Type to search

Låna 500 kr snabbt och enkelt

Ibland fattas det riktigt små summor för att få ihop sin månadsbudget. Det kan handlar om ett par hundralappar för att betala en gammal räkning eller någon oförutsedd avgift. Å andra sidan kan det även vara så att man gärna unnar sig något och behöver en liten summa till det. Handlar det till exempel om att låna 500 kronor ska man veta det kan gå ganska lätt. I dagsläget finns det relativt många alternativ för smålån. En behändig variant är de så kallade mikrolånen. Dessa erbjuds av olika låneföretag på nätet. I de flesta fall går det att ansöka om lånet via ett SMS eller genom att skicka en låneansökan på företagets hemsida. Ansökan behandlas oftast samma dag. Pengarna avbetalas antingen under samma eller nästa dag.

Låna 500 kr och få snabb utbetalning

En annan valmöjlighet är kreditkorten. Vid behov av några extra hundralappar fungerar det bra att använda sig av sitt kreditkort. Till skillnad från mikrolånen behöver ingen speciell ansökan skickas till kreditkortsbolaget. Oftast är kreditgränsen redan beviljad och det är fritt fram att använda sig av de befintliga medlen. Dessa två förslag diskuteras i detalj under nedanstående rubrikerna.

Räknas att låna 500 kr som ett mikrolån?

Att använda sig av ett mikrolån är något som ökat ganska snabbt under de senaste åren. Den låneformen skiljer sig från andra lån på olika sätt. För det första riktar sig mikrolånen enbart till privatpersoner.

I regel handlar det enbart om mindre summor. Mikrolånen varierar 500 kronor och 5 000 kronor. I vissa fall kan beloppen ligga på 6 000 kronor men vanligtvis går gränsen vid 5 000 kronor. Överlag är det är ovanligt att låna mer än 10 000 kronor om man tar ett mikrolån.

Återbetalningstiderna hos mikrolånen är betydligt kortare än de flesta andra lån. Jämför man bolån, studielån eller billån med ett mikrolån syns skillnaden väldigt tydligt. De större lånen betalas tillbaka under flera år (ett bolån kan ha en avbetalningstid på 20 år), något man inte har möjlighet till vid ett mikrolån. De har vanligtvis en återbetalningstid på längst 90 dagar. I de allra flesta fall handlar det dock om en återbetalningstid mellan 15 till 30 dagar.

Det positiva med ett mikrolån är att ansökningsprocessen sker snabbt via nätet eller via ett SMS. Pengarna betalas ut samma eller nästa dag. En låntagare kan räkna med en väldigt kort lånbehandlingsprocess vilket förkortar väntetiden.

Att tänka på när man ska låna 500 kr

Det allra första man bör tänka på är att inte ta mikrolån för lyxkonsumtion. Vill du unna dig något, köpa en dyr jacka eller present bör du försöka finansiera det på ett annat sätt.

Börja alltid med att tänka varför du behöver lånet. Är det en akut avgift är det givetvis rättfärdigat. Man bör även ta hänsyn om man har råd att betala tillbaka lånet. Likt alla andra lån ska ju självklart även mikrolånet avbetalas i tid. Här måste det understrykas att ett mikrolån medför extra avgifter om man inte betalar tillbaka det. Oftast handlar det om riktigt höga sådana som man bör undvika.

Låna 500 kr och få utbetalning direkt

Låna 500 kr och få utbetalning direkt

Mikrolån brukar dessutom ha en betydligt högre ränta än t.ex. de vanliga banklånen. Det betyder i sig att det är mycket dyrare att ta ett mikrolån än ett banklån. Å andra sidan bör man inte jämföra dessa två låneformer. Mikrolånegivarna har mycket lägre krav på sina låntagare. Dess väntetider är betydligt kortare än bankernas, något som man betalar för via en högre ränta. Dessutom avbetalas ett mikrolån inom en månad till skillnad från banklånet som tar flera år.

Mikrolånegivarna skiljer sig när det kommer till prissättning därför är det en god idé att jämföra de olika företagen och deras villkor. Det kan finnas ett alternativ som är relativt billigt också.

Kreditkort och dess möjligheter

Äger man ett kreditkort med en högre kreditgräns kan man utnyttja det vid behov. Speciellt när det kommer till små belopp som att låna 500 kronor kan just kreditkort vara det rätta valet.

En stor fördel med att välja kreditkortet är att många kreditbolag erbjuder upp till 60 dagars räntefri kredit. Det betyder att ifall man betalar tillbaka pengarna inom den angivna tidsgränsen uteblir räntan helt och hållet. Med andra ord får kreditkortsägaren ett ”gratis” lån.

Kreditkort erbjuder även möjligheten till delbetalning efter att den räntefria perioden fortlöpt. I sådana fall brukar krediten kosta mellan 5 -25 % i ränta. Räntekostnaden beror på bolag, kort och pengabelopp. Med tanke på de stora skillnaderna korten emellan bör man bekanta sig med samtliga villkor angående räntor och avgifter innan man utnyttjar sitt kreditkort. Risken är stor att räkningen blir saftigare än man trott, om man inte är införstådd med villkoren i förväg.

Välj en variant som passar dig när du ska låna 500 kr

Kreditkortet likt mikrolånen är snabba alternativ om man behöver låna små summor pengar. I en del fall kan kreditkorten kännas mer bekväma då kortägaren inte behöver ansöka om en särskild summa. Kreditgränsen är oftast redan fastställd och man kan bara ta del av de tillgängliga medlen när man behöver dem. En annan fördel är den räntefria perioden som kreditkorten erbjuder. 60 dagar är en relativ lång tid och man lyckas ofta återbetala den lånade summan under den angivna räntefria perioden.

Äger man inte ett kreditkort är givetvis mikrolånet en smart utväg. Avbetalningstiderna kan i vissa fall vara kortare än den räntefria kreditperioden. Det i sig betyder att ett mikrolån kostar mer än om man lånar via sitt kreditkort.

Jämför man räntenivåerna mikrolån och kreditkort emellan är skillnaderna inte så stora. Både kreditkortsbolag och mikrolånegivare erbjuder varierande avgifter.

Hur hittar jag bästa långivaren för mig som ska låna 500 kr?

Det viktigaste är att bestämma sig vilken variant som passar en bäst. Man ska välja ett lånealternativ endast utifrån de egna preferenserna, behoven och de angivna förutsättningarna. Blir man nekad banklån eller kreditkort återstår det endast mikrolån vid behov. Äger man redan ett kreditkort med beviljad kreditgräns är det smartast att utnyttja det istället för att ansöka om ett lån. Tänk på att mikrolånen alltid medför räntekostnader. Kreditkorten offererar avgiftsfria perioder som är förmånliga för kunden.

Ett bra råd är att låna endast vid akuta behov, speciellt när det handlar om mikrolån vars kostnad består både av räntor och extra avgifter.