Type to search

Investeringsregler – 12 bästa reglerna som du bör följa

Share

Investeringsregler är bland de viktigaste delarna för att nå framgång på börsen. Ibland kan det vara svårt att veta precis hur du ska göra för att vara en succé på börsen. Om du är nybörjare eller redan vet en del om att investera men behöver lite tips och trix kommer här våra 12 bästa investeringsregler för att du ska lyckas på börsen.

Investeringsregel 1 - Köp inte aktier med en säljstrategi

Att planera för mycket om precis hur du ska köpa eller sälja dina aktier kan vara fatalt när det gäller din investering. Fråga dig själv om du tycker att det är logiskt att du ska köpa en aktie och sälja den om tio år bara för att någon har sagt till dig att handla och köpa aktier är en långsiktig investering. Det har de rätt i, men du får inte vara så pass bunden i planeringen att du inte kan sälja eller köpa aktier om det finns pengar att tjäna. Inte heller för att inte förlora stora mängder pengar om så är fallet. Du måste vara flexibel och spontan samtidigt som du följer dina investeringsregler.

Investeringsregel 2 - Var försiktig när andra är giriga och var girig när andra är oroliga

Att vara försiktig och girig är två av de knep som jag alltid ger folk som vill investera i värdepapper.  Men lite omvänt då du ofta kan knipa de riktigt bra köpen om du är försiktig då alla andra vill köpa. För bra för att vara sant fungerar alltid. Och köp när alla andra är oroliga och värdet på den aktie du vill köpa är lågt för att sedan sälja högt.

Investeringsregel 3 - Hitta bolag som har en oändlig efterfrågan på sina produkter

När du funderar på vilken aktie du vill köpa, eller inte, finns det några grundläggande principer att följa. En av dem är att satsa på ett företag som alltid kommer att sälja sina produkter. Det är som att säga att en begravningsbyrå aldrig kommer att gå i konkurs. Investera i ett företag som har en produkt som alla alltid kommer att behöva, som schampo, ris, bilar etc. Var försiktig med att investera i företag som har nya och populära produkter bara för att de är det senaste på marknaden. Det här bör vara en viktig punkt för alla långsiktiga investerares investeringsregler. 

Exempel på bolag med oändlig efterfrågan på produkter:
ICA Gruppen (mat)
Axfood (mat)
Procter & Gamble (t.ex. tvättmedel, schampo, rengöring, m.m.)
Colgate-Palmolive (t.ex. tvättmedel, schampo, rengöring, m.m.)

Investeringsregel 4 - Bry dig inte om vad som händer på aktiemarknaden - fokusera på bolagets utveckling

Jag kan inte påpeka nog att du alltid bör fokusera dig på ett företags utveckling och vad de gör för att förbättra sin produkt eller sina vinstmarginaler och därmed sitt värde på börsen. Vad aktiemarknaden tycker och tänker om ett företag kan förändras från en dag till en annan. Det betyder inte att företaget på sikt inte kommer att vara en bra investering.

Investeringsregel 5 - Investera gärna i bolag där ledningen äger stora delar av bolaget

Ett säkert tips att tänka på är vad andra tycker om företaget du är intresserad av att köpa aktier i. Då menar jag inte att du bör köpa bara för att alla andra köper utan mer om vem som innehar aktier i företaget. Ett säkert kort är många gånger att se om företagets ledning innehar stor del av aktieinnehavet. Har de det betyder det att de själva tror på företaget och dess framtid och vinst då de vill ha utdelning på aktierna. Detta kan du använda som en av de många indikatorerna på att det är säkert att investera i just det företaget.

Exempel på bolag där ledningen äger stora delar av bolaget:
Balder – Erik Selin (35,6% av kapitalet och 49,4% av rösterna)
Lundbergföretagen – Fredrik Lundberg (41,90% av kapitalet och 70,90% av rösterna)
Wallenstam – Hans Wallenstam (24,2% av kapitalet och 61% av rösterna)
Klövern – Rutger Almhult (15,1% av kapitalet och 18,8% av rösterna)

Investeringsregel 6 - Fånga inte fallande knivar

Uttrycket att inte fånga den fallande kniven är viktigt när det gäller att investera på ett korrekt sätt. Vad som menas är att bara för att kursen faller betyder det inte att man bör investera och köpa upp eller sälja aktier som då har ett lägre pris. Man bör dock vänta till det att börsen har stabiliserats igen för att då fatta beslut om att köpa eller inte. Det kan vara mycket smärtsamt att behöva fånga kniven medan den faller bara för att skära sig och den fortsätter att falla i vilket fall. Då bör du vänta med att plocka upp den när den har stannat och sen tänka över vad ditt nästa steg ska vara. Med detta vill man säga att det inte är bra att reagera för snabbt med beslut om att sälja eller köpa och snarare fatta dessa beslut i lugn och ro.

Investeringsregel 7 - Investera i bolag med hög andel återkommande intäkter (t.ex. abonnemang, service och reperationer)

Om någon säger till dig att investera i ett företag som går med vinst under en längre tid är det ett bra tips. Det här gäller speciellt om företagets vinst kommer från en inkomst som repeterar sig ofta såsom ett abonnemang. Då detta ger en stor långsiktig inkomst för en låg investering. Det är viktigt att du analyserar ett företags vinster under en längre tid och kontrollerar om deras intäkter har varierat mycket under en längre period eller om de stadigt har ökat sina intäkter. Detta är en av de viktigaste faktorerna som påverkar ett företags aktievärde. 

Exempel på bolag med återkommande intäkter:
Fortnox
Telia
Castellum
Hufvudstaden

Detta ses som en investering på längre sikt och även om aktierna i ett sådant företag många gånger inte är billiga ger de en stabil avkastning. Detta innebär inte att du aldrig bör sälja dem om det visar sig att det av någon anledning inte längre är en bra investering.

Investeringsregel 8 - Håll dig undan från okända förhoppningsbolag

Det finns många på börsen som investerar mycket pengar i nystartade företag och det allra senaste inom teknologi eller mode. Det finns stora pengar att tjäna för den som investerar på ett klokt sätt, men även stora risker. Ta inte onödiga risker. Du behöver inte vara först ut med att köpa en aktie hos ett företag bara för att vara först. Du kan tjäna pengar på de aktierna senare. Ett bra exempel är Fingerprint Cards som haussades i forum och sociala medier. Bolaget sålde för stora pengar under en kort period och när de sedan tappade försäljning så förlorade många småsparare sina investerade pengar. Var försiktigt när andra är giriga.

Investeringsregel 9 - Ha inte bråttom - stressa aldrig fram ett aktieköp eller försäljning

Att inte ha bråttom när du investerar dina pengar på börsen är något som vi har pratat om redan i tipsen ovan, men jag vill understryka att det är viktigt att du inte köper eller säljer utan att först tänka igen dina beslut. Bli inte stressad bara för att börsen snabbt går upp eller ned. Att vara för snabb i svängarna kan lätt leda till att du förlorar pengar och att du sedan ångrar dig.

Investeringsregel 10 - Investera aldrig i hävstångsprodukter

Om du inte kommer ihåg något av det jag har sagt hittills ber jag dig att aldrig investera i hävstångsprodukter. Det finns ett antal olika varianter som du kan investera i och ingen av dem är ett bra alternativ för ett sunt aktiesparande. De största hävstångsprodukterna som finns är Optioner, Terminer och Minifutures. Att investera i dessa produkter är ren spekulation och i de flesta fall är det mer slumpen som avgör om du tjänar pengar eller inte. Principen är samma för alla produkter, men de fungerar på lite olika sätt. Vad som händer är att du köper en produkt som du sedan måste sälja till ett visst värde efter en fördefinierad tid, oavsett vilket värde produkten då ligger på. Det är väldigt svårt att spekulera i en eventuell vinst och som ett aktiesparande är det aldrig att rekommendera.

Investeringsregel 11 - Fokusera på bolag med hög skalbarhet och återkommande intäkter

Ett företag som har återkommande eller repetitiva intäkter är generellt sett ett bra alternativ om du vill investera i ett värdepapper som kommer att ge en bra avkastning. För ett företag innebär återkommande intäkter att de har en löptid på flera år och att de bara behöver betala den initiala kostnaden en enda gång. Med en stabil kundbas kan företaget räkna med regelbundna och stabila betalningar. Olika affärsmodeller med återkommande intäkter är bland annat, prenumerationer, medlemskap, royalties, serviceavtal eller avtal med långa löptider.

Investeringsregel 12 - Låna aldrig för att investera på börsen

Den sista regeln borde vara tämligen uppenbar, men det finns tyvärr alldeles för många som lånar pengar för att investera på börsen. Det är som att låna pengar för att åka på semester eller handla julklappar. Det är mycket roligt medan man kan njuta av semestern, men förlorar sitt värde direkt efter att den tagit slut. Att investera på börsen bör alltid ses som en investering som inte är säker eller garanterad och det är viktigt att man är beredd på att förlora pengarna. Den gyllene regeln är att du aldrig bör investera pengar som du inte är beredd på att kunna förlora. Att bli skuldsatt istället för att ha en bra buffert för framtiden är inte att rekommendera.

Viktigast av allt - följ dina investeringsregler!

Med dessa gyllene investeringsregler kan du investera på börsen och dryga ut din sparkassa. Om du tänker dig för innan du gör något och följer våra 12 regler är chansen stor att du lyckas. Här kan du läsa mer om hur du kan investera pengar.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *