Type to search

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Har du funderat på att investera i whiskey? Söker du alternativa investeringar? Det kanske är så att du söker ett sätt att diversifiera dina investeringar mot börsen? Då kan det vara intressant för dig att investera i whiskey.

Whiskey, eller whisky, blir allt mer populärt runtom i världen och flera stora destillerier har problem att möta efterfrågan med sina äldre whiskeysorter. De som har investerat i whiskey de senaste åren har potentiellt fått en mycket bra avkastning, det är till och med så att whiskey har överpresterat nästan alla andra investeringsslag under samma period.

Indexet “The Rare Whisky Apex 1000 benchmark” gick upp +14% under 2015. Även om det är framförallt i Europa som whiskeykonsumeringen boomar så har den även ökat i resterande delar av världen.

Vad ska man tänka på när man ska investera i whiskey?

Den gyllene regeln är att hitta whiskeysorter som erbjuder någon form av raritet. Försök leta efter limiterade utgåvor, populära sorter som har slutats att producera eller flaskor från destillerier som har stängt ner sin verksamhet. Det måste finnas en anledning för din framtida köpare att betala mer än vad du har gjort.

Grunden i att investera i whiskey och vin är att båda dessa drycker förtärs och har du då investerat i en eller flera flaskor som finns i begränsad upplaga runtom i världen så minskar givetvis utbudet. En viktig punkt att tänka på är att det är viktigt att whiskeysorten är, eller har varit, populär bland både whiskeydrickare och whiskeysamlare. Det finns ingen särskild anledning för din framtida köpare att betala stora pengar för en flaska whiskey som de aldrig tidigare har smakat på. Detta gäller generellt trots att den kanske bara har producerats i 500st exemplar av just den specialutgåvan.

Den perfekta kombinationen är givetvis att hitta ett destilleri som har haft en whiskeysort som har varit jättepopulär med bra omdömen online och i whiskeyvärlden. Det bästa för din investering är givetvis att destilleriet dessutom stänger dörrarna för gott och just dina flaskor blir unika då det inte längre produceras fler. Detta kan ge en ordentlig avkastning om man vet vad man gör.

Investera i whiskey – vilka whiskeymärken och whiskeysorter ska jag välja?

Som ni förstår så är det här förmodligen både den vanligaste frågan att ställa sig, samtidigt som att det är den svåraste att svara på. Vi har dock gjort ett försök att sammanställa ett par whiskeysorter som kan vara intressant för dig som vill testa på att investera i whiskey. Tänk dock på att vi inte sätter något köpråd på dessa flaskor eller destillerier. Istället för du försöka se det som inspiration innan du gräver vidare inför din eventuella whiskeyinvestering.

investera i whisky - highland park 15

1. Highland Park 15, 21, och Dark Origins 
När Highland Park tog fram sin 15 åriga whisky så var tanken att släppa den i limited edition. Men eftersom Highland Park 15 blev så populär så fortsatte destilleriet att pumpa ut flaskor för att möta efterfrågan. Men nyss satte de stopp för produktionen och Highland Park 15 har förmodligen producerats för sista gången.

Enligt de ansedda Whisky Advocate så har det inte buteljerats en droppe sedan maj 2017. Det kan, spekulativt, vara ett bra läge att investera i Highland Park 15 om du har en lång tidshorisont. Även Highland Park 21 har stoppats i produktionen och kan vara ett spännande alternativ att titta på. Ingen av sorterna är särskilt dyra från början så förvänta dig ingen magisk försäljningssiffra i framtiden.

investera i whiskey macallan 1824 ruby

2. Macallan 1824 Ruby 
Macallans 1824 Ruby har för ett par år sedan bytt namn där årtalet 1824 har tagits bort. Whiskyn är en av destilleriets mest populära sorter och den äldre varianten anses nu vara ett samlingsobjekt. Ser du en flaska så kan det vara värt att slå till.

port ellen investera i whiskey

3. Port Ellen
Ett av de vanligaste destillerierna för de som börjar med att investera i whisky. Port Ellen stängde portarna till destilleriet 1983 och har därefter inte producerat en droppe. Port Ellen har flera olika whiskysorter som har varit mycket populära genom åren, alla dessa sorter minskar i utbud och så länge efterfrågan kvarstår eller till och med ökar så kan det bli en mycket bra investering.

karuizawa-spirit-of-asama- investera i whisky

4. Karuizawa 
Karuizawa är ett japanskt destilleri och är precis som Port Ellen ett så kallat “silent distillery”. De har alltså stängts ner för framtida produktion. Under 2015 steg Karuizawas whiskypriser med hela +75%(!) men har stabiliserats efter det. Här finns det ingen speciell sort eller årgång som specificeras då det mesta är av raritet. Det kan alltså vara en bra idé att investera i Karauizawa whisky.

hanyu ichiros malt 15-investera i whisky

5. Hanyu 
Yttterligare ett silent distillery från Japan. Destilleriet Hanyu Bottles överlevde endast i ca 20 år då de satsade på single malt whisky samtidigt som den Japanska marknaden efterfrågade blended whisky.

Vad är skillnaden på whiskey och whisky?

Först och främst så måste man inte själv bygga ett lager av flaskor hemma. Du kan få exponering direkt mot olika börsnoterade whisky- & dryckesbolag genom att köpa aktier. Exempel på dessa är svenska Mackmyra, amerikanska Diageo och franska Pernod Ricard. Dessutom genomför svenska bolaget The Single Malt Fund AB en nyemission just nu via Avanza (Länk till erbjudandet!). 

Skillnaden på whiskey och whisky är i grund och botten endast en stavningsskillnad från land till land. Det finns en enkel grundregel att gå efter, även om den har undantag; Skottland, Kanada och Japan stavar det som whisky samtidigt som i princip resten av världen stavar drycken whiskey. Andra uttryck i whiskeyvärlden att ha koll på:

Single Malt: Görs enbart på korn och måste komma från ett och samma destilleri, ses ofta som den finaste whiskeyn.
Blended Malt: En blandning av single malt som kan komma från flera olika destillerier.
Blended: Single malt och grainwhisky som kan komma från flera olika destillerier.
Single Grain: Whisky gjord på annat sädesslag än korn, dock från ett och samma destilleri.
Blended Grain: Blandning av grainwhisky från flera olika destillerier.

Investera i whiskey – hur kommer jag igång?

Vi rekommenderar att du läser på ordentligt innan du kommer igång. Tänk på att investera i whiskey är, som i många andra investeringsslag, något som tar lång tid att få avkastning på. Sök runt på nätet och se vad olika artiklar och hemsidor kan ge dig för information och tips. Skriv sedan ner allt, rangordna det efter vad som borde vara viktigast när du letar efter whiskey att investera i. Använd ditt sunda förnuft och börja inte med att köpa flaskor för 10-30 000kr. Det är inte nödvändigtvis dessa som ger bäst avkastning.
Vi tycker att börsnoterade Mackmyra kan vara ett spännande bolag framöver som lanserade sin första årgångswhiskey, en 10-årig single malt. Kommer de att släppa fler årgångswhiskey framöver? 

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Grafiken ovanför är lånad från Whisky invest direct. Bolaget erbjuder tjänsten att investera i whisky som ska börja lagras och affärsidén är sedan att du ska kunna sälja den färdiglagrade whiskyn efter rätt antal år. Vi har inte testat tjänsten och är inte sponsrade av Whisky invest direct.

Disclaimer: Finanso lämnar aldrig köpråd och likaså gäller de nämnda aktier och whiskysorter i denna artikel. Vi uppmanar alltid er läsare att läsa på själva om ämnet som artikeln berör innan ni investerar några pengar. Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza.