Type to search

Konsten att skaffa ny bostad

Share

Det här med att skaffa ny bostad. Det är inte så enkelt som när man byggde legohus och slängde in en ny gubbe som kunde snurra skallen 360 grader av lycka. Självklart finns det flera varv lyckorus, men det är fortfarande många steg innan man är framme innanför dörren. Och kanske mycket nytt att tänka på för den som gör det för första gången.

Därför ska vi gå igenom alla dessa steg, alla dessa termer och alla dessa lyckorus en gång för alla. Så kanske du vågar ge dig ut på öppet bostadshav en gång för alla!

  • Skaffa lånelöfte – Det första du gör är att ansöka om bolån hos consector.se. Det gör du genom att kontakta en bank eller ett bolåneinstitut så snart som möjligt. Då vet du hur mycket du har tillgång till om du skulle hamna i en budgivning. Upp till 85 procent av bostadens värde får du låna, resten är så kallat kontantinsats och det behöver du betala själv. Ett tips är att jämföra bolåneräntor – det kan du enkelt göra via låneförmedlare som Consector
  • Hitta din drömplats – Gå på visningar, flera gånger om. Och oavsett om det är en villa eller en lägenhet är det på så sätt du hittar vad du söker efter. Det kan vara allt från hur många rum du vill ha till om du måste ha en hiss. Passa på att lära dig vad du vill ha, var du vill bo och hur en visning och olika mäklare fungerar.
  • Lär dig om bostaden – På visningen får du en objektsbeskrivning som berättar allt om bostaden. Lär dig om föreningens regler och tala med föreningens kontaktperson och bekanta dig ännu mer med bostaden. Har stambyten gjorts nyligen? Ställ massa frågor – enbart då kan du trivas i föreningen och bostaden länge!
  • Beräkna kostnader – Gör en budget för dina kommande kostnader. Där ska årsavgifter inkluderas samt boendekostnader. Vad har bostadsrättsföreningen för ekonomi? Är den inte stadig kan det komma att påverka även dig i framtiden. 
  • Vad håller du på att köpa? – Det är viktigt att du undersöker bostaden. Det är du som sitter på en undersökningsplikt och att du har klart och tydligt för dig att eventuella fel och brister presenteras innan du köper. Detta i och med att du inte kan få ersättning om du upptäcker felet efter köpet.
  • Dags för budgivning – Budgivning sker om du inte är ensam om att vilja köpa bostaden. I slutändan är det säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden, men oftast är det den som har lagt det högsta budet som vinner.
  • Skriv kontrakt! –  Har du vunnit budgivningen är det dags att skriva kontrakt. Och när kontraktet är påskrivet och klart är affären klar och bostaden din! Men! Innan du skriver på ett så viktigt papper är det på sin plats att du försäkrar dig om att du vet vad som faktiskt ingår i köpet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sjutton − 8 =