Type to search

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Vad är egentligen skillnaden mellan kontantinsats och handpenning? Bostadsmarknaden har exploderat de senaste åren och många nya människor har tagit sig in på marknaden. Vi tycker det är viktigt att ha koll på alla olika begrepp när du förmodligen ska göra ditt livs största affär. I denna artikeln förklarar vi vad skillnaden mellan kontantinsats (15%) och handpenning (10%) är. Det är många som tror att det är samma sak, men vi reder ut det här nedanför i artikeln.

Handpenning eller kontantinsats

  • Handpenning är 10% av den totala summan på bostaden som måste betalas omgående till säljaren. Den fungerar som ett bevis på att man står fast vid att slutföra sitt köp och kommer att betala hela summan för bostaden. Denna betalning sker direkt till mäklaren eller säljaren av bostaden.

  • Kontantinsats är de 15% som måste betalas in till banken för att bekräfta att du som köpare kommer betala hela summan till dem oavsett om bostadens värde sjunker eller stiger under den tiden du har kvar ditt bostadslån.

Dagens tips

Vi rekommenderar den kostnadsfria tjänsten Hittamäklare.se starkt för dig som vill jämföra mäklare och på så sätt spara många tusenlappar på maklaravgiften. HittaMäklare prutar avgiften åt dig och kommer med en lista över de bästa mäklarna inom ett par dagar.

Vad är en handpenning?

När man ska skriva under ett kontrakt är det viktigt att det finns bevis på att man som köpare är seriös och har en stabil grund att stå på, så man har råd att stå för alla kostnader som ens framtida bostad kommer att bekosta en. Detta är något man bevisar genom att betala handpenning. Handpenning är kort och gott en förskottsbetalning som utgör 10% av den totala summan av bostaden. Handpenningen kan finansieras genom sparpengar, handpenninglån eller privatlån.

Vad är en kontantinsats?

För att kunna köpa ett boende är det viktigt att man har en kontantinsats som man själv har sparat ihop. Denna kontantinsats består utav 15% av den totala summan för bostaden du är ute efter, då det finns en svensk lag som säger att köparen måste stå för en viss procentenhet av bostadens kostnad själv. Denna lag kallas för bolånetaket.

Skulle det dock vara så att man inte har en kontantinsats och är i stort behov av att köpa ett boende så går det att låna till kontantinsats, dock får man ha i åtanke att räntorna ofta är höga i dessa sammanhang.

Vad är då skillnaden mellan kontantinsats och handpenning?

Trots att kontantinsats och handpenning kan tyckas vara relativt lika så finns det olikheter.
Handpenningen som utgör 10% av den totala summan på bostaden måste betalas omgående till säljaren som ett bevis på att man står fast vid att slutföra sitt köp och kommer att betala hela summan för bostaden. Denna betalning sker direkt till mäklaren eller säljaren av bostaden.

Kontantinsatsen handlar däremot om 15% som måste betalas in till banken för att bekräfta att du som köpare kommer betala hela summan till dem oavsett om bostadens värde sjunker eller stiger under den tiden du har kvar ditt bostadslån.

skillnaden handpenning och kontantinsatsGrafik lånad från SBAB.se

En viktigt sak man bör veta om när man ska köpa ett nytt boende är att handpenningen går att räkna in i kontantinsatsen. Som köpare behöver man endast betala in 15% av den totala summan på bostaden. Därför funkar det att först betala in handpenningen på 10% och sedan 5% därefter som är kontantinsatsen.

Sammanfattning av de viktigaste aspekterna, som man bör ha i åtanke när man köper en bostad

Som man kan se är det egentligen inte så jättekomplicerat att förstå skillnaden mellan kontantinsats och handpenning.

Kontantinsatsen måste finansers av köparen själv, efter att lagen om “bolånetaket” år 2010 beslutades. Lagen innebär helt enkelt att banken inte får stå för mer än 85% av bostadens totala kostnader, och därav måste köparen själv betala 15% till banken. Som ett garanti på att man kommer betala tillbaka hela summan för bostaden som banken kommer att låna ut. Låt oss säga att du vill ha en lägenhet som kostar runt 2 000 000 kr, då måste du betala in 300 000 kr i kontantinsats.

I somliga fall kan man ta ett lån för kontantinsatsen om man är i stort behov av det, men det rekommenderas starkt att man har sparat ihop kontantinsatsen själv för att slippa onödiga dyra kostnader och räntor.

Handpenningen däremot finansers genom ett så kallat handpenningslån eller vanliga privatlån. Handpenningen måste betalas samtidigt som bostadskontraktet skrivs på. Är det en mäklare som håller i försäljningen så betalas handpenningen in till denne, annars är det privatpersonen som står för bostaden sedan tidigare som bör får handpenningen betald till sig. Handpenningen utgörs 10% av den totala summan på bostaden och är en förskottsbetalning. Låt oss säga att lägenheten kostar 2 000 000 kr, då är 200 000 kr enbart handpenningen.

Innan man betalar handpenning bör man ha i åtanke att kontrollera 4 olika men viktiga punkter, dessa är:

  • Föreningens ekonomi
  • Eventuella brister och fel i bostaden
  • Reparationer och underhåll som bostaden blivit utsatt för
  • Kontraktets villkor

När man sett över dessa punkter och allt ser ut att vara i sin ordning så kan man med glädje skriva på kontraktet och betala in handpenningen till sin nya bostad.

Företag som kan hjälpa till med tips innan en bostad ska köpas

Finner du det svårt att ha helt koll på alla de aspekter som är viktiga att kunna innan man köper en bostad? Kanske känns det inte helt hundra med handpenningen eller kanske har det dykt upp ännu fler frågor angående det? Kanske har du inte tillräckligt för att få ihop pengar till en kontantinsats och vill veta mer var du kan läsa om företag som har schysta erbjudanden som hjälper till med detta?

Det finns flera webbsidor och företag som jämför och tar fram olika banker som vill hjälpa till med både frågor inom handpenning och kontantinsatser. Ett sådant företag är exempelvis mittbolån.se (Läs mer via denna länken). Mittbolån hjälper till med allt som man behöver veta om innan man ens kan skriva på ett kontrakt, som exempelvis att ansöka om ett lånelöfte.

Ett annat företag som gärna hjälper till att jämföra olika banker och deras räntekostnader är Lendo.se. De är toppen för dig som kanske inte har råd att pröjsa en kontantinsats men inte vet var eller vilka man kan vända sig till för rådgivning.