Type to search

Kryptovalutor – såhär kan du investera i kryptovalutor

Share
Kryptovalutor, Bitcoin, Onecoin… Vad är egentligen skillnaden på “vanlig valutahandel” och kryptovaluta? Vilka fördelar finns och vilka risker? Vilka investeringsmöjligheter finns och hur mycket kunskap krävs? Vi har satt ihop en enkel och översiktlig guide där du får en övergripande information om vad kryptovalutor är. Du får även ett par tips på hur du kan investera i kryptovalutor. Kryptovalutor ökar alltmer i intresse och fler och fler ser fördelarna med att investera i dessa kryptovalutor. En del tror att eftersom Bitcoin redan har ökat så extremt mycket och sedan sjunkit i värde igen, har chanserna redan gått förlorade.

Men mycket pekar på att kryptovalutor är här för att stanna och att Bitcoin kan komma att fortsätta att öka i värde. Samtidigt som det även finns en hel del andra kryptovalutor som ser ut att ha en ljus framtid framför sig. Med det sagt, så finns det alltid risker med all slags valutahandel.

Investera i kryptovalutor över börsen

Bolaget XBT Provider förser svenska investerare med olika trackingcertifikat på Stockholmsbörsen. Det innebär att du kan få exponering mot olika sorters kryptovalutor smidigt. Här nedanför listar vi de olika certifikaten:

XBT Bitcoin – tracker certifikat
XBT Etheruem – tracker certifikat

Fördelar med att investera i kryptovalutor

Att investera i en valuta eller aktier kommer alltid med fördelar och risker, kryptovaluta är definitivt inget undantag. Kryptovalutor är ändå väldigt annorlunda och kommer med några fördelar som vanlig valutahandel inte kan erbjuda.

Decentraliserat

Kryptovalutor är decentraliserat till skillnad från fiat-valutor. Vad det innebär är att ingen auktoritet kan kontrollera eller manipulera värdet utav valutan. Kryptovalutor styrs enbart av utbud och efterfrågan, det är en fri marknad helt enkelt. Ju mer efterfrågan efter en kryptovaluta, desto mer ökar den i värde. Givetvis finns det fortfarande en risk för att efterfrågan minskar och det kan finnas kraftiga svängningar i värdet hos vissa kryptovalutor av olika anledningar, men ingen myndighet eller bank kan styra över dina tillgångar eller direkt påverka värdet genom att till exempel trycka mer pengar.

Hög avkastning

Värdet av kryptovalutor utgörs av hur efterfrågan ser ut. Efterfrågan påverkas av många olika faktorer och ett exempel är den enorma värdeökningen för Bitcoin under 2017. I början av året var värdet av 1 Bitcoin ungefär 1000 amerikanska dollar, för att mot slutet av året ha ökat till ett värde på 20 000 amerikanska dollar. En av anledningarna till att Bitcoin ökade så mycket i värde – och även andra kryptovalutor under 2017 – är att det blev allmänt mer accepterat att investera och handla med kryptovaluta. Det globala intresset ökar ännu, inget lands gränser eller myndigheter kan varken manipulera eller sätta stopp för handel med kryptovaluta.

Alternativ för att investera i kryptovalutor

Det finns olika sätt att investera i kryptovalutor, och alla har sina för- och nackdelar. Vissa av alternativen är bättre om man vill investera på sikt, medan andra passar den bättre som vill köpa och sälja valuta, så kallad “daytrading”. Vilket alternativ som passar bäst beror också på hur mycket tid och intresse man har att analysera marknaden. Det kan verka avskräckande med så många alternativ och att det finns så mycket att tänka på, men just därför är det bra med flera alternativ – det passar flera olika investeringstrategier och intresse- och kunskapsnivåer.

Exchange

Genom en exchange går det snabbt och du ser direkt hur kursen ser ut. En exchange fungerar ungefär som när du går till Forex och växlar pengar. Vissa exchange lägger på en avgift medan andra gör det “gratis” men oftast är då avgiften redan inräknat i kursen som visas. Det finns en del olika exchange-sidor att köpa på, men vissa av dessa erbjuder bara några få kryptovalutor.

En del exchange kräver någon typ av identifikation, antingen redan när man registrerar sig eller när man vill sätta in eller ta ut en större summa pengar. Detta är för ens egen säkerhet, men det är inte alla sidor som kräver detta. Något som tåls att tänka på, det kan tyckas vara smidigare att registrera sig på en sida som inte kräver någon identifikation, speciellt om man bara börjar med en väldigt liten summa pengar. Men rätt som det är kanske du är mer insatt än du först trodde, kapitalet växer, och du har inget som kopplar dina pengar till dig. Det kanske är lika bra att tänka säkerhet först, så är det inget som går att glömma bort senare.

Handelsplattform

En handelsplattform erbjuder i regel väldigt många kryptovalutor, även de mindre kända. Detta fungerar ungefär som aktier. Säljare lägger upp sin säljorder och vilken kurs de vill sälja till, och köpare lägger upp köpordrar i valbar kurs och när priset matchar sker en transaktion. På detta viset kan man ta del av tillfälliga dippar, men det kan ske snabbt så det gäller att vara aktiv och ha ett intresse för att sätta sig in i det ordentligt. Här kan man ofta handla med hävstång, något som kan göra att det svänger ännu mer åt båda hållen, men med en mindre satsning pengar. Detta rekommenderas inte för nybörjare.

Certifikat

Certifikat är ett enkelt sätt att ta del av kryptovärlden, utan att direkt behöva äga någon kryptovaluta. För att ta del av värdeökningen på en eller flera kryptovalutor investerar man i certifikat. Detta är inte för den som vill kunna köpa och sälja kryptovaluta aktivt. En annan fördel med certifikat är skatten, då det inte behövs betala någon vinstskatt utan enbart ett schablonavdrag. Detta sker dessutom automatiskt och man behöver inte ora sig för deklarationen. Här är de två vanligaste certifikaten på Stockholmsbörsen:
XBT Bitcoin – tracker certifikat
XBT Etheruem – tracker certifikat

CFD

CFD står för “Contracts of Difference” är ett derivatinstrument och precis som på handelsplattformar kan man med CFD tjäna på både upp och nedgångar i värdet av en kryptovaluta. Men i detta fall äger man inte tillgången, precis som i certifikat. Detta är inte för den som vill investera i kryptovalutor på lång sikt utan här sker handlandet snabbt, på bara några minuter ibland. Det ses lite som en vadslagning på valutor.

Fonder

Detta är ett smidigt sätt för den som inte vill eller har tid att riktigt sätta sig in i att analysera marknaden. En mindre avgift betalas men en väldigt låg sådan, men ens pengar förvaltas också av någon mer kunnig. I fonder inversterar man i flera kryptovalutor samtidigt och sprider ut sitt kapital.

Köpa kryptovalutor och köpa Bitcoins

För att köpa kryptovalutor behöver du registrera dig på en exchange. Därefter kan du köpa kryptovaluta genom kortbetalning eller banköverföring, för att slippa avgift är banköverföring att föredra. Eftersom att många exchange bara erbjuder ett fåtal kryptovalutor måste man senare söka sig till handelsplattformar om man vill köpa flera olika kryptovalutor. Dessa handelsplattformar kan man i regel inte köpa sig in på med sin nationella valuta, utan det kan enbart göras med kryptovaluta. Finanso har skrivit mer om att köpa Bitcoin här.

Tips för dig som vill investera i kryptovalutor

Viktiga saker att veta och tänka på, samt lite tips innan du investerar i kryptovalutor.

Satsa aldrig mer än du kan förlora

En regel som aldrig bör tummas på. Satsa inte mer än du är beredd att förlora, och tänk igenom 2 gånger vad du faktiskt är beredd att förlora. Precis som det kan bli en väldigt hög avkastning kan även allt försvinna, och det kan gå snabbt. Dessutom är det jätteviktigt att kolla så att hemsidan man använder sig utav är vad den utger sig för att vara. Tyvärr finns det hemsidor där personer är ute efter stjäla ens tillgångar och även kryptovalutor som skapas enbart för att utföra bedrägerier.

Att tänka på innan du väljer att investera i kryptovalutor

Fundera över vilken investeringsstrategi som passar dig bäst. Är du redo att dyka ner i analyser och spekulationer i marknaden och bli en “daytrader” eller vill du investera på längre sikt? Hur mycket pengar är du beredd att satsa (och dessutom förlora) och vill du satsa på en, två eller flera olika kryptovalutor?

Var beredd på extrem volatilitet

Det kan vara riktigt stora svängningar under loppet av bara några timmar. Det är viktigt att kunna behålla lugnet. Kryptovalutors värde påverkas av utbud och efterfrågan. Efterfrågan påverkas också av olika faktorer som olika länders inställning och lagförslag gentemot (eller för kryptovalutor, vilka företag som tillåter betalning med kryptovalutor osv). En annan anledning till att det kan bli enorma svängingar i värdet på en kryptovaluta är så kallade “valar”.

De som har väldigt mycket tillgångar kan skapa massiva vågor för att driva priset i den riktning de får ut en vinst. Detta kan vara både uppåt och nedåt. Kan man förutspå att priset på en kryptovaluta snart kommer att droppa, kan man gå med vinst genom att sälja och sedan köpa in sig på valutan igen när den har sjunkit i värde. Förutspår man senare att priset kommer att öka kan man gå med vinst genom att sälja igen. Det gäller även om man inte har stora tillgångar att handla med.

Hardwallet

Tyvärr har det hänt flera gånger att exchange-hemsidor blivit hackade och personer har blivit bestulna på alla sina kryptovalutor. Även om säkerheten oftast är ganska hög på många hemsidor så kommer risken alltid att finnas där så länge det finns digitala plånböcker. För att säkra sina tillgångar kan man då skaffa sig en så kallad “hardwallet”. Det finns två olika varianter av en hardwallet. En kan liknas vid en USB-sticka, med flera säkerhetsfunktioner och lösenord.

En stor fördel med USB-varianten är att det går att återställa innehållet om minnet skulle gå sönder av någon anledning. Detta görs då med en hemlig ordkombination. Den andra varianten är så kallade “paperwallets”. Det innebär att nycklarna skrivs ut på papper och dessa måste sedan läggas i säkert förvar.

Deflation

En stor skillnad på Bitcoin och fiat-valuta är att det inte kommer produceras hur många Bitcoins som helst. När det finns 21 miljoner Bitcoins kommer det inte att produceras mer och på så vis blir det ingen inflation. Det vi ser med de så kallade “vanliga pengarna”, alltså fiat-valutor, är att värdet minskas hela tiden. Vad vi fick för 1000 kr för 50 år sedan kan vi bara drömma om att få idag för samma peng. Detta är anledning till att Bitcoin ibland kallas “digitalt guld”.

Intressant fakta är också att några av dem som köpte Bitcoin när det var helt nytt och som sedan tappat bort sina lösenord till sina digitala plånböcker är att deras Bitcoins är för evigt borttappade. Vilket har bidragit med att det inte riktigt kommer att finnas 21 miljoner Bitcoins när den sista väl är producerad.

Många kryptovalutor att välja på

Det finns idag över 1500 olika kryptovalutor vilket kan göra det lite svårt att välja vilka man vill satsa pengar i. Vissa som även nu är värda väldigt lite kan bli lovande i framtiden, medan vissa i princip är skräp. Det gäller att läsa på lite om valutorna och se vad de kan erbjuda och varför just dessa skulle kunna bli stora. De valutorna som det skrivs om mest just nu förutom Bitcoin är bland annat Ethereum, Litecoin, Ripple, Stellar och Neo. Speciellt Ethereum har varit uppe på tapeten en hel del. Är det svårt att bestämma sig, kanske fonder kan vara ett passande alternativ eftersom att man investerar i flera valutor samtidigt och dessa ändras beroende på hur marknaden ser ut.

Kryptovalutor - Investera i kryptovalutorTa ut vinst

Sist, men inte minst, hur plockar man ut sina pengar? Antingen kan det göras genom den exchange du först handlade dina kryptovaluta hos. Kanske använder du dig av en annan plattform med fler möjligheter som inte kan betala ut till vanliga bankkonton. Då är det bara att gå baklänges och först skicka pengar till den andra exchange-sidan och sedan därifrån skicka pengarna till banken. Det finns ett alternativ till där du direkt kan använda kryptovalutan. Nämligen ett betalkort som är kopplat till plånboken med kryptovaluta. På så vis kan man handla i affärer som vanligt, och ta pengarna direkt från sina kryptoplånbok. För bara något år sedan var det väldigt begränsade alternativ med betalkort, men det kommer upp fler och fler som erbjuder betalkort som fungerar med en digital plånbok och kryptovalutor.

Kom ihåg att inte vara för snabb med att plocka ut en eventuell vinst, om det ska kunna växa. Det handlar om att hitta en bra balans i vad man tar ut och hur mycket som ska ligga kvar. Det beror lite på hur säker man vill vara eller hur stor risk man är beredd att ta med sina kryptoinvesteringar. Vill du fortfarande investera dina pengar men känner att en spekulation i kryptovalutor kan vara för riskfyllt? Då rekommenderar vi att du tar en titt på Investmentbolag istället.

Artikeln är skriven av en frilansskribent, alltså har Finanso inte varit inblande i denna guide om kryptovalutor. Vi rekommenderar aldrig några finansiella beslut. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *