Type to search

Kreditkort utan UC – finns det överhuvudtaget?

Share
Kreditkort utan UC – är det ens möjligt? Tillhör du gruppen konsumenter som undrar om det överhuvudtaget går att få tillgång till ett kreditkort utan UC? Det kan vara så att du vill undvika en kreditupplysning p.g.a oreglerade skulder, betalningsanmärkningar eller dylikt. Finns det något kreditkort att införskaffa trots ekonomiska anmärkningar och som går att ansöka utan en UC?
Faktum är alla banker och låneinstitut som tillhandahåller kreditkort är skyldiga att göra en kreditupplysning – vilket inte behöver innebära en sedvanlig UC. Däremot görs alltid en kreditupplysning av personen som ansöker om ett kreditkort. Fördelen med att undvika en UC är att kreditupplysningen inte registreras, vilket kan försvåra om du gör framtida låneförfrågningar hos banken. Använd gärna våran jämförelsetjänst här nedanför för att hitta kreditkort utan UC.
[rpt name=”hitta-basta-kreditkortet”]


Finns det kreditkort utan UC?

I princip alla typer av lån eller krediter som beviljas utan UC är snabblån, mikrolån eller s.k SMS-lån, det är alltså inte något fysiskt kreditkort. Går det överhuvud taget att få tillgång till ett betalkort trots betalningsanmärkningar? Nej, samtliga bankkort som är kopplade till en kredit kommer att göra en kreditupplysning på ansökaren. Dock innebär det inte att loppet är kört om man har en betalningsanmärkning. Faktum är att flertalet betalkort som banker och låneinstitut tillhandahåller är kopplade till en kredit av ett fastställt maxbelopp. Både banker och låneinstitut är faktiskt relativt generösa vid sina individuella bedömningar av de ansökningar som de får in.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort utan UC är för er som inte är bekanta med fenomenet, en variant av kontokort för konsumenten att använda utan att egentligen ha tillgång till pengarna i realiteten. Namnet kommer från det faktum att det är kopplat en fastställd summa kredit hos den kortutgivande banken eller låneinstitutet. Det finns en stor mängd olika banker och låneinstitut som erbjuder olika kreditkort och bonussystem till skilda kostnader för deras kunder.

Faktorer som kan spela in för vilka kostnaderna blir för ett kreditkort kan vara: Hur länge har du varit kund i banken? Hur stor kredit önskar du som kund? Slutligen, hur stark är din återbetalningsförmåga? Jämför, kontrollera och fråga runt på olika banker och låneinstitut vilka kreditkort de erbjuder. Viktigt! läs alltid det finstilta mycket noggrant. Ta reda på kreditkortsvillkoren och räntorna som bankerna erbjuder. Alla kreditkort har en maxgräns, kreditbeloppet skall betalas tillbaka i sin helhet – eller som mindre delbetalningar med efterföljande ränta.

Olika typer av kreditkort utan UC

Kreditkort är traditionellt utformade som ett plastkort med en magnetremsa och/eller ett chip på framsidan eller baksidan av kortet. Idag har i stort sett alla kreditkort ett chip, eftersom dessa är säkrare mot exempelvis kortbedrägerier och s.k “skimningar”. Kreditkortet utges av antingen banker eller finansiella institutioner i Sverige eller utomlands. VISA och MasterCard är de två absolut vanligaste och tveklöst största märkena för kreditkort. De är kända över hela världen. Har man en god återbetalningsförmåga och tillika inkomst kan man ansöka om kreditkort hos välkända American Express eller Diners Club.

Ett belöningssystem runt kreditkortet

Kreditkort har som princip ett belöningssystem utformat på ett specifikt sätt för att få användaren av kreditkortet att alltid betala med kreditkortet eller i alla fall så ofta som möjligt. Kunden skall på ett eller annat sätt se ett ekonomiskt intresse i att använda kreditkortet så frekvent som möjligt. Det finns ofta två typer av belöningssystem som kreditkorten använder för att få kunderna att flitigt använda specifikt deras kreditkort.

“Cashback” innebär att användaren av kreditkortet får pengar tillbaka eller någon form av bonus beroende på hur frekvent kreditkortet använts till olika transaktioner. Ett annat vanligt belöningssystem som är kopplat till betalkorten är olika typer av poäng som sedan kan bytas ut mot olika rabatter på exempelvis flygresor, försäkringar, bensin, livsmedel m.m.

Kreditkort – en kort historik

Året var 1949 och amerikanen Frank McNamara hade precis ätit upp sin måltid på en restaurang i New York. Till sin förskräckelse upptäckte han att han måste ha glömt sin plånbok hemma och saknade därmed kontanta medel för att betala för sig. Han bad om att få skriva sitt namnteckning på ett visitkort och fick genom detta tillåtelse att betala i efterhand. Denna glömska hos Frank McNamara födde idén om att starta kreditföretag som kunde sätta detta i system. Lika enkelt som genialiskt – att skjuta upp betalning hos restauranger och därmed inte behöva ha kontanterna direkt vid restaurangbesöket!

Frank McNamara det första kreditkoret

Därmed skapade Frank McNamara det första kreditkortet genom att etablera kreditföretaget Diners Club. Kunderna erbjöds att fördröja betalningen till slutet av månaden. Även fram till idag är detta hur flertalet kreditkort fungerar, att man vid månadsslutet får en klumpsumma av transaktionerna som är gjodra med betalkortet. Ett par år framåt efter Frank McNamara och skapandet av Diners Club hoppade bankerna på kreditkortsmarknaden. De ville utveckla möjligheten att erbjuda sina kunder användandet av kreditkort på både nationell- och internationell nivå. Därmed växte VISA och MasterCard fram som betalkort på kreditmarknaden. Än idag är dessa två märken onekligen störst på marknaden och accepteras som betalkort i hela världen.

Hur hittar man bästa kreditkortet?

Marknaden av kreditkort är stor och valfriheten likaså. Det finns otaliga sorters mindre/större banker och låneinstitut som tillhandahåller kreditkort åt framtida nya kunder. Hur bör man tänka när man skall välja kreditkort? Först och främst bör man sätta sig ner och fundera över på vilket sätt man tänker använda kreditkortet, dvs när, var och på vilket sätt skall specifikt du/ni använda betalkort med kredit? Är det främst för att användas till konsumtion eller skall det endast användas vid utlandsvistelse? Tänk efter på vilket sätt du/ni specifikt skall använda kreditkortet? Desto mer du/ni tar reda på om detta, desto enklare kommer det bli att jämföra och välja kreditkort utan uc. Det är behovet och plånboken som skall styra valet, inget annat.

Syftet med ett ansöka om kreditkort kan så klart skilja sig lika mycket åt som anledningarna till att man ansöker om betalkort. Det kan exempelvis vara ett sätt att samla poäng för att få billigare reseförsäkringar, flygbiljetter eller på annat sätt få en bonus av att använda kreditkortet istället för kontantbetalning.

Hur väljer man rätt kreditkort utan UC?

Om det är första gången du/ni ansöker om ett kreditkort är det en hel del att hålla koll på! För det första, ta noga reda på vilken typ av kreditkort som passar era specifika behov bäst. Det finns egentligen inte ett betalkort som passar alla. Orientera er fram i kreditkortsdjungeln och finn, jämför och syna det finstilta. I grunden skall det vara er ekonomi och vilka prioriteringar ni gör som skall komma i första hand – detta skall styra valet av kreditkort.

När man gör en transaktion med ett kreditkort dras inga pengar från ert privatkonto. Köpen samlas ihop till en slutfaktura som skickas ut månaden efter transaktionerna är gjorda. I en slutfaktura ser ni förra månadens transaktioner tydligt med datum och belopp. Återbetalningstakten av krediten bestämmer ni själva över. Antingen betalar man hela beloppet direkt alternativt gör ni delbetalningar månadsvis. I regel finns det alltid ett minimibelopp vilket alltid måste betalas.

kreditkort utan uc

Olika räntor beroende på kreditgivare och villkor

Delbetalningar av krediter är kopplade till olika räntor och avgifter. Dessa kan vara mellan 3%- och 6% av kreditbeloppet eller mer beroende på kreditgivare och villkor. En del kreditgivare har betalningsfria månader för att locka kunderna till att välja specifikt deras betalkort. En del kreditgivare ger kunderna noll ränta om de betalar av krediten inom en bestämd tid. Väljer man att delbetala över 3,6,9,12 eller 24 månader tillkommer naturligtvis en årsränta.

Det varierar mellan kreditgivarna men i regel ligger den på ca 15 %. Användningsområde av kreditkortet utan uc skall styra valet och självklart villkoren och räntorna som tillkommer när betalkortet används. Idag finns det ett flertal nischade kreditkort för att tillgodose specifikt era behov. Leta, jämför och läs alltid det finstilta noggrant. Fråga alltid kreditgivaren om något verkar oklart.

Topp 5 – Tänk på detta

 1. För det första och möjligen det viktigaste: Hur hög är räntan för krediten?
  Oavsett hur mycket eller lite du tar ut i kredit kommer räntan att vara en avgörande faktor för din/er privatekonomi. Räntan kan skilja sig rejält mellan olika kreditkort. Ta god tid på er och jämför i lugn och ro innan ni väljer betalkort. Ta inte första bästa som kommer upp på en Googlesökning eftersom det sällan är det mest ekonomiska alternativet på kreditmarknaden.
 2. Räntan, användningsområde och eventuella kreditavgifter skall ses som viktiga faktorer när valet av betalkort görs.
  Fixera inte all jämförelse mellan kreditkortsalternativen på endast räntorna. Kontrollera även eventuella årsavgifter, aviavgifter vid delbetalningar och även om det innebär några specifika förmåner med att välja specifikt ett betalkort gentemot ett annat.
 3. En bra tumregel är att jämföra minst 5 olika kreditgivare, deras villkor, räntor och avgifter.
  Ta dig tid att jämföra – det kommer garanterat att löna sig när du/ni väljer betalkort. En annan viktig poäng och hela idén med krediter är förstås att man vill skjuta på betalningen. Kontrollera därför hur länge kreditgivaren är villig att erbjuda räntefria krediter. Detta skiljer sig ofta avsevärt mellan kreditkorten. En del erbjuder 30-45 dagar medan andra kan erbjuda räntefria krediter upp till 60 dagar. Vet man med sig att man alltid kommer att kunna betala tillbaka beloppen under dessa räntefria perioder är det förstås oerhört viktigt att beakta när du/ni väljer betalkort.
 4. Beroende på behovet – hur stor kredit kan du få?
  Eller omvänt: Hur stor kredit behöver du? Ta dig inte vatten över huvudet. Bara för att man kan få en riktigt stor kredit behöver man inte ansöka om ett högt kreditbelopp. Ansvaret ligger hos dig. Återbetalningsförmågan kommer alltid styra hur hög kredit du/ni delges. Ett gott råd är att inte begära för höga kreditbelopp eftersom det i sig kan leda till överkonsumtion eller att man använder kortet på oansvarigt sätt. Tänk noga igenom ekonomin innan ansökan om kreditkortet görs. Om man har ett högt kreditbelopp som slutligen landar på höga månadsbetalningar bör man fundera på hur eller på vilket sätt man kan förbättra återbetalningsförmågan. Har man inget bra svar på hur man kan öka sin inkomster på ett effektivt sätt bör man vara försiktig i att begära för höga krediter.
 5. Är kreditkortet belagt med en uttagsavgift?
  Många kreditbolag tar en avgift för utlandsuttag men långt ifrån alla. Får du ett valutapåslag när du betalar med ditt kort och/eller tar ut pengar utomlands? Det finns de som belastar dig med ett valutapåslag på mellan 1 – 3 % på alla dina inköp och/eller uttag när du befinner dig utanför Sverige. Om du ofta reser utomlands bör du så klart undvika sådana kort.

Ingår en reseförsäkring som ger ersättning för bland annat förseningar, avbokningar, inställda flyg och förlorat bagage? Reser du mycket kan ett kreditkort med reseförsäkring som ingår vara en trygghet och underlätta ditt resande. Vilka andra fördelar har kortet? Vissa kan nämligen ge dig rabatter i utvalda butiker och de kan även ge dig poäng för varje köp du gör.

Akta dig för kreditkortsfällan

Det finns risker med det mesta och ekonomiska sådana återfinns inte minst när det kommer till kreditkort. Med ökade krediter kommer ett ökat ekonomiskt ansvar för användandet. Är du säker på att du kan hantera användandet av ett kreditkort på ett ansvarsfullt sätt? Är man tveksam till det svaret hos sig själv så, bör man inte ha ett kreditkort.

På ett sätt osynliggörs pengarna genom krediter. Det är lätt att man använder kreditkortet till allt möjligt vad det gäller inköp och konsumtion. Kallduschen kan komma som en chock efteråt, när återbetalningarna blir en realitet och kreditsummorna faktiskt skall återbetalas. Egentligen är alla krediter lånade pengar till en hög ränta. Det är viktigt att ha det i minnet. Lever man över sina ekonomiska tillgångar under en längre period kommer man att måla in sig själv i ett svart hörn av skulder. Håll dig borta från att dra på dig en skuld hos kronofogden. Läs mer på Kronofogden.se.

Kreditkort utan UC –  var försiktig med ditt kreditkort

Var försiktig med användandet av kreditkort utan uc. Innehar man dålig självdisciplin, dålig karaktär och dåligt affärssinne bör man dra ören åt sig innan man ansöker om högre krediter eller möjligen helt tänka om vad det gäller användandet av krediter. Våga ifrågasätta dig själv. Kommer du kunna hantera det ekonomiska ansvaret över ett kreditkort? Det är oerhört lätt att spendera för mycket pengar när de osynliggörs genom ett kreditkort. Var därför uppmärksam på ditt eget beteende när det kommer till användandet av betalkort. Det kanhända att du hamnar i en situation där utgifterna överstiger inkomsterna. Låt det inte gå för lång tid. Red ut situationen och låna aldrig pengar för att betala av befintliga krediter!Disclaimer: Artikeln är skriven av en frilandsskribent och innehålla faktafel.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sexton − 1 =