Type to search

Har du lyckats spara ihop 100 000 kr? Grattis! Eller har du kanske ärvt pengar som du egentligen inte behöver i den dagliga driften i ditt liv? Då är det absolut smartaste att investara pengarna. Men hur bör man då investera 100 000 kr?

Vi kommer i denna artikel ge förslag på olika sorters investeringar och hur du kan gå tillväga. Däremot är vi nog med att påminna om att det är du som ansvarig och att du bör alltid göra en ordentligt research själv innan du väljer att investera dina pengar.

Investera 100 000 kr på börsen

Finanso är förespråkare för att man bör investera på börsen. Jämfört med många andra investeringsslag så kräver inte börsen lika mycket tid och eget arbete. Väljer du att köpa aktier i bra stabila bolag så kommer du att bli en vinnare på sikt. Det finns ett par enkla punkter att tänka på när du ska investera 100 000 kr på börsen:

  • Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora
  • Var långsiktig – du ska inte behöva använda pengarna på minst fem år
  • Köp aktier i 10-16 st olika bolag
  • Köp aktier i bolag som verkar i minst 5 olika branscher

Tack vare riskspridningen och diversifieringen så ska du med de enkla riktlinjerna kunna sova gott medans dina bolag tjänar pengar åt dig. Vi ger aldrig några specifika köpråd men för att visa ett exempel så kan det vara bra att sprida risken i bolag som inte påverkas av samma marknadsrisker. En aktieportfölj kan t.ex. därför se ut såhär:

ICA gruppen – dagligvaruhandel
Atlas Copco – industri
Skanska – bygg
Castellum – fastigheter
Novo nordisk – läkemedel
Apple – IT & teknik
Zalando – ehandel/retail
Evolution Gaming – gambling
Handelsbanken – bank & finans
Investor – investmentbolag

Vill du handla aktier så gör du det bäst via Avanza – Öppna konto helt kostnadsfritt här!
Läs gärna vår guide om hur du investerar i aktier!

Investera 100 000 kr och bygg din egen bankverksamhet

Via Lendify.se så kan du investera dina pengar i olika korgar av lån. Lendify bistår med plattformen där du som investerare möter låntagare. Alla låntagare har en bra ekonomi och vanliga anledningar till lån är exempelvis renoveringar. Inga lån sker för att personerna har dålig ekonomi.

Finanso har själva investerat via Lendify och vi är mycket nöjda än så länge. Avkastningen ligger på runt 8,00% per år (ungefär samma som börsens genomsnitt) och du sprider dina investeringar på minst 30st lån. Det innebär att diversifieringen ger dig bra skydd mot om någon låntagare av någon anledning inte betalar.

Du får dessutom ränta och amortering utbetald varje månad och får på så vis ett stabilt flöde av pengar som kommer in på kontot. Vill du återinvestera (rekommenderas starkt) avkastningen så räcker det med ett enkelt knapptryck för det ska ske automatiskt.

Trots att vi är positivt inställda till Lendify så tycker vi att det endast bör vara en del av din totala investeringsportfölj. Men det kan vara ett mycket bra alternativ för att diversifiera dig mot börsens svängningar.

Läs mer om hur du bygger din egen bankverksamhet via Lendify här!

Investera 100 000 kr i fastigheter

Det är i många lägen svårt att investera i fastigheter för 100 000 kr. Däremot finns möjligheten att investera från 20 000kr i fastigheter via Tessin.se. Tessin erbjuder en plattform där låntagare (bolag som ska bygga fastigheter) möter långivare (du som investerare). De flesta samarbeten sker genom utlåning av pengar och du som investerare får en slutgiltlig räntebetalning på 9-13%/år vid lånets inlösen.

De flesta erbjudanden som finns på Tessins plattform brukar vara mellan 12-36 månader och det är ofta nybyggnationer som du investerar i. Minsta investering ligger på 20-50 000kr beroende på projekt. Finanso tycker att målavkastningen visar att även risken är hög. Du investerar ofta i en fastighet och sprider däremot inte risken som vi tidigare har varit inne på.

I just detta läget när du ska investera 100 000 kr så rekommenderar vi inte att använda dig av Tessin. Den enkla anledningen är att risken är hög att endast investera i något enstaka projekt. Eftersom du inte heller har tillräcklig budget för att investera i en portfölj av projekt så tycker vi att det finns andra bättre alternativ när du ska investera 100 000 kr.
Läs mer om hur du kan investera i fastigheter via Tessin!

Sammanfattning – hur tycker vi att du bör göra?

Det finns givetvis inget rätt och fel, men vi rekommenderar starkt att ha följande som första mål; förlora aldrig pengar. Det innebär att diversifiering bör ligga i fokus. Vi tycker att börsen är det överlägset bästa alternativet när det kommer till investeringar för “småsparare” som det ofta kallas.

Ett förslag kan vara att placera 90% av dina pengar i en stabil aktieportfölj (det fungerar givetvis lika bra med fonder) och 10% i en portfölj av olika lån via Lendify. Det gör att du får en liten diversifiering mot börsen och du får även en mycket bra avkastning på kapitalet.

Investera 100 000 kr med ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten har kallats för världens 8:e underverk och det med all rätt. Vi tänkte visa ett exempel för dig här nedanför så du ser hur viktigt det är att du återinvesterar din avkastning. Låt säga att du ska investera 100 000 kr och att du får en avkastning på 8,00% per år. Återinvesterar du avkastningen så skulle ditt kapital växa i stil med grafen här nedanför:

investera 100 000 krGrafen är lånad från RikaTillsammans kalkylator

Som ni ser så skulle dina 100 000 kr växa till hela 2 172 452 kr på 40 år. Helt fantastiskt enligt oss. Det innebär att om du som 25 åring investerar 100 000 kr så bör du kunna få ett riktigt bra extra pensionsspar när du fyller 65 år. Vi rekommenderar starkt att du kommer igång och investerar idag, men glöm inte att göra hemläxan innan. Sist men inte minst; investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. Öppna ett konto på Avanza idag!