltså kontantinsatsen. Ofta kan man få en relativt låg ränta på bottenlånet eftersom det har bostaden som säkerhet.

0
lån för dig som vill låna till kontantinsats
Låna till kontantinsats

Såhär fungerar det för dig som vill låna till kontantinsats

Om man behöver låna till kontantinsats finns det en hel del man bör tänka på. För det första bör man se över hur hög månadskostnaden kommer att bli. Om man köper sin bostad slipper man visserligen betala hyra men det är fortfarande andra räkningar som ska betalas. När man äger sin bostad ska man plötsligt betala för all el, värme, vatten, avloppstömning, reparationer med mera. Dessutom ska man fortfarande betala för lånen på bostaden. Med tanke på att bottenlånet ska betalas och att detta har en ränta bör man också se över hur pass hög räntan på lånet till kontantinsatsen blir. Man bör också tänka på att räntan snabbt och oförutsett kan höjas. Många gånger kan det vara allra smidigast att ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen. Det är dock smart att kontrollera med flera olika banker och se vilken som kan ge bäst villkor. Ibland är det inte bäst att ta alla lån i samma bank utan man kan många gånger få bättre villkor i en annan bank än den man har bottenlånet i. Detta kan man som bostadsägare spara flera tusen kronor på att kolla upp.

Om möjlighet finns kan det också vara klokt att kontrollera om man har släkt eller familj man kan låna till kontantinsats från. Då kan man ofta lägga upp en mer flexibel återbetalningsplan och det blir ofta billigare än att låna hos en bank eller liknande. Ibland kan man dock inte låna på annat sätt än genom bankinstitut. Om man vill få en så låg kostnad som möjligt lönar det sig ofta att ansöka om ett lån som kräver säkerhet. Då måste man såklart ha något som kan användas som en sådan. Det kan till exempel röra sig om en bil, en sommarstuga eller liknande. Det viktigaste är att värdet på det man anger som säkerhet är högre än lånet man önskar ta.

Bästa villkoren - låna till kontantinsats

Om man vill låna till sin kontantinsats är det till fördel att jämföra många banker. En nackdel med detta är dock att varje bank som kontaktas kommer att ta en ny kreditupplysning och dessa syns under en tid framöver. Flera upplysningar som tas under en kort tid ger låntagaren ett sämre kreditvärde.

Det kan därför vara bra att jämföra lånen med hjälp av en låneförmedlare. Denne kontaktar flera banker men det tas bara en kreditupplysning som bifogas till alla kontaktade banker. Detta gör att inte alla banker kan se att låntagaren besökt flera olika långivare. Ofta leder detta till att låntagaren kan få bättre erbjudanden då och då.

Försök sänka kostnaden för dina lån

När man köper en bostad kan lånen ibland ha en hög månadskostnad eftersom man ofta behövt ta flera lån. Om man tar hand om sin bostad, investerar en del och kanske moderniserar vissa saker kan bostaden stiga i värde.

Om man då har ett privatlån som använts till kontantinsats kan många långivare baka in detta lån i bottenlånet om låntagaren önskar detta. Detta varierar dock från bank till bank och det kan vara klokt att kontakta sin egen bankkontakt och höra. Ofta kan en sammanslagning av lånen göra att månadskostnaden sänks riktigt mycket.

Låna när man har låsta pengar

Om man ska köpa en bostad är det ofta minst 15 % man måste betala själv. Om man sedan tidigare äger en bostad kan det finnas pengar som både täcker en del av den nya bostadens värde, och också kontantinsatsen. Dock är dessa pengar ofta låsta tills dess att den gamla bostaden är såld. Då finns det ibland möjlighet att låna  kontantinsats under en kort tid.

Ofta måste detta betalas tillbaka direkt när den gamla bostaden sålts, eller senast efter sex månader. Detta lån kräver ofta ingen säkerhet och det har ofta inte speciellt hög ränta. Det gäller dock att man verkligen ser till att ha pengarna. Om den gamla bostaden till exempel säljs för mindre än man har förväntat sig kan det bli svårt att betala in lånet. Då kan man riskera att problem uppstår. Om det vill sig riktigt illa kan man riskera att behöva sälja bostaden för att kunna betala in lånet. Då kan man få svårt att finna ett nytt boende. Du hittar mer viktig information på Skatteverket.se.