Type to search

Hyra ut bostadsrätt

Funderar du på att jobba och/eller studera utomlands en period? Eller du kanske har fått ett tidsbegränsat jobb på annan ort? Eller funderar du på att flytta ihop med någon och vill undersöka saken närmare innan du eventuellt säljer din bostadsrätt? I så fall är den här artikeln något för dig. Nedan får du mer information om allt du behöver veta när du ska hyra ut din bostadsrätt.Artikeln innehåller följande ämnen:

  • Hör av dig till föreningen
  • Hitta en hyresgäst
  • Räkna på det
  • Skriv avtal med hyresgästen
Hyra ut bostadsrätt

Steg 1 för dig som vill hyra ut bostadsrätt: Hör av dig till föreningen​

För att du ska kunna hyra ut din bostadsrätt på ett så smidigt och smärtfritt sätt som möjligt är det en bra idé att redan från början se till att ha koll på läget. Det vill säga, ditt första steg behöver vara att kolla upp hur din bostadsrättsförening ser på uthyrning i andra hand. Oftast är det ganska lätt att få godkänt för att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Framför allt om du har en giltig anledning, exempelvis som nämnt ovan om du ska jobba på annan ort eller om du vill prova på att bo tillsammans med någon. Andra skäl som oftast godkänns är om du vill hyra ut bostadsrätten i andra hand till en närstående eller dina barn. Men, det står i bostadsrättsföreningens stadgar exakt vad som gäller hos just din bostadsrättsförening.

När du har gjort lite efterforskningar och helst läst både stadgarna och diskuterat frågan med någon i styrelsen för bostadsrättsföreningen är det dags att göra en officiell ansökan. Oftast har bostadsrättsföreningen lämpliga blanketter för den här typen av ansökan, och det finns exempel på nätet också. I vissa fall räcker det med att göra en muntlig ansökan och förklara din situation för styrelsen i bostadsrättsföreningen. Om din bostadsrättsförening skulle avslå din ansökan kan du istället vända dig till hyresnämnden. Det viktigaste är att du antingen har bostadsrättsföreningens och/eller hyresnämndens godkännande. Annars får du inte hyra ut din bostadsrätt enligt lag.

Steg 2 för dig som vill hyra ut bostadsrätt: Hitta en hyresgäst

När du har fått beviljat att hyra ut din bostadsrätt är nästa naturliga steg att hitta en lämplig hyresgäst. Här finns det en mängd olika hemsidor som kan vara till hjälp, eller så kan du ta kontakt med närmaste universitet och se om det är någon student som står utan bostad. Det första steget i jakten på hyresgäst kan exempelvis vara att fråga runt bland dina bekanta och/eller skriva på sociala medier att du söker hyresgäst. På det sättet kan dina vänner också hjälpa dig att sprida ordet till sina bekanta. Om du inte får napp via kontakter kan du prova någon av alla hemsidor som förmedlar hyresgäster/bostäder i andra hand. Men, här gäller det att vara noga så att du får en pålitlig hyresgäst. Om du behöver hjälp med att författa en bra och lockande bostadsannons så finns det en mängd olika tips på de flesta hemsidor som förmedlar hyresgäster/bostäder i andra hand. När du har kommit en bit på väg i jakten efter en hyresgäst är nästa steg att fundera över hur mycket du ska ta i hyra av den som hyr din bostadsrätt i andra hand.

Steg 3 för dig som vill hyra ut bostadsrätt: Räkna på det

Det finns en del regler kring den maxkostnad du kan ta ut av någon som hyr din bostadsrätt i andra hand. Det beror lite på om du hyr ut din bostadsrätt möblerad eller inte samt andra faktorer kring vad som ingår i hyran och inte. Men, om vi utgår ifrån att du inte hyr ut din lägenhet möblerad, att det ingår el, bredband och kallhyra i den avgift som du kan begära från en potentiell hyresgäst kan du som hyr ut din bostadsrätt också lägga till en kostnad för den amortering du gör på ditt bostadslån, utöver kostnaderna nämnda ovan.

Den regel du främst måste förhålla dig till är regeln om att du enbart får ta ut en skälig hyra för din bostadsrätt när du hyr ut den i andra hand. Det beror på att du inte ska kunna gå med vinst på att hyra ut din bostad, utan att du ska kunna täcka kostnaderna för din lägenhet, men inte mer än så. Vad som räknas som skälig hyra kan vara lite svårt att förstå. Dock kan du ofta få råd av din bostadsrättsförening i frågan också. Att låta din bostadsrättsförening vara så inkluderad som möjligt i dina planer på att hyra ut din bostadsrätt i andra hand är alltid ett plus. Läs mer om hur beskattningen ser ut hos Skatteverket.

Steg 4 för dig som vill hyra ut bostadsrätt: Skriv avtal med hyresgästen

När du har fått godkänt från din bostadsrättsförening att hyra ut din bostadsrätt, din hyra är fastställd och du har hittat en lämplig hyresgäst till din bostadsrätt är det ofta läge att återigen ansöka om ett besked från din bostadsrättsförening. Den här gången ansöker du om att få hyra ut till den kostnad du har kommit fram till och till den hyresgäst du har valt. Således har bostadsrättsföreningen möjlighet att själva ta del av information om hyresgästen och godkänna att du hyr ut till den personen. Ibland efterfrågar bostadsrättsföreningen en kreditupplysning på den person du vill hyra ut till och liknande.

Om allt går som det ska och du får klartecken att hyra ut till din tänkta hyresgäst och till den tänka kostnaden är det dags att skriva ett kontrakt. I samband med att ett kontrakt skrivs kan det vara bra att se över lägenheten efter eventuella skador och skriva ner dessa samt göra en inventering av allt innehåll i din bostadsrätt och eventuella förråd och liknande. Det viktigaste i det här sammanhanget är att du och hyresgästen skriver ett kontrakt, så att ni båda har på papper vad som gäller om något händer med lägenheten under perioden som den hyrs ut. 

Det finns gott om bra mallar över andrahandskontrakt på nätet att ta del av. Här hittar du vår favorit som kommer från Bostadsportal.se. Du som hyresvärd bär alltid det yttersta ansvaret för din bostadsrätt så därför är det extra viktigt att du har på papper vad som händer om hyresgästen skulle förstöra något eller på andra sätt åstadkomma skada på bostaden.

När allt ovan är färdigt är det fritt fram att hyra ut din bostadsrätt. Lycka till!