Type to search

Investmentbolag 2019 – 3 mycket stabila investmentbolag

Share

Det finns många fördelar med att investera i ett investmentbolag. Eftersom investmentbolaget äger ett flertal aktier får du en bra riskspridning. Dessutom köper du aktierna till rabatt. Om du skulle ha köpt de bolag som ingår i investmentbolaget var för sig hade du fått betala mycket mer.

Du får en portfölj med många olika bolag bara genom att köpa aktier i ett enda investmentbolag. De flesta investmentbolagen arbetar för att långsiktigt öka värdet av innehaven till sina aktieägare. Det finns också investmentbolag som i första hand arbetar för att kontrollera andra företag genom att äga en stor del av aktierna i dessa. Två sådana investmentbolag är Investor och Industrivärden.

Många förelar med att äga investmentbolag 2019

När du köper aktier i ett investmentbolag får du några av landets bästa företagsledare att förvalta din investering. Ett annat bra skäl till att välja investmentbolag före fonder och enskilda aktier är att investmentbolag i ett historiskt perspektiv utklassat Stockholmsbörsens OMXS30. Dessutom får du riskspridningen på köpet i och med att varje investmentbolag i sin tur äger aktier i andra företag. 

Ytterligare en förmån med att köpa aktier i ett investmentbolag är att priset du betalar oftast är lägre än värdet på de aktier investmentbolaget äger. Det kallas substansrabatt. Man skulle kunna säga att du handlar aktier på rea. Så istället för att köpa aktien till fullpris på börsen kan du till exempel köpa Investor. På så vis köper du samtliga bolag som finns i Investors ägo. Du får också investmentbolagets onoterade bolag, alltså bolag du inte kan köpa själv eftersom de inte är noterade på börsen.

Substansrabatten brukar ligga någonstans mellan 5 och 20 procent. Om substansrabatten är avsevärt högre, från 25 procent och uppåt finns anledning att dra öronen åt sig. Det kan betyda att något är på gång i bolaget som kan vara till nackdel för dig som aktieägare.

Investmentbolagens förvaltningsavgift 2019

En annan typ av investmentbolag är riskkapitalbolagen. Dessa investerar bara i onoterade bolag. Ibland köper de upp stora delar, eller hela företag, vilket gör ägarspridningen så låg att företaget avnoteras från börsen. Ett riskkapitalbolag är oftast rådgivare åt en fond som i sin tur äger investmentbolaget. Fonden har många investerare, till exempel pensionsfonder. Bure Equity är ett sådant investmentbolag.

Det kan vara bra att känna till att alla investmentbolag har en förvaltningskostnad, det vill säga kostnaden för att driva bolaget. Man skulle kunna jämföra den med fondernas fondavgifter. Förvaltningskostnaden varierar med investmentbolag och kan förändras över tid. Investors förvaltningskostnad ligger på 0,18 procent år 2018 medan Bure har en så hög kostnad som 0,68 procent. Lägst kostnad har Melker Schörling med en förvaltningskostnad på 0,03 procent. Men det är siffror som kan ändras år från år. Du kan se investmentbolagets förvaltningskostnad i deras årsredovisning.

investmentbolag 2019

Investmentbolagen 2019 - Investor

När du ska välja investmentbolag 2019 är Investor en bra början. Med sina över 100 år i branschen är Investor det största svenska investmentbolaget och storägare i en rad svenska storbolag inom telekom, industri, elektronik och fordonsindustrin. Bolaget arbetar för att skapa en långsiktig och god avkastning för sina aktieägare genom att äga och utveckla företag med en attraktiv värdepotential. 

När du köper Investor får du del i aktier som Atlas Copco, ABB, SEB, Astra Seneca, Ericsson, Nasdaq, Saab och Electrolux för att nämna några. Med en stark finansiell position finns det gott om utrymme för Investor att göra nya investeringar både vad gäller nyförvärv och tilläggsförvärv i den onoterade portföljen, enligt analytiker. Låga förvaltningskostnader tillsammans med goda finanser gör aktien klart köpvärd. VD är Johan Forssell.

Investmentbolagen 2019 - Industrivärden

Ytterligare ett bra val när det kommer till investmentbolag 2019 är Industrivärden. Bolaget är en långsiktig kapitalförvaltare och en aktiv ägare i nordiska börsbolag. Industrivärden investerar i bolag med beprövade affärsmodeller och tydlig potential för en lönsam tillväxt. Aktieportföljen innehåller stora aktieposter i Handelsbanken, Volvo, SSAB, Sandvik, ICA Gruppen, SCA, Skanska, Essity och Ericsson. 

Genom att äga en stor del av bolagen man investerar i kan man utöva ett aktivt inflytande. Bolagets mål är att ge aktieägarna en totalavkastning över tid som är högre än genomsnittet för Stockholmsbörsen. Med sina sjuttio år av aktivt ägande är Industrivärden inte att förakta. VD är Helena Stjernholm.

Investmentbolagen 2019 - Latour

Ett annat bra val av investmentbolag 2019 är Latour. Bolaget investerar främst på den nordiska marknaden. Man satsar på företag med egna produkter och stor utvecklingspotential, för att skapa ett långsiktigt hållbart värde för sina aktieägare. Latour är ett mixat bolag med bland annat en helägd industri- och handelsrörelse samt en börsportfölj. 

Rörelsen omfattar sex affärsområden; automotive, handverktyg, hydraulik, luftbehandling, maskinhandel och verkstadsteknik. Helägda industrier är Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. I portföljen ingår bland annat Assa Abloy, Securitas, Sweco, Loomis, Nobia och Fagerhult . Sektorerna där är Industri, säkerhet och konsulting. Även om flera av portföljbolagen är högt värderade ser Latours helägda industrirörelse ut att vara försiktigt värderad. Latour har dessutom samlat på sig många lovande bolag. En bra sparaktie. VD är Jan Svensson.

Kinnevik är ett spännande investmentbolag för 2019

Med dessa tre investmentbolag 2019 i din portfölj har du skapat en bra bredd och spritt dina risker. Vill du så kan du lägga till Kinnevik och därmed öka möjligheten till högre avkastning. Kinneviks verksamhet består i att långsiktigt utveckla vinstgivande företag. Investeringarna finns främst inom digitala konsumentföretag. Portföljen innehåller bland annat Zalando, Tele 2, Millicom, Global Fashion Group och Com Hem. Aktien har gått lite sisådär men med bland annat ökad e-handel tror många att den kommer igen. VD är Georgi Ganev.

Det finns fler intressanta investmentbolag 2019

Ett annat investmentbolag är Melker Schörling (ej börsnoterat längre), med kärninnehav av bland annat Hexagon, Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexpol. Lundbergsföretagen har innehav av till exempel Handelsbanken, Industrivärden, Indutrade, Husqvarna, Skanska och Sandvik. Ett investmentbolag som funnits i 150 år är Ratos med innehav av bland annat Bisnode, Hafa Bathroom Group och Arcus-Gruppen för att nämna några. Några av Svolders största innehav är Beijer Alma, Acando, Nolato och Saab. Öresund har innehav i bland annat Fabege, Bilia, Svolder, Investor och Oriflame.

De nämnda investmentbolagen är ett urval av de svenska investmentbolag som finns att tillgå. Notera att en del investmentbolag har aktier i andra investmentbolag. Lundbergsföretagen har till exempel aktier i Industrivärden och Öresund har valt att köpa aktier i både Svolder och Investor. Utöver svenska investmentbolag finns naturligtvis utländska. Världens största heter Blackrock och huserar i USA. 
– 20 investmentbolag listade hos Avanza.se!

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *