Type to search

Hyra ut hus

Hyra ut hus, är det svårt eller går det att tjäna pengar även när du är bortrest? Vill du passa på att tjäna pengar på att andra använder huset när du är borta? Du är inte ensam om dessa tankebanor; allt fler hyr ut sina hus när de själva är bortresta – både på kort och lång tid. Många ser sin chans att faktiskt tjäna sig en slant, samtidigt som det känns tryggt att någon bor där (med tanke på risken för inbrott mm). Detta är absolut en smart idé, särskilt om man skulle bo på en plats som är attraktiv att besöka. Här gäller det dock att lägga ned lite tid på planering innan man slår slag i saken och av den anledningen kommer vi här gå igenom vad du bör tänka på när du ska hyra ut ditt hus.

Hyra ut hus - tips:

  • Hur attraktivt är ditt område för folk som vill hyra hus?
  • Hur mycket kan du ta betalt när du ska hyra ut hus?
  • Så marknadsför du ditt hus när det ska hyras ut
  • Missa inte detaljerna vid uthyrningen
  • Samla bra omdömen genom att "överleverera"
  • Bjud på något när hyresgästen anländer

Till att börja med, och som redan nämnts ovan, bor du i ett tillräckligt attraktivt område så att du kan få hyresgäster? Självklart är det lättare att få ett hus uthyrt som ligger i någon av våra storstäder, men det kan också vara nära vissa turistattraktioner och säsongsinriktade platser. Ett hus i Åre eller Sälen är förstås alltid hett på hyresmarknaden, precis som ett boende med havsutsikt på västkusten. Hur intressant ditt hus är påverkar naturligtvis också den hyra du kan ta ut för det.

hyra ut hus

Hur mycket kan du ta betalt när du ska hyra ut hus?

Att sätta ett pris är inte helt lätt. Det underlättar om någon eller några andra i din närhet hyr ut sina hus, eftersom du då kan snegla på deras priser och få en ungefärlig idé om möjlig prissättning. Priser baseras ofta på bostadens yta, d v s antal kvadratmeter, men också på skick och de bekvämligheter som finns. Har du exempelvis plats för bil är detta ett plus och ett garage är förstås ännu mer intressant. Försök bilda dig en uppfattning om skicket på ditt hus och de ”värdehöjare” som finns – har du pool, ett välutrustat badrum med bubbelbadkar, bastu eller liknande? Hur säkert är det område där du bor? Är ditt hus utrustat med larm? Det är mycket som ska kartläggas, men detta grundarbete är väl värt den tid det tar för att du ska få en så korrekt bild som möjligt.

Jämför sedan andra hus och vad de olika husägarna tar i hyra, så att du har något att utgå från. Kanske kan du fråga en lokal mäklare om råd, samt höra med olika hyresvärdar vad bostäder generellt har för hyra i området (där priset per kvadratmeter är intressant information). Det är även viktigt att du läser hur skatten för uthyrning av bostad ser ut.

Såhär marknadsför du ditt hus när det ska hyras ut

Här slutar förstås inte ditt arbete; budskapet att du hyr ut ditt hus måste ju göras officiellt – och synligt för potentiella gäster. Här gäller det med andra ord att välja rätt kanaler för att nå ut på marknaden på bästa sätt. Det står ett flertal alternativ till buds. Något som är helt kostnadsfritt, i alla fall till en viss gräns, är att marknadsföra via sociala medier – Facebook, Instagram med flera. Här kan du på din privata profil ange att du hyr ut ditt hus och be dina vänner att dela informationen så att fler nås av den. Du har förstås också möjlighet att skapa en egen sida (som företag eller verksamhet) för ditt hus, om du så skulle önska. Dock har du i det läget inga ”vänner” eller följare och du måste då betala för en annons för att kunna nå ut med budskapet.   Annonsering på traditionellt vis genom dagspress och liknande är förstås också möjligt, men detta är en ganska dyr form av marknadsföring för en privatperson – om du inte satsar på minsta möjliga notis, med den risken att ingen läser den. Mer för pengarna får du då istället om du väljer en annons i exempelvis en resetidning, där du har större möjlighet att träffa rätt vad gäller målgrupp. En väg som allt fler väljer att gå när det handlar om uthyrning av det egna huset är att använda sig av sajter som Airbnb och liknande. Mot en viss summa (procent) i ersättning tar de hand om allt som har med uthyrningen att göra; de kan också kontrollera städningen efter varje gäst om du så skulle önska. Detta fungerar dock bäst om du har ett hus som hyrs ut större delen av året, det vill säga inte när du själv åker på semester 1 till 2 veckor.

Hyra ut hus - övriga tips och tankar

Att huset ska vara renstädat inför din hyresgästs ankomst ter sig nog ganska självklart; här gäller det att göra alla ytor så rena det bara går och skrubba ordentligt i badrum och kök. Tänk också på att, så långt detta är möjligt, reparera det som är trasigt – och ta god tid på dig att göra detta, så det inte blir till ett stressigt arbete som ska utföras i sista minuten. Saker och ting i ditt hus bör också ha en logisk placering så att inte din hyresgäst behöver leta i onödan. Exempel på detta är fjärrkontroll till TV:n och till luftvärmepumpen, tallrikar och glas i köksskåpen, toalettborste och annat som bör finnas lättillgängligt.

Om du sköter uthyrningen och kontakterna med gästerna på egen hand, se till att ge tillräcklig information för att de lätt ska hitta till ditt hus. Förse dem gärna via post eller mail med en karta. Kom överens om tider när det passar att de kommer, samt var tydlig med tiden för avfärd. Se förstås också till att vara hemma den tid ni har bestämt, så att gästerna inte behöver vänta eller ringa efter dig. Använd dig gärna av formell kvittering av nycklarna, så att gästen får skriva under att dessa mottagits.

Slutligen; det är i de små detaljerna som allting sitter. Låt det gärna stå en flaska vin eller läsk i kylen när gästen anländer; detta kostar inte mycket men ger så mycket mer i gästens ögon. Här är det bara att utgå från sig själv – vad skulle du uppskatta om du vore gästen? Det handlar som vanligt om att överträffa förväntningarna!