Type to search

Investera i Esport och Gamingaktier

E-sport är ett växande fenomen, inte bara i Sverige utan även runtom i världen. Därför är det många som ställer sig frågan; Hur kan jag investera i esport och gamingaktier? Ordet e-sport betyder “Electronic sports” och menar på sport i form av elektroniska spel. Detta kan vara sport i form av StarCraft turneringar, FortNite matcher, med mera. När det kommer till E-sports så har fenomenet vuxit något dramatiskt, och nyligen spelades en turnering i Syd Korea där vinnaren tog hem en pott på runt $10M, alltså 10 miljoner dollar i vinstpris, vilket är riktigt imponerande!
Med dessa summor i åtanke kan man då kanske fråga sig hur man kan investera i E-sport? När något kommer upp i dessa summor brukar det betyda en ypperlig investeringsmöjlighet. Är detta då möjligt inom E-sport? Absolut! Du kan definitivt investera inom E-sport, och nedan hjälper vi dig förstå hur det går till.

Få exponering mot esport och gamingaktier på börsen

Esport och Gaming

Hur kan man investera i E-sport?

Ett sätt att investera i E-sport är genom att investera i bolag som exponeras emot e-sport. Med detta betyder det att bolaget redan är investerat i E-sport, och du investerar därefter i bolaget. Om e-sport går bra så kommer bolaget gå bra, och då kommer det också att gå bra för dig. Ett sådant bolag är till exempel Electronic Arts, eller Activision Blizzard, vilka är två spelbolag som är börsnoterade i Amerikanska NASDAQ. Dessa två bolag är hårt investerade i E-sport, så investerar du i dem kommer du ta del av vinsten när E-sport växer och blir större. Nu är det inget tips på Electronic Arts & Activision Blizzard som ges ut här, men aktier i denna anda är ett sätt att investera i E-sports, indirekt. Det finns ett flertal spelbolag som exponerat sig emot e-sport som man kan investera i – dessa är bara två man kan välja mellan.

…och måste fler! Det är A och O att man först gör research innan man investerar. Det gäller att ta reda på hur mycket utav bolaget som är exponerat mot E-sport om det är ens investeringsprospekt.

Investerare i professionella investerare

Ett annat smart sätt att investera i E-sport  är att investera i investerare som investerar i E-sport. Det vill säga någon form av fonder som är specialiserade på just denna nischen. Vi har haft svårt att hitta fonder som går att köpa via Avanza, men listar här nedanför ett par fonder/venture-bolag som inspiration. Som småinvesterare kan det vara svårt att hitta sätt att investera direkt i E-sport, dock kan man alltid investera i professionella investerare som exponerar sig kraftigt gentemot E-sport branschen. Då tjänar du när dessa investerare tjänar i och med tillväxten inom e-sport.

Några investerare som investerar inom e-sport och gamingaktier är:

  • March Capital
  • Crosscut
  • Courtside
  • Greycroft
  • Catalyst Sports
0
dollar i intäkter förväntas 2020
0
åskådare förväntas 2020

…och många fler. Dessa gör det alltså till deras heltidssyssla att söka nyheter om e-sport, och investera enligt de möjligheter de ser inom branschen.

Denna metod är nog det bästa sättet, då man direkt investerar i en bransch utan att behöva göra grovarbetet som krävs för att kunna genomföra en sådan investering. Det är dock A och O, här med att först göra sin research och enbart investera i en fond eller investmentbolag som man är säker på gör ett bra jobb, just inom det man själv önskar att investera i.

investera i esport gaming -intäkter
investera i esport- börsen

Investera i Esport & Gamingaktier - tjänster som kapitaliserar på Esport

En annan variant är att investera i streaming tjänster eller andra olika tjänster som drar nytta av e-sports. Ju mer populärt e-sports blir, ju fler användare kommer dessa tjänster att ha, och desto större kommer dessa bolag att bli. Det första man tänker på vad gäller streaming för E-sport är Twitch, som numera ägs utav Amazon. Twitch var alltså en smart investering för några år sedan. För att nu kunna investera i Twitch behöver man investera i Amazon, vilket är ett alltför stort bolag för att investera inom just Twitch sektorn. Västkustinvesteraren har skrivit mer om hur du kan positionera dig mot esport här.

 

Dock finns det andra tjänster som streamar E-sport eller säljer biljetter inom e-sport, mm. Dessa kan också vara värda att göra research om. Man kan även hitta nya avenyer eller andra tjänster som många inte tänkt på, som direkt gynnas utav e-sport. Här finns många möjligheter, och det gäller att lägga ned tiden på att hitta rätt investeringar för just det man letar efter. Vi rekommenderar Esportare.se om du vill läsa mer om svenska nyheter inom esport.

 

Man kan även investera i fysiska produkter som tillverkas för e-sports fans. Detta kan vara allt ifrån klädtillverkare till leksaker och mycket annat. För några år sedan var det till exempel mycket populärt med leksaker för Minecraft spelare. En investering i butiker som hade licens för att tillverka Minecraft leksaker kunde ha varit något då. Om man hittar företag som tillverkar fysiska produkter som är avsedda för e-sports fans kan dessa vara investeringsmöjligheter de också. 

investera i esport-statistik
Investera i Esport och Gaming

Är streaming stort inom E-sport?

Streaming är bland det populäraste som finns vad gäller e-sports just nu. Twitch har idag, när denna artikel skrivs, runt 140 miljoner unika tittare varje månad. Detta är nästan halva Amerikanska befolkningen som tittar på live-spel som spelas på Twitch. Det är då enbart TV-spel som spelas live, och Twitch, som 140 miljoner väljer att följa varje månad. Det är en oerhört stor summa, och den bara växer år efter år. Twitch har även 15 miljoner aktiva användare varje dag. Alltså använder nästan dubbelt så många som Sveriges befolkning Twitch varje dag!

Marknaden för e-sports är oerhört stor och investeringsmöjligheterna är oerhört många. Ju mer man väntar, desto fler möjligheter dyker upp. Däremot är det alltid bra att vara tidigt inne vad gäller investeringar, och därför är det klokt att forska för att kunna investera i e-sports (vare sig det är direkta eller indirekta investeringar).

Hur ser framtiden ut för E-sport och Gamingaktier?

TV-spel kommer med all sannolikhet bara bli mer och mer populära. Du har kanske hört talas om FortNite, som har blivit allt mer populärt vad gäller spel. Varje år finns det ett spel som nästan hela världen hört talas om, och detta var definitivt inte fallet förut. Idag är det FortNite, för några år sedan var det Minecraft, några år tidigare var det WoW och innan dess fanns det “CS”.

Dessa spel försvinner inte, utan de bara växer och växer. Användarbaserna blir bara större, och tittandet på e-sports ökar bara. Fler väljer att spela TV-spel i tävlingssyfte och ju fler som gör det, ju mer populärt blir det, och desto fler blir investeringsmöjligheterna. Därför kan det givetvis vara smart att investera redan nu och vara tidigt inne. Ju tidigare man investerar ju bättre är det – ju större blir uppsidan. Däremot behöver man inte vara rädd att tåget passerar. Idag är det FortNite, imorgon kommer det att vara ett helt nytt spel som man aldrig skådat förut.

Möjligheterna är många och möjligheterna tar inte slut, speciellt när det kommer till TV-spel. Bolagen är många och fantasin är oändlig. Prova våra metoder, eller läs mer om hur du kan investera i esport hos Business Insider, och gå inte miste om en investering.

Få exponering mot esport och gamingaktier på börsen

Vill du komma igång och börja investera i Esport och Gamingaktier?
Då tycker vi att du bör öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank och köpa dina första aktier idag.