Type to search

Konsumentkreditlagen – såhär fungerar den 2019

Share

Under år 2019 kommer konsumentkreditlagen att innebära en hel del förändringar både för banker och konsumenter. Men hur exakt kommer de att påverkas? Det tar vi upp i den här artikeln.

Syfte med förändringen

De förändringar som görs har ett syfte, och det är att konsumenten ska skyddas på ett bättre sätt än tidigare. Man vill se till att kostnaderna för lån och krediter inte blir allt för höga och konsumenten ska inte plötsligt överraskas av extrema räntor.

Räntornas förändring gällande konsumentkreditlagen 2019

Med förändringarna i konsumentkreditlagen kommer räntorna att förändras kraftigt. För lån som inte kräver säkerhet och där den effektiva räntan ligger över 30 % märks detta starkast. Bolån och kreditköp kommer inte att omfattas av dessa förändringar, och inte heller kreditkort. På dessa saker får räntan alltså vara så hög som utfärdaren eller kreditbeviljaren önskar.

När det gäller snabblån, banklån, och olika sms-lån kommer de nya lagarna dock att gälla. Det innebär att man inte kan få en högre ränta än 30 % om man tar ett sms-lån. Det innebär nackdelar för bankerna medan låntagarna i de allra flesta fall gynnas. Banken eller kreditgivaren kommer att tjäna mindre pengar på att låna ut summor men i gengäld finns det också en viss risk för att de då också blir mer strikta gällande vem de lånar ut till. När räntorna blir lägre måste banken veta att pengarna kommer in och det kan alltså bli svårare för personer med betalningsanmärkningar eller en sämre ekonomisk situation att låna pengar. En annan nackdel för banken är att det innebär mer jobb med att strukturera om lånen så att de följer de nya lagarna. Många långivare väljer dock att kompensera den minskade räntan genom att ange månadsräntor, och ge lån en längre löptid. Det gör dock att mindre lån på 1000 kronor eller liknande som har en löptid på en eller två månader löper stor risk att helt försvinna från marknaden.

Konsumentens fördelar

Snabblån och sms-lån har tidigare varit mycket kritiserade eftersom räntorna ibland gått över flera hundra procent. Med den nya lagändringen kommer så inte vara fallet längre. Personer som under år 2019 och framåt behöver ta ett snabblån av någon anledning kommer maximalt att få en ränta på 30 % och det finns också chans att löptiden är något längre än under tidigare år. Det betyder att villkoren förbättras för dig som vill låna pengar snabbt och enkelt online.

Nackdelar för konsumenten

Den stora nackdelen drabbar konsumenter som inte har en så bra ekonomi och som kanske behöver låna 500 kronor eller en tusenlapp någon eller några gånger per år. Det kommer att ställas högre krav på låntagaren, och om långivaren inte kan tjäna på att låna ut pengarna, tas lånen bort. Att låna 1000 kronor till en ränta om 30 % ger inte långivaren någon större förtjänst och det finns till och med risk att banken går back om låntagaren inte betalar in sitt lån i tid.

En annan nackdel är att kreditköp och kreditkort inte påverkas. Det är trots allt de här typerna av lån som är de allra vanligaste i samhället i dag, men där kommer reglerna alltså inte att gälla.

Som konsument kan man också drabbas av ökade utgifter i samband med lånen. Det kan till exempel vara så att uppläggningsavgifter och liknande höjs för att kompensera den lägre räntan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fem × 3 =