Type to search

Kontantinsats hus - räkneexempel:

  • Ponera att du vill köpa en villa som har ett utropspris för 1.500.000 kr och som efter en budgivning landar på 2.000.000 kr, då måste du redan när kontraktet på villan skrivits på kunna betala en handpenning (10%) på 200.000 kr.
  • Anta att du behöver låna pengar av banken för att täcka resten av kostnaderna, hos vissa banker kan du låna till handpenningen också, lånet baseras på husets totala inköpsvärde, i det här fallet 2.000.000 kr.
  • Kontantinsatsen för hus är alltid minst 15% av köpebeloppet. För att få låna 85 % av summan på huset av banken, 1.700.000 kr så måste du själv betala 300.000 kr när du får tillträde till huset.

HittaMäklare.se - dagens tips från Finanso!

5/5

Spara många tusenlappar genom att snabbt och enkelt jämföra mäklare. Hittamäklare.se gör prutar åt dig och kommer tillbaka med det absolut bästa priset för just din bostadsaffär.
Läs mer på HittaMäklare.se

Hjälp att förstå kontantinsats för hus

När du ska låna pengar av banken för att köpa ett hus kräver banken enligt lag att du har tillgång till minst 15 % av bostadens värde och kan betala det som kontantinsats. Följande artikel kommer att innehålla räkneexempel av olika slag, mer detaljerad information om vad en kontantinsats innebär och mycket mer.
 

Räkneexemplet i artikeln gäller för andra typer av bostäder också, såsom bostadsrätter, fritidshus och liknande. Därför kan du själv enkelt räkna ut vilken typ av bostad du har råd med genom att antingen använda något av de många testerna som finns på internet, eller genom att utgå från exemplet ovan. Den summa du i dagsläget har sparat ihop kan fungera som kontantinsats, om du då vill räkna ut vad den typen av bostad skulle kunna få kosta så kan du ta din kontantinsats genom 0,15 som i det här fallet blir 2.000.000 kr.

Matematiskt skriver du in 300.000/0.15 och så får du att svaret blir 2.000.000 kr. Men, olika banker har också olika förhållningsregler vad gäller olika typer av bostadslån och oftast så kan du få ett bättre lån med lägre ränta om du kan betala mer än 15 % som kontantinsats. Så, för en generell villa idag behöver du åtminstone ha sparat ihop runt 200.000 kr.

Vad är kontantinsats hus för något?

Enligt svensk lagstiftning får en blivande bostadsägare endast låna 85 % av vad den blivande bostaden kostar. Resterande 15 % måste den blivande bostadsägaren alltså betala själv. Det vill säga, en svensk bank kan inte låna ut mer pengar än 85 % av bostadens kostnad och resten måste du betala med en kontantinsats, en insats som du gör med egna medel.

Därför uppmanas folk i allmänhet att spara sina pengar, om de har möjlighet, speciellt för att de ska ha råd med exempelvis en insats. Det är också därför som studenter generellt har mycket svårt att få sin första bostad eftersom marknaden ser ut som den gör och det inte är alla studenter som har en målsman eller annan person som kan gå in med en kontantinsats. Det finns naturligtvis andra saker som också försvårar ens möjligheter att få lån av banken, bland annat ens arbetssituation, hur ens sparande ser ut i dagsläget och så vidare.

kontantinsats hus

Det går att låna till kontantinsats – men vi rekommenderar det inte

Det finns möjligheter att låna till kontantinsats för den som behöver det. Tyvärr är det sällan ett bra val och det är inte alltid ens möjligt. Det betyder ofta att du får ett banklån med en skyhög ränta som leder till en stor månadskostnad och som för många blir svår att betala, dessutom är det aldrig bra att vara skyldig en opålitlig part pengar. Eftersom du då både måste låna pengar till din kontantinsats och till resterande del av bostadens kostnad. 

Det gör att du måste låna åtminstone det ena lånet utan garanti och generellt är det så att om du tar ett lån med skakig garanti eller helt utan garanti så kommer räntan att vara högre, eftersom den du lånat pengarna av måste se till att få tillbaka dem på något sätt. Utöver det är det oftast kortare återbetalningstid på ett lån utan garanti, det gör att du har kort med tid på dig att betala tillbaka pengarna också. Vilket i sin tur lätt kan leda till en överbelastad ekonomi, nya mindre lån och i värsta fall inkasso och Kronofogden.

Det går att få andra typer av hjälp som är bättre dock. Ett exempel på det är att rådfråga den kommunen du bor i eller vill flytta till om hjälp för att få bästa möjliga lösning, om det skulle vara så att du har svårt att få ihop din handpenning och/eller din kontantinsats. Oftast så finns det bostadsbidrag eller hjälp till andra former av bostad om det är så att du måste lämna din nuvarande bostad av någon anledning.

Skillnaden på kontantinsats och handpenning

När du ska köpa en ny bostad så sker köpet oftast i två steg. I första steget betalar du 10 % av bostadens kostnad som en garanti för att köpet kommer att genomföras och i ett senare skede när du fått tillträde till bostaden så betalar du resten av summan, oftast med hjälp av lån från banken.
Det första steget hör ihop med begreppet handpenning, en typ av förskottsbetalning som garanti för att köpet ska bli av. Det andra steget hör ihop med begreppet kontantinsats, eftersom den summa du får låna av banken aldrig överstiger mer än 85 % av bostadens totala värde.

Att båda begreppen förekommer frekvent beror på att båda begreppen är en sådan stor del av ett bostadsköp. Det kan vara svårt att navigera sig bland alla begrepp, men det finns ofta bra hjälp att få av både mäklare och banktjänstemän.

Glöm inte lånelöftet innan du går på visning

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att innan du kan skriva på något kontrakt för din nya bostad så måste du ha ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte är en garanti, ett löfte om att du kommer att få låna pengar av banken och på så vis också ett löfte om att du har pengar till kontantinsatsen. Det är också först när du har ett lånelöfte och du har varit i kontakt med valfri bank som du vet exakt hur stor summa de är beredda att låna ut till dig. 

Det går förstås att göra olika kalkyler i ett tidigare läge också, men de kalkylerna är oftast bara en fingervisning och det är sällan som de stämmer exakt, även om de oftast stämmer hyfsat och är relativt detaljerade ändå. Du kan t.ex. börja med att värdera din egen bostad.